Houd dat vakantiegevoel lekker langs vast!

Heerlijk hè, dat vakantiegevoel? De dag dat je de deur achter je dicht trekt en in het vliegtuig stapt voel je je vaak zo kalm en relaxed. Geen zorgen om werk, onafgemaakte klussen of de drukte van het dagelijks leven. Eerst even lekker op vakantie. Maar dan kom je terug.. hoelang weet jij je vakantiegevoel vast te houden? 

Wat zo lekker is aan dat vakantiegevoel

Ik ben iemand die houd van orde. Daarom is voor mij dat vakantiegevoel extra lekker. Voordat je op vakantie gaat ruim je namelijk vaak de losse eindjes op. Je maakt snel (maar wel goed) je laatste taken af, en wat je niet afkrijgt draag je over aan een collega. Hoe het ook gaat, ik ga altijd met een relaxed gevoel op vakantie. Mijn hoofd is ‘leeg’ en niet vol van gedachten aan werk, of dingen die blijven liggen.

Nog een voordeel: je ruimt je bureau op. Alles wordt afgehandeld, in het archief gestopt of gaat door de versnipperaar. En het beste is dat als je terugkomt je bureau nog steeds netjes, geordend en leeg is. Dat is een stuk prettiger werken.

Als je taken zijn afgerond of overgedragen en je werkplek ziet er netjes genoeg uit om achter te laten is het tijd om aan je reis te beginnen. Je begint aan de reis, vaak begint daar al de voorpret. Op je vakantie wordt je hopelijk niet gestoord door collega’s en kun je heerlijk ontspannen en weer opladen. Eenmaal terug thuis lukt het de meeste mensen om een paar dagen – maximaal een week – dat gevoel vast te houden.

En daarna begint de dagelijkse stress weer…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

 

Hoe zit dat bij jou?

Hoe kan je dat vakantiegevoel vasthouden?

Er zijn een paar dingen die je kan doen om zo lang mogelijk na te genieten van je vakantie. De relaxte sfeer van je vakantie kún je mee naar huis nemen. Nagenieten is mogelijk. Hier volgen de dingen die je vooraf, tijdens en na je reis kan doen om dat gevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Dingen om te doen voor je vakantie

 1. Losse eindjes wegwerken. Zoals ik al eerder zei vind ik het persoonlijk erg bevrijdend om geen losse eindjes meer te hebben. Op deze manier is je hoofd leeg en kun je je volop storten op je vakantie.
 2. Out-of-Office aanzetten. Best een open deur. Maar toch zijn er genoeg mensen die een out-of-office melding aanzetten, en vervolgens wel gewoon op hun werk e-mail reageren. Waarom zou je dan überhaupt die melding aanzetten? Een out-of-office betekent dat je niet bereikbaar bent. Daarover straks meer.
 3. Werkzaamheden overdragen. Zijn er taken die echt niet kunnen wachten tot jij terug bent? Draag ze dan over aan één van je capabele collega’s zodat jij zonder zorgen van je vakantie kunt genieten. Niets is zo erg als constant terugdenken aan hoe het gaat op werk, of ze het wel redden zonder je.
 4. Afspraken maken over bereikbaarheid.  Voordat je op vakantie gaat is het verstandig om met je baas over bereikbaarheid te praten. Ik zorg er eigenlijk structureel voor dat ik niet bereikbaar moet zijn. Veel taken kan je zelf van te voren afronden, of overdragen. In de meeste gevallen ben je vaak zelf niet perse nodig. Als het echt niet anders kan is het aan te raden om regels op te stellen, bijvoorbeeld dat je elke dag je mail checkt van 16.00 uur tot 17.00 uur. Maar dat is echt een laatste noodgreep.

Wat te doen tijdens dat je op vakantie bent

 1. Geen e-mail checken. Doe dit echt niet. Tenzij, zoals bij nummer 4 hierboven beschreven, je er regels over hebt gemaakt. Stel, je gaat namelijk wel je e-mail lezen en je leest iets waar je je vervolgens druk om gaat maken. Je kan in dat verre oord waarschijnlijk weinig doen en gaat dus lopen nadenken en piekeren over datgene dat je hebt gelezen. E-mail lezen? Nee dus.
 2. Niet werken. Ook hier geldt, tenzij anders afgesproken. Maar ik ga ervan uit dat je hebt kunnen regelen dat je werk is overgedragen aan collega’s. Dan heeft het voor jou geen enkele zin om alsnog te gaan werken. Geniet nou maar van je verdiende vakantie. Bovendien, niemand heeft er wat aan als jij niet uitrust.
 3. Niet aan werk denken. Ook aan werk denken is een overtreding. Hoe meer jij met je gedachten ergens anders bent, des te minder kan je genieten van je vakantie. Leef in het nu, in het heden. Ga niet lopen nadenken over wat er nu gebeurd op kantoor, of wat je straks moet doen als je terug bent. Dat komt dan wel weer.
 4. Minimale bereikbaarheid. Ik vind het zelf altijd heerlijk dat je niet gestoord kan worden op vakantie. De WiFi is vaak zo slecht dat je niet constant meldingen krijgt van nieuwe WhatsApp groepsberichten of Facebook updates. Ik vind het wel lekker, om zo ongestoord en niet ‘connected’ te leven. Spreek met je partner af wanneer jullie allebei WiFi gebruiken. Maak er dan bijvoorbeeld een uur WiFi’en van, om even vrienden te appen en foto’s te delen en geniet dan van je avond.
 5. Doe iets nieuws. Vertrek uit je comfortzone en doe iets nieuws. Hoe memorabeler, hoe beter. Door iets nieuws te doen creëer je weer nieuwe verbindingen in je brein, waardoor de vakantie je langer bij blijft. Dat zorgt voor extra lang nagenieten.

Wat te doen als je terug bent van vakantie

 1. De draad weer oppakken. Als je weer thuis bent zie je waarschijnlijk het meeste op tegen werk (of het huishouden!). Maar pak de draad toch maar weer op, je ontkomt er niet aan. Wat helpt is om je niet meteen in de waan van de dag laten meesleuren. Jij bent misschien ontspannen en relaxed van je vakantie, je collega’s zijn misschien wel gefrustreerd, gespannen en maken zich druk om allerlei triviale dingen. Houd je hoofd koel en trek je daar zo min mogelijk van aan.
 2. Werk met to-do lijsten. Wil je weer dat gevoel van een ‘leeg’ hoofd hebben dat je had voordat je aan je vakantie begon? Werk dan met dagelijkse to-do lijsten. Werk elke dag de taken van je lijst af. En voila! Je hoofd is leeg en je kan ongestoord en ongehinderd genieten van je avond. Komt er toch nog last minute een taak bij? Dat zal dan moeten wachten, morgen weer een dag. Jij gaat lekker om 17.30 uur naar huis.
 3. Doe een Weekly Review. Door aan het einde van de week – vrijdagmiddag bijvoorbeeld – terug te blikken op wat je deze week hebt gedaan kun je de losse eindjes aan elkaar knopen. Dit creëert rust, orde en overzicht. Dat helpt je om dat goede gevoel van onbezorgdheid vast te blijven houden. Bekijk aan het einde van de week wat je deze week hebt voltooid, wat je moet doorschuiven en hoe je dingen anders had kunnen doen.

Dit zijn de dingen die ik doe om zo lang mogelijk mijn vakantiegevoel vast te houden. Wat is jouw gouden tip om zo lang mogelijk te kunnen nagenieten? Laat het in de comments hieronder weten.

Bonus #1: Zo ziet een goed Out-of-Office bericht eruit

Heb je altijd moeite met het maken van een goed Out-of-Office bericht? Zo ziet een goed bericht eruit. Het bevat:

 • Datum dat je vertrekt, en dus niet meer bereikbaar bent.
 • Datum dat je terugkomt, zodat men weet wanneer ze je weer kunnen bereiken.
 • Naam van persoon of personen die jouw werkzaamheden hebben overgenomen, zodat collega’s weten bij wie ze terecht kunnen.
 • Vermeld duidelijk dat je tijdens je vakantie geen e-mail checkt, tenzij anders afgesproken met je leidinggevende. Geef in dat geval aan van welke tijd tot welke tijd je e-mails leest en beantwoord.

 


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Persoonlijke ervaring: stress en angst door hartritmestoornissen

Zorgeloos slapen dankzij deze tips tegen slapeloze nachten

Kan jij goed omgaan met tegenslagen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>