Je kunt niet genieten van het leven zolang je in je hoofd blijft zitten. Plezier in het leven krijg je door je zintuigen te gebruiken. Zo ervaar je dit moment – het enige moment waarin je echt kunt genieten. Maar hoe kom je uit je hoofd en in je gevoel? Hoe krijg je meer plezier in je leven en laat je de onrust los?

Waar is de afstandsbediening van je leven?

Onlangs stelde ik een vraag op Twitter: “Als je een afstandsbediening had voor je leven, welke knop zou je dan het meest gebruiken?” De antwoorden waren “inzoomen” en “doorspoelen”. Iemand zei zelfs “stop”.

Laten we eerlijk zijn; een afstandsbediening werkt fantastisch, nietwaar? Als we verveeld zijn, spoelen we door of zappen we weg. Als we iets willen onderbreken, drukken we op pauze. Als we echt aandachtig willen bekijken, kiezen we voor vertraagd afspelen. Geweldig toch, zo’n afstandsbediening? Was het echte leven ook maar zo eenvoudig te beïnvloeden!

Wat heb ik allemaal gemist?

Als ik een knop zou mogen kiezen om het leven te bedienen, dan zou het de knop vertraagd afspelen zijn: Door alle drukte en hectiek mis je vaak de mooiste momenten. We zijn zo gefocust op de dingen die nog gedaan moeten worden, dat we vergeten te genieten van wat er nu gebeurt.

Zo gaat het lange tijd door, totdat je realiseert: “Wat heb ik allemaal gemist? Waar waren die mooie momenten? Ze leken zo kort en nu zijn ze voorbij!” Helaas, de terugspoelknop is nergens te bekennen. Dat is de enige knop die je nooit kunt vinden. Want wat gebeurd is, is gebeurd.

Wat voorkomt genieten van het leven?

De belangrijkste reden dat je niet geniet is deze: je zit te veel in je hoofd. Als er een plek is waar je niet kunt genieten, dan is het wel in je hoofd. Denk daar maar eens over na… Waar geniet je het meeste van? Een diner met vrienden of de herinnering aan dat diner? Het eerste gebeurt in de werkelijkheid, het tweede in je hoofd. Het eerste zorg dat je geniet, het tweede is slechts een flauwe afspiegeling.

Leven in het nu

De beste manier om in het nu te leven, is door het volgen van de Online Training Leven in het Nu. Leer minder te denken en meer te voelen. Ontdek de wereld buiten je gedachten. Wil je stoppen met piekeren en beginnen te leven? Dan is deze training iets voor jou!

Het verstand is een fantastische uitvinding, maar heeft helaas wel een aantal minder fantastische bijwerkingen:

  • We piekeren over de toekomst.
  • We hebben spijt van gisteren.
  • We twijfelen aan onszelf.
  • We keuren af wat er in de werkelijkheid gebeurt.
  • We focussen op wat er ontbreekt.

Als je hier even over nadenkt (…), zul je zien dat die bijwerkingen niet te vermijden zijn. Waarom? Geen idee waarom, ik heb het universum niet geschapen. Maar dat het zo is, dat staat vast. Als we niet konden denken dan was iedereen veel gelukkiger! De werkelijkheid is dat we onszelf – met onze gedachten – regelmatig in de weg zitten.

Dus wat is de kortste weg naar genieten van het leven?

Het antwoord is: je gedachten niet te serieus nemen. Niet te veel aandacht schenken aan wat je hersenen je vertellen. Want de helft daarvan zijn die bijwerkingen die voorkomen dat je geniet. Misschien denk je: “Makkelijk gezegd, maar hoe doe ik dat?”

Gebruik je zintuigen. Je ogen, oren, neus, mond en gevoel. De mooiste momenten van je leven waren de momenten waarin je die zintuigen gebruikte. Gegarandeerd. Het waren de momenten dat je iets zag, voelde, hoorde, rook of proefde. Dat bij elkaar creëerde die mooie ervaring. Het waren niet die momenten dat je enorm in je hoofd zat. Controleer het voor jezelf en laat me weten of het in jouw geval anders is.

Genieten van je leven is genieten van dit moment. Er is geen andere weg. Je kunt niet echt genieten van het verleden of van de toekomst. Dat is slechts een flauwe afspiegeling, weet je nog? Een surrogaatleven dat alleen in je gedachten zit. Het echte leven zit in je lichaam en in je gevoel.

Zit je in je hoofd of in je gevoel?

Je voelt je gelukkig, je omarmt het leven, je geniet met al je zintuigen, de zon schijnt op je gezicht, je proeft dat heerlijke gerecht, je hoort die fantastische muziek, je bent helemaal in je element: dit zijn allemaal aanwijzingen voor je lichaam, niet voor het verstand.

Ik pieker me suf, ik denk negatief, ik maak me zorgen, ik zit vast in mijn hoofd, ik twijfel, mijn gedachten laten me niet los, mijn hersenen maken overuren, ik weet het niet meer: dit zijn allemaal aanwijzingen voor je verstand, niet voor je gevoel. Voelen doe je immers met je lichaam. Wil je meer genieten van je leven? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Stop met denken - en begin te leven!

Met deze cursus ga je echt leven in het Nu. Leer minder te denken en meer te voelen. Ontdek de wereld buiten je gedachten – met deze eenvoudige maar zeer effectieve oefeningen. Stap uit je hoofd en ontdek je innerlijke rust!

Ja, ik wil meer leven in het nu

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.