fbpx

5 tips om sociale angst uit je leven te bannen

Sociale angst is een probleem voor velen. We voelen ons beoordeeld en veroordeeld door anderen. Misschien zijn we bang dat anderen ons niet aardig vinden, of dat ze ons uitlachen. Je snapt wel dat sociale angst daarom voor veel stress kan zorgen. Met deze 5 tips ban je deze angst uit je leven!

Stress wordt in veel gevallen veroorzaakt door een angst. Stress komt immers voort uit het gevoel dat iets niet gaat zoals het zou moeten gaan. Je hebt een bepaalde verwachting en als daar niet aan kan worden voldaan ontstaat soms stress. Zo is het ook met sociale angst.

Sociale angst wordt ook wel een sociale fobie genoemd, of sociale angststoornis. Je kan last hebben van deze angst zonder dat je er echt een gegronde reden voor hebt. Misschien ben je van nature meer introvert en vindt je sociale interactie altijd een beetje spannend of onwennig.

Introverte personen zullen eerder last hebben van een opgelaten gevoel tijdens sociale gebeurtenissen. Maar dat neemt niet weg dat extraverte personen geen sociale angst kunnen hebben! Als je last hebt van een sociale fobie kan je bang zijn dat anderen je niet aardig zullen vinden of kritiek op je zullen hebben.

Verschillende sociale angsten

Er zijn verschillende situaties waarin sociale angst voor komt. Iemand kan het heel spannend vinden om een presentatie te geven. Als iemand een specifieke angst heeft spreken we van een specifieke sociale angst. Iemand die over het algemeen bang is voor bijvoorbeeld verjaardagen of contact maken met onbekenden heeft last van algemene sociale angst.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Symptomen van sociale fobie

Sociale angst zorgt voor:

  • Trillende handen
  • Droge keel
  • Zweten
  • Zenuwtrekjes
  • Blozen
  • Hartkloppingen

Je snapt ongetwijfeld dat dit een grote belemmering in je leven kan zijn. Als je last hebt van sociale angst is het erg aannemelijk dat je sociale situaties uit de weg gaat. Hiermee denk je spanning te kunnen ontlopen. Maar we weten allemaal dat sociale situaties een (belangrijk) deel van ons leven zijn. Ontlopen is dus geen optie.

Hoe wel om te gaan met sociale angst?

In je leven zal je simpelweg met andere mensen te maken krijgen. Relaties zijn een belangrijk en groot onderdeel in je leven. Het is dus noodzakelijk om je sociale fobie onder controle te krijgen en je leven weer te herwinnen. Met deze 5 tips maak je korte metten met de angst voor sociale gebeurtenissen.

1.   Het is niet onoverwinnelijk

Het lijkt nu misschien nog heel onwaarschijnlijk dat jij van je sociale angst af kan komen. Toch is het zo! Wees vooral niet te streng voor jezelf en heb vertrouwen. Het zal niet makkelijk zijn om je angst te overwinnen, maar het is zeker mogelijk. Blijft positief en werk elke dag, stap voor stap, aan het overwinnen van deze angst.

2.   Acceptatie

Het is niet voor niets dat acceptatie zo vaak terugkomt op sites zoals deze. Er zijn simpelweg situaties en gebeurtenissen in het leven die je niet kan beïnvloeden. Zo is het ook met sociale gebeurtenissen, ze zijn simpelweg onderdeel van het leven. Ontlopen heeft geen zin. Zodoende is het beste om te accepteren dat dat nu eenmaal zo is. Tevens helpt het om te accepteren dat je last hebt van sociale angst. Als je eenmaal je angst hebt benoemt kan je hem overwinnen.

3.   Wees assertief

Assertieve mensen hebben minder last van sociale fobieën. Zij komen voor zichzelf op en weten hun eigen grenzen aan te geven. Bovendien trekken zij zich over het algemeen wat minder aan van de meningen van anderen om hen heen. Probeer elke week te werken aan het doen groeien van jouw assertiviteit. Neem een standpunt in en blijf daarbij. Geef je grenzen aan. En heb (soms) lak aan de mening van anderen. Weet dat jij net zo belangrijk bent als ieder ander.

4.   De positieve mindset

Probeer niet te negatief te denken. Mensen met een sociale angst zijn vaak geneigd om de dingen iets zwartgalliger in te zien dan dat ze daadwerkelijk zijn. Probeer vragen om te buigen richting een positieve variant, zoals “Kan ik dit wel?” naar “Hoe zou ik dit kunnen aanpakken?”. Als je positiever denkt zal je ook positiever gaan handelen.

5.   Het heden is alles

Je sociale angst komt voort uit gebeurtenissen uit het verleden en dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren. Eigenlijk bestaat je angst dus niet in het heden. Probeer jezelf te gronden in het heden. Diverse mindfulness oefeningen kunnen hierbij helpen. Als je gedachten afdwalen naar mogelijk doemscenario’s haal jezelf dan langzaamaan terug naar het heden, naar waar je nu mee bezig bent.

Sociale angsten kunnen voor veel problemen zorgen. Maar jij hebt het in je om je angsten te overwinnen. Veel succes!

Wat is jouw grootste sociale angst? Laat het weten in de comments hieronder.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>