Meer begrip voor jezelf

Ben jij je eigen grootste vriend(in) of je grootste vijand? Hoeveel begrip heb jij voor je tekortkomingen? Meer begrip leidt tot meer acceptatie en dus meer zelfvertrouwen. Je hoeft niet perfect te zijn, je hoeft alleen maar jezelf te zijn. Begrip is de basis voor een gelukkig leven.

Wat wil je veranderen?

We zijn allemaal bezig met een persoonlijke zoektocht naar geluk en succes. En in die zoektocht loopt je tegen allerlei vragen op:

– Wie ben ik?
– Waarom gedraag ik me zo?
– Wat houdt me tegen?
– Hoe kan ik betere keuzes maken?
– Hoe kan ik gelukkiger worden?
– Hoe kan ik veranderen?

Dit zijn allemaal essentiële vragen. Weet je het antwoord nog niet? Frustreert je dat? Heel goed! Want die frustratie zorgt ervoor dat je blijft zoeken naar antwoorden. En zonder deze antwoorden kun je nooit het leven leiden dat je werkelijk wilt.

De grootste ontdekking en de grootste frustratie.

Vijfentwintig jaar geleden ben ik actief begonnen met persoonlijke ontwikkeling. De antwoorden op bovenstaande vragen waren voor mij een raadsel. Ik had geen idee wie ik was, wat ik wilde of wat me tegenhield. Dat iets in mijn leven niet werkte, dat wist ik wèl. Maar waar lag het aan?

Mijn grootste ontdekking was dat ikzelf verantwoordelijk was voor mijn leven. Dat ik alles kon veranderen als ik veranderde. Maar dat was tegelijkertijd ook de grootste frustratie. Want als het dus aan mij lag, dan was ik kennelijk niet goed genoeg. Anders was het leven wel perfect, nietwaar?

Hard voor jezelf, is je hart TEGEN jezelf.

Dus zei ik regelmatig het volgende tegen mezelf, misschien herken je het wel:

 • Stommeling, dat had je beter moeten doen!
 • Zie je wel, je kunt het gewoon niet!
 • Nu maak je weer een fout!
 • Het zit er gewoon niet in, geef het maar toe!
 • Anderen kunnen het ook, waarom jij dan niet?

Veel mensen hebben deze gedachten – al of niet stiekem. Het probleem is dat die gedachten nooit een oplossing brengen. Het frustreert je alleen maar. En dus zijn sommige mensen hun eigen grootste criticus, hun eigen grootste vijand. Dat was ik vroeger ook. Maar langzaam kwam ik erachter dat dit niet werkte.

Langzaam ontstond er meer begrip en met dit begrip kreeg ik meer zelfvertrouwen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Meer begrip voor jezelf.

Wat is dat precies: meer begrip voor jezelf? Het klinkt zo vaag, maar toch is het essentieel voor een goed gevoel – een goed gevoel over jezelf. Het woord ‘begrip’ heeft een dubbele betekenis: het betekent meer inzicht èn het betekent meer compassie.

Meer inzicht.

Met meer inzicht in jezelf, gaat alles makkelijker. Voor mij is zelfkennis de snelste weg naar een gelukkig en succesvol leven. Geluk en succes liggen altijd in het verlengde van wie je bent. En om te weten wie je bent, heb je zelfkennis nodig.

Dat kost tijd. Regelmatig krijg ik verzoeken van mensen die zeggen: “Ik gedraag me al tien jaar op deze manier, maar ik wil er in één sessie van af zijn.” Dat kan niet. Je hebt inzet, tijd en energie nodig om jezelf beter te leren kennen. Gun jezelf die tijd, het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Meer compassie.

Terwijl je groeit, merk je dat je nog niet perfect bent. En dit is waar het fout gaat: veel mensen vinden dat ze dat eigenlijk wèl moeten zijn. Ze zijn chronisch ontevreden doordat dit niet lukt. Dat is een van de grootste struikelblokken voor een gelukkig leven. Want je kunt nooit gelukkig worden door in de tussentijd ontevreden te zijn. Begrijp je dat?

Compassie is een mooi woord voor inlevingsvermogen. Met andere woorden, je kijkt naar jezelf en hebt begrip voor je tekortkomingen. Zie het zo: Als je een kleuter ziet vallen heb je compassie, want je kunt je voorstellen dat het zeer doet. Je troost het met bemoedigende woorden. Je zegt nooit: “Stommeling, eigen schuld. Ik zou het maar opgeven, want lopen gaat je nooit lukken!” En toch zeggen sommige mensen dat wel tegen zichzelf. Ze missen compassie en begrip – voor zichzelf.

Begrip verandert alles.

Als je naar jezelf kijkt met meer begrip, verandert alles. In plaats van te eisen dat je iemand anders moet zijn, ben je tevreden met wie je bent. Je accepteert wie je nu bent, op weg naar wie je wilt zijn. Dus begrip leidt tot zelfacceptatie en zelfacceptatie leidt tot zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en succesvol leven.


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • willem schreef:

  Beste Frank,

  Ik vind het geweldig dat je altijd zulke prachtige teksten schrijft die overlopen van goeie tips en die leiden tot meer geluk en succes. Maar de volgende keer zou ik: En in die zoektocht loopt je tegen allerlei vragen op:. Loopt zonder t spellen. dus gewoon loop.
  M.V.G.

 • Beste Willem,

  Dank je voor het compliment en de correctie :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Ook dit klopt met wat ik ervaren heb. Begrip voor jezelf kan een basis zijn voor meer zelfvertrouwen.

 • Mahmoed schreef:

  Beste Frank,

  Hartelijk dan voor je geweldige en prachtige tekst. Ik liep tegen een aantal dingen aan en voornamelijk vaak tegen mezelf. Dankzij jou verhaal weet ik wat het is en hoe ik ermee kan omgaan.

  Ik leef en probeer met meer begrip en tevredenheid met mezelf te leven and becoming one with myself. Het is erg belangerijk dat je je beste vriend bent en dat je jezelf niet beschouwt als de vijand. Dankzij jou mooie verhaal weet ik dit.

  Dit is één van de mooiste stukken:

  Begrip verandert alles.
  Als je naar jezelf kijkt met meer begrip, verandert alles. In plaats van te eisen dat je iemand anders moet zijn, ben je tevreden met wie je bent. Je accepteert wie je nu bent, op weg naar wie je wilt zijn. Dus begrip leidt tot zelfacceptatie en zelfacceptatie leidt tot zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en succesvol leven.

 • Beste Mahmoed,

  Heel graag gedaan!

  We lopen allemaal wel eens tegen onszelf aan, maar door meer begrip wordt dat geen obstakel, maar juist iets prettigs :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Mirthe schreef:

  Beste Frank,

  Ik vind het heel erg moeilijk om meer begrip te hebben voor mezelf. Ik kan mezelf moeilijk vergeven als ik fouten maak. Ik vind mezelf dan zo ontiegelijk dom. Ik baal van mezelf, ik voel me schuldig en kan het dan niet van me af zetten.
  Het woord stommerd blijft dan een hele dag lang boven mijn hoofd hangen. Later ebt dat wel weg, maar als ik weer aan die gebeurtenis dank dan komt het negatieve gevoel weer terug. “had ik het maar anders gedaan”

  Ik kan wel denken dat het me niet helpt om zo streng voor mezelf te zijn, maar het lukt niet om milder te zijn. Ik ben bang dat als ik niet streng en kritisch naar mezelf ben alles fout gaat.

 • Beste Mirthe,

  In je laatste zin zit het ‘probleem’:

  “Ik ben bang dat als ik niet streng en kritisch naar mezelf ben alles fout gaat.”

  Die overtuiging houd je tegen. Daardoor blijf je kritisch naar jezelf.
  Dus dat moeten we onderzoeken en omzetten in een positiever zelfbeeld:
  Een waar je je beter bij voelt en aardiger voor jezelf bent,
  terwijl toch alles goed blijft gaan…

  Hoe? Volg de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen voor meer inzicht en minder zelfkritiek.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Onvoorstelbaar mooi wat je op je website zet. Precies hoe ik het ook ervaar.

  Na een depressie, een paar jaar geleden heb ik via een psycholoog de basis opnieuw moeten leggen van zelfacceptatie, respect en zelfvertrouwen. en ik vind nu rust en het gaat beter.
  Ook heb ik inzicht gekregen in mijn minpunten en beperkingen. En daar probeer ik aan te werken. en ik heb zo mijn leven een hele andere wending gegeven.

  En van deze website leer ik ook weer meer betreffende omgaan met conflikten etc.

  Bedankt!

 • Beste Paul,

  Dank je wel en graag gedaan :)

  Fijn te horen dat je je leven zo een positieve wending hebt gegeven.

  Hier is een radicaal idee: soms is het goed om je minpunten te verbeteren,
  soms is het beter om ze gewoon te accepteren. Dat geeft (nog) meer rust.
  Probeer het maar eens en merk het verschil :)

  Succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >