Droombaan vinden en werkstress verminderen?

Hoe ziet jouw droombaan eruit? Wat moet je doen om je droombaan te vinden? In dit artikel leg ik uit hoe jouw droombaan kan helpen om werkstress te verminderen en ik laat je zien hoe je jouw droombaan zelf kan creëren.

Bestaat de ideale baan?

Voor sommigen een overduidelijk ‘Ja!’ voor anderen een zuchtend ‘Nee, natuurlijk niet..’.

Hoe denk jij hierover?

Diep van binnen denk ik dat je weet dat je baan beter kan. Tegelijkertijd weet je ook dat er niet zoiets bestaat als dé perfecte baan.

En, om je gelijk met je neus op de feiten te drukken: je droombaan vinden is niet iets dat extern-gericht is. Dat wil zeggen, je zult niet zoeken en zoeken en zoeken tot je op den duur dé droombaan voor jou hebt gevonden. Het vinden van jouw droombaan is namelijk ook intern-gericht. Je eigen perceptie zal je moeten bijstellen, je zal zelf acties moeten initiëren en je moet het vanuit jezelf willen.

Ik weet 100% zeker dat ook jij een baan kan vinden (of maken, hierover straks meer) waarin jij gelukkig bent. Zal je dan elke dag fluiten naar je werk gaan? Nee, dat denk ik niet. Natuurlijk zal je nog steeds ups en downs ervaren. Zo is het leven. Misschien is dat maar beter ook, zonder downs (of uitdagingen) is er ook niks om aan te werken en te verbeteren.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Werkstress en een baan die niet bij je past

Als er geen klik is tussen je baan en jou is de kans op werkstress groter. Stress kan je zien als de spanning die ontstaat tussen de situatie zoals die is en de situatie zoals jij wenst dat die zou zijn. Als je niet op de juiste plek zit gaat dit zeker weten veel spanning opleveren. Dat kan lang goed gaan, maar uiteindelijk gaan je collega’s, gezinsleden en vrienden merken dat je stress ervaart.

Als je niet doet waar je goed in bent, maak je misschien fouten waardoor je baas teleurgesteld in je raakt en jij vervolgens baalt.

Als je niet doet wat je leuk vindt kost alles je veel energie en is de kans op een burn-out groter.

Als je daarentegen doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt heb je bergen aan energie en krijg je veel gedaan. Je baas is tevreden met je en jij hebt het naar je zin. Dát is een win-win voor beide kanten.

Een leuke baan is onmisbaar voor een goed leven. In mijn ogen werk je om te leven en niet andersom. Desondanks is het een feit dat je veel tijd van je leven werkend doorbrengt. Waarom zou je daarom genoegen nemen met een middelmatige baan?

Het goede nieuws is dat iedereen kan zoeken naar zijn droombaan én hem kan vinden ook!

De ingrediënten voor jouw droombaan

Je vraag je misschien af waarom ik – als life coach gespecialiseerd in stress – schrijf over het vinden van een droombaan. Het antwoord is simpel:

Als jij het naar je zin hebt ben je minder kwetsbaar voor stress.

Aangezien je waarschijnlijk het merendeel van je tijd werkend doorbrengt is het belangrijk dat je een baan vindt die aansluit bij jouw wensen. Maar dat is dus ook meteen het lastige. Wat wil je precies? Wat maakt de ene baan goed en de andere baan slecht?

Als je echt serieus bent over het willen vinden van jouw droombaan is het tijd voor een korte oefening.

Oefening 1: De minder leuke dingen

Het is vaak lastig om te omschrijven wat je precies wilt en wat je leuk vindt. Daarom beginnen we met de dingen die je niet leuk vindt aan je huidige baan. De onderstaande lijst kan je hierbij helpen:

 • Aan welke taken op je werk heb je ronduit een hekel?
 • Met welke collega(‘s) werk je het minst graag? Waarom?
 • Welke activiteiten zou je het liefst delegeren of totaal niet uitvoeren?
 • Welke dagen duren het langst? Waarom?

Oefening 2: De leuke dingen

Maak een lijst met alle dingen die je leuk vindt aan je huidige baan. Dat is misschien niet zo eenvoudig, daarom heb ik een lijst gemaakt met vragen om je op weg te helpen.

 • Welke activiteiten vindt je het leukst?
 • Met wie werk je het liefst samen?
 • Welke zakelijke activiteit zou je uitvoeren als je maar twee uur per dag kon werken?
 • Wanneer ervaar je een flow?

Oefening 3: Onrealistisch denken

Nu is het tijd om een beetje te dagdromen. Je gaat jouw ideale baan iets verder uitdenken. Je hoeft bij deze oefening niet realistisch te zijn. Laat je fantasie maar eens zijn gang gaan!

 • Als je onbeperkt de tijd en financiële middelen had, wat zou je dan doen?
 • Wat is jouw ‘levensmissie’?
 • Waarvoor zou je elke dag uit bed komen als je niet hoefde te werken voor je geld?
 • Wat wou je vroeger worden?
 • Noteer 3 dingen die je graag zou behalen op zakelijk gebied? Waarom zijn deze drie dingen belangrijk voor je?

Oefening 4: Jouw droombaan creëren

Je gaat nu letterlijk jouw droombaan creëren. Dat wil zegen: mentaal creëren aan de hand van visualisatie.

Sommige mensen zeggen dat ze niet kunnen visualiseren. Visualiseren wil zeggen dat je een beeld vormt in je gedachten. De waarheid is dat iedereen het kan, je brein is er namelijk erg goed in. Doe je ogen dicht en denk maar eens aan je partner. Zo eenvoudig is het om te visualiseren. Het gaat er niet om dat het beeld dat je ziet scherp is of realistisch. Het gaat erom dat je de creativiteit hebt om iets te maken wat er voorheen niet was.

De oefening gaat als volgt:

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?Neem even de tijd om ergens comfortabel te gaan zitten.

Visualiseer jezelf in de optimale werkomgeving. Waar zou je willen werken? Hoe ziet de ruimte eruit? Moet je lang reizen, of ben je zo op je werk?

Is de ruimte groot of klein? Hoe voelt de ruimte aan? Wat ruik je? Welke mensen zijn er om je heen?

Welke zakelijke taken voer je uit? Hoe voel je je voordat je begint met werken en hoe voel je je na een dag werken?

Met welke mindset en met welke emotie vertrek je richting je werk? En hoe kom je thuis?

De ideale droombaan vastgelegd

De bovenstaande oefening heeft je hopelijk geholpen om je droombaan wat levendiger te maken. Je weet nu iets beter wat je graag wilt. Nu is het tijd om weer realistisch te zijn.

In hoeverre kan je jouw huidige baan omvormen tot jouw droombaan?

Voor veel mensen is het nemen van ontslag en het zoeken naar de droombaan onmogelijk. Daarom gebruiken zij jobcrafting, dit houdt in dat je zelf het heft in eigen hand neemt om je baan om te vormen zodat jij er gelukkiger van wordt.

Jobcrafting uitgelegd

Als jij niet zo iemand bent en wel de financiële vrijheid hebt om op zoek te gaan naar je droombaan, dan raad ik je aan om deze kans aan te pakken. Wie niet waagt, wie niet wint. Maar als je – net als het overgrote deel van Nederland – niet die kans hebt, lees dan vooral verder.

Jouw droombaan niet vinden, maar vormgeven

Om je te helpen met het vormgeven van jouw droombaan deel ik hieronder een paar succesfactoren met je. Het heeft mij een aantal jaar gekost om hier zelf achter te komen. Als je ze leest lijkt het misschien simpel en voor de hand liggend. Maar pas als je zelf deze dingen in de praktijk brengt zal je zien hoe krachtig ze zijn.

Nummer 1: creëer momenten van flow

Wanneer lijkt de tijd te vliegen en ga je helemaal op in je bezigheid?

Als je een flow-ervaring hebt. Hierover heb ik al eerder een artikel geschreven. Desondanks wil ik nog graag benadrukken dat het ervaren van flow enorm waardevol is. Je moet er dus alles aan doen om je werk uitdagend te maken. Het moet zo uitdagend zijn dat je het nét aan kan. Verveling is namelijk ook niet iets waar je gelukkig van gaat worden. Kies daarom voor uitdaging en zoek het randje van jouw kunnen op. Zó ervaar je een flow.

Nummer 2: Werk in lange blokken

Ik word er zelf nooit blij van als ik constant kleine taken verricht. Wisselen van de ene oppervlakkige taak naar de andere oppervlakkige taak geeft mij geen voldoening. In plaats daarvan werk ik liever aan deep work. Dat is werk waarvoor je gespecialiseerd moet zijn. Niet iedereen kan het. Bovendien kun je geen deep work doen als je constant wordt afgeleid of onderbroken. Het beste is om minstens een uur aan één stuk te werken, dan kom je in die mentale staat van uiterste concentratie waarin je het beste werk levert.

Nummer 3: Werk aan persoonlijke groei

Persoonlijke  groei is altijd mogelijk. Als je geen andere werkzaamheden kan doen, kan je op je minst aan je karakter werken. Door niet leuke taken te zien als uitdagingen kun je werken aan je wilskracht. Je kan er een spelletje van maken en zo snel mogelijk de taken voltooien. Wel met zo goed mogelijk resultaat uiteraard.

Door je werk onderdeel te maken van jouw persoonlijke groei proces wordt het werk al meteen een stuk uitdagender. Lastige collega’s om mee samen te werken worden plotseling kansen om je persoonlijke vaardigheden te verbeteren. Tijdrovende, saaie klussen bieden kansen om op zoek te gaan naar efficiëntere processen of werkwijzen. En ga zo maar door.

De droombaan voor jou

Ik mag dan een life coach zijn met een specialisatie in stress, desondanks vind ik het belangrijk dat liefst iedereen een baan heeft waarin hij of zij gelukkig is. Niet alleen is dat belangrijk omdat je zodoende minder vatbaar bent voor stress, het verhoogt tevens de kwaliteit van je leven. Dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.

Heel veel succes met het zoeken of creëren van jouw droombaan. Wees geduldig en gebruik obstakels en problemen als uitdagingen om jezelf te verbeteren en nóg scherper voor ogen te krijgen wat je wel wilt doen.


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>