Enthousiast overkomen – 7 tips

Ook al ben je van nature niet zo enthousiast, je kunt leren enthousiaster over te komen. Wel is het belangrijk om jezelf te blijven en niet te doen alsof. Dat werkt meestal niet. Wees positief, gebruik je energie en passie, toon interesse en lach meer. Dit zijn enkele van de 7 tips om enthousiast over te komen.

Wat is enthousiasme?

Volgens het woordenboek is enthousiasme het gevoel dat je ergens helemaal vol van bent en er veel zin in hebt. Andere woorden voor enthousiasme zijn bevlogenheid, bezieling, gedrevenheid en uitbundigheid. Prachtige woorden, maar wat betekent het nu in praktijk?

Ben je van nature enthousiast?

Sommige mensen zijn van nature enthousiaster dan anderen. Als jij een rustige persoonlijkheid hebt en je niet snel druk maakt, kun je toch nog enthousiast overkomen. Enthousiasme heeft niets te maken met druk doen. Je kunt op een rustige manier toch ergens enthousiast over zijn.

Blijf dicht bij jezelf.

Het is goed altijd dicht bij jezelf te blijven en je niet enthousiaster voor te doen dan je bent. Anders krijgt je enthousiasme iets kunstmatigs. Dat zie je vaak in de televisiereclames: iemand probeert heel enthousiast te doen over een wasmiddel of een verzekering. Wanneer is de laatste keer dat jij daar enthousiast over werd? Jezelf blijven geeft altijd meer zelfvertrouwen.

Verschil tussen zijn en doen.

Het gaat er dus om of je echt enthousiast bent of alleen maar doet alsof. Als je alleen maar enthousiast wilt doen, terwijl je het niet bent, raad ik je dat af. De meeste mensen zien het verschil onmiddellijk. Ook in een televisiereclame.

Bovendien schiet je er zelf weinig mee op door je anders voor te doen. Als iets je totaal niet interesseert, waarom zou je dan enthousiast willen overkomen? Wat schiet je daar zelf mee op? Als je solliciteert naar een baan die je niet inspireert, waarom zou je dan aangenomen willen worden?

Waarom willen we enthousiaster overkomen?

Enthousiasme zorgt ervoor dat je makkelijk contact maakt en een goede indruk achterlaat. Dat kan nodig zijn tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook in je dagelijkse contacten. Met enthousiasme word je aardiger gevonden, overtuig je anderen van jouw ideeën en creëer je een goede sfeer. Enthousiasme is dus heel belangrijk voor goede relaties.

Wil jij je relaties verbeteren?

De online cursus Betere Relaties gaat je helpen!

Geef je grenzen aan - en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening - en het werkt!”Dit zijn 7 tips om enthousiast(er) over te komen:

Enthousiast worden tip 1 -Wees positief.

Enthousiaste mensen zijn positieve mensen. Ze kijken naar wat er goed gaat en focussen niet op wat er ontbreekt. Wat klinkt enthousiaster? “Ik vind dit een heel goed idee” of “Dat lijkt helemaal nergens op”?

Enthousiasme krijg je vanzelf tip 2 – Geef je energie.

Enthousiasme geeft energie. Niet alleen aan jezelf, maar ook aan anderen. Als je een dip hebt en een vriend(in) vraagt je enthousiast om iets leuks te doen, dan is je dip snel vergeten. Enthousiasme werkt besmettelijk – op een positieve manier.

Enthousiast zijn tip 3 – Gebruik je passie.

Passie is een ander woord voor bevlogenheid. Het is vol zijn van een bepaald onderwerp. Als je dat bent, ben je automatisch enthousiast. Dan straalt het plezier van je af als je erover praat.

Enthousiasme terugkrijgen tip 4 – Toon interesse.

Je kent natuurlijk wel verkopers die heel enthousiast zijn over hun product, maar nauwelijks naar jou luisteren. Daar knap je snel op af. De verkoper die enthousiast is én goede vragen stelt, waardeer je het meest. Dus wees enthousiast, maar vergeet niet om vragen te stellen. Daarmee betrek je de ander in het onderwerp waar je enthousiast over bent.

Enthousiast overkomen tip 5 – Lach meer.

Enthousiaste mensen lachen vaak. Iemand die chagrijnig is, kan nooit een ander inspireren. Neem een bepaald onderwerp of jezelf niet te serieus. Samen lachen is de beste manier om contact te maken met een ander. Zowel enthousiasme als een glimlach werkt aanstekelijk.

Meer enthousiasme tip 6 – Verklaar je motivatie.

Het is leuk om iemand enthousiast te zien, maar het is nòg leuker te begrijpen waarom die persoon enthousiast is. Ik vraag vaak aan mensen of ze ergens een passie voor hebben. Vaak zegt het antwoord me helemaal niets, totdat ze uitleggen waarom dat onderwerp zo fascinerend is. Dan begin je vanzelf mee te leven.

Enthousiast overkomen tip 7 – Laat je schild zakken.

Het is moeilijk enthousiast te zijn terwijl je afstand houdt van mensen. Anderen betrekken bij je enthousiasme is de sleutel. Om enthousiast te zijn, moet je je schild laten zakken. Wat kan je gebeuren? Dat iemand je enthousiasme niet begrijpt? Enthousiasme hoef je niet te begrijpen, het werkt zonder begrip ook wel!

“Enthousiasme is het grootste voordeel ter wereld. Het is waardevoller dan geld, macht en invloed.”
Henry Chester

Wil je enthousiaster overkomen en betere relaties met anderen?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Waar wordt jij enthousiast van?
Heb je nog tips om enthousiast over te komen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • klipgeit schreef:

  Hallo Frank

  Wat zijn al jouw artikelen ontzettend herkenbaar en zo helder van opzet, chapeau !!

  Heb zojuist relatie verbroken na 2,5 jaar (ben daarvoor 23 getrouwd geweest). Los van negatieve externe invloeden (o.a. kinderen) mis ik iets in mijn nieuwe partner, het bovenstaande omschrijft dit precies maar ik kon het niet goed verwoorden naar hem. Er zijn nog meer redenen, ondanks dat we t samen fijn hadden. Twijfel heel erg en al jouw artikelen helpen mij tot inzichten te komen wie ik ben en wat ik in een partner zoek. Al met al durf ik nog niet 100% zeker te zeggen dat ik achter het verbreken van mijn relatie sta. Moeilijk moeilijk…hier laat je iets, daar vind je iets…de tijd zal t leren.

  Keep up the good work !

 • Beste Frank,

  Momenteel start ik een tweede cursus van je en ik ben wederom erg enthousiast :)

 • Beste TT,

  Fijn dat te horen! En heel veel succes en plezier ermee :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >