Ken jij al de meest voorkomende oorzaken van stress?

Stress kent vele vormen. En iedereen reageert anders op stress. Toch zijn er in grote lijnen een aantal meest voorkomende oorzaken van stress. Laten we ze eens nader bekijken.

Verschillende oorzaken van stress

Afhankelijk van je leeftijd en leefstijl zul je van bepaalde dingen meer of minder stress ervaren. Iemand die bijna met pensioen is zal zich niet echt druk maken om werkgerelateerde stress. Iemand die net van school komt en zijn HBO-diploma op zak heeft zal zich juist druk maken om het vinden van een baan.

Tegenwoordig komt er zoveel op ons af. Er lijken meer oorzaken van stress te zijn dan honderd jaar geleden. Voordat je gaat lezen over oorzaken van stress is het van belang om een onderscheid aan te brengen in de typen oorzaken. Voor dit artikel hanteren we de volgende oorzaken van stress:

 • Geldstress
 • Relatiestress
 • Werkstress
 • Leefstijl
 • Persoonlijkheid

Geldstress

Omgaan met geld is zo eenvoudig nog niet. Zodra je eenmaal op jezelf gaat wonen komt er opeens veel op je af. Je moet zelf de huur of hypotheek betalen. Gas, water en licht moeten worden betaald en je wilt toch ook wat eten. Daarnaast wil je ook af en toe wat leuks doen…

Zodra het je niet meer lukt om aan je financiële verplichtingen te voldoen is er sprake van financiële problemen. Een lening of hypotheek kan voor veel stress zorgen.

Eén van de gevolgen van geldstress is dat je erg onrustig kan worden. Ook ben je misschien meer prikkelbaar richting je omgeving, of je sluit je helemaal af van sociale contacten.

Uiteindelijk voelen de zorgen rondom je financiën als zo’n zware last dat je hem niet meer kunt dragen. Het is van belang om tijdig en snel hulp in te schakelen als je last hebt van geldstress. Vaak is er echt wel een oplossing voor je geld probleem, maar daar heb je wel de hulp van een professional bij nodig.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Relatiestress

Een andere oorzaak van veel stress is zogeheten relatiestress. Dit type stress omvat stress die je krijgt door je partner, familie en eventueel kinderen.

Een ongezonde relatie kan veel stress veroorzaken, bij beide partijen. Als je niet duidelijk je grenzen aangeeft, of de ander overschrijdt elke keer je grenzen kan dat veel stress als gevolg hebben. Een gezonde relatie bestaat uit wederzijds begrip en vertrouwen.

Relatiestress kan ook voorkomen door problemen in de familie. Je kan hierbij denken aan ziekte in de familie, of een recent overleden familielied. Een dergelijke ingrijpende gebeurtenis is vrijwel altijd erg stressvol. In een dergelijke gebeurtenis is het vooral van belang om jezelf wat tijd en ruimte te geven. Er zijn geen snelle trucjes of bochtjes die je kunt afsnijden als het om een dergelijke, ingrijpende gebeurtenis gaat. Je moet het traject van verliesverwerking doorlopen.

Een andere, misschien minder bekende oorzaak van stress zijn kinderen. Ik denk dat iedere ouder plezier heeft van zijn of haar kinderen. Maar ook ben ik er vrij zeker van dat iedereen zich ook wel de mindere momenten herinnerd. Vooral kinderen die nog erg jong zijn, en de wereld leren ontdekken en “nee” leren zeggen, en pubers, kunnen erg lastig zijn. We zijn het gevoel van controle kwijt en kunnen onze kinderen niet meer de baas. Hierdoor ontstaat spanning en stress. Wees gerust, elke fase gaat weer voorbij. Ook voor de kinderen zelf is het een leerproces.

Werkstress

Werkstress is één van de meest voorkomende oorzaken van stress in Nederland. Eén op de 7 Nederlanders heeft een burn-out, bleek uit recente cijfers van het CBS. Veel mensen gaan gebuikt onder werkstress. De financiële crisis heeft ons geen goed gedaan. We maken ons zorgen om ons inkomen, de werkdruk wordt hoger en we voelen ons onzeker over de toekomst.

Werkstress ontstaat vaak door een te hoge werkdruk, onduidelijke verwachtingen, onduidelijkheden qua werkinstructies of taak. Ook teveel routine en geestdodend werk zijn stressoren. Net als onder je niveau werken en niet je volledige kwaliteiten en capaciteiten benutten. Tevens is een slechte onderlinge sfeer tussen werknemers ook niet bevorderlijk voor een stressvrije omgeving.

Door duidelijke afspraken te maken over eisen, verwachtingen en prioriteiten kun je een grote hoeveelheid werkstress de kop in drukken. Als je weet wat er van je word verwacht is het makkelijker om “nee” te zeggen tegen andere dingen. Dit helpt je voorkomen dat je teveel hooi op je vork neemt.

Leefstijl

Als laatste is ook leefstijl bepalend voor de mate waarin je veel stress hebt. Ongezonde werk- en leefgewoonten kunnen je kwetsbaar maken voor stress. Als je teveel alcohol of koffie drinkt ben je meer prikkelbaar. Of als je weinig aan lichaamsbeweging doet heeft stress je eerder in zijn grip. Als je je werk niet organiseert en het idee hebt dat je constant vuurtjes moet blussen zul je zelf snel uitgeblust zijn. Veel werken, weinig pauzen nemen en weinig slapen zijn precies de dingen waardoor stress wordt aangewakkerd.

Persoonlijkheid

Er zijn bepaalde eigenschappen en persoonskenmerken waaruit je kunt afleiden of je meer of minder kwetsbaar bent voor stress.

Eigenschappen waaruit blijkt dat je kwetsbaar bent voor stress zijn:

 • Altijd iets moeten doen
 • Teveel verantwoordelijkheidsgevoel
 • Teveel van jezelf eisen, nooit genoegen nemen met een ‘7’
 • Altijd meerdere dingen tegelijkertijd doen
 • Perfectionisme
 • Prestatiegericht
 • Ambitie
 • Geen grenzen kunnen aangeven
 • Geen “nee” kunnen zeggen
 • Niet voor jezelf kunnen opkomen
 • Slecht gevoelens kunnen uiten
 • Moeilijk om hulp kunnen vragen
 • Geen autonomie op je werk hebben
 • Het idee hebben dat je slachtoffer bent van gebeurtenissen of je omgeving
 • Het gevoel dat je weinig regie hebt over je eigen leven
 • Negatief zelfbeeld

Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die voorkomen bij mensen die over het algemeen meer stress ervaren. Het is erg makkelijk om je te verschuilen achter je persoonlijkheid. Maar vergis je niet, je kunt jezelf veranderen. Ook als je altijd al op een bepaalde manier gehandeld hebt kun je nog je eigen handelen veranderen. Veranderen is zeker niet makkelijk, maar wel noodzakelijk als blijkt dat hoe je bent een bron van stress is voor jou.

Oorzaken van stress verwijderen

Je kunt alleen stress verwijderen als je weet wat de oorzaak is. Zodra je hebt geïdentificeerd wat in jouw leven de grootste oorzaken van stress zijn kun je werken aan een oplossing. Je kunt achterhalen welke factoren je zelf kunt beïnvloeden. Waarschijnlijk kun je meer invloed uitoefenen dan je nu denkt. Het is jouw leven. Jij bent in controle.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Hoe ontstaat stress: alles wat je moet weten

Nooit meer stress door tijdsdruk: 6 gouden tips

Het slechtste advies dat je ooit hebt gehad over stress symptomen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>