Kun je jezelf ziek of gezond denken?

Een lezeres vroeg me laatst: “Je zegt ‘pas op met wat je denkt, want hoe je denkt, bepaalt hoe je je voelt’. Kun je dan uiteindelijk ziek worden? Kun je lichamelijke klachten krijgen als je doorgaat met verkeerd denken?” Het korte antwoord is ja, maar niet altijd. De andere interessante vraag is: Kun je jezelf ook (weer) gezond denken? Laten we deze twee vragen eens onderzoeken:

Waar wordt spanning opgeslagen?

Veel spanning ontstaat in ons hoofd. Het wordt veroorzaakt door de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken – niet per se de werkelijkheid zelf. Een eenvoudig voorbeeld: Als iemand twee verschillende mensen dezelfde kritiek geeft en de ene persoon schiet in de stress en de ander denkt ‘pfft, het zal wel’, wat veroorzaakt dan die spanning?

De kritiek zelf of de manier waarop we denken over die kritiek? In veel gevallen wordt een laag van extra spanning toegevoegd aan situaties die op zich zelf geen spanning hoeven te geven. De spanning die in ons hoofd ontstaat, uit zich in ons lichaam. Stress wordt opgeslagen in je spieren, je organen, je bindweefsel en in je cellen. Zo vind je de balans tussen lichaam en geest weer terug.

Is het er wel als je het niet voelt?

Daarom zeggen we: “Het grijpt me naar de keel. Het ligt als een steen op mijn maag. Ik heb iets op mijn lever. Ik voel een last op mijn schouders.” Veel mensen voelen die spanning niet omdat ze te veel in hun hoofd zitten. Daardoor staan ze niet meer in contact met hun lichaam. Ze voelen het niet, maar het is er wèl. Als je goed luistert naar je lichaam, spreekt het altijd!

Wat veroorzaakt ziekte?

Jaren geleden ben ik begonnen met Qigong. Qigong is onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde, net zoals accupunctuur of de Chinese voedingsleer. Het doel van Qigong is het verhogen en in balans brengen van je lichaamsenergie of levenskracht – ook wel Qi of Chi genoemd. Door eenvoudige oefeningen leer je te ontspannen.

De filosofie is dat het lichaam een energetisch geheel is, waarbij ziekte ontstaat door blokkades in je energiebanen (meridianen genaamd). Door te ontspannen en beter te ademen, maak je die energiebanen weer vrij. Toen ik ermee begon, was ik verbaasd hoeveel spanning er eigenlijk in mijn lichaam zat, alhoewel ik altijd vrij relaxed ben.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Alles is met elkaar verbonden.

Je vermogen om te luisteren naar je lichaam wordt steeds beter. Je vangt steeds subtielere signalen op en pelt diepere lagen van spanning weg. Je merkt steeds beter wat er eigenlijk gebeurt ‘daar binnenin’. Overigens is er geen eindpunt. Ik verwacht dat ik over twintig jaar nog steeds aan het leren ben. Maar als je doet wat je interesseert, is er geen einddoel of deadline, dan is er alleen maar leergierigheid…

In mijn ervaring is er altijd een diepere laag van ontspanning mogelijk en is alles (lichaam, geest, etc) met elkaar verbonden. Een verkeerde houding kan leiden tot pijn in de onderrug en daardoor mentale stress. Innerlijke spanning kan leiden tot een blokkade in je nek of schouders. Veel energie wordt geblokkeerd in ons lichaam. Pas als de file is opgelost, kan de energie weer verder reizen…

Kun je jezelf ziek denken?

Terug naar de vraag: “Kun je jezelf ziek denken?” Ja en nee. Je kunt door denken stress in je lichaam veroorzaken en als dat te lang voortkabbelt, dan wordt het een ziekte. Denk maar aan een depressie of een burn-out. Veel depressies worden veroorzaakt door jarenlang negatief te denken. Veel burn-outs worden veroorzaakt doordat mensen nooit aan zichzelf denken.

Dus ja, negatieve of angstige gedachten kunnen een (tijdelijke of langdurige) ziekte veroorzaken. Maar ik wil wèl heel duidelijk zijn: Sommige mensen beweren dat elke ziekte de schuld is van de zieke zelf. “Heeft iemand kanker? Dan is het je eigen schuld, je hebt het zelf veroorzaakt of aangetrokken met je gedachten!” Ik deel die mening niet.

Dat zou getuigen van een schrikbarend gebrek aan inlevingsvermogen. Bovendien zijn er talloze andere factoren die een ziekte kunnen veroorzaken: Omgeving, opvoeding, milieu, erfelijkheid en wellicht toeval of domme pech. Om te zeggen dat iemand volledig zijn eigen ziekte of gezondheid bepaalt, is wat kort door de bocht. Mensen bepalen ook niet van tevoren hoelang ze leven.

Het leven zelf is een mysterie en wij hebben het script niet geschreven…

Kun je (weer) jezelf gezond denken?

De tweede vraag was: “Kun je jezelf ook weer gezond denken?” Dat hangt af van de ziekte en van de omstandigheden. In mijn ervaring heeft onze manier van denken zeker een invloed op onze gezondheid. Gedachten bepalen hoe je je voelt over je situatie, wat deze ook is. Dus optimistische, dankbare en gelukkige gedachten helpen zeker en beïnvloeden je gezondheid. Misschien niet helemaal, maar alle beetjes helpen, nietwaar?

Vroeger wilde ik meer controle over de toekomst. Dat gaf een chronisch ‘ik-ben-bang-dat-het-fout-kan-gaan’ gevoel. Dat was puur een manier van kijken. Tegenwoordig denk ik: “Ik weet niet wat er op mijn pad gaat komen, maar ik vertrouw op mijn eigen kracht. Ik laat het los en breng mij aandacht weer naar het hier en nu.”

Wat is de bron – waar begint het allemaal?

Het gevolg is meer ontspanning in mijn hoofd – en dus in mijn lichaam. Ik heb in dit geval de bron aangepakt van die spanning: mijn gedachten. En dat is de bron van de meeste spanning in ons dagelijks leven. Mijn hersenen werken niet fundamenteel anders dan die van jou.

Als je beseft dat ontspanning begint bij je manier van kijken – en je verandert die manier van kijken – dan voel je de ontspanning direct in je lichaam. Het hoofd stopt te malen, een last valt van je schouders en je kunt weer opgelucht ademhalen. Het lichaam reageert altijd op wat er in je hoofd gebeurd. Dus pak de bron aan en het lichaam volgt vanzelf.

De volgende e-cursus helpt je weer ontspannen te worden:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Wat veroorzaakt lijden in ons leven?

Zijn positieve mensen naïef?

3 Excuses van gestreste mensen

 • Ik kan zeggen dat ik mezelf echt ziek heb gemaakt door foutief te denken, of beter gezegd ik heb te altijd te negatief gedacht want nu begrijp ik dat er altijd iets te doen is aan een probleem en dat heeft ook weer met zelfvertrouwen te maken.

  Vaak was het negatief denken heel subtiel aanwezig maar de uitkomst was wel bijzonder destructief, sinds ik veel beter naar mijn intuïtie ben gaan luisteren ben ik me veel beter gaan voelen want als je goed naar jezelf luistert heeft dat enorme positieve voordelen op zowel je gezondheid als op het gelukkig zijn voelen.

  Ik heb zelf ondervonden dat stress mijn weerstand flink doet afnemen, bij stress ben ik al veel vatbaarder voor de griep en hooikoorts, sinds ik beter voor mezelf ben gaan zorgen zoals gezond eten en drinken en ook dus beter naar mezelf ben gaan luisteren heb ik zelfs geen hooikoorts meer gehad en terwijl ik er daarvoor flink last van had elk jaar.

  Als ik al merk dat je je weerstand al kan verhogen door een goede/positieve manier van denken dan ben ik er van overtuigd dat anderen bepaalde ziekten ook gewoon niet de mogelijkheid hebben om eventueel door te zetten en dat dat dus zelfs je leven kan redden, zeker kan zoals gezegd in het artikel mileu en erfelijkheid een rol spelen maar zelf kan je dus zeker een grote invloed hebben.

  Uit eigen ervaring kan ik dus zeggen dat je heel veel kan bereiken door positiever te gaan denken, ik heb een lange periode gehad van een jaar of 5 waarin ik depressief was door negatief te denken maar dat is nu voorbij :).

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >