Help, ik weet niet wat ik wil!

Ik weet niet wat ik wil”.

Klinkt het je bekend in de oren?

Als je niet weet wat je wilt wordt het lastig om prioriteiten te stellen. Immers, welke richting je ook op gaat het is altijd de ‘juiste’ richting. Pas als je weet wat je wilt kun je ‘ja’ zeggen tegen de juiste dingen en ‘nee’ zeggen tegen de dingen die niet bijdragen aan datgene dat jij wilt.

Vind jij het ook lastig om te achterhalen wat jij nou echt graag wilt? Dan is dit artikel voor jou!

Knaagt er twijfel aan je?

Twijfel jij regelmatig over wat jouw levensdoel is? Zeker als je net klaar bent met school of na je eerste echte baan kom je er misschien achter dat dit het toch niet is.

Het meest lastige is nog wel dat je toch echt je eigen weg zal moeten ontdekken. Dat is niet makkelijk.

Achterhalen wat je echt wilt vergt tijd en moed. Je moet namelijk in jezelf durven kijken. Ben je echt blij met wat je momenteel doet? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat zou jij graag dag in, dag uit doen?

Veel Nederlanders hebben hun twijfel een plek gegeven en hebben gekozen voor ‘middelmaat’. Ze doen niet waar ze goed in zijn, of wat ze echt graag zouden doen. Maar ze doen wel iets, dat is goed genoeg, toch?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waarschijnlijk is dit niet genoeg voor jou. Jij wilt ontdekken wat jij écht wilt en je wilt daar elke dag mee bezig zijn.

Wat wil jij eigenlijk?

“Ik weet niet wat ik wil” op de werkvloer

Zoals ik in de inleiding al vermeldde wordt het stellen van prioriteiten lastig als je niet weet wat je wilt. Iemand die een doel voor ogen heeft is waarschijnlijk meer gedreven dan iemand zonder heldere doelstelling. Iemand met een doel heeft passie en ambitie.

Jij wilt dat ook?

Ik kan onmogelijk tegen je zeggen wat goed bij jou past. Ik ken je immers niet. Het is aan jou om te ontdekken wat jij het leukste vindt en waar jij nieuwe energie van krijgt.

“Wat vindt je leuk?”

“Waar ben je goed in?”

Voor veel mensen zijn dit lastige vragen. Wat vind ik leuk, tja… Hoe geef je daar zo even antwoord op?

Iedereen is goed in bepaalde dingen, maar omdat je er ‘van nature’ goed in bent zal deze vaardigheid je niet op vallen. Een vriend of kennis daarentegen ziet misschien wel in dat jij (onbenutte) kwaliteiten hebt.

Om je op weg te helpen volgen hieronder een paar betere vragen:

 • Waar word ik enthousiast van?
 • Wat zou ik doen als tijd en geld geen belemmeringen waren?

Waar word ik enthousiast van

Als je deze vragen kan beantwoorden én je kan iets met de antwoorden qua werk, dan ben je goed op weg. Als je tot de conclusie komt dat je iets heel anders wilt doen dan dat je momenteel doet zijn er twee opties:

 1. Jobcrafting
 2. Een andere baan zoeken

Jobcrafting houdt in dat je zelf je best doet om je werk vorm te geven zodat het beter bij jou past. Je initieert zelf deze verandering, maar je staat er niet helemaal alleen voor. Je leidinggevende en soms zelfs collega’s kunnen helpen.

Een andere baan zoeken is wat rigoureus voor velen. In het beste geval kan je met wat aanpassingen ervoor zorgen dat je het meer naar je zin hebt in je huidige baan. Van baan wisselen brengt namelijk vaak stress met zich mee en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.

Niet weten wat je wilt en keuzestress

Als je niet weet wat je wilt kun je regelmatig last hebben van keuzestress. Er zijn ook zoveel mogelijke opties, welke is het beste?

Ook hier geldt dat het makkelijker wordt om keuzes te maken als je duidelijke doelen hebt. Duidelijke doelen helpt je om prioritieten te stellen. Als je eenmaal weet waar je naartoe werkt wordt het makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen de dingen die jou niet helpen om je doel te bereiken.

Je kan nu alvast een kleine stap zetten: door de dingen uit je leven te verwijderen die je zeker weten niet wilt. Door wat dingen uit je leven te verwijderen blijft er meer ruimte voor dingen die je wél wilt.

Onzekerheid en andere angsten overwinnen

Dat je dit artikel leest geeft aan dat je nog zoekende bent. Daarom deel ik speciaal met jou een aantal vragen die je jezelf kan stellen om je te helpen achterhalen wat je graag wilt.

Het belangrijkste is dat je niet alleen maar bezig bent met (doem)denken en ook actie gaat ondernemen. Vanachter je computer ga je niet ontdekken wat je het liefste doet. Je moet actie ondernemer, ergens starten, experimenteren en ontdekken.

“For all of the most important things, the timing always sucks. Waiting for a good time to quit your job? The stars will never align and the traffic lights of life will never all be green at the same time… ‘Someday’ is a disease that will take your dreams to the grave with you.”- Tim Ferriss, auteur

Beantwoord de onderstaande vragen om je te helpen achterhalen wat jij graag wilt doen.

 1. Beschrijf je nachtmerrie. Wat is het allerergste wat er zou kunnen gebeuren als je werkelijk zou doen wat je overweegt te doen?
 2. Wat zou je kunnen ondernemen om de schade te herstellen of om de zaken weer op de rails te krijgen, al is het maar tijdelijk?
 3. Wat zijn de resultaten of voordelen, zowel de tijdelijke als de blijvende, van meer waarschijnlijke scenario’s?
 4. Als je vandaag ontslagen zou worden, wat zou je dan doen om je zaakjes financieel onder controle te krijgen?
 5. Wat stel je uit omdat je bang bent?
 6. Wat kost het je – financieel, emotioneel en fysiek – als je de te ondernemen actie uitstelt?
 7. Waar wacht je nog op?
 8. Wat zou je doen als je onmogelijk kon falen?
 9. Wat zou je van dag tot dag doen als je 100 miljoen op de bank had staan?
 10. Waarvoor zou je s ‘morgens graag uit bed komen?
 11. Wat zijn de 4 dromen die alles zouden veranderen? Wat kun je vandaag ondernemen om één stap dichterbij die dromen te zetten?

Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>