5 Levenslessen van kinderen en dieren

Er is veel dat we kunnen leren van kinderen en dieren. Op sommige gebieden zijn ze veel slimmer dan volwassen mensen. Kinderen beheersen de kunst zich te verwonderen. Ze vinden alles interessant en fascinerend. Dieren kunnen ons veel leren over doelen bereiken, maar ook over ontspanning. Dit zijn de vijf levenslessen van kinderen en dieren:

1. Pinquïns: Geduld is de moeite waard.

De mannelijke keizerspinquïn wacht maandenlang in hartje winter in Antartica. Het is volledig donker en het vriest er 70 graden. Waarom wacht hij daar? Omdat zijn vrouwtje vis is gaan halen op zee. En ondertussen houdt hij het ei met hun ongeboren kind warm. Als hij het ook maar een paar seconden alleen laat, dan vriest hun toekomstig kind dood. Tijdens deze lange maanden verliest hij de helft van zijn lichaamsgewicht. Geduldig wacht hij af…

Dit is een radicaal voorbeeld. Ik zou niet aanraden dat je zo omgaat met de eieren in je koelkast. Maar het is wel inspirerend! Geduld is bijna een uitstervende eigenschap in onze maatschappij. Alles moet snel gebeuren: We downloaden liever een Appje dan een boek te lezen. We onderbreken anderen in plaats van ze uit te laten spreken. We missen het geduld om te werken aan onze persoonlijke doelen.

En toch: Alles wat de moeite waard is, heeft tijd nodig. Je relaties, je werk, je gezondheid en ook je persoonlijke ontwikkeling. De mensen die het ‘even snel’ willen doen, hebben in mijn ervaring een jaar later precies nog dezelfde uitdaging. Heb geduld, ook met jezelf. Als het de moeite waard is, is het ook de moeite waard er tijd en energie in te investeren.

2. Kinderen: Zie de wonderen om je heen.

Kinderen zijn meesters in verwondering. Alles is interessant en fascinerend. Geef een kind een doos met tissues en zie: Het haalt er eentje uit en ontdekt dat er automatisch een nieuwe tissue verschijnt. Hé, dit is leuk! Elke keer plukken ze een tissue en verschijnt er weer een nieuwe. Hoe kan dat toch?

Als volwassenen verwonderen we ons weinig meer. Alles is al bekend. Wanneer was de laatste keer dat je met open mond naar iets hebt gekeken? (En ik heb het niet over je belastingaanslag of verkeersboete.) Volwassenen plaatsen alles in hokjes: Dit heb ik al gezien en dat vind ik niet boeiend. ‘Been there, done that’. “Oh ja, dat watervalletje is wel aardig, maar de Niagara watervallen, die waren pas echt groot!” De verwondering is weg…

Dus ga op zoek naar iets dat je de adem beneemt. Wat je fascineert en waarin je jezelf verliest. Verwondering doet je weer voelen dat je leeft. Ik verwonder me in de natuur, of als ik goede muziek hoor. Jij hebt ongetwijfeld ook iets waar je onder de indruk van bent. Verwondering is het erkennen van een wonder – hoe prachtig iets kan zijn als je er niet over nadenkt…

3. Mieren: Ik ga door totdat.

Welke dieren stoppen nooit, maar zetten altijd door? Mieren. Een mier blijft doorgaan, totdat – tja todat ze er zijn. Punt! Ze blijven volhouden tot ze hun doel hebben bereikt. Leg een tak op hun weg en ze gaan er onderdoor of er overheen. Het maakt niet uit welk obstakel op hun pad komt, ze laten zich nergens door tegenhouden…

Laatst kreeg ik een bericht van iemand die haar doel niet kon bereiken. Ze had talloze redenen waarom het niet lukte: De werkgever werkte niet mee, de diploma’s ontbraken, de economie zat tegen, enzovoort, enzovoort. Toevallig was haar doel het doel dat ik al had bereikt. Terugkijkend lag mijn weg ook vol met obstakels en uitdagingen. Het verschil was niet intellect, talent of de omstandigheden. Het verschil was de mentaliteit.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Mijn mentaliteit is deze: Als iets echt belangrijk is voor me, dan ga ik door totdat (punt). Linksom, rechtsom, onderdoor of eroverheen, het maakt niet uit. Ik heb geleerd dat succes meestal komt ná het punt waarop veel mensen opgeven. Hoe belangrijk is dit voor je? Ben je bereid de prijs te betalen om je doel te bereiken? Als het antwoord ja is, ga dan door. Dat kunnen we leren van mieren.

4. Katten: Vind de balans tussen actie en ontspanning.

Katten kunnen twee dingen heel erg goed. Ze kunnen eindeloos luieren – en ze kunnen razendsnel bewegen. Eerst liggen ze een halve dag op de bank en bewegen hun snorharen. Dan staan ze op en schieten ze naar buiten. Hoe doen ze dat toch? Als jij en ik een halve dag op de bank liggen, dan moeten we eerst rekoefeningen voordat een sprintje trekken, nietwaar?

Overigens is het snelste dier op aarde een jachtluipaard – lid van de kattenfamilie. Ook deze liggen de halve dag te slapen. Kennelijk is er extreme rust nodig vóór extreme beweging. En hierin ligt dus de les van katten: Hoe intensiever je acties, hoe meer rust je nodig hebt.

Mensen doen vaak het tegenovergestelde. Ze jagen de hele dag en nemen weinig rust. Als ze al rust nemen, dan vaak niet in hun hoofd, want ze blijven piekeren. Na verloop van tijd zijn lichaam en hersenen uitgeput. Vind de balans tussen rust en actie. Je kunt niet altijd bezig zijn. Je hoeft ook geen halve dag te slapen. Maar gun jezelf de tijd om bij te komen van al je inspanningen…

5. Honden: Zigzaggend naar het doel.

Heb je ooit een hond een spoor zien volgen? Ze vangen ergens een geur op en gaan erachteraan. Vervaagt de geur, dan gaan ze naar rechts, totdat ze weer iets ruiken. Als ze het spoor verliezen, gaan ze naar links, net zolang tot ze die geur weer opvangen. Zo zigzaggen ze naar hun doel. Dit is overigens precies de manier waarop piloten vliegen, maar dan uiteraard met kompas en zonder te kwispelen.

Vliegtuigen vliegen nooit exact op koers. Een groot gedeelte van de reis zitten ze ernaast. Ook zij zigzaggen. Toch bereiken ze altijd hun doel, net zoals de hond met het geurspoor. Wat is het moraal van dit verhaal? Als je je doel wilt bereiken, zul je moeten zigzaggen. Je zult niet altijd op koers zitten, je zult niet altijd precies het juiste doen. Maar zolang je jezelf blijft corrigeren, bereik je je eindbestemming.

Dus bepaal je doel en ga op weg. Valt het resultaat tegen? Corrigeer jezelf dan. Pas aan wat je doet, stel je acties bij. Dan merk je dat het beter gaat. Is er opnieuw een tegenvaller? Corrigeer dan nog een keer en probeer iets anders. Zo zigzag je naar je einddoel. Als je terugkijkt op elk succes uit het verleden, zie je dat je continu hebt bijgestuurd. Door te leren van je fouten en het anders (of beter) te doen, komt je altijd op je eindbestemming.

En wil je sneller je doel bereiken? Dit gaat je helpen:


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Hihi, leuk artikel hier! En helemaal waar!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >