Ben jij je eigen grootste vriend(in) of je grootste vijand? Hoeveel begrip heb jij voor je tekortkomingen? Meer begrip leidt tot meer acceptatie en dus meer zelfvertrouwen. Je hoeft niet perfect te zijn, je hoeft alleen maar jezelf te zijn. Begrip is de basis voor een gelukkig leven.

Wat wil je veranderen?

We zijn allemaal bezig met een persoonlijke zoektocht naar geluk en succes. En in die zoektocht loopt je tegen allerlei vragen op:

– Wie ben ik?
– Waarom gedraag ik me zo?
– Wat houdt me tegen?
– Hoe kan ik betere keuzes maken?
– Hoe kan ik gelukkiger worden?
– Hoe kan ik veranderen?

Dit zijn allemaal essentiële vragen. Weet je het antwoord nog niet? Frustreert je dat? Heel goed! Want die frustratie zorgt ervoor dat je blijft zoeken naar antwoorden. En zonder deze antwoorden kun je nooit het leven leiden dat je werkelijk wilt.

De grootste ontdekking en de grootste frustratie.

Vijfentwintig jaar geleden ben ik actief begonnen met persoonlijke ontwikkeling. De antwoorden op bovenstaande vragen waren voor mij een raadsel. Ik had geen idee wie ik was, wat ik wilde of wat me tegenhield. Dat iets in mijn leven niet werkte, dat wist ik wèl. Maar waar lag het aan?

Mijn grootste ontdekking was dat ikzelf verantwoordelijk was voor mijn leven. Dat ik alles kon veranderen als ik veranderde. Maar dat was tegelijkertijd ook de grootste frustratie. Want als het dus aan mij lag, dan was ik kennelijk niet goed genoeg. Anders was het leven wel perfect, nietwaar?

Hard tegen jezelf.

Dus zei ik regelmatig het volgende tegen mezelf, misschien herken je het wel:

  • Stommeling, dat had je beter moeten doen!
  • Zie je wel, je kunt het gewoon niet!
  • Nu maak je weer een fout!
  • Het zit er gewoon niet in, geef het maar toe!
  • Anderen kunnen het ook, waarom jij dan niet?

Veel mensen hebben deze gedachten – al of niet stiekem. Het probleem is dat die gedachten nooit een oplossing brengen. Het frustreert je alleen maar. En dus zijn sommige mensen hun eigen grootste criticus, hun eigen grootste vijand. Dat was ik vroeger ook. Maar langzaam kwam ik erachter dat dit niet werkte.

Langzaam ontstond er meer begrip en met dit begrip kreeg ik meer zelfvertrouwen.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Meer begrip voor jezelf.

Wat is dat precies: meer begrip voor jezelf? Het klinkt zo vaag, maar toch is het essentieel voor een goed gevoel – een goed gevoel over jezelf. Het woord ‘begrip’ heeft een dubbele betekenis: het betekent meer inzicht èn het betekent meer compassie.

Meer inzicht.

Met meer inzicht in jezelf, gaat alles makkelijker. Voor mij is zelfkennis de snelste weg naar een gelukkig en succesvol leven. Geluk en succes liggen altijd in het verlengde van wie je bent. En om te weten wie je bent, heb je zelfkennis nodig.

Dat kost tijd. Regelmatig krijg ik verzoeken van mensen die zeggen: “Ik gedraag me al tien jaar op deze manier, maar ik wil er in één sessie van af zijn.” Dat kan niet. Je hebt inzet, tijd en energie nodig om jezelf beter te leren kennen. Gun jezelf die tijd, het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Meer compassie.

Terwijl je groeit, merk je dat je nog niet perfect bent. En dit is waar het fout gaat: veel mensen vinden dat ze dat eigenlijk wèl moeten zijn. Ze zijn chronisch ontevreden doordat dit niet lukt. Dat is een van de grootste struikelblokken voor een gelukkig leven. Want je kunt nooit gelukkig worden door in de tussentijd ontevreden te zijn. Begrijp je dat?

Compassie is een mooi woord voor inlevingsvermogen. Met andere woorden, je kijkt naar jezelf en hebt begrip voor je tekortkomingen. Zie het zo: Als je een kleuter ziet vallen heb je compassie, want je kunt je voorstellen dat het zeer doet. Je troost het met bemoedigende woorden. Je zegt nooit: “Stommeling, eigen schuld. Ik zou het maar opgeven, want lopen gaat je nooit lukken!” En toch zeggen sommige mensen dat wel tegen zichzelf. Ze missen compassie en begrip – voor zichzelf.

Begrip verandert alles.

Als je naar jezelf kijkt met meer begrip, verandert alles. In plaats van te eisen dat je iemand anders moet zijn, ben je tevreden met wie je bent. Je accepteert wie je nu bent, op weg naar wie je wilt zijn. Dus begrip leidt tot zelfacceptatie en zelfacceptatie leidt tot zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en succesvol leven.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt