Hoe vergroot je je zelfvertrouwen – zonder je comfortzone te verlaten?

Hoe vergroot je je zelfvertrouwen als je bang bent om buiten je comfortzone te stappen?

Veel mensen denken dat als je meer zelfvertrouwen wilt, je je wel tijdelijk onzeker MOET voelen, anders lukt het je nooit.

Je moet helemaal niets.

Dat is echt onzin.

Je kunt prima je zelfvertrouwen vergroten zonder buiten je comfortzone te stappen. Lucht je dat niet op? Groeien op je eigen manier, in je eigen tempo, is toch veel ontspannender dan krampachtig proberen iemand anders te zijn?

Laten we eens kijken hoe het mogelijk is je zelfvertrouwen te vergroten en tegelijkertijd toch binnen je comfortzone te blijven:

Maar eerst:

Wat is je comfortzone?

Je comfortzone is het gebied waarin jij je comfortabel voelt. Dus jouw gedrag, jouw gewoonten, jouw acties waarin je je veilig, vertrouwd en ontspannen voelt. 

Nou, dat klinkt als een heel goede plek! Positief gezien zou je je comfortzone ook je “Happy Place” kunnen noemen. Klinkt dat niet als een heel fijne plaats?

Waarom moeten we dan uit onze comfortzone?

Wel, de comfortzone is ook de plek waarin je jezelf soms tegenhoudt te groeien. Als je lekker lui op de bank blijft liggen (jouw Happy Place) – dan is er geen enkele reden om naar de sportschool te gaan. 

Zo word je dus nooit fit. Die Happy Place voorkomt dus dat je kunt groeien naar een betere gezondheid.

Wat wordt er altijd geadviseerd?

In alle trainingen wordt geadviseerd om buiten je comfortzone te stappen. 

Dat is geen oordeel, slechts een observatie. En degenen die dat adviseren, hebben natuurlijk een punt. 

Door jezelf een beetje te pushen, kun je nieuwe dingen ontdekken die je nooit zou vinden als je in je comfortzone – de comfortabele bank – blijft hangen. Dus persoonlijke groei is altijd gekoppeld aan het stappen buiten je bestaande grenzen.

Maar de vraag is: waarom werkt dat niet altijd? 

En is er een beter alternatief?

Waarom werkt dat niet altijd?

Als het stappen buiten je comfortzone altijd zou werken, zou iedereen het doen en zou het altijd lukken. 

Maar niets is minder waar. 

Ga maar eens naar een seminar over zelfontwikkeling: 

De bezoekers moeten van alles doen om uit hun comfortzone te stappen: ze moeten hun buurman/vrouw omhelzen, op en neer springen, rare dansjes doen, rare bekken trekken, keihard “Tjakka!” roepen of over vuur lopen. 

Ik heb dat ook allemaal gedaan en dat is natuurlijk leuk, maar wat gebeurt daarna? Gaan de bezoekers thuis zich ook zo gedragen? 

Dansend naar kantoor.

Gaan ze dansend naar kantoor, omhelzen ze hun baas, knuffelen ze zichzelf en lachen ze keihard “Tjakka!” als je in de file staan? 

Natuurlijk niet. Je comfortzone verlaten voelt vaak krampachtig aan – alsof het gewoon niet bij je past. 

En iets wat krampachtig aanvoelt, is meestal tijdelijk. Vroeg of laat ben je weer terug bij je oude zelf. 


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Is er een betere manier om je zelfvertrouwen te vergroten?

Is er een andere manier om te groeien? 

Een betere manier is… om gewoon jezelf te blijven…

Je hoeft je niet anders voor te doen. Je hoeft je niet in te beelden dat je Lady Gaga of Bill Gates bent. Je hoeft jezelf geen andere persoonlijkheid aan te meten of dingen te doen die gewoon niet bij je passen. 

Kun je zien dat dit niet echt voelt, niet echt bij je past, dat jij dat niet echt bent?

Het is slimmer – en realistischer – om gewoon jezelf te blijven. 

Keihard bootcampen, lekker hoor!

In ons voorbeeld: Je hoeft niet van de bank af te springen en direct naar de sportschool te sprinten. Niet als dat niet bij je past. Je kunt ook gewoon beginnen met twee keer per week tien minuten iets aan lichaamsbeweging te doen. 

Als je naar de sportschool sprint en elke dag een uur keihard gaat bootcampen, houd je het twee weken vol en stop je daarna. Want het past gewoon niet bij je. 

Maar als je twee keer per week tien minuten beweegt, dan voelt dat goed. En is er een hele grote kans dat je dit blijft doen. Met welke keuze denk je dat je na een jaar verder bent gegroeid?

Waarom werkt jezelf blijven dan wèl?

Ontspannen groeien doe je door in kleine stappen buiten je comfortzone te gaan: in je eigen tempo, op je eigen manier, rekening houden met je eigen persoonlijkheid. Dat werkt altijd beter omdat dit beter past BIJ JOU. 

Alles wat bij je past, houd je langer vol.  Alles wat niet bij je past, kost je moeite en stop je uiteindelijk mee. Test het voor jezelf en je zult zien dat het zo werkt.

Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten terwijl je in je comfortzone blijft?

Om zelfvertrouwen te krijgen hoef je dus geen rare sprongen te maken. Je hoeft niet met iedereen een praatje te maken, bij je baas op de directietafel te springen en een loonsverhoging te eisen, in je vrije tijd stand-up comedy te doen of keihard “Tjakka – in the pocket!” te roepen bij elke keer dat je naar het toilet bent geweest.

Het geheim van blijvend zelfvertrouwen ligt NIET in al die dingen. Het heeft niets te maken met hoe extravert je bent, hoe goed je kunt presenteren, of hoe overtuigd je bent van je eigen gelijk. 

Het geheim van blijvend zelfvertrouwen ligt in innerlijke rust door zelfacceptatie

Als je volledig accepteert wie je bent – met al je goede en minder goede kanten – dan stop je tegen jezelf te vechten. Dan creëer je innerlijke rust en daardoor krijg je zelfvertrouwen. 

Is je zelfvertrouwen oppervlakkig of niet?

Heb je geen innerlijke rust, dan is je zelfvertrouwen oppervlakkig. Dan lijkt het voor de buitenwereld alsof je het hebt, maar dan voelt het van binnen leeg en nietszeggend.

Heb je wèl innerlijk rust door totale zelfacceptatie, dan maakt het niet uit hoe het voor de buitenwereld overkomt. 

Dan weet je – en voel je van binnen – dat je op jezelf vertrouwt. Dat je jezelf waardeert, respecteert en accepteert. Dan is je zelfvertrouwen diep, echt en blijvend. En dat is wat je wilt!

Dus als je jezelf accepteert – en daardoor jezelf blijft – dan kun je vanuit dat punt verder groeien. 

Dan kun en zùl je je zelfvertrouwen nog meer ontwikkelen, maar altijd vanuit een goed gevoel over jezelf. 

Je kunt alleen maar groeien door jezelf te blijven.

Elke stap die je buiten je comfortzone zet, zal bij je passen. Je zult je niet onzeker, krampachtig of vreemd voelen – omdat je niets doet wat niet bij je past. 

Op deze manier groei je niet alleen sneller, je groeit ook oprechter en authentieker. En tenslotte groei je met veel minder twijfel, onzekerheid en spanning. 

Dus lieve mensen, onthoud alsjeblieft: 

Je kunt alleen maar ècht groeien vanuit het gevoel dat je nu ook al oké bent.

Wil je je zelfvertrouwen vergroten – wil je je beter voelen over jezelf? Bestel dan deze online training:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Help! Ik ben perfect!

7 vragen over zelfvertrouwen

Jezelf waarderen – hoe doe je dat precies?

 • Stefanie schreef:

  Dag Frank,
  Heel waardevol! Ikzelf ben gebeten door de persoonlijke- groei-microbe, maar in mijn zoektocht naar beter vergeet ik inderdaad nogal eens de eerste en belangrijkste stap: acceptatie van wie ik ben en waar ik nu sta. Je verwoordt het mooi in dit artikel, bedankt Frank! Tjakka ?.

  • Beste Stefanie,

   Dank je wel!

   Dat zie je wel vaker en heb ik zelf ook zo ervaren: dat je zo bezig bent met wat je nog meer wilt veranderen (aan jezelf), dat je vergeet te waarderen wie je al bent :)

   Er is een mooie balans tussen jezelf verbeteren en jezelf accepteren en hoe raar het ook klinkt: het eerste werkt pas ná het tweede.

   Dit artikel gaat hier dieper op in:
   https://www.newstart.nl/blog/moet-ik-mezelf-accepteren-of-eerst-veranderen/

   Zet ‘m op Stefanie – Tjakka terug! :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >