Wat een piep in je oor betekent. Dit wil je niet missen!

Een constante piep in je oor. Het is niet alleen erg vervelend, maar duidt ook aan dat je stress hebt. Of is er een andere reden?

Een piepend of brommend geluid in het oor wordt veroorzaakt door tinnitus. Het brein registreert signalen en prikkels, terwijl er geen bron van geluid is. Uiteindelijke kan tinnitus de omgang met anderen verhinderen. Dit is erg vervelend, je kan je machteloos en wanhopig voelen door het constante geluid dat je sociale interactie moeilijk maakt.

Herken oorsuizen door stress

Het geluid dat je hoort als je last hebt van oorsuizen is niet door anderen te horen. Het komt als het ware van binnenuit. Het geluid dat je hoort kan ruisen, fluiten, brommen, piepen en bonken. Het geluid is soms hard, dan weer zacht. Het kan constant zijn, of met een korte interval.

Er zijn verschillende oorzaken van een piep in je oor. Stress is er één van.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Andere oorzaken zijn:

  • Infecties in het oor
  • Aandoeningen aan het gehoor
  • Hartziekten
  • Hoge bloeddruk of hoog cholesterol

Ook als je naar een festival gaat en langdurig wordt blootgesteld aan harde muziek kan je tijdelijk last hebben van een piep in je oor.

Wat kan je eraan doen?

Men weet eigenlijk niet precies hoe tinnitus ontstaat. Wel is uit onderzoek gebleken dat mensen die veel stress ervaren eerder last hebben van oorsuizen. Ook hebben deze mensen langer last van het aanhoudende gefluit of gebrom.

Tinnitus is erg lastig. Als je constant een geluid hoort is het lastig om te concentreren. Ook in gesprekken met anderen is het een belemmering. Als je veel last hebt van stress klinken de fantoomgeluiden nog sterker. Erg vervelend dus!

Gelukkig kan je wat doen tegen die piep in je oor.

1. Maskeer het geluid

Een mogelijke ‘oplossing’ is het maskeren van het gebrom of gepiep. Je kan op laag volume de tv of radio aanzetten om het brommende geluid te overstemmen. Dit verhelpt uiteraard niet je probleem, maar het is wel prettiger dan een piepend geluid in je oor aan te moeten horen.

2. Ontspannen met ademhalingsoefeningen

Zoals vermeld is stress een veroorzaker van oorsuizen. Ontspanning kan helpen om het geluid te doen verminderen.

3. Verminder de inname van deze stoffen

Cola, koffie, nicotine. Allemaal zijn het stoffen die van invloed zijn op jouw oorsuizen. Probeer te minderen en snel zal je merken dat het piepen in je oor minder wordt.


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

De drie soorten faalangst, ken jij ze al?

De ins en outs van stress management

Beter omgaan met stress in 3 stappen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>