Hoe kun je negatieve mensen vermijden?

Kun je negatieve mensen vermijden? Of moet je toch proberen ermee om te gaan? En hoe kun je negatieve mensen vermijden als ze al in je leven zijn? Negatieve mensen die je dierbaar zijn hoef je niet te vermijden. Maar er is een categorie mensen die je kunt missen als kiespijn. Hoe ga je daar mee om?

Mijn relatiedieet.

Ik ben al jaren op een strak dieet. Geen voedingsdieet, maar een relatiedieet. Ik vermijd negatieve mensen alsof het calorierijke suikerbommen zijn. Ze veroorzaken gaatjes in mijn innerlijke rust en geven toch nooit een bevredigend gevoel. Ik richt me vooral op positieve mensen, want die zijn beter voor mijn gezondheid.

Ik krijg er meer energie van en voorkom een opgeblazen gevoel…

Vroeger ging ik om met iedereen. Ik had wel voorkeuren, maar weinig levenservaring. Dus de alarmbellen gingen niet af als ik negatieve mensen ontmoette. En in de loop de jaren heb ik ze allemaal voorbij zien komen: de eeuwige klager, de schuld-afschuiver, de manipulator, de energie-opzuiger – en nog veel meer…

Met wie wil je omgaan?

En zijn natuurlijk ook heel veel leuke, lieve en positieve mensen! Want dat is de grootste les: tijd die je besteedt aan het omgaan met negatieve mensen kun je niet besteden aan die leuke, lieve en positieve mensen in je leven. Je tijd is beperkt, dus kies verstandig!

Negatieve mensen zijn natuurlijk ook mensen. We zijn allemaal wel eens negatief. Je hoeft echt niet als een levende smiley de hele dag te lachen tot je kiezen eruit vallen. Je bent een mens, geen robot. Alle emoties die je hebt mag je accepteren – en natuurlijk ook de emoties van anderen…

Ik heb het ook niet over de mensen die je dierbaar zijn. Een schouder om op te steunen, een luisterend oor – wie heeft dat niet over voor de mensen die belangrijk voor ons zijn? Ik heb het over de echt negatieve mensen in je leven die het liefst wilt vermijden.

Wat zijn chronisch negatieve mensen?

Dat zijn de mensen die:

1 Van elke discussie een vechtstrijd maken.
2 Al je energie opzuigen en je lusteloos achterlaten.
3 Altijd maar klagen en nooit zelf de verantwoordelijkheid nemen.
4 Iedereen de schuld geven, behalve zichzelf.
5 Een kei zijn in doom-scenario’s en dat graag met iedereen delen.

Kortom, ze zitten fulltime in Depriland en willen heel graag dat jij op bezoek komt…

Voorkomen is beter dan genezen!

Ze zeggen: “Met sommige mensen kun je prima een minuut praten, maar niet een uur. Sommige mensen kun je een uur wel verdragen, maar niet een week.” Wel, de negatieve mensen die ik bedoel, die wil je het liefst al na de eerste minuut uitzwaaien.

De vraag is: kun je negatieve mensen vermijden in je leven? We begrijpen allemaal dat voorkomen beter is dan genezen. Dus is het niet slimmer om gewoon geen relaties aan te knopen met negatieve mensen? Dan hoef je later niet allerlei kunstgrepen uit te halen om die relatie toch nog positief te houden.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Vechten met een Grizzlybeer.

Stel dat je gaat touwtrekken met een Grizzlybeer. Dat ga je verliezen, nietwaar? Wel, soms voelt een relatie met negatieve mensen als touwtrekken met een beer – wat je ook probeert, je gaat het nooit winnen. Dus het beste is bij aan het begin van de wedstrijd te zeggen: “Nee bedankt, ik laat dit even aan me voorbij gaan…”

Hoe kun je negatieve mensen vermijden?

Hier zijn drie tips om negatieve mensen te vermijden:

Tip 1 – Maak geen contact.

Wat? Ja, precies – maak geen contact! Ga niet dat praatje maken, ga niet in op die uitnodiging voor een koffie, vermijd dat verjaardagsfeest en ga op zoek naar leukere mensen. Een Grizzlybeer wil nu eenmaal met je vechten. Dus maak dat je wegkomt, ren voor je leven! Serieus, je bent toch niet verplicht om te gaan met negatieve mensen? Waar heb je dàt contract getekend?

Tip 2 – Houd het kort.

Bij voorkeur heel kort. Even een praatje maken – en dan gewoon weer verdergaan. Even het klaagverhaal aanhoren – en het dan weer van je afschudden. Dus niet samen tien weken op vakantie naar Azië. Als je tenminste bij terugkomst geen burn-out wil hebben.

Zeg gewoon vaker nee:

Nee, dat komt me niet uit.
Nee, ik heb andere plannen.
Nee, daar voel ik niet zoveel voor.

Of gewoon: nee!

Het zijn maar drie letters. Je kent ze al vanaf je eerste levensjaar, dus ze uitspreken moet te doen zijn…

Tip 3 – Leg het niet uit.

Ga niet vertellen waarom je minder contact wilt. Ga niet in discussie. Ga niet uitleggen wat jij er werkelijk van vindt. Waarom niet? Dat is allemaal verspilde energie. Je hebt waarschijnlijk al genoeg subtiele signalen gegeven, nietwaar? Een opmerking, een grap, een hint – je hebt al laten weten dat je graag iets meer positiviteit wilt…

Moet je het wel uitleggen?

Wel, ik kan je beloven: Als subtiele signalen niet werken, dan werken andere signalen óók niet werken. Als iemand niet openstaat voor een redelijk punt, dan staan ze ook niet open voor ‘de waarheid’. Dan hoef je ook niet uit te leggen dat je liever ergens anders wilt zijn.

Dus het beste recept voor de chronisch negatieve mensen is punt 1: ze gewoon vermijden. Een probleem dat je niet aantrekt, hoef je ook niet op te lossen. Kun je dat echt niet omdat het bijvoorbeeld gaat om familie of collega’s? Kies er dan voor om het contact zo veel mogelijk te beperken.

Van wie krijg je energie?

Kun je negatieve mensen vermijden? Ja, natuurlijk. Zo maak je ruimte in je leven voor al die fantastische mensen waar je wèl van opknapt:

1 Waar je wel energie van krijg.
2 Die je wel een goed gevoel geven.
3 Waar je wereld mooier en beter van wordt.

Dan heb je meer tijd voor gezonde, fijne en stabiele relaties in je leven. Want dat is het doel van elke gezonde relatie: dat beide partijen ervan opknappen

Hoe zit het met jou? Heb je negatieve mensen die je het liefst wilt vermijden? Hoe los je dat op?


Wil je betere relaties?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt