piep-in-oor-oorsuizen

Een constante piep in je oor. Het is niet alleen erg vervelend, maar duidt ook aan dat je stress hebt. Of is er een andere reden?

Een piepend of brommend geluid in het oor wordt veroorzaakt door tinnitus. Het brein registreert signalen en prikkels, terwijl er geen bron van geluid is. Uiteindelijke kan tinnitus de omgang met anderen verhinderen. Dit is erg vervelend, je kan je machteloos en wanhopig voelen door het constante geluid dat je sociale interactie moeilijk maakt.

Herken oorsuizen door stress

Het geluid dat je hoort als je last hebt van oorsuizen is niet door anderen te horen. Het komt als het ware van binnenuit. Het geluid dat je hoort kan ruisen, fluiten, brommen, piepen en bonken. Het geluid is soms hard, dan weer zacht. Het kan constant zijn, of met een korte interval.

Er zijn verschillende oorzaken van een piep in je oor. Stress is er één van.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Andere oorzaken zijn:

  • Infecties in het oor
  • Aandoeningen aan het gehoor
  • Hartziekten
  • Hoge bloeddruk of hoog cholesterol

Ook als je naar een festival gaat en langdurig wordt blootgesteld aan harde muziek kan je tijdelijk last hebben van een piep in je oor.

Wat kan je eraan doen?

Men weet eigenlijk niet precies hoe tinnitus ontstaat. Wel is uit onderzoek gebleken dat mensen die veel stress ervaren eerder last hebben van oorsuizen. Ook hebben deze mensen langer last van het aanhoudende gefluit of gebrom.

Tinnitus is erg lastig. Als je constant een geluid hoort is het lastig om te concentreren. Ook in gesprekken met anderen is het een belemmering. Als je veel last hebt van stress klinken de fantoomgeluiden nog sterker. Erg vervelend dus!

Gelukkig kan je wat doen tegen die piep in je oor.

1. Maskeer het geluid

Een mogelijke ‘oplossing’ is het maskeren van het gebrom of gepiep. Je kan op laag volume de tv of radio aanzetten om het brommende geluid te overstemmen. Dit verhelpt uiteraard niet je probleem, maar het is wel prettiger dan een piepend geluid in je oor aan te moeten horen.

2. Ontspannen met ademhalingsoefeningen

Zoals vermeld is stress een veroorzaker van oorsuizen. Ontspanning kan helpen om het geluid te doen verminderen.

3. Verminder de inname van deze stoffen

Cola, koffie, nicotine. Allemaal zijn het stoffen die van invloed zijn op jouw oorsuizen. Probeer te minderen en snel zal je merken dat het piepen in je oor minder wordt.


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!
Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.“Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.