De bron van zelfvertrouwen ligt alleen in jezelf. Als je dat ontdekt, dan sta je in je kracht en zit je beter in je vel. En daar hoor je ook thuis! Er zijn drie bronnen van zelfvertrouwen: We voelen ons goed over onszelf. We vertrouwen op onze vaardigheden. We geloven dat we de juiste keuze maken. Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Wel, hier zijn 3 tips om je te helpen:

Tip 1. Voel je goed over jezelf.

Er zijn twee manieren die je direct beter doen voelen over jezelf. Ten eerste: Koppel je eigenwaarde niet aan je prestaties of de mening van anderen. Zolang je prestaties je waarde als mens bepalen, ben je afhankelijk van succes om gelukkig te zijn. Maar wat als je even niet succesvol bent? Wat als je even niet presteert? Ben je dan direct minder?

Ook de mening van anderen kan nooit je eigenwaarde bepalen. Niet iedereen vindt ons fantastisch. Je krijgt niet altijd complimenten. Je ontvangt soms kritiek. Waarom zou de mening van een ander jouw zelfbeeld bepalen? Daarmee geef je je eigenwaarde uit handen – en het heet niet voor niets eigen-waarde en zelf-beeld. Een ander heeft daar niets mee te maken.

Zelfacceptatie -wat is het probleem?

Zelfacceptatie is de tweede weg naar een goed gevoel over jezelf. Meer zelfacceptatie leidt automatisch tot meer zelfvertrouwen. Want weerstand tegen jezelf voedt onzekerheid. blokkeert je zelfvertrouwen. Dus accepteer je slechte eigenschappen, je niet-perfecte uiterlijk, je vreemde gewoonten. Begin met het waarderen van je goede kanten en ga daarna door met het accepteren van je ‘mindere’ kanten. Het probleem is niet dat je mindere kanten hebt, het probleem is dat je ze niet accepteert…

Tip 2: Vertrouw op je vaardigheden.

Onzekerheid wordt gecreëerd door de gedachte: “Dit kan ik niet. Ik heb dit nooit gekund. Ik heb hier geen talent hiervoor. Wel, talent wordt overschat. Alles wat je nu nog niet kunt, kun je leren. Het is oefening – niet talent – dat bepaalt of je iets kunt of niet.

Ik kan heel veel dingen niet. Voel ik me onzeker als ik iets nieuws wil leren? Natuurlijk niet. Ik heb een beter plan: Ik weet dat ik alles kan leren wat ik wil. Zolang ik het maar wil en zolang ik maar blijf oefenen. Dit is geen ‘Wishfull Thinking’, dit is bewezen: Alles wat je kunt, heb je geleerd met oefening en geduld.

Meer vertrouwen is als fietsen.

Onzekerheid ontstaat doordat we twijfelen of we het wel kunnen. Zelfvertrouwen ontstaat door te weten dat we het kunnen leren. Geen enkele vaardigheid ontstaat in één keer. Elke vaardigheid heeft oefening nodig. Oefen en je krijgt ervaring. Op die ervaring kun je vertrouwen. Het is net als leren fietsen…

Tip 3. Vertrouw op je eigen keuzes.

Veel mensen vertrouwen niet op hun keuzes. Ze blijven eeuwig piekeren of het wel de goede keuze is geweest. Of een andere keuze niet beter was geweest. Wat als dit de verkeerde keuze blijkt te zijn? Dit alles is een recept voor twijfel. Maar van de beste keuze krijg je nooit spijt.

Toch is de realiteit dat we nooit weten hoe keuzes zich gaan ontwikkelen. Niemand kan de toekomst bepalen, ook niet met een glazen bol. Laat die illusie los en je laat automatisch de onzekerheid los. Zelfvertrouwen komt van een beter alternatief: Vertrouw erop dat de keuze die je nu maakt de beste keuze is.

Vertrouw erop dat je nu kiest wat goed voelt. Kun je ooit meer doen dan dat? Het voelt vandaag goed om dit artikel zo te schrijven. Misschien krijg ik er morgen spijt van, maar dat vergeef ik mezelf. Ik doe wat nu goed voelt en meer kan ik gewoon niet doen. Jij wel?

De twee stemmen in je hoofd.

We weten misschien niet wat de toekomst gaan brengen, maar we kunnen wel vertrouwen op onszelf: ons vermogen te reageren op wat de toekomst ons brengt. Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Ik vertrouw erop dat wat er ook gebeurt, ik wel een oplossing zal vinden voor de uitdagingen van de toekomst.

Onzekerheid zegt:

1. Ik ben bang voor wat er kan gebeuren.
2. Ik twijfel aan mezelf.
3. Ik kan het niet aan.
4. Het moet in één keer goed gaan.

Zelfvertrouwen zegt:

1. Ik ga uit van het positieve.
2. Ik vertrouw op mijn eigen kracht.
3. Misschien is het niet makkelijk, maar ik vind er wel een oplossing voor.
4. Alles wat ik nog niet weet, kan ik leren.

Waar hoor je thuis?

Als je jezelf accepteert, vertrouwt op je eigen vaardigheden en kiest voor wat nu bij je past, dan ontwikkel je een blijvend zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen kun je niet in de buitenwereld vinden. Anderen mensen kunnen je het niet geven. Die bron ligt alleen in jezelf. Als je dat ontdekt, dan sta je in je kracht. Dan zit je lekker in je vel. En daar hoor je ook thuis!

Met de volgende cursus vergroot je je zelfvertrouwen:

Blijvend Zelfvertrouwen - Online Training
Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig leven. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven!
Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig
“Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder en durf ook meer dingen te doen. Ik sta steviger in mijn schoenen en hecht minder waarde aan wat anderen van mij denken. Het werkt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

4 antwoorden
  1. Coach
    Coach zegt:

    Geweldig artikel. Bedankt voor dit mooie overzicht met tips over zelfvertrouwen ontwikkelen en behouden. Ik heb het gedeeld met mijn volgers op de social media.

    Groet, Coach

    Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.