Pijn op de borst: Wat kan het zijn?

Heb jij wel eens pijn op de borst gehad?

Natuurlijk voelen we allemaal wel eens een pijntje hier en daar, en in de meeste gevallen is het niet de moeite waard om daar aandacht aan te besteden. Tenminste dat denk je. Maar het tegendeel is waar: ieder pijntje, hoe klein dan ook, is een schreeuw van je lijf dat er iets aan de hand is. Misschien iets kleins, maar dat zal ongetwijfeld groter worden als je er niets aan doet. Luister dus naar je lichaam!

Maar het hebben van pijn op de borst doet vaak wel alle alarmbellen rinkelen. Voor veel mensen is dit een angstaanjagende pijn, met name omdat het in veel gevallen geassocieerd wordt met een hartaanval. Natuurlijk, bij een hartaanval heb je pijn op de borst, maar er zijn heel veel andere aandoeningen die dezelfde soort pijn veroorzaken. Sommige zijn zeer ernstig en zelfs dodelijk, anderen zijn minder erg en zijn prima te behandelen.

In dit artikel ga ik je alles uitleggen over pijn op de borst: Wat kan het zijn, wat zijn de gerelateerde symptomen bij een bepaalde aandoening met pijn op de borst, en natuurlijk wat je moet doen. Lees je met me mee?

Wat is pijn op de borst?

Pijn op de borst kan worden geassocieerd met een breed scala van aandoeningen, waaronder levensbedreigende aandoeningen. Denk hierbij maar eens aan een mogelijke hartaanval, longembolie, paniekaanvallen, en brandend maagzuur, om maar even een paar te noemen.

Als we spreken van pijn op de borst, dan wordt er door de medische wereld twee verschillende classificaties gebruikt: hartgerelateerde pijn op de borst, en niet-hartgerelateerde pijn op de borst.

  • Hartgerelateerde pijn op de borst wordt vaak angina genoemd. Verschillende aandoeningen die hier de oorzaak van kunnen zijn: Hartaanval, atherosclerose, en coronaire spasmen.
  • Niet-hartgerelateerde pijn op de borst gaat vaak samen met longaandoeningen, fysieke trauma’s, problemen met je spijsvertering, en paniek of angst.

Maar hoe herken je dan het verschil tussen deze twee vormen van pijn op de borst?

Zonder in details te treden, is het belangrijk om in ieder geval te weten of pijn op de borst op een bepaald moment hartgerelateerd is, dus waarschijnlijk levensbedreigend, of niets met het hart te maken heeft. In het laatste geval is de kans op een levensbedreigende situatie veel kleiner.

Als je bijvoorbeeld pijn op de borst hebt, in combinatie met kortademigheid, dan is het vrijwel zeker hartgerelateerd.

Een ander voorbeeld: Als je pijn op de borst hebt, in combinatie met een hele hoge hartslag, en een intens gevoel van zweten en angst hebt, dan heb je mogelijk een paniekaanval. Dus niet-hartgerelateerd.

Hoe dan ook, het is belangrijk om in beide gevallen medische hulp te zoeken.

Maar gelukkig zijn er ook minder ernstige aandoeningen die samen kunnen gaan met pijn op de borst. Denk maar eens aan paniek- of angstaanvallen, maagzweren, gordelroos, spierletsel, brandend maagzuur, GERD, galstenen, en slokdarmkrampen.

Hoewel niet levensbedreigend, toch moeten deze nog steeds op de juiste manier gediagnosticeerd worden om er voor te zorgen dat jouw pijn op de borst niet het gevolg is van een ernstiger aandoening. Om erger uit te sluiten.

De symptomen van pijn op de borst

Pijn op de borst is heel erg breed. Het kan in principe van alles zijn. De volgende symptomen hebben allemaal op de een of andere manier te maken met de pijn op de borst. Om direct een aantal aandoeningen uit te sluiten, heb ik ze gegroepeerd in hoofdoorzaken.

Je hart en pijn op de borst

  • Een stekende, brandende pijn die vanuit je borst, rug, nek, kaak, of schouders, uitstraalt naar één of beide armen
  • Een algemeen gevoel van onbehagen, wat niet noodzakelijkerwijs pijnlijk hoeft te zijn.
  • Druk op de borst
  • Een vol gevoel in de bovenbuik en in de borst
  • Brandend gevoel in de borst
  • Je borst voelt ‘strak’ aan
  • Algemene pijn die maar enkele momenten aanhoudt, en erger wordt naarmate je meer beweegt.
  • Kortademigheid
  • Koud zweet
  • Duizeligheid
  • Zwakheid
  • Misselijkheid
  • Braken

Aortadissectie en pijn op de borst

Bij een aortadissectie zijn de binnenwand en de buitenwand van de aorta van elkaar losgekomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een scheur in de binnenwand, waardoor het bloed zich op kan hopen tussen de binnen- en buitenwand.

Dit is in principe een levensbedreigende aandoening, en gelukkig vrij zeldzaam., Maar als je alleen maar een vermoeden hebt, aarzel dan niet en bel meteen 112. Tenminste als je één of meerdere van de onderstaande symptomen ervaart. Met name belangrijk als er in de familie gevallen van aortadissectie voorkomen. Ook als je zelf een andere hartaandoening hebt, is het belangrijk om al deze informatie zo snel mogelijk te delen met de hulpverleners.

  • Pijn in de bovenrug
  • Ademloosheid
  • Flauwte
  • Zwakheid
  • Verlamming
  • Problemen met spreken en communiceren
  • Zwakkere pols in de ene arm, dan in de andere arm
  • Verwarring
  • Duizeligheid

Je longen en pijn op de borst

Bepaalde longaandoeningen kunnen optreden met algemene pijn op de borst.Dit zijn de meest belangrijke:

  • Pulmonale embolie: Een longslagader wordt geblokkeerd door een bloedstolsel. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de longen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. Pijn van een longembolie gaat vaak samen een snelle en en/of onregelmatige hartslag, plotselinge ademhalingsproblemen, flauwvallen, of duizeligheid. Een longembolie is levensbedreigend. Bel daarom direct 112.
  • Pleuritis: Dit is een aandoening waarbij het membraan dat de longen bedekt, ontstoken raakt. Je voelt de pijn op de borst tijdens diep ademhalen, en tijdens hoesten en niezen.
  • Longontsteking: De typische symptomen van een longontsteking zijn kortademigheid en een scherpe pijn op de borst. Longontsteking gaat ook vaak samen met andere symptomen die wijzen op een infectie. De nk hierbij maar eens aan koorts, koude rillingen, kortademigheid, en scherpe pijnen. Dit laatste wordt erger bij diep ademhalen en bij fysieke inspanning.
  • Klaplong: Dit wordt veroorzaakt door een trauma of een andere onderliggende aandoening. Een klaplong gaat vaak samen met een hele scherpe, acute pijn op de borst en kortademigheid.
  • Pulmonale Hypertensie: Hoge bloeddruk in de slagaders van de longen en de rechterkant van het hart kan pulmonale hypertensie veroorzaken. Dit is een potentieel levensbedreigende aandoening die de volgende symptomen kent: Kortademigheid tijdens inspanning, vermoeidheid, pijn en/of druk op de borst, oedeem in de benen of enkels, hartkloppingen, en een blauwachtige huid en lippen.

Je spijsvertering en pijn op de borst

Verschillende aandoeningen van het spijsverteringskanaal hebben pijn op de borst als één van de symptomen., Denk maar eens aan GERD, indigestie, galstenen, en problemen met de pancreas.

Naast de pijn op de borst, kun je het volgende ervaren:

  • Zure smaak in je mond
  • Gevoel dat je nog steeds eten achter in je keel hebt
  • Problemen met slikken
  • Je voelt minder pijn als je van houding verandert
  • De pijn wordt erger als je hoest, niest, of diep ademhaal
  • Je borst voelt zacht aan
  • De pijn blijft urenlang aanhouden
  • Je hebt last van maagzuur
  • Je hebt een brandende pijn achter je borstbeen.

Je spieren en botten en pijn op de borst

  • Verwonding of trauma: Verwondingen aan de ribben of de borstholte, of overbelasting van de borstspieren, kan de oorzaak zijn van een algemene pijn op de borst. 
  • Costochondritis: Dit wordt vaak geassocieerd met Fibromyalgie. Het manifesteert zich als een stekende en brandende pijn in de borst. De pijn wordt vaak erger als je je inspant, als je niest, of als je moet hoesten. De pijn kan uitstralen naar de armen en schouders.

Angst, paniek en pijn op de borst

Pijn op de borst is één van de meest voorkomende symptomen van een paniekaanval. De pijn gaat vaak samen met een snelle hartslag, een snelle ademhaling, overmatig zweten, intense gevoelens van angst, kortademigheid, duizeligheid, en misselijkheid.

8 maatregelen tegen pijn op de borst

Er is niet één specifieke maatregel die je toe kunt passen bij pijn op de borst. Pijn op de borst is een symptoom wat heel veel verschillende oorzaken kan hebben.

Natuurlijk zijn er de algemene adviezen voor een betere gezondheid, dus ook voor pijn op de bort. Maar er zijn ook meer specifiek tips diezich meer richten op de gerelateerde aandoening om de pijn op de borst uiteindelijk te verlichten of helemaal weg te nemen.

 1. Stop met roken

Als je regelmatig pijn op de borst hebt, en helemaal wanneer dit steeds gerelateerd is hart- en longaandoeningen, dan is het eerste wat je moet: Stoppen met roken!

Roken is de allerbelangrijkste oorzaak van hartziekten en longaandoeningen. Op het moment dat je stopt met roken, is het resultaat al binnen 24 uur merkbaar: Niet alleen ga je jezelf al veel beter voelen, maar ook de kans op een hartaanval begint na 24 uur al af te nemen.

Pijn op de borst

In de jaren die daarop volgen gaat de genezing van je ;lichaam door. Na 5 jaar rookvrij beginnen je bloedvaten weer te vermijden, waardoor je risico op bloedstolsels en een beroerte afneemt. Na 10 jaar rookvrij, Ius je kans op longkanker afgenomen tot de helft. En na 20 jaar is je kans op een coronaire aandoening hetzelfde als dat van een niet-roker. 

2) Eet voor je gezondheid

Wanneer hartproblemen de oorzaak is van pijn op de borst, is het essentieel dat je gezond(er) gaat eten. Dat je je voedingspatroon aanvult met hart-gezonde voedingsmiddelen die helpen om zowel je bloeddruk als je cholesterol in balans te krijgen, en te houden.

De basis van je dieet zou moeten bestaan uit vette vis zoals wilde zalm en makreel. Daarbij lekkere scharreleieren van de boer om de hoek, en veel vezelrijk voedsel zoals haver, en groene groenten zoals boerenkool. Ook volle granen, artisjokken, frambozen, erwten, appels, en peren moeten op het menu staan.

Uit heel veel klinische studies en onderzoeken is duidelijk gebleven dat vezels goed zijn voor je gezondheid, en dan speciaal om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. 

3) Verlaag je stress

Stress is een universele factor die bijdraagt aan de ontwikkeling van heel veel aandoeningen die te maken hebben met pijn op de borst. Het vinden van een manier om stress te beheersen is van ontzettend groot belang  voor je gezondheid op de langere termijn.

Je kent natuurlijk het gevoel van stress. Iedereen heeft wel eens stress, en dat is ook helemaal niet erg. Als je tijdelijke stress hebt op de momenten dat je een examen hebt, een sollicitatie, of een belangrijke afspraak, dan is dat helemaal niet erg. Het is zelfs gezond! Deze tijdelijke stress maakt dat je topprestaties kunt leveren op de momenten dat het nodig is.

Maar als de stress te lang duurt, of eigenlijk constant aanwezig is, zal het effect averechts zijn. Het zal je, zowel geestelijk als lichamelijk, beetje bij beetje helemaal slopen. Steeds vaker zul je last krijgen van kleinere aandoeningen, die gezamenlijk zullen zorgen voor meer ernstige aandoeningen. 


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Denk maar eens aan hoge bloeddruk, cholesterol, hart- en vaatziektes, constant moe zijn, heel laag (of geen) libido. Maar dat is niet het enige: door de vele werkuren die aan de basis staan van de stress, zal er ook geen sociaal leven zijn, en het gezinsleven zal minimaal zijn. Geloof me: constante stress in je leven is beslist geen pretje. Stapje voor stapje zal het je hele leven verwoesten.

Naast een grondige reorganisatie van je werk en je werkstijl, is er nog een andere belangrijke manbier om stress zo veel mogelijk tegen te gaan, en dat is ontspannen door te gaan sporten.

En sporten is niet alleen ontspannen, maar zorgt ook voor een gezond hart, bloeddruk en cholesterol in balans, en overtollige kilo’s verliezen.

Joggen is een geweldige manier om te beginnen met sporten, zelfs als je net een diagnose van een hartaandoening hebt gehad. Natuurlijk moet je niet als een dolle gaan rennen, maar rustig opbouwen. Luister naar je lijf, en begin. Stap voor stap, dag na dag, week na week.

Je uiteindelijke doel zou moeten zijn om dagelijks 30 minuten te joggen, of in ieder geval te snelwandelen. Daarnaast kun je ook nog denken aan 10 minuten krachttraining thuis. Ook zwemmen en tennis zijn goede aanvullingen op deze dagelijkse routines.

Ook mediteren is een beproefd middel. Probeer hiervoor dagelijks 30 minuten vrij te maken, op een plaats waar je even alleen kunt zijn, en niet gestoord zult worden.

4) Vermijd junkfood en bekende triggers

Ik heb het een paar punten geleden ook al aangegeven dat je gezond zou moeten eten.

Maar de reden dat ik het nu nogmaals aankaart: Het ongezonde eten, junkfood, fungeert in de meeste gevallen als een trigger op je lichaam. Als je last hebt van pijn in de borst, wat gerelateerd is aan je spijsvertering, vermijd dan vooral cafeïne, alcohol, bewerkte voedingsmiddelen, kunstmatige zoetstoffen, overdaad aan suiker, pittige kruiden, en gefrituurd voedsel. Eet, in plaats daarvan, voeding in de meest pure en natuurlijke vorm.

5) Magnesiumrijke voeding

Als je pijn op de borst gerelateerd is aan fibromyalgie, dan is het verstandig om dagelijks 55 microgram selenium in te nemen, naast het magnesiumrijke voedsel.

Selenium- end magnesiumtekort is namelijk verbonden met de spierpijn bij fibromyalgie-patiënten. 

6) Ashwagandha

Om angstklachten te verbeteren kun je tweemaal daags 500 milligram Ashwagandha nemen. Volgens verschillende onderzoeken met ashwagandha en een placebo, verbetert de situatie als de patiënt ashwagandha neemt.

Uit een ander onderzoek blijkt dat het nemen van Ashwagandha in combinatie met ontspanningstechnieken en ademhalingstechnieken, zelfs resulteerde in een afname van 56% van de angstklachten.

7) Lavendelolie

Om jezelf rustiger te maken, en je te ontdoen van stress en angsten, kun je tijdens je slaap de aroma van lavendelolie inademen met behulp van een diffuser. 

Het ruikt niet alleen lekker fris, maar zal je slaapkwaliteit met grote stappen verbeteren. En inmiddels weet je het wel: Een goede slaapkwaliteit is van ongekend belang voor een goede gezondheid. 

Wanneer moet je 112 bellen bij pijn op de borst?

Pijn op de borst wordt in veel gevallen geassocieerd met een hartaanval. Terecht, want dat kan inderdaad een oorzaak zijn. Maar er zijn meerdere oorzaken mogelijk, ook oorzaken die niet, of minder, levensbedreigend zijn.

Bel 112 als je niet zeker van je zaak bent.

Als de pijn op de borst langer dan 5 minuten aanhoudt of als er ook één van de volgende symptomen aanwezig is/zijn, bel dan onmiddellijk 112:

  • Intense of ongemakkelijk druk op de borst, brandende pijn.
  • Pijn of gevoelloosheid in één of beide armen, de rug, nek, kaak, of maag.
  • Last van een korte adem
  • Plotseling braken en/of misselijkheid
  • Duizelig en/of licht in het hoofd.
  • Ongebruikelijke vermoeidheid
  • Flushing
  • Koud zweet
  • Zwakte of pijn in één of beide armen
  • Plotselinge verlamming
  • Een snelle en/of onregelmatige hartslag
  • Koorts

En dan nog dit…

De eerder genoemde natuurlijke remedies zijn stuk voor stuk zeer effectief om jouw problemen met de achterliggende oorzaken van jouw pijn op de borst op te lossen. 

Maar je stress oplossen wel de meest belangrijke. Want als je bijvoorbeeld stress hebt, zal dat invloed hebben op je hart en op je algehele gezondheid, waardoor je heel snel in een vicieuze cirkel beland.

Stress is dus één van de eerste problemen die je op moet lossen.

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je daarmee om?

Ik kan je daarbij helpen!


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>