Vergroot je veerkacht en wordt een winnaar

Wat is veerkracht en waarom is het zo belangrijk in de strijd tegen stress? En, hoe zit het eigenlijk met jouw veerkracht? In dit artikel komt dit allemaal – en meer – aan bod. 

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om externe en interne mogelijkheden te benutten om problemen te overwinnen en weer verder te gaan met je leven.

Veerkracht is een gezonde vaardigheid in het leven. Veerkrachtige mensen handelen proactief en weten de regie over hun eigen leven te houden. En er is goed nieuws, want zelfs al ben je van nature niet zo veerkrachtig, je kan het leren.

Veerkrachtig mensen: proactieve, flexibele winnaars

Veerkrachtige mensen zijn winnaars. Ze weten de woeste wateren van het leven te bedwingen en varen hun eigen koers. Ondanks tegenslagen en problemen weten ze op hun bestemming te bereiken.

Veerkrachtige mensen hebben uitstekende eigenschappen die hen stressbestendig maken. Ze blijven positief, sterk en toekomstgericht in moeilijke tijden. Je herkent ze aan de volgende eigenschappen:

 • Ze weten de juiste omstandigheden te accepteren; die waar ze geen invloed op hebben.
 • Ze investeren hun energie en tijd in de dingen die ze wel kunnen beïnvloeden, en komen zo tot passende oplossingen.
 • Ze doen een beroep op hun eigen kracht en weten hun netwerk in te schakelen.
 • Ze laten zich niet leiden door extreme emoties. Ze weten dat ze hun gedachten niet kunnen sturen, maar wel hun gedrag.
 • Ze leren van negatieve gebeurtenissen en nemen deze lessen meer voor de volgende keer.
 • Ze zoeken het positieve in het negatieve. Ze maken van een tegenslag een kans.

Wil jij positief leven, zonder stress?

De online cursus Minder Zorgen, Minder Stress gaat je helpen!

Laat je zorgen los - en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

"Je cursus was super - een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”Mensen die niet veerkrachtig zijn herken je aan de volgende kenmerken:

 • Ze klagen en mopperen veel, waarmee ze tijd en energie verspillen.
 • Ze tonen geen verzet en leggen zich neer bij hun ‘lot’.
 • Ze voelen zicht slachtoffer van hun eigen leven.
 • Ze zijn passief en reactief. Ze kiezen geen gepaste reactie, ze reageren aan de hand van impulsen en driften.
 • Ze zijn bedroefd en soms zelfs depressief.

Betekent dit dan dat veerkrachtige mensen geen emoties hebben? Integendeel, ook veerkrachtige mensen hebben gevoelens. Maar ze zijn zicht bewust van hun emoties en weten dat ze slechts tijdelijk zijn. Deze mensen zijn liever bezig met constructieve dingen, zoals oplossingen bedenken. Dat is een veel betere investering van tijd dan mopperen of de handdoek in de ring gooien.

Het goede nieuws is dat je je veerkracht kunt trainen, zodat ook jij in de nabije toekomst een veerkrachtige winnaar kan zijn. Hieronder bekijken we de dingen die je kan oefenen om je veerkracht te vergroten.

Veerkrachtige competenties

Veerkrachtige mensen zijn vaak goed in de volgende gebieden:

 • Improvisatie
 • Creativiteit
 • Flexibiliteit
 • Humor
 • Optimisme
 • Time management
 • Zelfkennis
 • Communicatie

Persoonlijke verkracht vergroten

Je persoonlijke kracht kan je vergroten door interne en externe mogelijkheden aan te boren. Interne mogelijkheden kan je doen toenemen door te investeren in je persoonlijke vaardigheden. Zoals hierboven vermeld helpen onder andere improvisatie, flexibiliteit en zelfkennis je veerkracht te verbeteren.

Externe mogelijkheden kan je benutten door te leren inzien welke dingen je niet kan beïnvloeden en door een beroep te doen op je netwerk. Je staat er namelijk niet alleen voor. Er zijn genoeg mensen, zoals vrienden, familie en collega’s, die je graag helpen .

Veerkracht kan je het beste doen toenemen door bewust te handelen in moeilijke situaties. Probeer de volgende keer als je in een lastige situatie terecht komt bewust te denken. Je kiest namelijk helemaal zelf hoe je handelt en hoe je reageert.

Bedenk dat een situatie op zich niet goed of slecht is. Het is jouw oordeel dat bepaald of iets goed of slecht is. Het is dus eigenlijk best simpel om de dingen positief in te zien, je kan immers zelf bepalen welke waarde een gebeurtenis voor jou heeft. Het is niet makkelijk, maar wel simpel.

Besef dat alles slechts tijdelijk is. Als iets mislukt maakt dat je nog geen mislukkeling. Als je een keer een moment hebt dat je je niet sterkt voelt ben je niet meteen een zwakkeling. Het leven is een aaneenschakeling van momenten. In elk moment heb jij de keuze over je leven. Wat ga je doen? Welke keuzes ga je maken? Besef dit elke keer weer. Je bent nooit aan het lot overgeleverd, je hebt altijd een keuze.

Veerkracht is een bewonderenswaardige vaardigheid, maar het is geen wonder of iets ongewoons. Het is niet ongrijpbaar. Ook jij kan veerkrachtig worden. Het begint allemaal met zelfkennis. Ken je je zwaktes en sterke punten? Weet je wat jouw stress triggers zijn? Als je tegen een probleem aanloopt, wat is dan je eerste reactie?

Tot slot volgen nog een paar praktische tips om in het dagelijks leven je veerkracht te doen toenemen.

 • Ken je netwerk. Van tijd tot tijd heeft iedereen een steuntje in de rug nodig. Familie, vrienden en collega’s zijn een veilig vangnet dat jou kan helpen. Iedereen heeft af en toe wat hulp nodig van anderen. Wie is binnen jouw netwerk degene bij wie je altijd terecht kan? Met wie kan je klankborden?
 • Ken jezelf. Word je bewust van je omgeving en hoe je omgaat met problemen. Hoe reageer je op externe prikkels en situaties? Wat is jouw standaard manier van reageren als een probleem ontstaat? Heb je negatieve gedachtes die niet constructief zijn? Hoe zit het met je gedrag, loop je jezelf voor de voeten door niet-helpend gedrag te vertonen?
 • Reflecteer. Het kan geen kwaad om van tijd tot tijd te reflecteren op je vorderingen. Denk eens terug aan je overwinningen van de laatste tijd. Waardoor lukte deze overwinningen wel? Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? Denk ook eens terug aan recente teleurstellingen of tegenslagen. Waarom verliepen de dingen toen niet zoals je zou willen? Had je iets anders kunnen doen?

 


Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>