Een gezonde balans in je leven

Diep van binnen weten we allemaal wel dat een balans in ons leven belangrijk is. Soms doen we erg ons best om die balans te vinden. Op andere momenten leven in totale onbalans. Hoe kun je meer balans in je leven creëren?

In zijn bestseller ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ beschrijft Stephen Covey de zeven succes eigenschappen voor persoonlijk leiderschap en een beter leven. De zevende eigenschap heet ‘de zaag scherp houden’ en dat is waar deze blogpost over gaat.

Op een zonnige middag loop je door het bos. Daar zie je een man die een boom probeert om te zagen. De sweater van de man zit onder het zweet. Hij ziet er doodmoe uit. Je loopt naar hem toe en zegt:”Goh, wat bent u toch aan het doen?”.Waarop de man antwoord: ”Ik probeer deze boom om te zagen. Het is wel vermoeiend zeg. Ik ben al ruim 3 uur aan het zagen.”Met stomheid geslagen kijk je de man aan. “Waarom stopt u dan niet even? Dan kunt u de zaag scherp maken en gaat het daarna veel sneller”.De man geeft geen kik en gaat stug door met zagen. “Nee hoor, ik heb geen tijd om de zaag aan te scherpen. Ik heb nog teveel te zagen”.

Als we het hebben over de zaag scherp houden is de zaag in dit geval jij. Jij moet jezelf onderhouden op verschillende gebieden. Alleen dan kun je balans in je leven aanbrengen. Er zijn vier dimensies waarop je jezelf moet verzorgen:

  • Lichamelijk
  • Geestelijk
  • Spiritueel
  • Sociaal-emotioneel

De zaag moet worden aangescherpt in deze vier opzichten. Alleen als je werkelijk leeft in balans kun je echt effectief zijn. Wordt niet zoals de man in het bovenstaande verhaal, die te druk bezig is met zagen dat hij er zelf aan lijdt.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

De vier dimensies hebben ieder hun eigen activiteiten en doel. Het lichamelijke aspect bevat gezond eten, goed slapen en beweging. Het geestelijke aspect gaat om je intellect, ontwikkeling en groei. Je spirituele dimensie draait om je normen en waarden en je bronnen van inspiratie. Sociaal-emotioneel moet je werken aan emoties met anderen en vriendschap.

Balans in je leven kun je aanbrengen door alle vier de dimensies te vervullen. De ene week heb je misschien meer tijd en zin in een bepaald aspect, zolang je de andere week dan maar tijd hebt voor de andere aspecten. Het is oké om soms wat minder tijd of aandacht te schenken aan een bepaald gebied. Zolang een gebied maar niet helemaal wordt genegeerd. Ook hier geldt dat er balans moet zijn tussen de vier dimensies.

Gezond eten & bewegen

De eerste stap richting een goede balans in je leven is gezond eten, goed slapen en regelmatig bewegen. Wat je eet en hoe je eet zijn van invloed op hoe je je voelt. Als je een ongezonde maaltijd naar binnen schrokt zal je eerder schuldgevoelens ervaren dan wanneer je met zorg en aandacht een maaltijd hebt bereid en de tijd neemt om die met je gezin te nuttigen.

Slaap vervult een belangrijke rol in ons leven. Het helpt ons herstellen, de ervaringen van de dag te verwerken en om voldoende rust te hebben. Slapeloosheid is een groot probleem onder Nederlanders. Als je moeite hebt met inslapen, je bent vaak wakker of snel wakker, dan kan dat je gemoedstoestand ernstig beïnvloeden. Probeer zeker 7 tot 8 uur slaap per nacht te hebben.

Frequent bewegen is net zo belangrijk als gezond eten. Als je gezond eet maar je onderhoud je lichaam niet, ben je niet in balans. Bovendien wordt bij het sporten endorfine aangemaakt, een chemisch stofje waardoor je gelukkig wordt.

Gezond denken & jezelf prikkelen

De geestelijke dimensie gaat om je intellect. Prikkel je jezelf wel genoeg om te blijven groeien? Veel mensen stoppen na hun opleiding met studeren. Ze lezen geen non-fictie boeken meer en de groei stagneert. Vernieuwing en verbetering kunnen alleen tot stand komen als je investeert in jezelf. Als je wel werkt aan een gezond lichaam, maar de ontwikkeling van je geest krijgt geen aandacht, is er geen balans. Een evenwichtig leven is een leven in balans, waarbij lichaam en geest beiden worden getraind.

Betekent dit dat je perse boeken moet lezen? Absoluut niet, al zou ik het zeker wel aanraden. Je intellect doen groeien kan uiteraard ook door je vakinhoudelijke kennis te verbreden of verdiepen. Je hebt vast een passie waar je jezelf helemaal in onder kunt dompelen. Als je de kennis die nodig is voor deze passie kunt uitbreiden of verbreden telt dit ook mee.

Het brein werkt als een spier. Deze heeft frequente training nodig om te blijven groeien. Anders treedt er stagnatie op en gaat veel potentie verloren.

Gezond groeien & jezelf kennen

Voor veel mensen klinkt spiritualiteit als zweverig en onzinnig. Maar het hoeft helemaal niet zo zweverig te zijn. Je bent het vast wel met mij eens dat ieder mens normen en waarden heeft? Het gebied van spiritualiteit draait om je normen en waarden, om je principes en dat wat jou inspireert. Iedereen heeft wel een hoger doel voor ogen, een bepaalde ambitie. Sommigen willen graag anderen helpen. Sommigen willen een voorbeeld zijn. Spiritualiteit kan ook tot uiting komen door artistiek bezig te zijn.

Het is niet zo vreemd dat veel mensen deze dimensie onderbelicht laten. Het lijkt te vaag, het klinkt wazig. Je spirituele dimensie kun je aansterken door te leven volgens je normen en waarden. Ook kun je van tijd tot tijd ontspannen en dankbaar zijn voor wat je hebt. Misschien houd je ervan om muziek te maken, of te schilderen, of te schrijven. Dit zijn allemaal uitingen van creativiteit en je artistieke geest. Als je slechts je lichaam en geest traint, zonder daarbij te leven volgens je normen en waarden, is er geen balans.

Gezond omgaan met anderen & verbinding zoeken

De laatste dimensie is sociaal-emotioneel. Nog meer dan alle andere dingen willen we graag erkenning. We willen ergens bij horen. We zijn op zoek naar zelfverwezenlijking. Dit speelt een grote rol in de sociaal-emotionele dimensie. We zoeken naar verbindingen met anderen. Contact en relaties zijn broodnodig in ons leven. We spiegelen ons aan anderen. We toetsen ons gedrag door dat te vergelijken met dat van onze vrienden en kennissen. We bouwen relaties op, houden van elkaar en steunen elkaar.

Leven in balans betekent dat je genoeg ruimte hebt om relaties te onderhouden met anderen. Relaties zijn een typisch voorbeeld van een duurzame investering. Je geeft om te geven, niet om iets terug te krijgen. Een relatie heeft tijd en aandacht nodig om te groeien. Gras gaat niet harder groeien door eraan te trekken. Zo is het ook met relaties.

Gezonde balans in je leven

Zoals je hebt gelezen gaat balans niet alleen om rust, gezond eten en bewegen. Het gaat ook om geestelijke groei, trouw zijn aan je eigen normen en waarden en investeren in relaties. Slechts wanneer alle gebieden genoeg aandacht krijgen kun je werkelijk ontspannen en in balans leven.

Oefening

Door de hectiek van alledag zijn we geneigd tot multitasken. Probeer eens te single-tasken. Richt je aandacht op hetgeen waar je mee bezig bent en besteedt nu even geen aandacht aan de andere dingen die je nog moet of wilt doen. Mogelijke activiteiten om dit bij toe te passen:

  • Focus je tijdens een gesprek met je partner werkelijk op wat diegene tegen je zegt. Begrijp je wat diegene zegt, of hoor je slechts wat diegene zegt?
  • Tijdens het eten kun je langzaam en bewust genieten van de smaken en textuur van het eten. Het heeft geen zin om snel te eten, zodat je ‘door kunt’. Geniet van het moment en denk niet aan andere dingen.
  • Tijdens je werk kun je ervoor kiezen om minder te doen. Wat je doet is vele malen belangrijker dan hoeveel werk je verricht. Kies je activiteiten zorgvuldig en bewust. Kies een taak en doe geen andere dingen tot je deze taak hebt afgerond. Als collega’s je iets willen vragen zeg je ze dat je nu nog druk bezig bent, maar dat je rond een bepaalde tijd bij ze terugkomt.

Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Vind jij keuzes maken lastig? Lees hier waarom!

Heb jij last van concentratieproblemen?

Proactief handelen om stress te voorkomen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>