Piep in oor: oplossing tegen oorsuizen

Herken je dat, een piepend geluid in je oor zodra je gestrest bent? 

Het brein registreert geluid, terwijl er geen bron van geluid is. Een piep in je oor kan erg vervelend zijn, het kan sociale interacties met anderen moeilijker maken. Dat is erg vervelend. Je kunt er een machteloos en wanhopig gevoel van krijgen.

Zodoende deel ik in dit artikel twee krachtige oplossingen tegen een piep in je oor. Je kan hiermee effectief het oorsuizen tegengaan.

Leven met een piep in je oor

Een piep in je oor kan erg irritant zijn, maar het is verder geen bedreiging voor je gezondheid. Accepteren van oorsuizen is moeilijk, mede door het ontstaan van boosheid, wanhoop en angst als gevolg van de oorsuizen. Hierdoor neemt het oorsuizen ook vaak een steeds meer dominante rol in. Door een piep in je oor zul je misschien zelfs op den duur sociale activiteiten gaan ontlopen.

Om je oorsuizen te accepteren, of om deze te verminderen – mits de oorsuizen door stress zijn ontstaan – is het van belang om te leren omgaan met bronnen van stress. Bij oorsuizen, die zijn ontstaan door stress, kan het verminderen van stress enorme opluchting geven. Dit helpt om meer controle te krijgen over het geluid, of om het geluid zelfs te verwijderen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Oorzaken van tinnitus

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, kent vele oorzaken, waaronder:

 • Hoge bloeddruk
 • Hoge cholesterol
 • Infecties aan het oor
 • Gehooraandoeningen

fantoomgeluid ontstaat in het brein

 

Een piep in je oor is een fantoomgeluid. Dat wil zeggen, je hoort een geluid, maar er is geen bron van buitenaf die het geluid maakt. Het geluid zit dus ‘tussen je oren’, in het brein.

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben last van oorsuizen. Een piep in je oor kan erg vervelend zijn, enkele klachten van oorsuizen zijn vermoeidheid, verminderde concentratie en zelfs depressiviteit.

Ongeveer vijf procent van de mensen met oorsuizen ervaren er ernstige last van. De één vindt de piep in het oor slechts irritant, de ander kan er minder goed van slapen. Tinnitus gaat ook gepaard met gevoelens van duizeligheid, gevoelens van angst of wanhoop en hoofdpijn.

In de natuur is er eigenlijk altijd een soort achtergrondgeluid. Het is zelden helemaal stil. Als het wel helemaal stil is, dan is dat veelal omdat er een roofdier vlakbij is. In onze moderne wereld hebben we gebouwen van betonnen, die veel geluid tegenhouden. Zeker ‘s nachts kan het hierdoor erg stil worden. Wellicht dat dit iets te maken heeft met stress en tinnitus. Probeert het lichaam je alert te houden?

houden oorsuizen je alert?

Soorten oorsuizen

Er zijn twee vormen van oorsuizen:

 1. Objectieve tinnitus
 2. Subjectieve tinnitus

In het geval van objectieve tinnitus is het geluid door een buitenstaander daadwerkelijk te horen. Een dokter kan bijvoorbeeld het geluid ook horen. Dit kan onder andere komen door bijvoorbeeld een vernauwing van een bloedvat bij het oor, spastische trillingen of afwijkingen aan het gewricht van de kaak.

In het geval van subjectieve tinnitus hoort alleen de patiënt zelf het geluid. Er zijn enorm veel verschillende oorzaken hiervan, dit maakt het moeilijk om de ware oorzaak te vinden.

Oorsuizen herkennen

piep-in-oor-oorsuizen

Oorsuizen is een geluid dat niet van buitenaf komt. Het ziet ook niet in je oren, maar in je brein. Oorsuizen kan verschillende vormen aannemen:

 • ruisen
 • fluiten
 • brommen
 • bonken
 • piepen

Het geluid van oorsuizen kan het ene moment harder zijn dan een ander moment. Het kan ook constant zijn, of juist met korte pauzes tussendoor.

Hoe klinkt oorsuizen?

Luister naar de het onderstaande fragment om een idee te krijgen van het geluid van oorsuizen. Herken je het geluid?

Piep in oor: de oplossing

Er zijn twee soorten oplossingen om te leren omgaan met oorsuizen. Als de piep in je oor is ontstaan als gevolg van stress, kun je er zelfs je oorsuizen mee oplossen.

Oplossing nr. 1 tegen oorsuizen: verminderen van stress

Eén oplossing tegen oorsuizen is het verminderen van stress in je leven. Het begint allemaal met het onderzoeken van de dingen die jou stress geven. Wat zijn in jouw leven de oorzaken van stress? Waarvan krijg jij spanning?

Door inzicht te krijgen in jouw stressoren (bronnen van stress), kun je leren leven met minder stress. Als je werkelijk de stress in je leven wilt aanpakken, zul je ander gedrag moeten vertonen. Je legt je oude patronen, gewoonten en automatismen onder de loep. Welk ongewenst gedrag zul je moeten afleren? Welke gezonde, behulpzame gewoontes heb je nodig?

Oplossing nr. 2 tegen oorsuizen: sound enrichment

Door een extra geluid toe te voegen, dat dezelfde frequentie heeft als jouw oorsuizen, kan het ene geluid het ander tenietdoen. Hierdoor hoor je vervolgens geen oorsuizen meer.

Dit kan je eventueel zelf proberen, door extra geluiden aan te bieden aan je oor. Door zachtjes naar muziek te luisteren met oordoppen, bijvoorbeeld.

Voor professionele ‘sound enrichment’ technieken kun je onder andere kijken naar hoortoestellen met ingebouwde ruisgenerator.

Let op! Ik ben geen dokter. Heb jij last van ernstige oorsuizen? Bezoek dan je huisarts voor advies.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>