fbpx

Hoe kun je negatieve mensen vermijden? 3 Tips

Kun je negatieve mensen vermijden? Of moet je toch proberen ermee om te gaan? En hoe kun je negatieve mensen vermijden als ze al in je leven zijn? Negatieve mensen die je dierbaar zijn hoef je niet te vermijden. Maar er is een categorie mensen die je kunt missen als kiespijn. Hoe ga je daar mee om?

Mijn relatiedieet.

Ik ben al jaren op een strak dieet. Geen voedingsdieet, maar een relatiedieet. Ik vermijd negatieve mensen alsof het calorierijke suikerbommen zijn. Ze veroorzaken gaatjes in mijn innerlijke rust en geven toch nooit een bevredigend gevoel. Ik richt me vooral op positieve mensen, want die zijn beter voor mijn gezondheid.

Ik krijg er meer energie van en voorkom een opgeblazen gevoel…

Vroeger ging ik om met iedereen. Ik had wel voorkeuren, maar weinig levenservaring. Dus de alarmbellen gingen niet af als ik negatieve mensen ontmoette. En in de loop de jaren heb ik ze allemaal voorbij zien komen: de eeuwige klager, de schuld-afschuiver, de manipulator, de energie-opzuiger – en nog veel meer…

Met wie wil je omgaan?

En zijn natuurlijk ook heel veel leuke, lieve en positieve mensen! Want dat is de grootste les: tijd die je besteedt aan het omgaan met negatieve mensen kun je niet besteden aan die leuke, lieve en positieve mensen in je leven. Je tijd is beperkt, dus kies verstandig!

Negatieve mensen zijn natuurlijk ook mensen. We zijn allemaal wel eens negatief. Je hoeft echt niet als een levende smiley de hele dag te lachen tot je kiezen eruit vallen. Je bent een mens, geen robot. Alle emoties die je hebt mag je accepteren – en natuurlijk ook de emoties van anderen…

Ik heb het ook niet over de mensen die je dierbaar zijn. Een schouder om op te steunen, een luisterend oor – wie heeft dat niet over voor de mensen die belangrijk voor ons zijn? Ik heb het over de echt negatieve mensen in je leven die het liefst wilt vermijden.

Wat zijn chronisch negatieve mensen?

Dat zijn de mensen die:

1 Van elke discussie een vechtstrijd maken.
2 Al je energie opzuigen en je lusteloos achterlaten.
3 Altijd maar klagen en nooit zelf de verantwoordelijkheid nemen.
4 Iedereen de schuld geven, behalve zichzelf.
5 Een kei zijn in doom-scenario’s en dat graag met iedereen delen.

Kortom, ze zitten fulltime in Depriland en willen heel graag dat jij op bezoek komt…

Voorkomen is beter dan genezen!

Ze zeggen: “Met sommige mensen kun je prima een minuut praten, maar niet een uur. Sommige mensen kun je een uur wel verdragen, maar niet een week.” Wel, de negatieve mensen die ik bedoel, die wil je het liefst al na de eerste minuut uitzwaaien.

De vraag is: kun je negatieve mensen vermijden in je leven? We begrijpen allemaal dat voorkomen beter is dan genezen. Dus is het niet slimmer om gewoon geen relaties aan te knopen met negatieve mensen? Dan hoef je later niet allerlei kunstgrepen uit te halen om die relatie toch nog positief te houden.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Vechten met een Grizzlybeer.

Stel dat je gaat touwtrekken met een Grizzlybeer. Dat ga je verliezen, nietwaar? Wel, soms voelt een relatie met negatieve mensen als touwtrekken met een beer – wat je ook probeert, je gaat het nooit winnen. Dus het beste is bij aan het begin van de wedstrijd te zeggen: “Nee bedankt, ik laat dit even aan me voorbij gaan…”

Hoe kun je negatieve mensen vermijden?

Hier zijn drie tips om negatieve mensen te vermijden:

Tip 1 – Maak geen contact.

Wat? Ja, precies – maak geen contact! Ga niet dat praatje maken, ga niet in op die uitnodiging voor een koffie, vermijd dat verjaardagsfeest en ga op zoek naar leukere mensen. Een Grizzlybeer wil nu eenmaal met je vechten. Dus maak dat je wegkomt, ren voor je leven! Serieus, je bent toch niet verplicht om te gaan met negatieve mensen? Waar heb je dàt contract getekend?

Tip 2 – Houd het kort.

Bij voorkeur heel kort. Even een praatje maken – en dan gewoon weer verdergaan. Even het klaagverhaal aanhoren – en het dan weer van je afschudden. Dus niet samen tien weken op vakantie naar Azië. Als je tenminste bij terugkomst geen burn-out wil hebben.

Zeg gewoon vaker nee:

Nee, dat komt me niet uit.
Nee, ik heb andere plannen.
Nee, daar voel ik niet zoveel voor.

Of gewoon: nee!

Het zijn maar drie letters. Je kent ze al vanaf je eerste levensjaar, dus ze uitspreken moet te doen zijn…

Tip 3 – Leg het niet uit.

Ga niet vertellen waarom je minder contact wilt. Ga niet in discussie. Ga niet uitleggen wat jij er werkelijk van vindt. Waarom niet? Dat is allemaal verspilde energie. Je hebt waarschijnlijk al genoeg subtiele signalen gegeven, nietwaar? Een opmerking, een grap, een hint – je hebt al laten weten dat je graag iets meer positiviteit wilt…

Moet je het wel uitleggen?

Wel, ik kan je beloven: Als subtiele signalen niet werken, dan werken andere signalen óók niet werken. Als iemand niet openstaat voor een redelijk punt, dan staan ze ook niet open voor ‘de waarheid’. Dan hoef je ook niet uit te leggen dat je liever ergens anders wilt zijn.

Dus het beste recept voor de chronisch negatieve mensen is punt 1: ze gewoon vermijden. Een probleem dat je niet aantrekt, hoef je ook niet op te lossen. Kun je dat echt niet omdat het bijvoorbeeld gaat om familie of collega’s? Kies er dan voor om het contact zo veel mogelijk te beperken.

Van wie krijg je energie?

Kun je negatieve mensen vermijden? Ja, natuurlijk. Zo maak je ruimte in je leven voor al die fantastische mensen waar je wèl van opknapt:

1 Waar je wel energie van krijg.
2 Die je wel een goed gevoel geven.
3 Waar je wereld mooier en beter van wordt.

Dan heb je meer tijd voor gezonde, fijne en stabiele relaties in je leven. Want dat is het doel van elke gezonde relatie: dat beide partijen ervan opknappen

Hoe zit het met jou? Heb je negatieve mensen die je het liefst wilt vermijden? Hoe los je dat op?


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Zalig artikel Frank!

 • Beste Frank,
  Prima artikel waar ik helemaal achter kan staan. Wat ik wel moeilijk vindt, is als je niet rond een negatief persoon heen kunt. Zo zit ik een bestuur, waar de desbetreffende persoon nogal in een slachtofferrol zit, nooit aandacht voor een ander heeft, amper een bijdrage levert en wel kritiek heeft. Van deze persoon “loop ik leeg”.

 • Yvonne schreef:

  mooi mooi mooi zou je bijna zeggen
  maar ……
  je kunt ook proberen iemand uit de put te halen
  en niet lekker dood laten vallen uit egoisme.
  ER VOOR ELKAAR ZIJN LIJKT ME BETER.

 • Dank je wel Patsy! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Magda,

  Ga er vanuit dat je medebestuurders dit ook hebben opgemerkt en hier ook op leeglopen. Dus je bent waarschijnlijk niet de enige. Soms kun je een negatief persoon niet vermijden, maar helpt het wel te weten dat je niet de enige bent die hier moeite mee heeft. Eigenijk is het ook niet jouw probleem, meer het probleem van die persoon. Als meer mensen er mee zitten, dan wordt het misschien tijd om de koppen bij elkaar te steken en er wat van te zeggen.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Yvonne,

  Wie heeft het over lekker dood laten vallen uit egoïsme?

  Wel staat er:
  “Een schouder om op te steunen, een luisterend oor – wie heeft dat niet over voor de mensen die belangrijk voor ons zijn?”

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dank je wel Frank. Een bemoedigende reactie! Groet, Magda

 • Dag Frank,

  U heeft me op `n schitterend idee gebracht.

  Dank u en veel succes met uw site,

  met vriendelijke groet,

 • sommige mensen zijn niet te troosten en blijven jaren hangen met hun probleem en denken dat zij de enige zijn op de wereld, deze mensen kan je beter vermijden.

 • Fijn zo en dank je wel :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mia Haaring schreef:

  Een geweldig bericht, maar wat als het je zoon is en vader van mijn kleinkinderen??? En wat ik ook doe of niet doe het blijft een probleem. Om mijn zoon niet te zien zou een optie kunnen zijn maar de kleinkids wil en kan ik niet in de steek laten, groet mia ps ze zijn bijna 6jaar en zijn heel graag bij en met mij

 • Beste Frank,

  Ik wilde je voor de zoveelste keer bedanken voor het sturen van deze zeer leerzame artikelen.
  Echt Top!!!

 • Beste Frank,

  je artikel over negatieve mensen is me uit het hart gegrepen! Dank!

 • Beste Far en J,

  Graag gedaan en fijn dat te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Mia,

  “Om mijn zoon niet te zien zou een optie kunnen zijn maar de kleinkids wil en kan ik niet in de steek laten.”
  Dat kan ik me voorstellen. Dan heb je daarmee eigenlijk je keuze al bepaald: je kleinkinderen zijn het belangrijkste. De prijs die je daarvoor betaalt is het moeizame contact met je zoon. Voor alle fijne dingen betalen we een prijs die soms niet zo fijn is. Tip 2 en 3 uit dit artikel blijven nog steeds relevant. Soms zijn er gewoon geen makkelijke oplossingen. Focus je op het plezier in je contacten met de kleinkinderen en neem het contact met je zoon voor lief, hoe moeilijk dat soms ook is.

  Heel veel sterkte en succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Iemand schreef:

  Tja als het om een collega gaat die bij je op de kamer zit, wordt het een zeer lastig verhaal kan ik je vertellen…

 • chronisch negatieve mensen hebben juist behoefte aan positieve mensen om zich heen ,mensen die nauw betrokken zijn zullen al gauw proberen hier met de juiste manier mee om te gaan . Andere die niet weten wat er allemaal speelt gaan onbewust aannemen dat diegene zwaar negatief is en als ze dan jouw tip moeten volgen moeten deze mensen genegeerd worden , lijkt me beetje kort door de bocht

 • Beste Frank,
  Ik vond dit artikel steengoed, heel veel goede tips, ik heb `n negatieve zus die overal de zwarte kant van ziet, alleen maar negativiteit, ik wil haar echt uit mijn leven bannen. Stom toevallig kwam ik haar pas geleden tegen na jaren niet gezien te hebben (gelukkig), en haar ontmoeting proefde als `n bedorven vis. Je kan in haar ogen ook weinig goed doen en mist elke vorm van empathie. Ze is binnenkort jarig maar stuur haar geen kaart, en ik houd het zo kort mogelijk met haar, ook als ze me opbelt.

  vriendelijke groet,
  Ben

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Ben,

  Dank je wel, heel fijn dat te horen!

  We kunnen misschien niet kiezen in wel gezin we worden geboren, maar we kunnen wèl kiezen hoe we ons zelf willen voelen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >