Ben jij uniek?

Als je geen rekening houdt met je unieke persoonlijkheid, sluit je je af van jezelf. Mensen hebben veel gemeenschappelijk, maar er zijn ook unieke verschillen. Ontdek wat jou uniek maakt en volg je eigen pad.

Om een unieke bloem te ontdekken moeten we eerst het veld zien waar die bloem in staat. Laten we dus eerst kijken naar de overeenkomsten tussen jou en anderen – en vervolgens naar de verschillen. Alleen zo kunnen we weten of we uniek zijn.

Lijken mensen op elkaar?

We denken dat mensen enorm verschillen. We kijken naar de buitenkant en focussen ons op sekse, gewicht, bouw, huidskleur, opleiding, bezittingen, en succes – maar dat zijn allemaal oppervlakkige verschillen.

In de kern zijn we allemaal hetzelfde: we hebben allemaal één mond, twee oren, één hart en twee longen. Kijk onder het oppervlakkige uiterlijk en je ziet dat mensen voor 99% hetzelfde zijn. Zoals de Italianen zeggen: “We zijn allemaal gemaakt van dezelfde pasta.”

Toch focussen we ons vaak op de verschillen – de overgebleven 1%. De verschillen in uiterlijk en vaak ook in karakter. Het is alsof die verschillen makkelijker te zien zijn dan de overeenkomsten.

Beter, minder of anders?

Het idee dat we van elkaar verschillen zorgt voor verwarring. We stoppen mensen in hokjes en gaan vervolgens oordelen: “Hij is beter dan mij. Ik ben minder dan zij.” Sommige mensen geloven dat en krijgen vervolgens last van arrogantie of juist een minderwaardigheidscomplex. Beiden gaan uit van een verkeerde veronderstelling: dat je jezelf met een ander moet vergelijken. Dat hoeft niet, want iedereen is uniek. We lijken op elkaar, maar zijn toch anders.

Wat maakt jou dan uniek?

Wat jou uniek maakt, is jouw persoonlijkheid, je voorkeuren, je ervaringen en je persoonlijke doelen. De kans dat je iemand treft die precies is zoals jij is nul procent. Daarom heeft vergelijken met een ander geen zin. Elke vergelijking met iemand die het beter doet maakt ongelukkig, want er is altijd wel iemand die het beter doet. Ga uit van jezelff:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Door uit te gaan van jezelf stop je die vergelijking en word je nooit teleurgesteld. Dan blijft alleen jouw uniek persoonlijkheid over: wat jij leuk vindt, wat jij goed kunt, want jij wilt bereiken, wat bij jou past. Dat is het enige dat echt telt. Niemand anders kan dat voor jou beslissen, want niemand anders kent jou zo goed als jij jezelf kent.

Volg je unieke persoonlijkheid.

Dus stop met jezelf te vergelijken met anderen, het heeft geen zin. Besteed die tijd om te onderzoeken wat bij jou past. Als je precies weet wat je wilt en dicht bij je unieke persoonlijkheid blijft, begint het leven voor je te werken. Als je uitgaat van jezelf, kies je automatisch de ervaringen die bij je passen. Dan zul je zien dat alles veel makkelijker gaat.

Het feit dat de meerderheid van de mensen iets doet, kan nooit een excuus zijn om dat ook te doen. Wat voor hen geldt, hoeft niet voor jou te gelden. Het zou een saaie wereld worden als iedereen hetzelfde doet. Bepaal wat je wilt en neem dat als uitgangspunt. Ga altijd uit van je eigen kracht, dat geeft zelfvertrouwen.

Uniek maar niet beter of minder.

Beschouw jezelf niet beter dan anderen, maar ook niet minder. Niet slimmer, maar ook niet dommer. Niet sneller, maar ook niet langzamer. Beschouw jezelf als iemand die veel gemeenschappelijk heeft met andere mensen: je hebt dezelfde basisbehoeften en vaak ook dezelfde uitdagingen. Want als je dat vergeet, sluit je je af van de rest van de wereld.

Volg je eigen weg.

Maar als je vergeet dat je tegelijkertijd ook uniek bent, sluit je je af van jezelf. Dan volg je de massa en niet je eigen weg. En uiteindelijk is het jouw leven en dus per definitie jouw eigen weg. Dat is de oorspronkelijke betekenis van het woord leider: ‘de vinder van het pad’. Wees de leider in en over je eigen leven – vind je eigen pad. Dat is het pad dat leidt naar geluk en succes.

“Iedereen heeft zijn eigen doel in het leven. Daarin kun je niet vervangen worden, noch kan je leven worden herhaald. Dus is ieders leven uniek.”
Victor Frankl

Wat denk jij: ben je uniek of net zoals anderen?
Volg jij je eigen weg of heb je daar moeite mee?

Wil je meer vertrouwen in jezelf en jezelf niet meer vergelijken met anderen?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Francien schreef:

  En als je weet dat je uniek bent, dan weet je ook dat je niet minder en niet meer bent dan een ander. Maar dat jij goed bent zoals je bent. En goed zoals goed bedoelt is.
  Groeten Francien.

 • Beste Francien,

  jij zal vast een hele hoop vrienden hebben.
  echter denk ik wel dat je een onzekere pin bent en beter geen reacties meer kan plaatsen.

  groeten jip.

 • Beste Jip

  Waarom moet jij daarover beslissen als je Francien niet kent, wat ik niet doen. Door zo’n mensen worden we onzeker. Dus gelieve geen zulke reacties niet meer te plaatsen.

  Met vriendelijke groet

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >