Uitgaan van je eigen kracht – 3 tips

Er zit een enorme kracht in onszelf. Dat is geen mooie slogan of peptalk, het is een letterlijke kracht die we wèl hebben, maar vaak niet gebruiken. Waarom niet? Omdat we te veel bezig zijn met wat andere mensen doen en niet uitgaan van onszelf. Ook focussen we ons op beperkingen in plaats van mogelijkheden. Hoe veranderen we dit?

Terug in je kracht.

Laten we terugkeren naar wat je van nature al in huis hebt: het vermogen om – in jezelf – kracht, moed en vertrouwen te vinden voor de uitdagingen in je leven.

Hier zijn drie redenen waarom je nog twijfelt aan de kracht in jezelf – en drie tips hoe je dit kunt verbeteren:

Tip 1. Ga uit van jezelf.

Veel spanning en stress ontstaat door onze relaties met anderen. Er zijn een heleboel fantastische mensen, maar er zijn ook wat minder geslaagde exemplaren! Dat zijn degenen die je proberen te domineren, manipuleren, bekritiseren, enzovoort. Je weet wel wie ik bedoel. Mijn advies: zo snel mogelijk afscheid nemen als dat mogelijk is. Want energie die je in een negatieve relatie stopt, is verspilde energie.

Maar zelfs als je dit lukt, is er nog een andere categorie mensen die je spanning geven. Dat zijn de mensen met wie jij jezelf vergelijkt. De mensen die het beter doen, slimmer zijn of meer succes hebben. Die mooier zijn of tenminste niet van die rare oren hebben…

We hebben de neiging om véél te veel bezig te zijn met anderen. Of het nu met die nare mensen zijn die ons benadelen, of met die succesvolle mensen waar we stiekem toch een beetje jaloers op zijn.

Wacht niet op het plan van een ander.

Aandacht is energie. Dus al deze aandacht is energie die je verspilt. Ik ontvang regelmatig reacties op deze site, waarin lezers uitgebreid beschrijven wat een ander doet. Waarom ze denken dat deze persoon zich zo gedraagt. Wanneer hij of zij het doet en hoe vaak. Wat ze denken dat die persoon eigenlijk wil. Enzovoort, enzovoort. Dit is meestal mijn tegenvraag:

“Wat wil je zelf? Wat kun je zelf? En wat ga je zelf doen?” Dat is het allerbelangrijkste. Volg niet een ander om daarna te ontdekken hoe jij daarop moet reageren. Onderneem zelf actie, dan zie je vanzelf wel de reactie van de ander. Zet je eigen koers. Bepaal je eigen wensen. Zet jezelf in beweging. Trek je eigen plan en wacht niet op het plan van een ander. Zo ga je uit van je eigen kracht!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Tip 2. Ga uit van mogelijkheden.

Vaak denken we in beperkingen en niet in mogelijkheden. We denken dat veel dingen niet kunnen, gewoon omdat we er zelf nog geen ervaring mee hebben. We denken dat we iets niet kunnen veranderen, omdat het altijd zo is geweest. We denken dat we niet kunnen doen wat we willen, omdat anderen dat ook niet doen…

Zo creëren we onze eigen drempels. En een drempel die je zelf creëert, is een drempel die je nooit overgaat. Dus wees voorzichtig met het bepalen van zelfbedachte beperkingen. Draai het om: zet alle ramen op: neem geen enkele beperking voor waar aan. Blijf gerust realistisch, maar verwar realisme niet met fatalisme. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Onderzoek je zelfbedachte beperkingen.

Stel jezelf de volgende vragen:

1. Van wat voor beperking ga ik uit – en klopt dat eigenlijk wel?
2. Hoe hebben andere mensen dat opgelost?
3. Wat zou er gebeuren als ik die beperking niet meer als vaststaand zie?
4. Wat zou ik kiezen als alles mogelijk was?
5. Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

Om een heel kort voorbeeld te geven. Vroeger had ik presentatieangst en die beperkte me enorm. Ik had het gevoel tegen een muur op te lopen, zonder een mogelijkheid van een doorbraak of groei. Dus mijn antwoorden op de bovenstaande vragen waren:

1. Ik ga ervan uit dat ik niet kàn presenteren.
2. Ze hebben doorgezet en veel geoefend.
3. Dat zou ik mezelf hebben overwonnen en zou ik me fantastisch voelen!
4. Dan zou ik meer willen presenteren in mijn werk, want het lijkt me eigenlijk heel leuk.
5. Oefenen, cursussen volgen en doorgaan tot het lukt.

Met elke mogelijkheid die je bedenkt, verleg je je grenzen en vergroot je je wereld. Elke beperking die je loslaat, laat jou óók los. Dat geeft vrijheid, dat geeft ruimte, dan zorgt voor persoonlijke groei!

Tip 3. Leer van je verleden.

Hoezeer je ook twijfelt aan je eigen kracht, je vind er altijd een bewijs van – in je eigen verleden. Ook al denk je zelf dat je niet sterk genoeg bent, je hebt allang het tegendeel bewezen. Iedereen heeft momenten gehad waar ze trots op zijn, iedereen heeft doorgezet en succes bereikt op een bepaald gebied. Iedereen heeft kracht gevonden toen ze het ’t meest nodig hadden. Iedereen, ook jij…

Het kan zijn dat je denkt: “Nou, ik echt niet hoor!” Maar dat ligt niet aan jou, dat ligt hooguit aan de manier waarop je naar je verleden kijkt: misschien te negatief, te kritisch of te vergeetachtig. We hebben de neiging om onze successen te vergeten en ons te focussen op onze fouten.

Persoonlijk werkt het bij mij precies andersom. Fouten (wie maakt ze niet?) vergeet ik vrij snel. Ik heb het veel te druk met het onthouden van de successen. En ik wens jou hetzelfde!

Voel wat er al in je zit.

Stel dat je je ergens onzeker over voelt. Herinner je dan een moment (welk moment dan ook) waarin je je wèl zeker voelde. Het kan op een totaal ander gebied zijn, dat is ook prima. Sta even stil en voel dat gevoel van zekerheid. Dat gevoel is toch wat je zoekt in je huidige uitdaging? Welnu, dat gevoel zit al in jou. Je hebt alleen nog niet toegepast in een andere, nieuwe situatie. Maar je bezit het al wel!

Als je Spaans kunt praten in Spanje, kun je ook Spaans praten in Italië, nietwaar? Het vermogen is hetzelfde. Het is niet afhankelijk van Spanje of Italië, het is afhankelijk van jou. Wat je leert, kun je niet ontleren. Dus elke keer dat je je zeker voelde in een uitdaging, heb je geoefend. En die kunst of vaardigheid neem je mee in deze uitdaging.

Kortom: leer van je verleden, denk in mogelijkheden en volg je eigen plan. Zo ga je uit van je eigen kracht!

De volgende e-cursus gaat je daar nog meer mee helpen:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Beste Frank, mijn papa is 1,5 jaar geleden beginnen sukkelen met zijn gezondheid. ..na een kijkoperatie in januari was de diagnose mesothelioom…60 jaar geleden opgedaan door met asbest te werken in de fabriek. ..4× chemotherapie gekregen. ..een echte lijdensweg. ..papa ligt nu in de palliatieve eenheid te Beveren. ..ik ben nu in ziekenverlof omdat ik niet meer kon. ..gaan werken in een kinderopvang. ..mijn mama haar boodschappen doen gedeeld met mijn man. ..tussendoor naar Beveren. ..de pijn en het verdriet en het zien van de verschrikkelijke ziekte van mijn papa. ..ik moest er even van tussen met mijn werk. ..ik leef al maanden op automatische piloot om alles rond te krijgen …ik doe alles intuïtief…normaal doe ik graag eens iets nadenkend en controlerend en alleen met datgene bezig zijn op die moment. ..maar nu heb ik daar geen tijd voor …Frank,als ik alles doe nu zoals ik heb beschreven. ..op automatische piloot en. …is dat dan ook goed? Maar ik kan niet anders…

  Frank, ik hoop dat u mij aub wat raad kunt geven!

  Hartelijke dank, Fleur

 • Beste Fleur,

  Dat is helemaal goed. Sommige situaties zijn gewoon te uitdagend om van jezelf te verwachten dat je hier op een ‘normale’ manier mee om kunt gaan. Op de automatische piloot leven is een overlevingsstrategie en soms is het ’t belangrijkste om een situatie of periode door te komen – hoe dan ook. Later komt er meer ruimte voor rust, gevoel en kracht. Dus verwijt jezelf niets, je doet alles wat je kunt en meer dan dat kun je niet doen. Het is belangrijk om niet meer van jezelf te verwachten en het gewoon zo te laten zijn…

  Ik wens je héél veel sterkte, kracht en succes

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Oh dankjewel Frank…welgemeend recht vanuit mijn hart…jij hebt mij met dit antwoord enorm geholpen! Fleur

 • Graag gedaan Fleur,

  Wees aardig voor jezelf, want dat verdien je :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,

  Al zal ik het niet altijd zeggen: hartstikke bedankt voor de artikelen!

 • Anneke schreef:

  een reactie op de wet van murphy:

  ik type alles zonder hoofdletters want ik heb mijn pols vorige week gebroken. twee dagen daarna is mijn man met spoed opgenomen in het vu. hij had een ernstig hartinfarct. alle lof voor de ambulancemensen en de cardiologen! waar ik zo dankbaar voor ben is dat ik ondanks alles de juiste beslissingen kon nemen en bleef kijken naar de mogelijkheden. we bleven kalm en er waren zelfs grappige momenten. en wat komt er in zo’n situatie veel liefde vrij! mensen bieden spontaan hulp aan. zo lief! door deze situatie staan we weer even stil bij waar het wezenlijk om draait in het leven. volgens mij is dat liefde zijn, liefde ontvangen en liefde geven. blijf sterk en rustig en vooral positief. mijn man mocht vanmiddag naar huis en samen zijn we nog sterker!
  liefs voor wie dit leest,

 • Fijn dat te horen en heel graag gedaan :)

  Vriendelijke groet,
  Franak

 • Beste Anneke,

  Een prachtig voorbeeld en een heel mooie aanvulling :)

  Allebei veel succes en beterschap gewenst!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,

  Weer bedankt voor het delen van je inzicht en inspiratie ?

  Met vriendelijke groet,

 • Beste T,

  Heel graag gedaan!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Het verleden beleef ik keer op keer , nu periode verstrooid verward gedesioneerd en terug bij zus verblijven welke les zit hierin die ik heb te leren

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >