Elke dag kun je opnieuw beginnen

Het grootste obstakel voor verandering zijn wijzelf. We verzinnen zelf redenen waarom we niet kunnen veranderen. We denken: “Zo is het altijd geweest. Zo doen anderen het óók. Zo heb ik het altijd gedaan.” Ben je klaar met die zelfbeperking? Gooi dan al je excuses uit het raam – en maak een nieuwe start. Hier gaan we:

Zoek de oplossing bij jezelf.

Veel beperkingen in je leven verzin je zelf. Ja, óók jij! Niemand durft je dat te vertellen, maar het is wel zo. Neem de totale verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Geef niemand anders de schuld en wees eerlijk naar jezelf: Wat kan ìk veranderen, wat kan ìk beter doen, waarin beperk ìk mezelf?

Ik kan niemand anders de schuld geven. Waarom zou ik ook? Het is een heerlijk leven! 

Elke dag kun je opnieuw beginnen.

Elke dag begin je eigenlijk je leven eigenlijk opnieuw. Elke keer als je opstaat, is het verleden voorbij. Er is geen enkele reden dat je hetzelfde moet doen als gisteren. Als je tien jaar lang elke dag het zo hebt gedaan, kun je vandaag plotseling besluiten het totaal anders te doen. Hé, dat breng wat leven in de brouwerij!

Wie zegt dat je leven een herhaling moet zijn van dezelfde stappen? Wie zegt dat twintig jaar levenservaring betekent dat je twintig keer hetzelfde jaar moet herhalen? Met dezelfde verlangens, met dezelfde gewoontes, met dezelfde angsten? Wie anders dan jijzelf bepaalt dat? Wie zegt dat je vandaag je leven niet over een totaal andere boeg kunt gooien?

Waarom kun je niet van koers veranderen?

Wat mensen tegenhoudt is een denkbeeldige tijdlijn: Ik kom híer vandaan en ik ga dáár naartoe. En dan besluiten dat ze al te veel hebben geïnvesteerd in hun oude weg en dus niet meer kunnen veranderen. Maar dat is natuurlijk onzin. Die tijdlijn bestaat alleen in je hoofd…

Als je op een autovakantie twee weken lang in Frankrijk rondrijdt, moet je dan de derde week óók in Frankrijk rondrijden? Wie zegt dat je niet naar Italië kunt gaan? Wàt? Je hebt al zoveel tijd geïnvesteerd in Frankrijk? Dat gaat allemaal verloren als je naar Italië gaat? Nou, jammer dan! Je wilt nu toch naar Italië?

Wie houd je tegen om je koers te veranderen? Wie zegt dat je zo door moet gaan? Kom in beweging, je bent geen boom!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Vergeet excuses, zoek oplossingen…

Als je vandaag ergens anders naar toe wilt, dan kun je dat. Geef me geen bezwaren waarom het niet kan. Verzin liever manieren waarop je het wèl kunt bereiken. Geef me geen excuses, geef me oplossingen. Alleen al dat verschil maakt àl het verschil in je leven.

Vaak laten we ons karakter bepalen door ons verleden. Of anders gezegd: wat we vroeger deden, bepaalt wie we nu zijn. Dat is ook weer een verhaaltje dat we zelf verzinnen. Als dàt de waarheid zou zijn, dan zou niemand ooit veranderen. Dan kon niemand ooit ontsnappen aan zijn of haar karakter. En dat is natuurlijk onzin, want elke dag doen mensen dingen waarmee ze zichzelf verbazen!

Ga eens uit je dak!

Als je altijd rustig bent geweest, kun je vandaag uit je dak gaan. Waarom niet? Als je altijd hebt geluisterd naar anderen, kun je vandaag je vingers in je oren stoppen en lekker doen wat je zelf wilt. Als je altijd braaf dezelfde route naar je wek hebt genomen, kun je vandaag een andere afslag nemen en doorrijden tot Zuid-Limburg.

Ik heb een hekel aan beperkingen, want ik houd van vrijheid. Jij toch ook? Nou stop dan extra beperkingen te verzinnen! Hier is een eenvoudige en praktische oefening om erachter te komen of jij jezelf beperkt in je leven.

Praktische oefening:

Stel dat je iets wilt, maar denk dat je het niet kunt krijgen. Ga dan na wat voor conslusie je trekt over die situatie. Bijvoorbeeld:

1 Dat kan ik toch niet.
2 Daar ben te oud voor.
3 Dat is stom, niemand doet dat.
4 Dat is niet weggelegd voor mensen zoals ik.
5 Dat kost veel tijd, geld of moeite.
6 Dat kan ik toch nooit veranderen.
7 Zo heb ik het altijd gedaan.

Nu weet je wat je tegenhoudt!

Maar klopt dit wel?

Vraag jezelf dan af:

1 Is dat echt zo?
2 Is dat echt de waarheid?
3 Is het wetenschappenlijk bewezen?
4 Doet echt iedereen het zó?

of…

Heb ik een keuze?

1 Kan ik er ook anders tegenaan kijken?
2 Wat als ik hier totaal anders over dacht?
3 Hoe zou mijn leven dan zijn?
4 Hoe zou ik me dan voelen, wat zou ik dan gaan doen?

Als je erachter komt dat je beperking a) niet de waarheid is en dus b) in feite niet bestaat buiten je eigen gedachten erover – dan ben je vrij om te doen wat je wilt. Lees deze zin nog eens een keer over, want als je hem echt begrijpt, dan gaat alles veranderen!

Mijn oude beperkingen.

Hier zijn een aantal van mijn oude beperkingen:

1 Ik kan niet zomaar wat anders gaan doen dan wat anderen doen.
2 Ik kan geen presentaties geven voor grote groepen mensen.
3 Ik kan niet voor mezelf beginnen, maar moet blijven werken in loondienst.
4 Als ik zelfstandig wordt, verdien ik niets.
5 Ik moet hier blijven wonen voor de komende tien jaar.
6 Ik moet doorgaan met deze relatie, want ik heb er te veel in geïnvesteerd.
7 Als anderen het beter doen, dan doe ik het dus minder.

Dat was vroeger. Al heel veel jaren heb ik betere ideëen. En eigenlijk denk ik meestal maar één ding:

De enige vraag die ik echt interessant vind:

“Vind ik het leuk? Wil ik het? Zo ja, dan gaan we het zo doen en zo zal het ook gebeuren!”

En weet je wat? Zo gebeurt het dan ook meestal. En als het anders gebeurt, dan is dat meestal nòg beter dan dat ik het zelf had bedacht. Niet omdat ik zo briljant ben, want ik ben net zo briljant of normaal als jij. Het is geen talent of intelligentie, het is het loslaten van de zelfbedachte beperking. En dat kan echt iedereen leren!

Hoe? Nou, zo:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Bereik je doel en voel je goed

Verander je manier van denken – 3 tips

Hoeveel investeer jij in jezelf?

 • Ja briljant, eigenlijk iets wat ik wel weet maar elke keer weer ‘vergeet’. Ik geraak regelmatig weer zelfbeklag en de welbekende slachtofferrol omdat dat makkelijker lijkt. Inderdaad lijkt want niets is minder waar. Waar ik moeite mee heb is na te gaan wat ik nu werkelijk wil, ik vind dat moeilijk is dan mijn excuus, en tegelijkertijd realiseer ik mij dat dat het euvel is, het patroon dat mij niet vooruit helpt. Dat is dus waar het hier om gaat. Bedankt weer voor deze ‘opfrisser’ ;-)

 • Claudia schreef:

  Ik ben dankbaar dat ik vandaag dit zinnetje las: “Er is geen enkele reden dat je hetzelfde moet doen als gisteren.” en dat je verwees naar het hierboven genoemde artikel: “waarom doe je niet wat je wilt.” Ik werd me er daardoor zo van bewust dat ook ik nog altijd in de greep ben van angst en dat het lastig is om uit de slachtofferrol te blijven ook al wil ik dat wel heel graag. Maar het teruggrijpen naar ingesleten patronen ligt zo snel op de loer.

  En toch, na vandaag weer een zetje de goede richting in gekregen dankzij het voornoemde dus. Ik heb een stap gezet in de richting die ik wilde, hoe bang ik ook was voor een slechte afloop. Maar dat lijkt mee te gaan vallen :-) Dus dank je wel voor het delen.

  • Beste Claudia,

   Heel graag gedaan :)

   Met elke stap groeit vertrouwen en wordt angst minder: dus maak veel kleine stappen (in je eigen tempo, op je eigen manier)!

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >