Hoe stress door angst je leven kan beïnvloeden

Ben jij bang voor angst? Angst levert veel stress op. We verwachten een nare gebeurtenis en bereiden daarop voor. Hoe ga jij om met stress door angst? Weet jij al hoe die stress je leven nadelig kan beïnvloeden? 

Stress en angst

Stress en angst lijken veel op elkaar. Stress en angst worden gekenmerkt door een bepaalde activiteit in het brein. Het brein zal overactief zijn en dit heeft een uitwerking op je lichaam. En als je lichaam gespannen is gaan en weer signalen terug naar het brein. Op die manier kan stress, en ook angst, zichzelf in stand houden.

Als je angst hebt voor iets kan dat veel stress opleveren. Je maakt je zorgen omdat je anticipeert op een nare gebeurtenis. Sommige mensen gaan daarom de ongewenste situatie uit de weg. Op die manier kan er niks ergs gebeuren, zou je denken.

Maar vaak knaagt de angst gewoon verder. Want, vroeg of laat zal de nare gebeurtenis misschien toch plaatsvinden. Je weet het niet. En zolang je het niet weet blijf je je er druk om maken.

Het ontstaan van angsten

Angst ontstaat als gevoel van ongerustheid of vrees. Vaak gaat dit samen met het gevoel dat er onheil dreigt. Soms is de oorzaak van dit onheil niet eens bekend, maar dat kan je angst juist nog groter maken.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Mensen zijn erg creatief en vindingrijk. Maar deze creativiteit is niet altijd gunstig. We kunnen er enorm mooie oplossingen mee bedenken, maar ook angstaanjagende problemen mee creëren.

Iedereen heeft wel een angst die tegen zich werkt, misschien zelfs een irreële angst. Allemaal hebben we aannames, verwachtingen en soms vergezochte gedachtes die tot angsten kunnen leiden.

Soorten angsten

Angsten zijn onderverdeeld in een aantal types:

  • Lichamelijk,
  • Natuur,
  • Ruimtelijk,
  • Sociaal,
  • Overig.

Lichamelijke angsten zijn onder andere angsten voor naalden of verwondingen. Als je bang bent voor onweer of spinnen heb je last van natuur angsten. Ruimtelijke angsten zijn dingen als hoogtevrees en pleinvrees. Sociale fobieën en angsten behoren onder de categorie sociaal. Er zijn ook nog angsten die nergens echt onder passen, die behoren in de overige categorie. Zoals chronofobie, de angst voor tijd.

Stress door angst

Stress kan je zien als je reactie op angst. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten omdat je denk dat er dreigend onheil is. Je hartslag versnelt zodat je bloed makkelijker en sneller naar je spieren kan.

Stress door angst is vervelend, maar het hoort erbij. Als je een giftige slang ziet is angst geen overbodige luxe. Je lichaam staat op scherp en je bent volledig alert. Als je daarentegen last hebt van irreële angsten wordt het een ander verhaal. Dan creëer je onnodig veel stress in je leven. Die stress zal zich verder ophopen en aan je knagen.

Irreële angsten overwinnen

Je kan op verschillende manieren je angsten overwinnen. De eerste stap is het benoemen van je angsten. Dan pas worden ze bespreekbaar. Bovendien, als je je angsten benoemt worden ze vaak ook minder eng.

Benoem het allerergste dat zou kunnen gebeuren. En vervolgens, hoe groot is de kans dat datgene daadwerkelijk gebeurd?

Waarschijnlijk niet zo heel groot.

Irreële angsten zijn nergens goed voor. Het zijn angsten die zijn gebaseerd op onlogische redenaties, vergezochte gedachtes en foutieve aannames.

Over je angsten praten kan helpen om ze te doen verminderen. Zeker als het gaat om irreële angsten. Anderen kunnen dan hun kijk op jouw probleem of angst geven. Waarschijnlijk kom je dan tot de conclusie dat je angst helemaal niet zo logisch is.

Anderzijds kan het ook helpen om afleiding te zoeken. Je angsten overwinnen doe je niet zomaar in een dag. Soms heb je daarom even wat afleiding nodig, zodat je later weer verder kan met het aanpakken van je angst. Afleiding kan je vinden in beweging, zowel individueel als in groepen. Of je kan lezen, TV kijken, even internetten en ga zo maar door.

Om van je irreële angst af te komen raad ik een combinatie van afleiding en aandacht aan. Enerzijds wil je je angsten frontaal confronteren en benoemen – dus met bewuste aandacht je angsten confronteren. Maar er zijn ook momenten dat je rust nodig hebt – en dus afleiding opzoekt. Je angsten overwinnen is een proces, daar wals je niet in één keer doorheen. Dus zal je ook af en toe afleiding moeten opzoeken zodat je niet verlamd raakt door je angst.

Afwisselend aandacht en afleiding hanteren is de manier om langzaamaan je angsten te overwinnen.

Succes met het benoemen en confronteren van jouw angsten. Ik wens je een leven zonder stress door angst toe!


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


 

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>