Maakt geld gelukkig of gestrest?

Geld, wie heeft er geen mening over? Sommige mensen schieten ervan in de stress, omdat ze er niet genoeg van hebben. Anderen zien geld als de bron van al het kwaad. En er zijn mensen die geloven dat geld gelukkig maakt en er alles voor doen om het te verzamelen. Is geld goed of slecht? Is het een bron van geluk of een bron van stress? Of geen van beiden?

Twee uitersten?

Als het gaat om geld, zijn er twee extreme standpunten: Aan de ene kant is er de Hebberige Materialistische Graaier en aan de andere kant de Allergische Spirituele Zwever. Uiteraard overdrijf ik dit bewust, anders zou het een saai artikel worden. Jij en ik zitten er waarschijnlijk tussenin, maar daar hebben we het later over. We beginnen met de Hebberige Materialistische Graaier:

Geld is de bron van geluk.

“Alleen als ik veel geld heb, kan ik gelukkig zijn. Dus moet ik er alles aan doen om het te verdienen. Geld koopt alles wat ik wil en alleen als ik alles heb wat ik wil, ben ik gelukkig. In de tussentijd offer ik mijn vrijheid, geluk, relaties en gezondheid op om meer te verdienen. Later kan ik dan altijd nog mijn geld opofferen om mijn vrijheid, geluk, relaties en gezondheid weer terug te krijgen.”

“Laat een modaal inkomen maar over aan de losers, dat is mijn motto. Ik wil gewoon miljonair worden. Als dat me lukt, dan is mijn partner ervandoor, voel ik me lichamelijk slecht, ben gestrest en heb weinig vrienden. Maar hé, dan heb ik wèl geld! Dan ga ik gewoon even shoppen of koop een nieuwe auto. Dan ben ik weer even gelukkig. Een gevoel van leegte is altijd op te vullen met luxe bezittingen, nietwaar?”

Tot zover de supermaterialist. En dan nu het spirituele alternatief:

Geld is de bron van al het kwaad.

Geld is slecht; het zorgt voor hebzucht en oorlog, dat is mijn motto. Ik wil er gewoon niets mee te maken hebben. Ik eet alleen maar zelfgekweekte tomaten en koop zo weinig mogelijk. Geld gaat ten koste van spiritualiteit en ik ben spiritueler dan die graaiende bankiers. Zolang ik geen geld heb, heb ik ook geen stress. Van geld word ik onrustig, want dan moet je er ook de verantwoordelijkheid voor nemen.”

“Mijn doel is dat we allemaal teruggaan naar ruilhandel. Al dat bezit maakt mensen alleen nog maar hebberiger. Iedereen die geld belangrijk vindt, is minder spiritueel ontwikkeld dan ik. Ik recycle mijn theezakjes en doe niet mee aan dat stomme kapitalistische consumptiesysteem. Ik ben overigens wel blij dat iemand mij een uitkering geeft, want ik heb echt geen zin om het zelf te verdienen.”

Zie je de spanning in deze twee voorbeelden? Spanning komt bijna altijd van een overtuiging die ons blokkeert.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Waar zit jij?

Natuurlijk zijn deze twee types vrij extreem – en toch bestaan ze. Jij en ik zitten waarschijnlijk ergens in het midden: We realiseren ons dat we geld nodig hebben, maar ook dat het niet gelukkig maakt. Als we te weinig geld hebben, dan ervaren we stress. En als we het wel hebben, dan doen we er leuke dingen mee. Want geld is nodig, maar je kunt er ook van genieten, nietwaar?

De illusie van geluk en stress.

Als je denkt dat je meer geld nodig hebt om gelukkig te zijn, laat ik je dan een vraag stellen: Was je vroeger niet gelukkig toen je minder geld had? Nee toch? Natuurlijk stelt geld ons in staat om uit eten te gaan, om te reizen of uit eten te gaan met vrienden. Maar uiteindelijk zit geluk niet in het geld zelf. Als dat zo was, liep iedereen in Nederland met een glimlach rond en iedereen Afrika met een ontevreden gezicht. Ga reizen en je zult zien dat dit een illusie is.

