Fouten maken mag – elk resultaat is goed

Ben jij iemand die fouten maken vreselijk vindt? Dan mis je nog dit inzicht: succes zonder fouten bestaat niet. Gun jezelf de vrijheid om fouten te maken, want anders kon je nooit in beweging. Fouten maken mag – en wil je echt succesvol zijn, dan moet je zelfs fouten maken. Dat geeft niet, want elk resultaat is goed!

Droom maak lekker verder – gaat nooit gebeuren!

Ik geef het graag toe: ik heb veel fouten gemaakt in mijn leven. Na vijftig jaar heb ik veel dingen gedaan en dus ook veel dingen fout gedaan. Ik heb gekozen voor relaties die niet goed voor me waren. Ik heb dingen niet gedaan omdat ik dacht dat anderen ze zouden afkeuren. Ik heb wèl gedaan waar ik achteraf niet trots op ben. Hoe kan het ook anders?

Vroeger was ik een perfectionist. Ik wilde pas iets doen als ik zeker wist dat het perfect zou zijn. Wat een illusie! Perfectie bestaat alleen op de planeet ‘blijf-maar-lekker-dromen-want-dat-gaat-toch-nooit-gebeuren’. En op die planeet heb ik heel wat jaren doorgebracht…

Fouten maken is verplicht.

Tot ik anders naar fouten ging kijken. Iemand zei me ooit: “Als ik meer doe, maak ik meer fouten – maar ik bereik óók veel meer”. Dat kwartje viel langzaam – maar het viel wèl. Hoe meer je doet, hoe meer je bereikt. En dat is nooit mogelijk zonder fouten te maken.

Succes zonder fouten is onmogelijk. Wil je echt succesvol zijn – op wat voor gebied dat ook – dan moet je fouten maken. Het is eigenlijk ‘verplicht’. Dat inzicht heeft me ver gebracht. In plaats van fouten te vermijden, zocht ik ze op.

Wil jij meer succes in je leven?

De online cursus Meer Succes In Je Leven gaat je helpen!

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd - nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”De 3 stappen van verandering.

Voor die periode stopte ik bij de eerste fout. Ik was dan teleurgesteld in mezelf omdat het niet in één keer goed ging. Ik stopte en wachtte af. En natuurlijk gebeurde er dan niet zoveel. Bij elke verandering in je leven ga je altijd door drie fases:

Fase 1: Visie.
Je bedenkt wat je wilt (of wat je niet meer wilt). Je stelt je voor hoe het zou zijn als dit zou lukken. Je visualiseert waar je naar toe wilt gaan.

Fase 2: Actie.
Je begint met de eerste stap. Je bekijkt het resultaat, stuurt bij, leert van je fouten, experimenteert met andere manieren en groeit verder.

Fase 3: Succes.
Je bereikt je doel.

Instant succes is een illusie.

Stap 3 bereik je nooit zonder stap 2. ‘Instant succes’ is een illusie. Iedereen die ooit iets heeft bereikt dat de moeite waard was, heeft fouten gemaakt. Dus als je denk dat je geen fouten mag of moet maken, dan kun je nooit echt je doel bereiken. Onmogelijk!

Na dit besef, keek ik anders aan tegen mijn doelen. Ik gunde mezelf bij elk doel, bij elke verandering in mijn leven een periode om te ‘experimenteren’, een periode om te leren. Zonder te verwachten dat dit in één keer succesvol zou zijn.

Gun jezelf de tijd om te experimenteren.

Bij alles wat je probeert, begin je als absolute amateur. Dat is helemaal prima. Als je blijft experimenten en leren, dan word je langzaam meer ervaren. En als je door blijft gaan, dan word je uiteindelijk een professional, een meester, een ervaringsdeskundige.

Als je al je doelen zo benadert, dan gebeuren er twee dingen:

Meer geduld = meer succes.

1. Je hebt veel meer geduld met jezelf. Je stopt jezelf te bekritiseren. Je stopt ermee jezelf op te jagen of naar beneden te halen. Kortom, je gunt jezelf de vrijheid om al spelenderwijs een uitdaging te overwinnen. De stress van moeten en ‘direct succes’ vervalt en wat overblijft, is een periode van ontdekking, van nieuwsgierigheid, van ontspanning.

2. Hierdoor krijg je extra energie en stopt de druk – en daardoor houd je het langer vol. En dáárdoor heb je je kans om succesvol te worden zojuist vertienvoudigd! Want succes is vaak gewoon volhouden totdat je je doel bereikt.

Elk resultaat is goed!

Dus onthoud bij alles wat je doet: Elk resultaat is goed. Hoe belabberd het ook is, hoe amateuristisch het er ook uitziet. Waarom is elk resultaat goed? Omdat je òf ontdekt wat je wilt, òf je ontdekt wat je niet meer wilt. Dat eerste moet je koesteren en dat laatste moet je veranderen.

Pas als je weet wat je fout doet, kun je het goed doen. Pas als je weet wat niet werkt, kun je iets bedenken wat wèl werkt. Pas als je weet wat je niet meer wilt, kun je bedenken wat je dan wèl wilt. Stop jezelf te veroordelen, want alleen door fouten te maken, kun je groeien.

Een meester is een leerling die veel fouten heeft gemaakt.

En op de weg naar succes, is elke stap een vooruitgang. Elke groei helpt je. Elk inzicht brengt je verder. Vier je successen, maar vier ook je fouten. Een meester (in wat dan ook) is eigenlijk een leerling die veel fouten heeft gemaakt. Iedereen begint als leerling, maar alleen degenen die fouten maken, worden meesters. Dus koester je fouten!

Toegeven, je moet natuurlijk ook wat leren van je fouten. En het is minstens zo slim om te leren van andermans fouten. Dat bespaart jezelf een hoop tijd, frustratie en energie. Want een ander kan je precies vertellen wat de snelste weg naar succes is. De fouten die hij of zij heeft gemaakt, kun jij dan overslaan!

Dit helpt je om de snelste weg naar succes te vinden:


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>