Wat zijn de kenmerken van overspannen zijn?

Als je de kenmerken van overspannen zijn negeert zal dit vroeg of laat slecht uitpakken. Houd de kenmerken van overspannen zijn scherp in de gaten zodat je tijdig kan bijsturen. Pak je rust en houdt overspannenheid op afstand. 

Tijdig ingrijpen

Er zijn verschillende kenmerken van overspannenheid die je in een vroeg stadium kan herkennen. Het tijdig herkennen van deze kenmerken helpt je om op tijd wat te doen aan alle spanning in je leven. Misschien ga je maar door, zonder rust te pakken. Het is juist zo belangrijk om spanning en ontspanning af te wisselen.

Iedereen heeft wisselende periodes van ontspanning en spanning in zijn of haar leven. Dat hoort er bij er daar is niks mis mee. Het gaat pas mis als je langere periodes achter elkaar onder grote spanning staat. Denk hierbij aan omstandigheden zoals het verlies van een naaste, enorm werkdruk of stress vanwege grote schulden. Al deze voorbeelden kunnen de trigger zijn voor overspannenheid.

Je bent niet van de ene op de andere dag overspannen. Meestal bouwt de spanning weken, maanden of soms zelfs jaren op voordat je echt overspannen bent. Dit is zowel beangstigend als geruststellend. Het is beangstigend omdat je heel lang met de klachten van stress kan rondlopen, zonder dat het te erg wordt om je aan te sporen om actie te ondernemen. Aan de andere kant is het geruststellend, want je hebt tijd om de kenmerken te signaleren en dus actie te ondernemen.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspanning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

In dit artikel deel ik de belangrijkste kenmerken van overspannen zijn met je. Houd deze kenmerken in de gaten en luister naar de signalen van je lichaam. Genoeg is genoeg.

Vermoeid zijn

Heb je constant het gevoel dat je geen energie hebt? Voel je je futloos? Kan je zelfs niet meer de activiteiten uitvoeren waar je van houdt? Deze mate van vermoeidheid zou zomaar in verband kunnen staan met overspannen zijn.

Mensen die overspannen zijn voelen zich langere periodes achter elkaar vermoeid. Toch kunnen ze even tijdelijk opleven, ze beleven als het ware een energiepiek. Maar dat is vaak maar van korte duur.

Als jij vaak en lang oververmoeid bent kan dat een eerste kenmerk van overspannenheid zijn.

Snel geïrriteerd en prikkelbaar

Erger je je snel? Ben je snel boos en emotioneel instabiel? Heb jij de laatste tijd een ongebruikelijk kort lontje? Dit is een tweede kenmerk van overspannenheid.

Een typisch kenmerk van overspannen zijn is het gevoel van emotionele instabiliteit. Men is snel geërgerd en erg gevoelig voor wat er in de omgeving gebeurd. Zelfs de meest kleine dingen kunnen iemand met overspannenheid uit zijn vel doen springen.

Door al de spanningen in het leven van iemand met overspannenheid is het voor diegene lastig om er veel bij te hebben. Zodoende kunnen zelfs de kleinste dingen zorgen voor een uitbarsting. Heb je te maken met iemand die overspannen is? Probeer dan vooral niet teveel te verwachten van die persoon. Geef hem of haar de ruimte om te ontspannen en help indien je kan.

Geen behoefte aan sociaal contact

Heb jij veel minder behoefte aan sociaal contact? Ga je sociale activiteiten uit de weg?

Geen behoefte hebben aan sociaal contact is een ander, duidelijk kenmerk van overspannen zijn. Juist wanneer je last hebt van hoogoplopende spanningen kan het enorm behulpzaam zijn om met vrienden af te spreken. Een beetje ontspanning doet wonderen. Bovendien kan je met hen praten over je problemen. Zij kennen je immers best lang en kunnen hun eigen oordeel geven over je problemen. Misschien zien zij de dingen wel in een ander licht, waar jij van kan leren.

Ga juist sociale activiteiten niet uit de weg als je last hebt van spanningen. Probeer niet teveel sociale verplichtingen te hebben, maar probeer ook zeker nog wel sociale activiteiten in je week in te plannen.

Moeite met slapen

Mensen met overspannenheid hebben vaak moeite met slapen. Ze hebben veelal problemen met inslapen, of ze zijn meerdere malen per nacht wakker. Hoe is het met jouw slaapritme? Kom jij aan je 8 uur slaap per nacht?

Iedereen heeft weleens dagen dat hij of zij moeilijker inslaapt dan normaal. Dat is niks geks. Maar wanneer je minimaal 3 dagen per week moeite hebt met inslapen is er al sprake van een slaapprobleem.

Ga bij jezelf ten rade hoe jouw slaapritme van de afgelopen tijd is. Maak jij je veel zorgen en kan je daarom slecht slapen? Of kom je met gemak aan 7 of 8 uur slaap per nacht?

Slapeloosheid is één van de eerste symptomen van overspannenheid. Dit kenmerk kan je vaak erg snel herkennen.

Andere kenmerken van overspannen zijn

Naast de hierboven genoemde kenmerken van overspannenheid zijn er nog meer kenmerken te benoemen. Denk onder andere aan:

  • Vaak hoofdpijn,
  • Rugklachten,
  • Regelmatig buikpijn,
  • Piekeren,
  • Sombere gedachtes,
  • Een opgejaagd gevoel hebben,
  • Hartkloppingen,
  • Veel zweten,
  • Verslechterd concentratievermogen,
  • Verminderd geheugen.

Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Stress, wat kan ik er zelf aan doen?

Stress behandeling

Hoe kun je het beste omgaan met nervositeit?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>