Stressklachten verslaan met deze 3 tips

Vastzittende nek. Knallende hoofdpijn. Hartkloppingen en buikpijn. De typische stressklachten, je kent ze vast wel. In dit artikel deel de 3 gouden tips je kunt gebruiken om van een aantal akelige stressklachten af te komen.

Als je constant onder stress gebukt gaat ga je dit zowel mentaal als fysiek merken. Je lichaam maakt het stresshormoon, cortisol, aan omdat het lichaam ervaart dat je je in een stressvolle situatie bevindt. Pas wanneer je weer tot rust komt – wanneer de bron van stress is verdwenen – zullen je klachten weg gaan.

Lichamelijke stressklachten

Er zijn zowel fysieke als psychologische stressklachten. De lichamelijke stressklachten zullen je wel bekend zijn. Denk onder andere aan:

  • Nek- en rugproblemen
  • Hoofdpijn
  • Darm- en maagklachten (zoals maagzuur)
  • Last van slapeloosheid
  • Hartkloppingen

Psychologische stressklachten

Allemaal kennen we wel de ‘ultieme’  stressklacht: de burn-out. Daarnaast zijn er nog vele psychologische stressklachten, zoals:

  • Concentratieproblemen
  • Rusteloosheid
  • Snel geïrriteerd en prikkelbaar
  • Vermoeid en lusteloos
  • Depressief

Versla je stress klachten

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je stressklachten te overwinnen. Met deze 3 tips kan je fysieke en psychologische gevolgen van stress beter onder controle krijgen. Het is natuurlijk altijd het beste om stress in je leven te verminderen. Dat is de beste oplossing tegen de eerder genoemde stress klachten.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Fysiek sterk

De klachten van stress ontstaan veelal wanneer er een teveel aan stress in het lichaam ‘ophoopt’. Omdat er geestelijk constant druk op je wordt uitgeoefend, door de oorzaken van jouw stress, gaat je lichaam hier onder leiden. De eerste stap is stress herkennen bij jezelf. Misschien herkende je één of meerdere van de bovenstaande klachten. Pas wanneer je stress erkent en herkent bij jezelf kan je je lichaam de rust en ruimte geven om weer te herstellen.

Stress uit zich in het lichaam met name door gespannen spieren. Denk hierbij ook aan zenuwtrekjes of een kloppend gevoel, dit zijn duidelijke tekenen van teveel stress. Ook een stijve nek en rugklachten ontstaan doordat er constant druk op de spieren rondom staat.

Tip #1 Span, ontspan: Eén tip die je kan gebruiken om van stijve spieren af te komen is de ‘span, ontspan’-techniek. Het tegenovergestelde van spanning is ontspanning. Dus als je bewust je spieren aanspant wordt het makkelijker om ze daarna te ontspannen. Pas als je bewust op je houding en de spanning van je spieren let zal je merken hoeveel opgekropte stress er in je lichaam zit.

Als je snel je lichamelijke stress wilt verminderen is dit een handige manier. Uiteraard is het nog beter om stress bij de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Tip #2 Adem: Om van de mentale klachten van stress af te komen kan het helpen om bewust te ademen. Dit houdt in dat je expres diep in en uitademt. 3 seconden in, 5 seconden uit. Deze ademhalingstechniek geeft een signaal af naar je brein dat de situatie veilig is en dat je naar rust-modus terug kunt keren. Je lichaam gaat dan weer herstellen en je zult minder klachten van de stress ervaren. Door ondiep en snel te ademen lijkt het eerder alsof je een stressvolle situatie ervaart, en je lichaam reageert door over te schakelen naar fight-of-flight modus. Als je fysiek rustig bent, bijvoorbeeld door rustig en bewust te ademen, zal je ook mentaal rustig worden.

Tip #3 Stress bij de wortels aanpakken: Het beste is uiteraard om stress uit je leven te bannen. Het lijkt nu waarschijnlijk enorm moeilijk om dit te doen. Maar mij is het ook gelukt, dus jij kan het ook. Het begint met stressoren, de oorzaken van stress, te herkennen. Pas als je weet welke factoren voor stress zorgen kun je gaan werken aan verbetering. Herken en erken stress bij jezelf. Dat is essentieel om beter te leren omgaan met stress. Veel dingen in je leven heb je niet onder controle, maar wel hoe je omgaat met bepaalde impulsen en reacties van buitenaf. Gelukkig kan je zelf een gezondere reactie kiezen tegen stress. De artikelen op deze website kunnen hierbij handvatten bieden.

Samengevat zijn er dus een drietal tips waarmee je fysieke en mentale stressklachten iets kunt doen afnemen. Maar het liefst pak je stress bij de bron aan en verminder je de hoeveelheid stress in je leven.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>