Vraag aan de expert: hoe spierspanning door stress verminderen?

Stress kan de oorzaak zijn van vele klachten. Waaronder spierspanning. Spierspanning door stress houdt in dat je lichaam als het ware verkrampt.

Oorzaken van spierspanning

Er zijn diverse oorzaken van spierspanning. Veelvoorkomende oorzaken zijn stress, verkeerde belasting of verkeerde (zit)houding.

Langdurige spierspanning verslechtert de doorbloeding, met zuurstoftekort als gevolg.

Het gebrek aan zuurstof leidt vervolgens tot stofwisselingsstoornissen waardoor bepaalde gebieden in het spierweefsel als het ware verharden. Om nog meer pijn te voorkomen door deze verharding ga je automatisch in een nog ongemakkelijkere houding zitten. Het gevolg: nóg meer spierspanning en meer pijn.

Symptomen van spierspanning

Hoe weet je nou of je last hebt van spierspanning?

Vaak herken je het aan een doffe of trekkende pijn. Spierspanning komt bovendien veel voor in de halswervelzuil en kan zich uitbreiden tot de schouders en de bovenste zones van de borstwervelzuil.

De pijnlijke plekken voelen als het ware verhard aan en vaak gevoelloos en verdoofd. Meestal verergert de pijn na lang zitten of staan. Hierdoor neem je vrijwel automatisch een ongemakkelijke, kromme houding aan.

Een ander symptoom van spierspanning is een verminderde doorbloeding in handen en voeten. Ook duizeligheid kan een signaal van spierspanning zijn.

Klachten als gevolg van spierspanning door stress


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Doordat de spierspanning zich in je lichaam ophoopt kunnen de volgende stressklachten ontstaan:

  • Schouderpijn
  • Nekpijn
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Tintelingen in armen of benen

Spierspanning kan er bovendien voor zorgen dat het zichzelf in stand houdt. Bijvoorbeeld doordat je verkrampt achter je computer zit. Je verkrampte spieren zorgen ervoor dat die slechte houding als het ware prettig aanvoelt, maar het probleem verergert hier juist mee.

Laten we dus snel kijken naar een aantal dingen die je kan doen om spierspanning te verminderen.

Tip 1 – Spierspanning verminderen: Regelmatig intensief sporten

Sporten helpt tegen spierspanning

Door gematigd intensief te sporten worden je spieren en gewrichten soepeler. De klachten van spierspanning zullen hierdoor afnemen.

Er is wel een keerzijde: teveel sporten heeft een tegenovergesteld effect. Hiervan verkrampen je spieren nog meer waardoor je juist meer last krijgt van de spanning op je spieren.

Bonus tip: na een intensieve sportsessie is het aan te raden om een lekker warm bad of een warme douche te nemen. Dit voelt aangenaam en ontspannend voor de spieren.

Tip 2 – Spierspanning verminderen: Fysiotherapie of Chiropractie

Een andere manier om de spierspanning in je lichaam te doen afnemen is fysiotherapie. Fysiotherapie is een geneeswijze die zich richt op klachten aan je bewegingsapparaat. Dat wil zeggen: je spieren, gewrichten, banden en zenuwen. Een fysiotherapeut is als het ware ene expert op het gebied van beweging.

In plaats van fysiotherapie kun je ook een chiropractor bezoeken. Chiropraxie is een geneeswijze die zich richt op communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom. De problemen worden verholpen door het rechtzetten van de wervelkolom. Hierdoor verbetert het zenuwstelsel en de gezondheid. Kort door de bocht kan je zeggen dat het hier vooral gaat om een juiste houding van de ruggengraat.

Tip 3 – Spierspanning verminderen: Body Stress Release

Naast de eerder genoemde geneeswijzen is er nog een optie: Body Stress Release.

Deze alternatieve geneeswijze is de afgelopen jaren ontzettend toegenomen in populariteit. Doordat er wordt gedrukt op bepaalde plekken begint het lichaam met herstellen. Je hebt overigens gewoon je kleren aan tijdens de behandeling, wel zo prettig.

Body Stress Release

Na je eerste behandelingen van Body Stress Release zul je veel effect merken. De stress, die als het ware loskomt uit je lichaam, zorgt voor veel vermoeidheid in je lichaam.

Het gaat hier om een alternatieve geneeswijze, dus de huisarts zal je misschien niet snel doorverwijzen. De meeste verzekeringen vergoeden vaak wel een gedeelte van de behandelingen via Body Stress Release.

Heb je veel last van stress? Gelukkig zijn er diverse dingen die je direct al kan doen om stress te reduceren.


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Proactief handelen om stress te voorkomen

Wanneer ben je overspannen?

Heb jij last van concentratieproblemen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>