fbpx

Beter omgaan met stress in 3 stappen

Iedereen heeft stress. Sommige hebben minder stress dan anderen. Maar feit blijft, iedereen heeft van tijd tot tijd last van stress. Stress kun je niet compleet vermijden of voorkomen. Dus het beste kun je leren omgaan met stress. Maar hoe kun je beter omgaan met stress?

Iedereen kan leren omgaan met stress. Voor sommigen zal dit wat onwennig zijn en zal het wat meer tijd kosten. Maar uiteindelijk kan iedereen zijn of haar stress overwinnen en een meer ontspannen houding aannemen. Als je niet leert omgaan met stress zul je hier uiteindelijk aan onder door gaan. Tegenwoordig zijn er zoveel factoren die stress kunnen creëren.

Het is van groot belang om te leren omgaan met stress.

Vooral net-afgestudeerden en young professionals hebben erg te leiden onder stress. Zij zijn veelal zeker van zichzelf, zullen niet snel hulp inschakelen en gaan door tot het uiterste. Dit zijn allemaal erg bewonderenswaardige kwaliteiten, maar niet als ze uiteindelijk ten kostte gaan van jezelf. Het is lastig om een baan te vinden en als je al een baan hebt zal snel blijken dat je baas enorm veel van je vraagt. Niemand op het werk zal zich echt bekommeren om jouw welzijn, dus die taak is aan jou. Leer beter omgaan met stress en begin de dag zelfverzekerd en vol goede moed.

 

In dit artikel staan we stil bij de drie stappen die nodig zijn om beter te leren omgaan met stress:

 1. Ontdek waardoor je stress ervaart
 2. Erken je eigen kwaliteiten en invloed
 3. Acceptatie & implementatie

Laten we starten met stap 1. Waar krijg jij stress van?

Wat geeft je stress? Ontdekken wat stress veroorzaakt

In de wereld van vandaag de dag zijn genoeg oorzaken om je gestrest te voelen. Er wordt van alles van je gevraagd en verwacht. Zowel vrienden, familie als je collega’s weten je te vinden, je bent 24/7 beschikbaar via je mobiel. Banen zijn schaars, de werkdruk is hoog. Je moet presteren, maar niet ten koste van jezelf. Beter omgaan met stress begint bij het onderzoeken van de stressoren in jouw leven.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Er zijn verschillende dingen in je leven die je stress geven. Welke factoren heb je zelf in de hand? Zijn er dingen in je leven die stress veroorzaken, maar die je zou kunnen veranderen? Aan de andere kant zijn er waarschijnlijk ook zaken die je niet kunt beïnvloeden, maar waar je wel veel stress van krijgt.

Oefening

Maak een lijstje van alle factoren, invloeden en zaken die stress creëren in jouw leven. Schrijf ze op een A4 papier of type ze uit. Het belangrijkste is om een compleet overzicht te hebben van al jouw stressoren. Stop pas zodra je het gevoel hebt dat je alles hebt gehad.

Geen inspiratie meer? Denk een aan onderstaande dingen, krijg jij van één van deze dingen stress?

 • Financiële problemen
 • Onduidelijke prioriteiten
 • Onrealistische verwachtingen
 • Teveel hooi op de vork nemen
 • Onopgeloste ruzie

Eigen invloed & acceptatie

Nu je een lijst hebt van alle stressoren uit jouw leven gaan we samen kijken welke zaken jij kunt beïnvloeden. Veel stress ontstaat namelijk doordat we geen controle hebben. Het gevoel van controle is vaak voldoende om stress behoorlijk te verminderen. Deze stap kenmerkt zich door het erkennen van je eigen invloed en accepteren van de situatie.

Er zijn waarschijnlijk ook een aantal stressoren die je kunt beïnvloeden. Sterker nog, soms reikt je invloed verder dan je denkt. Zo zijn er veel mensen die denken dat ze niks aan hun werkdruk kunnen veranderen. Ze zijn bang dat als ze met hun baas praten, dat ze zwak overkomen. En als ze ontslag nemen komt er geen brood meer op de plank. Dus blijven ze doorgaan en vasthouden aan een stressvolle situatie. Deze stap is bedoelt om bestaande vooroordelen los te laten. Denk ruim en in mogelijkheden. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen om je werkdruk te verlagen:

 • Gesprek met je baas aangaan over prioriteiten. Dit getuigt juist van assertiviteit en pro-actief handelen). Zeg dat er veel op je bord ligt en dat je je wilt richten op de meest belangrijke dingen, dat zijn veelal de dingen die het bedrijf helpen groeien. Dit maakt het voor je baas lastig om nee te zeggen tegen jouw prioriteiten, want waarom zou hij of zij niet willen dat het bedrijf groeit?
 • Solliciteer op een andere, interne functie. Wellicht is er de mogelijkheid om binnen het bedrijf door te stromen naar een andere functie? Kies dan wel een functie waarvan je verwacht dat deze minder stressvol is dan je huidige baan.
 • Ga opzoek naar een andere baan. Als de voorgaande twee stappen niet mogelijk zijn is het wellicht tijd om te zoeken naar een andere baan. Dit is een gok, want misschien is je baan bij je volgende werkgever net zo stressvol, dus…
 • Ga opzoek naar een andere baan… binnen een minder stressvolle sector. Er zijn altijd beroepen die meer stressvol zijn dan anderen. Als je vatbaar bent voor stress, doe er dan alles aan om deze beroepen te vermijden. En hoe zit het dan met het brood op de plank? Niemand verbied je om je ogen en oren open te houden en te zoeken naar een baan terwijl je nog een baan hebt (zoek uiteraard niet onder werktijd!).

Zie je? Er zijn vaak meerdere dingen die je kunt doen om een situatie te verbeteren. Vaak zijn we geneigd de slachtoffer rol aan te nemen en leggen we ons bij ons ongeluk neer. Liever een zekere mate van ongeluk, dan de onzekerheid van alternatieven. Laat me je dit gelijk uit je hoofd praten, als je ongelukkig bent met je huidige situatie wordt het alleen maar erger. Kies voor geluk en erken je eigen kracht. Je hebt op sommige dingen meer invloed dan je denkt. Op andere dingen heb je juist weinig of geen invloed, de kunst is om daarmee om te leren gaan. Je kunt er ook een zekere mate van rust uit halen, als je je niet druk maakt om dingen waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Het leven wordt toch veel rustiger en meer relaxed als jij alleen bezig bent met de dingen die je kunt veranderen? Al het andere is zoals het is.

Leer dingen los te laten die je niet kunt beïnvloeden. Natuurlijk, dat is in het begin moeilijk. Maar beter leren omgaan met stress omvat ook een stuk acceptatie. Als je minder stress wilt in je leven zul je moeten leren loslaten.

Oefening

Pak je gemaakte lijst met stressoren bij. Pak een nieuw papier of gebruik je laptop. Trek nu een streep door het midden van het papier (op de pc kun je bijvoorbeeld met twee kolommen werken). Links zet je alle stressoren die je heel weinig of niet kunt beïnvloeden. Rechts zet je stressoren die je meer dan een beetje kunt beïnvloeden.

Lukt het je om de dingen te beïnvloeden waarop je invloed hebt en de dingen los te laten waar je geen invloed op hebt?

Beter omgaan met stress: jij kan het ook

De laatste stap in beter omgaan met stress is acceptatie en implementatie. Ondanks dat je jezelf misschien een stresskip vind, ook jij kan beter leren omgaan met stress. Zelfs als je een drukke, veeleisende baan hebt is het mogelijk om balans te vinden en zonder stress naar werk te gaan.

Door te accepteren dat je op sommige zaken geen invloed hebt kun je rust creëren. Door proactief te handelen en de dingen aan te pakken waar je wel invloed op hebt kun je stress verminderen.

Niemand zal ooit helemaal stress vrij leven. Dat is vrijwel onmogelijk. Toch is het mogelijk om een groot deel van je stress uit je leven te verwijderen.

Oefening

Schrijf eens op papier, of type uit, hoeveel beter je leven eruit zou zien met veel minder stress. Hoe zou je je voelen? Wat zou hiervan het effect zijn op de rest van je leven?

Deze oefening is bedoelt om je te motiveren, tevens werkt visualisatie erg goed om je doelen te bereiken. Stel je voor hoe je leven zou kunnen zijn, en werk er dan naar toe. Ook jij kunt vol vertrouwen en ontspannen de nieuwe dag tegemoet.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>