Geld is ook niet altijd een bron van stress. Toegegeven, een tekort aan geld is niet fijn. Maar er is meer aan de hand: Veel mensen maken zich zorgen dat ze niet voldoende verdienen. Terwijl diegenen die wel genoeg geld hebben, piekeren dat ze het weer kunnen verliezen. Zowel voldoende geld als een gebrek aan geld kan stress veroorzaken. Maar de feitelijke oorzaak van stress of van geluk is niet het geld zelf.

Hoe denk jij over geld?

Uiteindelijk is geld niet de bron van goed of kwaad. Het maakt niet gelukkig, maar blokkeert ook niet je spirituele groei. Geld is niet de bron. Jijzelf bent de bron en geld reflecteert alleen maar hoe je over geld denkt. Je gedachten over geld zijn minstens net zo belangrijk als het bedrag dat je in je portemonnee hebt.  Hieronder geef ik je twee gedachten die haaks op elkaar staan:

1a. Geld maakt egoïstisch.
1b. Met geld kan ik leuke dingen voor anderen doen.

2a. Als ik geniet van geld, ben ik niet spiritueel.
2b. Geld is niet van invloed om mijn persoonlijke ontwikkeling.

3a. Ik mag niets leuk kopen voor mijzelf.
3b. Ik gun mezelf het allerbeste en geniet van wat ik verdien.

4a. Ik moet miljonair worden, dan ben ik pas echt gelukkig.
4b. Ik besluit nu gelukkig te zijn, dan ben ik pas echt gelukkig.

5a. Ze moeten me meer betalen.
5b. Ik moet meer waarde toevoegen, dan zullen ze me meer betalen.

6a. Er is altijd geldtekort.
6b. Er is altijd voldoende van wat ik echt nodig heb.

7a. Geld bepaalt hoe ik me voel.
7b. Ik bepaal hoe ik me voel.

Wat is de waarheid?

Die bepaal je natuurlijk zelf. Maak wel een verstandige keuze, want met sommige van deze gedachten is het moeilijk je goed te voelen. Als je geld niet meer ziet als de bron van geluk, ben je vrij gelukkig te zijn, hoeveel je er ook van hebt. Als je geld niet meer ziet als de bron van stress, ben je vrij ontspannen te zijn, hoeveel je er ook van hebt. Die vrijheid wordt voor een groot deel veroorzaakt door je gedachten, dus kies de gedachten waar je je goed bij voelt!

En als je nog stress ervaart, dan kun dit oplossen met deze online training:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Stress verminderen in 7 stappen

7 Tips voor innerlijke rust

Accepteer wat je niet kunt veranderen

 • Dit vind ik echt een goed artikel. Momenteel zijn er veel mensen werkloos in Nederland. Ik ben best spiritueel ingesteld en ik geloof dat mensen nu eens moeten leren dat materialistische dingen niet gelukkig maken. Door de overheid wordt ons aangepraat dat we pas een persoon met status zijn als we een goede baan, een goed salaris hebben of misschien wel miljonair zijn. Maar nu ga ik even iets zeggen wat misschien keihard is. Hoe ga je straks al je geld en bezittingen meenemen naar gene zijde? Je kunt ook gelukkig zijn door leuk vrijwilligerswerk te doen waarvoor je waardering krijgt. Of bezoek een eenzaam iemand. Help kansarme mensen in de maatschappij. Het kost geen geld, maar je krijgt er zoveel liefde en dankbaarheid voor terug.

  • Maarten schreef:

   Wat een mooie reactie. Dat zet een mens aan het denken. Dank je!

 • Anoniem schreef:

  Geld is een bij zaak en zeker heeft het met de overheid te maken.
  Als je minder hebt en in een volks buurt woont word er echt anders
  naar je gekeken.Mensen die goed verdienen zijn het gelukkiger, omdat
  ze alles kunnen kopen en betalen en ook voor hun kinderen een goeie
  opleiding betalen enz enz enz.Dus wat moet je nou geloven? Wij hadden nooit veel maar toch gelukkig , maar toch werd er op ons neer gekeken door andere familie leden,die het beter hadden, en daardoor voelde ik mij minder.Maar nu weet ik het beter Gelukkig!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >