Je bent niet wie je denkt

Wie ben je nu werkelijk? Een verzameling gedachten? Of is er meer? Je verstand staat je in de weg om jezelf echt te leren kennen. Als je ontdekt wat er achter je gedachten zit, vind je rust, tevredenheid, vertrouwen en geluk.

Je brein is een op hol geslagen computer.

Laten we eerlijk zijn: je hebt je gedachten niet meer in de hand. Als je dat wel had, kon je je gedachten uitzetten als je wilde. Maar dat kun je niet: ze blijven op je inhameren, ook als je er niet om hebt gevraagd.

Je zet je brein aan wanneer je opstaat en onmiddellijk verschijnen er duizenden pop-ups. Je weet wel, die irritante reclameboodschappen op je scherm die je weg moet klikken om verder te kunnen gaan.

De meeste pop-ups heb je niets aan.

Deze pop-ups zijn voornamelijk storend of negatief. De ene keer geven ze waarschuwingen: “Vergeet niet je sleutels mee te nemen.” De andere keer geven ze je opdrachten: “Je moet je zorgen maken over de toekomst.” Ten slotte geven ze je regelmatig zelfkritiek: “Je moet eens wat minder lui zijn.” Gek word je ervan!

Elke keer als je die pop-up – een gedachte – wegklikt, verschijnt er onmiddellijk weer een nieuwe. Het is alsof je een rechtstreekse lijn hebt met een ontevreden dictator die je continu opdrachten geeft. Je hebt je computer – je brein – niet meer in de hand: hij is zichzelf aan het besturen. En jij kunt alleen maar toekijken…

Als je doodmoe van alle kritiek, zorgen en opdrachten ‘s avonds in bed ligt, kun je je verstand alleen maar uitschakelen door te gaan slapen. Maar als je de volgende ochtend opstaat, begint het hele feest weer opnieuw. En je wilt alleen maar gelukkig zijn.

Een radicaal concept.

Hier is een radicaal idee: wat zou er gebeuren als je al die gedachten niet meer serieus nam? Je weet dat het overgrote deel je toch nergens brengt. Wat zou er gebeuren als je al die opdrachten, kritiek en stress gewoon negeert? Het antwoord: helemaal niets.

Je doet nog steeds wat je moet doen. Je zult je niet verslapen en ook niets vergeten. Hooguit vergeet je je zorgen te maken, maar dat is alleen maar goed. Bovendien voelt het veel fijner, want de dictator is verdwenen. En je hebt daarmee je vrijheid terug.


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Bestel direct – nu voor € 67


Wat blijft er over als je je negatieve gedachten niet meer serieus neemt? Iets heel moois: rust, tevredenheid en zelfvertrouwen. Precies het tegenovergestelde van wat je krijgt als je die negatieve gedachten wel volgt.

Wie ben je nu werkelijk?

Sommige mensen zeggen: “Maar zo ben ik nu eenmaal. Ik ben wat ik denk.” Dat is absolute onzin. Je bent niet je gedachten. Wil je bewijs? Hier komt het. Geloof je nog hetzelfde als tien jaar geleden? Waarschijnlijk niet. Je hebt inmiddels andere overtuigingen, meningen en ideeën gekregen. Ben je dan iemand anders geworden? Nee toch? Je bent nog steeds wie je was. Je hebt geen ander lichaam of andere identiteit gekregen. Je denkt hooguit iets anders. Je bent niet wat je denkt…

Wie ben je dan wel, los van je gedachten? Wie zit er achter je meningen, overtuigingen en denkkronkels? Wie is die persoon? Ik kan die vraag niet beantwoorden. Het is aan jou om dat uit te zoeken.

Duizend keffende teckels.

Eén ding weet ik zeker: wie je werkelijk bent, ontdek je nooit als je je laat afleiden door al die gedachten in je hoofd. Je gedachten zijn als keffende teckels die continue aandacht vragen: “Kijk naar mij! Luister naar wat ik zeg! Let op – ik heb iets belangrijks!” En die teckels zijn met duizenden gekomen om je aandacht op te eisen.

Mijn suggestie zou zijn om al die teckels te negeren, dan verdwijnen ze vanzelf. Ze leven namelijk op aandacht. Geen aandacht – geen teckels. Als dat je lukt, kun je je aandacht richten op wat er achter die gedachten zit. Wie je bent, los van je verstand. En dan vind je daar rust, kalmte, tevredenheid en geluk.

Zolang je elke seconde aandacht blijft besteden aan die keffende groep aandachtsjunkies, zul je die rust nooit vinden. Teckels zijn van nature altijd onrustig. Je gedachten dus ook.

Niet voor iedereen.

Jezelf loskoppelen van je gedachten is – zoals gezegd – een radicaal concept en niet voor iedereen. Je kunt ook proberen je gedachten te sturen. Dat is minder ingrijpend en werkt voor de meeste mensen beter.

Als je erachter komt dat een groot deel van je gedachten je niet gelukkig maken, dan is het tijd voor de volgende stap. Met meer denken los je het probleem niet op, want je verstand heeft het juist veroorzaakt. Anders denken helpt wel. Hoe denk jij daarover?


Ontdek Leven In Het Nu.

Volg de Online Training Leven In Het Nu.

– Ontdek diepe innerlijke rust.
– Vergeet je zorgen.
– Geniet bewust van elk moment.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide audio oefeningen bij elke les.
– Een geweldige eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en leef ontspannen en bewust!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • divyam schreef:

  Is waar maar wat kost het?

 • Beste Divyam,

  Wat kost de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress?
  Volg de link, de prijs staat helemaal onderaan… (op dit moment van schrijven € 59,-)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Michel schreef:

  Prachtig en het lijkt me de oplossing. Maar hoe zet ik mezelf tot deze daadwerkelijke cursus…..kan het niet betalen?

 • Is € 59,- te veel om te investeren in iets dat een oplossing
  geeft voor je persoonlijke uitdaging?

  Ik denk het niet, maar iedereen bepaalt dat natuurlijk zelf :)
  Het maakt ook niet uit of je investeert in deze cursus. Het is prima om wat dan ook te kiezen, zolang het je maar verder helpt. Het gaat erom dat je investeert in je persoonlijke ontwikkeling, op een manier die bij je past. Hoe meer inzicht in jezelf, hoe minder uitdagingen…

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Gerben schreef:

  Interessant stuk, ik worstel hier al een hele tijd mee en word er erg ongelukkig van, De continue (meestal) negatieve gedachten stroom.

  Maar moet je je complete gedachten dan uitschakelen of je onderbewuste gedachten alleen. Ik heb het idee dat als je je gedachten negeert dat je dan een zombie wordt. Maar dit is dus eigenlijk andersom… Als je naar je gedachte luistert wordt je een zombie.

  Ik kan het luisteren naar mijn gedachten waarschijnlijk niet stoppen om de reden dat ik bang ben dat ik wat vergeet ofzo… Controle

 • Beste Gerben,

  Dat is inderdaad de vraag: wordt je een Zombie als je je gedachten negeert, of juist als je naar je gedachten luistert?
  Zie het zo: heel veel gedachten zijn prima: de functionele gedachten 9over wat je aan het doen bent), de positieve gedachten, leukere herinneringen, enzovoort, enzovoort. Maar het pieker gedeelte van onze hersenen, vol met twijfel en zelfkritiek, dat kunnen we missen als kiespijn. Dus in plaats van je gedachten uitschakelen kun je ook je gedachten herleiden naar iets positiefs of iets praktisch (bijvoorbeeld door jezelf een goede vraag te stellen of aan iets fijns te denken waar je je goed bij voelt). Dat is de snelste en gemakkelijkste manier. Gedachten stopzetten of totaal loslaten is iets wat veel meer oefening kost en niet voor iedereen. Wees niet bang om iets te vergeten, want dat is onvermijdbaar. Je hoeft niet overal het antwoord op te weten. Dat heeft inderdaad te maken met de angst voor het verlies van controle.

  Hier meer inzicht in het loslaten van controle:
  https://www.newstart.nl/blog/moet-je-het-leven-controleren-of-accepteren/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Gerben schreef:

  Bedankt voor je antwoord!
  Ik heb veel aan je site en je berichten.

 • albert schreef:

  Dag Frank,
  Heb dit artikel gelezen op het moment dat er weer vervelende herinneringen naar boven kwamen uit vroegere tijden, dit artikel past er mooi bij als tip om de gedachten weer te laten rusten. Soms zou je willen dat je aan bepaalde herinneringen nooit weer één gedachte verspilde, maar dat zal wel een illusie zijn.

  Groet Albert

 • Beste Albert,

  Inderdaad, we kunnen niet niet aan iets denken als er – door wat voor omstandigheden dan ook – een oude herinnering naar boven komt.
  Maar er zijn wel vier manieren om die herinnering ‘zachter te laten landen’:

  1. We kunnen de gedachte een andere betekenis geven (‘iemand zei of deed iets vervelends’ wordt bijvoorbeeld ‘ik bepaal zelf hoe ik me voel’ of ‘ik heb daarvan geleerd’ of ‘hij/zij wist toen kennelijk niet beter, maar ik nu wel’
  2. We kunnen onze aandacht richten op een prettiger gedachte (bijvoorbeeld denken aan iets fijns, een vakantie, iets waar we op ons verheugen of dankbaar voor zijn)
  3. We kunnen de gedachte accepteren en er niet tegen vechten, zodat hij vanzelf weer voorbijgaat en er een andere gedachte voor in de plaats komt.
  4. We kunnen de gedachte niet serieus nemen of onze identiteit er niet aan koppelen.

  Alle vier werken werken ze, alhoewel de eerste twee in het begin makkelijker zijn dan de laatste twee :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >