Ik ben jaloers op anderen

Wil je iemand anders zijn? Ben je niet tevreden met jezelf? Als je iemand anders wilt zijn, komt dat doordat je niet meer blij bent met jezelf. Maar diep van binnen willen de meeste mensen helemaal niet iemand anders zijn. Diep van binnen willen we vooral blij zijn met onszelf. Zolang we kijken naar anderen zullen we dit nooit vinden…

De eeuwige vergelijking met anderen.

Heel veel mensen vergelijken zich met andere mensen. Het lijkt wel alsof het in onze natuur zit! We vergelijken ons – te vaak – met mensen die intelligenter, succesvoller, aantrekkelijker, sportiever, rijker of populairder zijn. Het vreemde is dat we onszelf bijna nooit vergelijken met mensen die dommer, lelijker, dikker of armer zijn.

We vergelijken onszelf ook nooit op elk gebied. We nemen altijd één kenmerk van zo’n persoon: iemands rijkdom, iemands uiterlijk of iemands banksaldo. En we maken dat element tot het middelpunt van onze vergelijking. We vergeten dat die rijke persoon misschien niet gezond is, dat die aantrekkelijke persoon misschien niet gelukkig is, dat die populaire persoon misschien niet slim is.

Elke vergelijking maakt ongelukkig.

Besef je dat elke vergelijking ongelukkig en onzeker maakt? Want dat is het resultaat van elke vergelijking: We voelen onszelf tekortschieten. We worden ontevreden, we voelen ons minder, we doen het zelf niet goed genoeg. Dat ligt niet aan ons, maar aan de vergelijking! Als we maar vaak genoeg vergelijken, dan willen we op den duur helemaal onszelf niet meer zijn.

Als je iemand anders wilt zijn, komt dat doordat je niet meer blij bent met jezelf. Of met een gedeelte van jezelf. Toch is het een fantasie dat je iemand anders zou moeten zijn. De fantasie wordt gevoed door het ontbreken van blijdschap in (en met) jezelf. Als we dat terugvinden, dan stopt de fantasie. Dan zie je eindelijk de werkelijkheid: Je bent wie je bent en dat is helemaal prima!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Sorry – deze persoon is al bezet!

Als je iemand anders wilt zijn, dan heb je helaas pech. Sorry dat ik je dit moet vertellen, het zit er gewoon niet in. Je kunt jezelf niet inruilen als een ‘beschadigd artikel’ en hopen dat je opnieuw gerecycled wordt tot een perfect mens. Er bestaan helemaal geen perfecte mensen. Je bent wie je bent. Maar dat is totaal geen probleem als je leert houden van wie je bent!

Als je James Bond wilt zijn, zul je ook dertien Martini’s per dag moeten drinken. Als je Angelina Jolie wilt zijn, zul je ook haar zes kinderen moeten opvoeden. Als je Olympisch kampioen wilt zijn, zul je ook moeten omgaan met blessures. En wil je dat wel? Past dat wel bij je? Zou je echt totaal iemand anders willen zijn? Sorry, maar die persoon is al bezet!

Het allerbeste gevoel.

Jezelf zijn – en daar tevreden mee zijn – is het allerbeste gevoel! Er is maar één jij en dat volledig accepteren voelt als thuiskomen. Als je jezelf accepteert, precies zoals je bent, heb je geen behoefte meer om iemand anders te zijn. Je wilt alleen maar iemand anders zijn omdat je je niet thuis voelt bij wie je nu bent. ‘Home is where the heart is’, nietwaar?

Als je je focust op alles wat er aan je ontbreekt, dan is het logisch dat je iemand anders wilt worden. Dat ligt niet aan jou als persoon, dan ligt aan je focus! Waar je je op focust, wordt altijd sterker in je beleving. Focus je op wat er aan jou ontbreekt, dan wordt dat gebrek alleen maar sterker. Hoe kun je gelukkig zijn als je alleen maar bezig bent met wat er aan je ontbreekt?

Wees blij met wie je bent.

Dus richt je aandacht op alle goede dingen in jezelf. Wees blij met alles wat je hebt, alles wat je kunt, alles wat je al hebt bereikt. Ook al is er nog ruimte voor groei. Wees blij met je lichaam, ook al zijn sommige onderdelen niet perfect. Wees bij met al je goede punten en positieve eigenschappen. Ook al kun je nog iets verbeteren.

Leer van jezelf te houden, dat is zo belangrijk! Je hebt dit lichaam, deze geest en deze ziel en daar moet je het voorlopig mee doen. Dat geldt ook voor mij. Misschien dat we na dit leven gerecycled worden en het – in een nieuwe verpakking – opnieuw mogen proberen. Maar dit leven, dit lichaam, deze persoonlijkheid is ons als cadeau gegeven. Wie zijn wij om dit te weigeren?

Wat willen we nu werkelijk?

Ik denk dat diep van binnen de meeste mensen helemaal niet iemand anders willen zijn. Ik denk dat we diep van binnen blij willen zijn met onszelf. Iedereen zoekt naar zelfliefde, zelfwaardering, zelfrespect en zelfvertrouwen. Zolang we kijken naar anderen zullen we dit nooit vinden. Maar als we het vinden, kijken we nooit meer naar anderen! Dan realiseren we ons dat anderen ons nooit hebben kunnen geven wat we in onszelf missen…

We zoeken allemaal naar een gevoel van volledigheid, van compleet zijn. Hoe kun je dat vinden als je een gedeelte van jezelf afwijst? Je bent de kersen èn de taart, het hele plaatje! Accepteer wie je bent en je zult geluk, vreugde, vertrouwen en kracht ervaren. Dan zou je wel gek zijn om nog iemand anders te willen zijn, nietwaar? Dan heb je wat je werkelijk zoekt. En dan komt je erachter dat dit altijd al in je zat!

Wil je je beter voelen over jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt