Hoe kun je iets loslaten wat je niet meer ondersteunt? Hoe kun je veranderen in de richting van je dromen? Hoe kun je zorgen dat je jezelf in beweging zet? Leer de 5 inzichten voor elke verandering.

1. Soms moet je iets goeds loslaten om iets beters te krijgen.

Je weet wat je hebt en dat is vertrouwd. Misschien is het niet ideaal, maar het is in elk geval bekend. Toch heb je het idee dat er meer inzit.

Ben je niet tevreden met je huidige situatie? Wees dan niet bang om het te veranderen. Je krijgt je er waarschijnlijk iets beters voor terug. Je weet het nooit helemaal zeker, maar je weet wel dat je huidige situatie je niet gelukkig maakt. Tijd om in actie te komen.

Voor elke verbetering moet je iets loslaten.

2. Elke verandering creëert onrust.

Elke keer als je buiten je comfortzone stapt, voel je spanning. Dat is normaal. Zeker op de belangrijke gebieden in je leven (die van werk, woonplaats, gezondheid en relaties), zul je onrust voelen als je verandert.

Accepteer het gewoon – het hoort erbij. Het gaat vanzelf weg zodra je gewend bent aan je nieuwe situatie. Je kunt proberen die gevoelens kunstmatig te onderdrukken, maar alles wat je nodig hebt is meer tijd.

Als je nooit onrust voelt, is je leven tot stilstand gekomen.

3. Zonder risico geen groei.

Je kunt niet alle risico’s vermijden in het leven. Natuurlijk proberen we het wel:
–          We hebben verzekeringen om ons te beschermen tegen schades.
–          We hebben pensioenen om ons te verzekeren van onze oude dag.
–          We hebben advocaten om ons te helpen risico’s in te dekken.

Maar sommige mensen hebben zich zo goed beschermd tegen verandering, dat hun hele leven dichtgetimmerd zit. Ze groeien nooit. Alles blijft bij hetzelfde. Als je over 10 jaar met hen praat, is er nog niets nieuws gebeurd.

Het is goed om af en toe risico te lopen. Het is de moeite waard om het beste uit je leven te halen. Dat kun je alleen door het te proberen.

Nooit risico nemen is een beetje als teruglopen in je eigen voetstappen: je komt er nooit verder mee. Het enige wat je doet, is herhalen wat je al hebt gedaan.

4. Zelfontwikkeling werkt beter dan wachten.

Je kunt wachten tot iemand langskomt die alles voor jou verandert. Je kunt hopen dat je de loterij wint, dat je onverwacht je ideale partner ontmoet of dat iemand je een droombaan aanbiedt.

Maar wat als die persoon nooit komt opdagen? Wat als het tegenovergestelde gebeurt? Wat ga je dan doen?

De beste verandering is er één die je zelf in gang zet. Wacht niet op anderen. Als je jezelf ontwikkelt, verander je als persoon. En daarmee verander je je leven.
Je hebt je rijbewijs toch ook niet gekregen door middel van een waardebon? Je hebt je diploma toch ook niet gehaald door iemand anders het examen te laten doen? Je hebt het zelf gedaan. Dat is de enige weg.

Het enige dat je nodig hebt voor verandering is een beslissing: ‘Ik wil het. En ik wil het graag genoeg.’

5. Je hoeft het niet alleen te doen.

Toch hoef je het – net als bij je rijexamen of schooldiploma – niet alleen te doen. Je kunt de hulp van anderen vragen.
Kijk eens naar je uitdaging. Wie kan je helpen? Van wie kun je leren? Zou dat een sneller resultaat geven?

De verandering die je wenst, is door een ander al ervaren. Hoe heeft die persoon het aangepakt? Wat voor tips kan hij of zij je geven? Er is altijd een oplossing…

Anderen kunnen je helpen veranderen.

Kortom, groei en verandering hoort bij het leven.

Wees er niet bang voor. Houd het niet tegen. Stop met vechten.
Ga mee met de stroom van het leven. Of nog beter: creëer je eigen stroom!
De volgende gedachte gaat je helpen:

Als je groeit in de richting van je dromen, wordt elke verandering een verbetering.

De Sleutels van Geluk en Succes
Wil je meer geluk en succes in je leven?
Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’ omdat je hiermee stap voor stap leert je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen:
Ontdek de sleutels voor geluk en succes
“Dit boek dringt door tot de kern van persoonlijk succes. Een inspirerende eyeopener en een ‘must’ voor je boekenkast!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

4 antwoorden
 1. Erik
  Erik zegt:

  Geldt het kunnen veranderen ook voor eigenschappen/overtuigingen die redelijk in iemand gebakken zitten? Ik zit namelijk met de eigenschap (?) dat ik te afhankelijk ben van mijn partner in mijn relatie, wat voor haar benauwend is. Dat laatste wil ik absoluut niet, omdat het een tegenovergestelde situatie oplevert van die ik eigenlijk wil bereiken met te afhankelijk zijn. Kan ik dat ook veranderen? Hoe zorg ik ervoor dat ik minder afhankelijk word? Ik wil mijn partner voor geen goud kwijt.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste M,

   Dat hangt er vanaf wat voor problemen en in wat voor situaties je die ervaart. Over het algemeen zijn open vragen beter dan gesloten vragen en merken klanten het als er geen oprechte interesse is. Toen ik zelf nog in loondienst, kreeg je regelmatig trainingen in communicatieve vaardigheden etc. Ik neem aan dat er genoeg trainingen voor jouw specifieke afdeling en soort werk op het internet te vinden zijn.

   Hier een artikel dat ingaat op dit onderwerp en hoe je beter kunt leren luisteren:
   https://www.newstart.nl/blog/hoe-kan-ik-beter-leren-luisteren/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.