Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Wie ben je nu werkelijk? Een verzameling gedachten? Of is er meer? Je verstand staat je in de weg om jezelf echt te leren kennen. Als je ontdekt wat er achter je gedachten zit, vind je rust, tevredenheid, vertrouwen en geluk.

Je brein is een op hol geslagen computer.

Laten we eerlijk zijn: je hebt je gedachten niet meer in de hand. Als je dat wel had, kon je je gedachten uitzetten als je wilde. Maar dat kun je niet: ze blijven op je inhameren, ook als je er niet om hebt gevraagd.

Je zet je brein aan wanneer je opstaat en onmiddellijk verschijnen er duizenden pop-ups. Je weet wel, die irritante reclameboodschappen op je scherm die je weg moet klikken om verder te kunnen gaan.

De meeste pop-ups heb je niets aan.

Deze pop-ups zijn voornamelijk storend of negatief. De ene keer geven ze waarschuwingen: “Vergeet niet je sleutels mee te nemen.” De andere keer geven ze je opdrachten: “Je moet je zorgen maken over de toekomst.” Ten slotte geven ze je regelmatig zelfkritiek: “Je moet eens wat minder lui zijn.” Gek word je ervan!

Elke keer als je die pop-up – een gedachte – wegklikt, verschijnt er onmiddellijk weer een nieuwe. Het is alsof je een rechtstreekse lijn hebt met een ontevreden dictator die je continu opdrachten geeft. Je hebt je computer – je brein – niet meer in de hand: hij is zichzelf aan het besturen. En jij kunt alleen maar toekijken…

Als je doodmoe van alle kritiek, zorgen en opdrachten ‘s avonds in bed ligt, kun je je verstand alleen maar uitschakelen door te gaan slapen. Maar als je de volgende ochtend opstaat, begint het hele feest weer opnieuw. En je wilt alleen maar gelukkig zijn.

Een radicaal concept.

Hier is een radicaal idee: wat zou er gebeuren als je al die gedachten niet meer serieus nam? Je weet dat het overgrote deel je toch nergens brengt. Wat zou er gebeuren als je al die opdrachten, kritiek en stress gewoon negeert? Het antwoord: helemaal niets.

Je doet nog steeds wat je moet doen. Je zult je niet verslapen en ook niets vergeten. Hooguit vergeet je je zorgen te maken, maar dat is alleen maar goed. Bovendien voelt het veel fijner, want de dictator is verdwenen. En je hebt daarmee je vrijheid terug.


Wil je leven in het Nu?

Volg dan deze online Cursus Leven in het Nu.
Stop met denken – en begin te genieten van dit moment.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat blijft er over als je je negatieve gedachten niet meer serieus neemt? Iets heel moois: rust, tevredenheid en zelfvertrouwen. Precies het tegenovergestelde van wat je krijgt als je die negatieve gedachten wel volgt.

Wie ben je nu werkelijk?

Sommige mensen zeggen: “Maar zo ben ik nu eenmaal. Ik ben wat ik denk.” Dat is absolute onzin. Je bent niet je gedachten. Wil je bewijs? Hier komt het. Geloof je nog hetzelfde als tien jaar geleden? Waarschijnlijk niet. Je hebt inmiddels andere overtuigingen, meningen en ideeën gekregen. Ben je dan iemand anders geworden? Nee toch? Je bent nog steeds wie je was. Je hebt geen ander lichaam of andere identiteit gekregen. Je denkt hooguit iets anders. Je bent niet wat je denkt…

Wie ben je dan wel, los van je gedachten? Wie zit er achter je meningen, overtuigingen en denkkronkels? Wie is die persoon? Ik kan die vraag niet beantwoorden. Het is aan jou om dat uit te zoeken.

Duizend keffende teckels.

Eén ding weet ik zeker: wie je werkelijk bent, ontdek je nooit als je je laat afleiden door al die gedachten in je hoofd. Je gedachten zijn als keffende teckels die continue aandacht vragen: “Kijk naar mij! Luister naar wat ik zeg! Let op – ik heb iets belangrijks!” En die teckels zijn met duizenden gekomen om je aandacht op te eisen.

Mijn suggestie zou zijn om al die teckels te negeren, dan verdwijnen ze vanzelf. Ze leven namelijk op aandacht. Geen aandacht – geen teckels. Als dat je lukt, kun je je aandacht richten op wat er achter die gedachten zit. Wie je bent, los van je verstand. En dan vind je daar rust, kalmte, tevredenheid en geluk.

Zolang je elke seconde aandacht blijft besteden aan die keffende groep aandachtsjunkies, zul je die rust nooit vinden. Teckels zijn van nature altijd onrustig. Je gedachten dus ook.

Niet voor iedereen.

Jezelf loskoppelen van je gedachten is – zoals gezegd – een radicaal concept en niet voor iedereen. Je kunt ook proberen je gedachten te sturen. Dat is minder ingrijpend en werkt voor de meeste mensen beter.

Als je erachter komt dat een groot deel van je gedachten je niet gelukkig maken, dan is het tijd voor de volgende stap. Met meer denken los je het probleem niet op, want je verstand heeft het juist veroorzaakt. Anders denken helpt wel. Hoe denk jij daarover?


Wil je meer leven in het Nu?

Volg deze online training en stop met denken & begin te leven!

Ja, ik wil meer leven in het Nu

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt