Laat je zorgen los – 7 tips

“Zonder zorgen over… zou mijn leven perfect zijn” Dat hoor je vaak, nietwaar? Sommige mensen hebben van piekeren een hobby gemaakt. Een hobby die te veel negatieve energie kost en voorkomt dat je je vrij en ontspannen voelt. Niet doen! Dit artikel geeft je 7 eenvoudige tips om je stress los te laten – zo laat je zorgen los!

Tip 1. Bepaal hoeveel het je kost.

Zorgen maken doen we vaak onbewust zonder ons te realiseren wat het ons allemaal kost. Schrijf eens op wat je zorgen je kosten. Kost het je negatieve energie, geluk, plezier, ontspanning, vrijheid, eigenwaarde, zelfvertrouwen?

Hoe meer je kunt bedenken, hoe gemotiveerder je bent om te stoppen met piekeren.

Tip 2. Bepaal wat het je oplevert.

Hoe raar het ook klinkt, er zitten ook voordelen aan zorgen maken. Als er geen enkel voordeel zou zijn, zou je het echt niet meer doen.

Wat zijn de voordelen van piekeren? Je denkt dat je daarmee het probleem oplost. Je krijgt er misschien aandacht van anderen mee. Het bewijst dat je betrokken bent bij de situatie. En je hoeft geen actie te ondernemen omdat je te druk bezig bent je zorgen te maken.

Bepaal wat zorgen maken je oplevert. Er moet altijd een voordeel zijn.

Tip 3. Zorg voor een positieve focus.

Met zorgen maken concentreer je je op het probleem. Met een positieve focus concentreer je je op de oplossing.

In plaats van je zorgen te maken over je werk, kun je je bedenken hoe je ideale baan eruit zou zien. In plaats van piekeren over je relatie kun je je aandacht richten op wat je nodig hebt om gelukkig samen te zijn.

Je kunt nu zeggen: “Maar dat lost het probleem niet op.”
Doet zorgen maken dat wel?

Wil jij meer zelfvertrouwen?

De online cursus Meer Zelfvertrouwen gaat je helpen!

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf - wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

"De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“Als je je aandacht richt op wat je wilt (en niet op wat je niet wilt) zie je meer mogelijkheden en oplossingen. En in de tussentijd voel je je goed!

Verleg je focus van je zorgen naar je wensen.

Tip 4. Laat de controle los.

Veel zorgen komen van onze behoefte aan controle. We willen de situatie beheersen, andere mensen iets laten doen of zeker zijn van de toekomst.

Het punt is dat je sommige dingen gewoon niet kunt controleren. We hebben weinig invloed op wat anderen mensen doen of wat de toekomst ons brengt.

Als je meeste stress komt van mensen en situaties die je niet kunt beheersen, dan weet je zeker dat dat nooit verandert. Tenzij jij verandert. Accepteer dat je niet alles hoeft te controleren en ga ervan uit dat je wel een oplossing vindt. Laat je zorgen los voor vandaag – elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen.

Tip 5. Bepaal waar je je zorgen over maakt.

Waar gaat het nu echt om? Je maakt je geen zorgen over je relatie, je bent misschien bang om alleen te zijn. Je maakt je geen zorgen over je baan, je bent bang dat je je hypotheek niet kunt betalen. Je maakt je geen zorgen om een gebrek aan zelfvertrouwen, je bent bang dat mensen over je heen lopen. Je maakt je geen zorgen over verandering, je bent bang voor mislukking.

Ga eens na waar je nu echt bang voor bent. Veel mensen zijn bang om na te denken over hun angsten. Kun je zien dat je daarmee nooit iets oplost? Het is de moeite waard om – met begrip – te kijken naar je angsten.

Waar gaat het nu echt om? Als je dat niet weet, kun je het ook niet oplossen.

Tip 6. Zet je zorgen om in een positieve verklaring.

Dit is een hele krachtige oefening. Laat je zorgen los door ze van je af te schrijven – letterlijk!
Schrijf je grootste zorgen op en transformeer ze in een zin die je kracht geeft.
In plaats van: ‘Ik maak me zorgen om het verlies van inkomsten,’ kun je schrijven: ‘Ik heb altijd voor mezelf gezorgd en vind wel een oplossing.’
In plaats van: ‘Ik maak me zorgen over mijn relatie,’ kun je schrijven: ‘Ik blijf mezelf en vind de persoon die dat waardeert.’

Zolang je je zorgen niet hebt vertaald in een gedachte waar je je wel goed bij voelt, zal het je stress opleveren.

Wat voor gedachte geeft mij wel rust en vertrouwen?

Tip 7. Relativeer je zorgen.

Natuurlijk is een aantal dingen in je leven te belangrijk om niet mee bezig te zijn. Relaties, gezondheid, werk, geluk en zelfvertrouwen zijn fundamenteel.

Toch maken we ons vaak zorgen over niet-belangrijke zaken. ‘Zal er file zijn? Ben ik op tijd? Wat zou een ander over mij denken? Heb ik wel de juiste kleding aan? Zeg of doe ik niet iets doms?’

De meeste zaken zijn helemaal niet zo belangrijk. Veel oude mensen die terugkijken op hun leven zeggen dat ze zich – achteraf gezien- minder zorgen hadden willen maken. Dat de meeste zorgen nooit zijn uitgekomen en alleen maar negatieve energie hebben gekost. Dus laat je zorgen los – want veel zorgen gaan over details, niet over de hoofdzaak.

Bepaal wat echt belangrijk voor je is en laat de rest gebeuren.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Lilian schreef:

    Een inspirerend artikel. Zeker de tip van het omzetten van je zorgen maken naar een zin maken die kracht geeft. Dat is iets wat je in korte tijd weer op het spoor kan zetten van het op positieve manier omgaan met je zorgen maken.

  • albert schreef:

    Een waardevol artikel

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >