Laat je zorgen los - laat oude gewoonten los

“Zonder zorgen over… zou mijn leven perfect zijn” Dat hoor je vaak, nietwaar? Sommige mensen hebben van piekeren een hobby gemaakt. Een hobby die te veel negatieve energie kost en voorkomt dat je je vrij en ontspannen voelt. Niet doen! Dit artikel geeft je 7 eenvoudige tips om je stress los te laten – zo laat je zorgen los!

Wil je echt aan de slag gaan met ontspanning, bestel dan de e-cursus ‘Nooit Meer Zorgen Of Stress’. Lijkt een leven zonder stress of zorgen je niet heerlijk? Het kan!

Tip 1. Bepaal hoeveel het je kost.

Zorgen maken doen we vaak onbewust zonder ons te realiseren wat het ons allemaal kost. Schrijf eens op wat je zorgen je kosten. Kost het je negatieve energie, geluk, plezier, ontspanning, vrijheid, eigenwaarde, zelfvertrouwen?

Hoe meer je kunt bedenken, hoe gemotiveerder je bent om te stoppen met piekeren.

Tip 2. Bepaal wat het je oplevert.

Hoe raar het ook klinkt, er zitten ook voordelen aan zorgen maken. Als er geen enkel voordeel zou zijn, zou je het echt niet meer doen.

Wat zijn de voordelen van piekeren? Je denkt dat je daarmee het probleem oplost. Je krijgt er misschien aandacht van anderen mee. Het bewijst dat je betrokken bent bij de situatie. En je hoeft geen actie te ondernemen omdat je te druk bezig bent je zorgen te maken.

Bepaal wat zorgen maken je oplevert. Er moet altijd een voordeel zijn.

Tip 3. Zorg voor een positieve focus.

Met zorgen maken concentreer je je op het probleem. Met een positieve focus concentreer je je op de oplossing.

In plaats van je zorgen te maken over je werk, kun je je bedenken hoe je ideale baan eruit zou zien. In plaats van piekeren over je relatie kun je je aandacht richten op wat je nodig hebt om gelukkig samen te zijn.

Je kunt nu zeggen: “Maar dat lost het probleem niet op.”
Doet zorgen maken dat wel?

Als je je aandacht richt op wat je wilt (en niet op wat je niet wilt) zie je meer mogelijkheden en oplossingen. En in de tussentijd voel je je goed!

Verleg je focus van je zorgen naar je wensen.

Tip 4. Laat de controle los.

Veel zorgen komen van onze behoefte aan controle. We willen de situatie beheersen, andere mensen iets laten doen of zeker zijn van de toekomst.

Het punt is dat je sommige dingen gewoon niet kunt controleren. We hebben weinig invloed op wat anderen mensen doen of wat de toekomst ons brengt.

Als je meeste stress komt van mensen en situaties die je niet kunt beheersen, dan weet je zeker dat dat nooit verandert. Tenzij jij verandert. Accepteer dat je niet alles hoeft te controleren en ga ervan uit dat je wel een oplossing vindt. Laat je zorgen los voor vandaag – elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen.

Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder je behoefte hebt aan controle. De e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ is speciaal gemaakt om je in korte tijd meer zelfvertrouwen te geven. Weg met zelfkritiek, twijfel, angst en onzekerheid!

Tip 5. Bepaal waar je je zorgen over maakt.

Waar gaat het nu echt om? Je maakt je geen zorgen over je relatie, je bent misschien bang om alleen te zijn. Je maakt je geen zorgen over je baan, je bent bang dat je je hypotheek niet kunt betalen. Je maakt je geen zorgen om een gebrek aan zelfvertrouwen, je bent bang dat mensen over je heen lopen. Je maakt je geen zorgen over verandering, je bent bang voor mislukking.

Ga eens na waar je nu echt bang voor bent. Veel mensen zijn bang om na te denken over hun angsten. Kun je zien dat je daarmee nooit iets oplost? Het is de moeite waard om – met begrip – te kijken naar je angsten.

Waar gaat het nu echt om? Als je dat niet weet, kun je het ook niet oplossen.

Tip 6. Zet je zorgen om in een positieve verklaring.

Dit is een hele krachtige oefening. Laat je zorgen los door ze van je af te schrijven – letterlijk!
Schrijf je grootste zorgen op en transformeer ze in een zin die je kracht geeft.
In plaats van: ‘Ik maak me zorgen om het verlies van inkomsten,’ kun je schrijven: ‘Ik heb altijd voor mezelf gezorgd en vind wel een oplossing.’
In plaats van: ‘Ik maak me zorgen over mijn relatie,’ kun je schrijven: ‘Ik blijf mezelf en vind de persoon die dat waardeert.’

Zolang je je zorgen niet hebt vertaald in een gedachte waar je je wel goed bij voelt, zal het je stress opleveren.

Wat voor gedachte geeft mij wel rust en vertrouwen?

Tip 7. Relativeer je zorgen.

Natuurlijk is een aantal dingen in je leven te belangrijk om niet mee bezig te zijn. Relaties, gezondheid, werk, geluk en zelfvertrouwen zijn fundamenteel.

Toch maken we ons vaak zorgen over niet-belangrijke zaken. ‘Zal er file zijn? Ben ik op tijd? Wat zou een ander over mij denken? Heb ik wel de juiste kleding aan? Zeg of doe ik niet iets doms?’

De meeste zaken zijn helemaal niet zo belangrijk. Veel oude mensen die terugkijken op hun leven zeggen dat ze zich – achteraf gezien- minder zorgen hadden willen maken. Dat de meeste zorgen nooit zijn uitgekomen en alleen maar negatieve energie hebben gekost. Dus laat je zorgen los – want veel zorgen gaan over details, niet over de hoofdzaak.

Bepaal wat echt belangrijk voor je is en laat de rest gebeuren.

Meer Ontspanning in je Leven - Online Training
Laat al je zorgen los in slechts 9 weken!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer rustig, ontspannen en positief!
Word positiever snel en eenvoudig
“Wat een fantastische cursus is dit! Het brengt je super snel naar de kern van het probleem. Je lost het op en je gaat weer vrolijk verder. Ik voel het, ik ben veel relaxter nu. Het was lastig om dit zelf goed te doen, maar nu pak ik mijn notities erbij en dat lucht direct op. Bedankt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

2 antwoorden
  1. Lilian
    Lilian zegt:

    Een inspirerend artikel. Zeker de tip van het omzetten van je zorgen maken naar een zin maken die kracht geeft. Dat is iets wat je in korte tijd weer op het spoor kan zetten van het op positieve manier omgaan met je zorgen maken.

    Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.