Wat zijn de PTSS symptomen?

PTSS, oftewel post-traumatische stress stoornis, kan ontstaan na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Mensen die een dergelijke stoornis hebben lijden hier enorm onder. Het is voor hen lastig om alledaagse dingen te kunnen doen. 

Iemand met PTSS heeft een ernstige gebeurtenis meegemaakt en als gevolg daarvan zijn er heftige gevoelens van hulpeloosheid, afschuw of angst ontstaan. Enorm vervelend en ongezond is dat mensen met PTSS met regelmaat de gebeurtenis herbeleven. Onder andere door:

  • Nachtmerries,
  • Gedachten over de gebeurtenis,
  • Lijden als ze iets zien of horen dat hen doet terugdenken aan de gebeurtenis,
  • Lichamelijke reacties als ze iets zien of horen dat hen doet terugdenken aan de gebeurtenis.

PTSS symptomen zijn onder andere verhoogde alertheid en vermijding. Mensen met deze stoornis zijn door de ingrijpende gebeurtenis constant alert en waakzaam. Ze kunnen ook schrikachtig en erg gevoelig worden. Het trauma heeft diepe wonden achter gelaten, die af en toe weer boven komen.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Zodoende zal de persoon in kwestie het liefst bepaalde dingen vermijden. Onderdelen van het trauma zullen ze verdringen. Ze zullen locaties uit de weg gaan die hen doen terugdenken aan het incident. Ook gesprekken, emoties en gedachtes die hen kunnen terugvoeren naar het incident zullen ze vermijden en ontlopen.

Eén van de duidelijkste PTSS symptomen is gevoelloosheid. Mensen met deze stoornis zijn over het algemeen somber over hun eigen toekomst, emotioneel instabiel en ze praten nauwelijks over hun emoties.

Mensen met PTSS zullen moeite hebben met inslapen, omdat ze last hebben van hun constante waakzaamheid en hun alertheid. Ook zijn ze erg vatbaar voor stemmingswisselingen. Ze kunnen erg prikkelbaar zijn en last hebben van woedeaanvallen. Door het trauma is het lastig concentreren.

Behandeling van PTSS

Gelukkig is PTSS te behandelen. Dit is nodig als de persoon in kwestie in zijn emoties blijft hangen, erg gespannen is of slaapproblemen krijgt. Ook wanneer de persoon in kwestie niet over het trauma kan praten, of op een overdreven afstandelijke manier over het trauma praat, kan behandeling helpen. Als er tekenen van vermijding zijn is het beste om voor een behandeling te kiezen, angsten en emoties verbergen is niet de oplossing.

Tijdens de behandeling van PTSS staat het confronteren van het trauma centraal. De behandeling kan helpen om emoties meer onder controle te krijgen, zodat de ingrijpende ervaring beter kan worden verwerkt.

Er zijn diverse behandelingen, en welke passend is hangt af van verschillende zaken. Zoals wat voor een trauma er is meegemaakt, wat de voorgeschiedenis is en andere omstandigheden

De behandeling van PTSS gebeurd veelal in groepen of individueel. In groepen je trauma bespreken kan erg opluchten, omdat je ziet dat je niet de enige bent. Maar in sommige gevallen werkt 1-op-1 begeleiding beter.

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Oorzaken van stress en tijdig stress herkennen

Herken deze 3 stressverschijnselen voordat het te laat is

Waarom verwachtingen managen zo belangrijk is

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>