Omgaan met werkdruk, hoe doe jij dat?

Goed omgaan met werkdruk vereist dat je uitstekende stress management vaardigheden bezit. Er moeten targets worden gehaald. Er zijn deadlines die dichtbij komen. Omgaan met werkdruk, hoe doe jij dat eigenlijk?

Tegenwoordig wordt er veel van ons gevraagd op het werk. Waar voorheen vooral geproduceerd werd, aan de lopende band door middel van machines. Zij we vandaag de dag zelf die machines geworden. Als moderne kenniswerkers zijn we meer met ons hoofd bezig dan met onze handen. En soms kan dat best een uitdaging geven.

Wat is werkdruk?

Werkdruk is de druk die je ervaart als je jouw werk niet voor de gestelde deadline af kunt maken, of niet aan de vereisten voor het werk kunt voldoen.

Oorzaken van werkdruk

Werkdruk ontstaat door verschillende redenen. Zo kun je erg veel spanning ervaren doordat er onduidelijke verwachtingen zijn. Of je bent misschien gespannen omdat je een perfectionist bent en je wilt niks minder dan perfect werk opleveren. Misschien voel je je verplicht om over te werken en tegelijkertijd weet je dat je partner met smart op je zit te wachten thuis.

Er zijn enorm veel oorzaken van een hoge werkdruk. Er wordt veel van je verwacht en logischerwijs wil je aan deze verwachtingen voldoen. Zolang draagkracht en draaglast met elkaar in overeenstemming zijn, is er balans. Maar zodra de balans hier zoek is, zal je snel merken dat je minder energie overhoudt. Wanneer structureel draagkracht en draaglast uit balans zijn kan dit leiden tot overspannenheid of een burn-out.

Zodoende is het erg belangrijk om werkdruk te minimaliseren.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspanning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Sommige mensen presteren beter onder druk, andere kunnen juist niet omgaan met gezonde spanning. Hoe je ook als persoon bent, probeer werkdruk te minimaliseren tot het noodzakelijke en onoverkomelijke. Zelfs mensen die zeggen onder stress beter te presteren doen er goed aan om zo min mogelijk stress te creëren. Waarschijnlijk presteren ze niet zozeer beter onder druk, maar ze hebben het gevoel dat er een crisis gaande is.

In een crisis kan iemand zich bewijzen. De mouwen worden opgestroopt en de schouders gaan eronder. Nadat een crisis is bezweken voelt men zich goed. “Dat heb ik eens goed geregeld”. Maar al snel wordt gezocht naar het volgende (zogenaamd) urgente probleem. Er wordt weer een crisis gecreëerd zodat men zich waardevol en onmisbaar voelt.

Je snapt dat het dus ook voor mensen die beter presteren onder druk geen goed excuus is om stress op te zoeken. Het najagen van deze loze overwinningen is een ongezonde gewoonte.

Omgaan met hoge werkdruk

Zodra je merkt dat jouw draagkracht en draaglast niet meer met elkaar matchen is het tijd voor actie. Zodra je meer op je bord hebt dan dat je aankunt is het tijd om aan de bel te trekken. Draagkracht, ook wel belastbaarheid genoemd, verschilt van persoon tot persoon. Zelfs per periode kan je meer of minder draagkracht hebben.

Een verandering van baan of een nieuw gezinslid kunnen een beroep doen op je draagkracht. Ook als je lijdt aan chronische stress wordt er constant een beroep op je draagkracht gedaan. Waardoor deze zal verminderen en je misschien uiteindelijk wel compleet uitgeput bent.

Om stress de baas te blijven en je hoge werkdruk te verlagen is het van belang om goed uitgerust te zijn. Een gezonde nachtrust is uiterst belangrijk. Werk aan je conditie, hoe sterker je fysiek bent, des te meer kun je mentaal aan. En let op energievreters, dat zijn gebeurtenissen die enorm veel energie vragen, maar waar je (bijna) niks voor terug krijgt.

Energievreters kunnen ontstaat doordat:

  • Je het gevoel hebt dat je niet wordt gewaardeerd;
  • Er onduidelijke verwachtingen zijn;
  • Men een dubbele agenda hanteert;
  • Je niet autonoom kunt werken;
  • Je niet beslissingsbevoegd bent en daardoor reactief bent.

Als je te lang hebt te lijden onder een hoge werkdruk kun je hier klachten van ondervinden. Overigens kan iedereen gebukt gaan onder hoge werkdruk, dit is niet uitsluitend voor nerveuze types of watjes. Sommige mensen kunnen het beter verbergen, of zijn misschien fysiek of mentaal iets sterker, maar er is niemand die 24/7 op 100% kan functioneren.

Niemand heeft een onbeperkte draagkracht. Vooral ambitieuze mensen kunnen erg lang doorgaan, omdat ze weigeren te rusten, zodra zij dan een bepaald punt hebben bereikt storten ze opeens in. Ze kunnen zich niet langer staande houden tegenover zichzelf en hun omgeving. In zo’n geval is het ernstig te laat.

Zover laat jij het niet komen, want er zijn dingen die je kunt doen. Bepaalde stress management vaardigheden zijn uiterst waardevol om beter om te gaan met een hoge werkdruk.

  • Nee zeggen en grenzen aangeven;
  • Je eigen werk kunnen inplannen;
  • Praten over problemen (met collega’s of je leidinggevende);
  • Stressbestendigheid vergroten.

Minder werkdruk, meer voldoening

Zoals eerder beschreven zijn energievreters gebeurtenissen die erg veel energie van je vragen. Ze zuigen het leven uit je weg. Je voelt je opgebrand en uitgeblust. Soms kun je doodmoe thuiskomen van je werk, zonder dat je precies weet waarom. Dan heb je waarschijnlijk te maken gehad met één of meerdere energievreters.

Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar. Er zijn gebeurtenissen die perfect passen bij jouw motivatie. Je passie bloeit op en je voelt je levendig en energiek. Je hebt een boost gekregen van deze gebeurtenis. Er is een flinke energie storting gedaan. Jij kan er weer tegenaan.

De hoeveelheid werk die gedaan moet worden is slechts tot op zekere hoogte te sturen. Iemand moet het doen, en als jij het niet doet, doet iemand anders het en kost het jou misschien je baan. Waar je wel veel invloed op kunt uitoefenen is het feit dat je waardering haalt uit je werk.

Oefening

Reserveer een halfuur van je tijd. Gebruik die tijd om een beknopte 80/20 analyse los te laten op je carrière. De 80/20 analyse geeft weer welk klein aantal van, in dit geval, activiteiten of gebeurtenissen jou het meeste ongeluk of geluk opleveren.

Welke 20% van activiteiten of gebeurtenissen zorgt voor ruim 80% van je ongeluk?Welke 20% van activiteiten of gebeurtenissen zorgt voor 80% van je geluk?

Iedereen heeft werkzaamheden of taken in zijn functie waarvan hij helemaal opbloeit. Zelf houd ik ervan om mij bezig te houden met duurzame dingen. Dat wil zeggen, dingen die een doel hebben en langer dan 2 of 3 jaar bestaan. Ik heb een gruwelijke hekel aan ad hoc of dubbelwerk. Wat een verspilling van tijd en talent!

Gelukkig kan ik zelf mijn werk plannen, dus ad hoc gebeurtenissen kan ik beperken tot een minimum. Dubbelwerk kan ik ook voorkomen. Door aan degene die delegeert vragen te stellen over het uiteindelijke doel van een taak kom ik erachter wat er nou daadwerkelijk nodig is. Wat vaak niet overeenkomt met wat er wordt gevraagd. Ik probeer zoveel mogelijk van mijn tijd te steken in zinvolle, duurzame dingen waar ik of mijn collega’s nog jaren profijt van kunnen hebben.

Ik weet zeker dat ook jij dit kan doen. Vind de 20% in je werk die het meeste voldoening geeft en doe je best om van die 20% wel 60% of meer te maken! Tegelijkertijd zijn er waarschijnlijk slechts een paar gebeurtenissen, collega’s of taken die jou erg ongelukkig maken. Samen zorgen ze voor 80% of meer van jouw ongeluk. Misschien is het je weleens overkomen dat door één enkele gebeurtenis heel je dag was verpest. Dat is nou een voorbeeld van 80/20 denken.

Dit artikel is te beknopt om ook de 80/20 regel in detail uit te leggen. Dat doe ik graag in een ander artikel op deze site.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met blijvende vermoeidheid na burn-out

Wat te doen tegen extreme stress?

Niet kunnen ontspannen? Met deze 7 tips wel!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>