Je kunt je gedachten stoppen, mits je voldoende oefent. Hier zijn 3 effectieve methoden om minder te denken. Helemaal stoppen met denken is lastig, want je denkt al je hele leven. Maar met wat oefening gaat het je zeker lukken!

Dat je je gedachten kunt stoppen, is zeker.

In het laatste gedeelte van dit artikel geef ik je een effectieve methode om te stoppen met denken.

Maar eerst de vraag:

Moet je überhaupt wel stoppen met denken?

Nee, natuurlijk niet. Waarom zou je dat willen? Het vermogen te denken is een prachtig cadeau, net zoals kunnen ademhalen of kunnen lopen. Waarom zou je je gedachten willen stoppen?

Aha, ik snap het al! Je wilt niet stoppen met denken….

… je wilt stoppen met het denken van vervelende gedachten.

Al die prachtige, mooie en inspirerende gedachten die je hebt, die zijn prima.

1 – Zou je willen stoppen met denken aan je favoriete hobby?
2 – Wil je niet meer denken aan je favoriete vakantieland?
3 – Wil je je gedachten stoppen over je favoriete muziek?

Nee toch?

Je wilt stoppen met denken aan dingen die je energie kosten.

Dat zijn deze gedachten:

1 – De negatieve gedachten over jezelf.
2 – De negatieve gedachten over andere mensen.
3 – De negatieve gedachten over je verleden of toekomst.

Oké, dat is duidelijk. Je wilt gewoon fijne gedachten hebben. Dat is begrijpelijk.

Dus hoe moet je stoppen met die negatieve gedachten?


Wil je meer leven in het Nu?

Volg dan deze online Cursus Leven in het Nu.
Stop met denken – en begin te genieten van dit moment.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hier zijn een aantal manieren die in de cursus Leven in het Nu behandeld worden:

Manier 1 – Focus op een andere gedachte.

Als je niet wilt denken aan je ex en wat die jou allemaal aandeed, denk dan aan iets anders dat je fascineert. Denk aan de dierentuin, Japan, roze kauwgom of pasta carbonara.

Het maakt niet uit waar je aan denkt, zolang je maar aan iets denkt dat je interesseert. Vroeg of laat stoppen die gedachten over je ex – en zit je met je hoofd bij de dierentuin of een lekkere pasta carbonara.

De gedachten over je ex stoppen dan tijdelijk. Niet voorgoed, want geen enkele gedachte stopt voorgoed. Dus de volgende keer dat je weer aan je ex denkt, dan focus je je weer op Japan of roze kauwgom. Je kunt je maar op één gedachte tegelijkertijd focussen.

Als je niet links wilt gaan, ga je rechts.

Logisch, nietwaar?

Manier 2 – Opgaan in een activiteit.

Heb je tijd om ergens aan te denken als je aan het sporten bent? Als je luistert naar je baas tijdens een meeting? Als je middenin een spannende film zit? Misschien een beetje, maar niet zo veel.

Je bent ondergedompeld in zo’n activiteit en hebt geen tijd voor gedachten die niets met die activiteit te maken hebben. Dus wil je even niet denken aan je verleden of je toekomst? Ga dan iets doen wat je bezig houdt. Dat zorgt ervoor dat je even geen ruimte hebt voor storende gedachten.

Manier 3 – Concentreren op lichaam of ademhaling.

Het is ook mogelijk om niets bijzonders te doen, maar je gewoon te concentreren op je lichaam. Als je uit je hoofd wilt stappen, dan moet je ergens anders IN stappen zodat je hoofd even rust kan nemen.

Focus op je ademhaling en voel hoe die steeds meer ontspannen wordt. Focus op de spanning in je spieren en probeer die spanning wat los te laten. Focus op wat je hoort, ziet, proeft of ruikt. Gebruik je zintuigen, dan gebruik je niet je hoofd…

Dat zijn de drie meest effectieve methoden om tijdelijk niet te denken aan negatieve gedachten.

Permanent stoppen met negatieve gedachten.

Wil je op lange termijn – en permanent – geen negatieve gedachten meer hebben? Dan moet je onderzoeken waar die negatieve gedachten vandaan komen, waarom je erin gelooft en hoe je ze los kunt laten.

Gedachten stoppen – hoe doe je dat?

Zoals beloofd kun je ook je gedachten stoppen. Dus niet alleen negatieve gedachten, maar überhaupt alle gedachten. Zoals gezegd, dit is niet iets dan vanzelf gaat. De meeste mensen zijn verslaafd aan denken en verslavingen zijn nu eenmaal lastig te stoppen.

Maar met de volgende oefening kun je een begin maken om niet te denken.

De oefening is heel eenvoudig:

Elke keer als je iets denkt, laat dan de gedachte voorbij gaan.

Wat betekent dat precies?

Elke keer dat je je bewust bent dat je aan het denken bent, besluit dan om geen energie in die gedachte te steken. Geef hem terug aan waar hij vandaan komt, stuur hem terug naar de grote leegte waar vanuit alle gedachten ontstaan.

Besluit gewoon:

“Ik ga hier niet meer verder over nadenken.”

Is je gedachten stoppen moeilijk?

In het begin wel – en dat heeft maar één reden. De enige reden dat je gedachten stoppen lastig is, is omdat je zo’n gedachte nog te serieus neemt. Je gelooft er nog in, je hersenen willen er nog iets mee doen: ze willen erop kauwen, ze willen de gedachte sturen, verbeteren, het probleem oplossen, enzovoort.

Daar is helemaal niets mis mee. Maar heb je gemerkt dat je dit 24 uur per dag doet als je niet oplet? Heb je gemerkt dat je je hele leven in je hoofd kunt doorbrengen, zonder het einde van denken te bereiken?

Ja?

Dan wordt het tijd om te oefenen met je gedachten stoppen.

Onderbreek gewoon elke gedachte en keer terug naar de stilte tussen twee gedachten. Die stilte die je wel voelt als je net wakker wordt. Die stilte is er altijd.

Meer rust in je hoofd door gedachten stoppen.

Hoe meer je oefent, hoe langer hij gaat duren. Hoe minder snel nieuwe gedachten in je opkomen.

Dan is er weer rust in je bovenkamer. Dan doet je geest weer waar hij voor gemaakt is: jou helpen en ondersteunen – in plaats van je gek maken met nutteloze en negatieve gedachten.

Je geest is een prachtige dienaar, maar een verschrikkelijke meester als hij je leven overneemt. Als je leert je gedachten te stoppen, dan voel je je honderd procent beter. Want het leven is niet bedoeld om in je hoofd te (be)leven. Denken is prima, maar zelf kunnen bepalen wanneer je denkt, is nog veel beter!


WIL JE MEER LEVEN IN HET NU?

Volg deze online training en stop met denken & begin te leven!

JA, IK WIL LEVEN IN HET NU

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.