Je kunt alles, maar wil je het wel?

Als je alles doet wat je moet, dan word je ontevreden. Als je alles doet wat je kunt, dan word je gestrest. Als je alles doet wat je wilt, dan word je gelukkig. De balans tussen moeten, kunnen en willen bepaalt de kwaliteit van je leven. Je kunt alles bereiken wat je wilt. Maar wat wil je? Dat is de vraag.

Als je doet wat je moet.

Als je voornamelijk doet wat je moet doen, dan heb je een probleem. Want, je moet helemaal niets. Ademhaling is een verplichting, maar de rest is een keuze. Zeker de helft van de dingen die je moet, hoef je niet te doen. Wat krijg je als je voornamelijk bezig bent met moeten?

Dan wordt het leven zwaar. Dan ren je van verplichting naar verplichting. Dan ben je altijd bezig met verantwoordelijk te zijn – en dat kost heel veel energie. Verantwoordelijkheid is goed, maar te veel verantwoordelijkheid gaat ten koste van plezier. Ooit een kind gezien die zei: “Ik wil vooral verantwoord spelen”?

Soms is moeten niet te vermijden.

We moeten werken, anders verdienen we niets. We moeten ons huis schoonmaken, anders wordt het een rotzooi. Maar sommige mensen hebben van ‘moeten’ een hobby gemaakt. Ze moeten een medaille winnen voor ‘de meest verantwoordelijke persoon ter wereld die alles voor iedereen doet en nooit verstek laat gaan’. Je kunt ze vinden in het ziekenhuis bij de afdeling ‘Uitgeput’ (net voor de afdeling ‘Burn-out’).

Vaak spreek ik mensen die in de ‘moeten’ stand leven. Ze voelen zich gedwongen van alles te doen waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Het woord moeten betekent bijna per definitie dat je het niet wilt. Je zegt toch ook niet: “Ik moet weer op vakantie”?
Ook de uitdrukkingen ‘ik moet meer loslaten’ of ‘ik moet meer ontspannen’ klinken als een paradox. Wat loslaten en ontspannen hebben niets met moeten te maken. Net zoals moeten en geluk ook niets met elkaar te maken hebben.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Als je doet wat je kunt.

Misschien denk je dat het beter is te doen wat je kunt. Dan krijg je de volgende uitspraken:

 • Ik kan zoveel meer dan ik doe.
 • Ik had carrière kunnen maken.
 • Ik had net zoveel kunnen verdienen als mijn vrienden.
 • Ik kan meer uit mijn relatie halen.
 • Ik kan harder werken.
 • Ik zou meer kunnen sporten.
 • Ik kan een veel boeiender leven leiden dan dat ik nu doe.

Kunnen is doen wat in je vermogen ligt. Het is het benutten van je ongebruikt potentieel. “Dat is toch helemaal goed?” denk je misschien. En gedeeltelijk heb je gelijk. Je kunt veel meer dan je denkt. Je kunt inderdaad meer sporten, meer bereiken, meer verdienen, meer eruit halen. Maar gaat het daar wel om? Of is er iets wat nog veel belangrijker is?

Iets wat je werkelijk gelukkig maakt?

Als je doet wat je wilt.

Ook mensen die in de ‘kunnen’ stand leven spreek ik genoeg. Ze twijfelen aan zichzelf, want ze weten dat ze ‘het’ kunnen. Maar waarom doen ze het dan niet? Mijn antwoord is meestal: “Dat jij alles kunt, dat geloof ik wel. Je bent er slim genoeg voor, je hebt genoeg doorzettingsvermogen. Er is niets dat je weerhoudt om te doen wat je kunt. Maar wil je het wel?” Dan valt plotseling het kwartje: “Ja inderdaad, wil ik dit wel?”

Op het moment dat je moeten en kunnen loslaat, verandert alles. Op het moment dat je uitgaat van wat je wilt, verandert je leven. Zo werkt het nu eenmaal. Je krijgt pas wat je wilt als je eerst iets anders loslaat. Als je het te druk hebt met moeten en kunnen, kom je nooit toe aan willen.

Als je alles doet wat je moet, dan word je ontevreden.
Als je alles doet wat je kunt, dan word je gestrest.
Als je alles doet wat je wilt, dan word je gelukkig.

Wil je meer inzichten voor een gelukkig leven? Besteld dan de onderstaande e-cursus:

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Tevreden zijn met wat je hebt

Zo begin je de dag met een voorsprong

Ik mis iets in mijn leven, maar wat?

 • Bedankt Frank, bedankt voor weer een kort en krachtig artikel. Wanneer ik het lees dan vind ik het logisch klinken en zie ik mezelf terug in de momenten die jij omschrijft. De gedachte “Wil ik dit wel?” is voor mij de aanleiding geweest om jouw online cursus “Vind je ideale baan” te gaan volgen. Nu heb ik toekomstplannen (en een baan) in de richting waarin ik echt wil werken. Ik ben je hier heel erg dankbaar voor en ik vind het heerlijk om artikelen van je te lezen!

  • Beste Woebe,

   Heel fijn om dat te horen en heel graag gedaan!

   Opmerkelijk niet, dat we zo vaak druk bezig zijn met dingen en vergeten ons af te vragen of we het wel echt willen?
   Mooi dat je voor jezelf hebt ontdekt wat je wel inspireert!

   Ik wens je heel veel succes en plezier met je nieuwe richting :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >