Doe ik het wel goed? De behoefte aan bevestiging

Je kunt wachten op de bevestiging van anderen, maar wat als die niet komt? Ga uit van jezelf, dat geeft zelfvertrouwen. Gewoon je best doen is voldoende. Wat kun je nog meer? We willen allemaal weten of we het goed doen, maar dat begint wel bij jezelf. Als jij maar weet dat je het goed doet, dan is de feedback van anderen een welkome aanvulling.

De behoefte aan bevestiging.

De behoefte aan bevestiging is menselijk. We willen allemaal – in meer of mindere mate – geaccepteerd worden door onze omgeving. Wie wil dat niet? Dus de vraag “Doe ik het wel goed?” is een heel belangrijke. Bevestiging van anderen is een soort kompas dat ons helpt richting te bepalen. Dus vraag je jezelf regelmatig af:

– Moet ik vooruit, achteruit, bijsturen of doorgaan?
– Doe ik het goed of niet?
– Word ik geaccepteerd of wijzen mensen me af?
– Hoe lig ik in deze groep?
– Maak ik kans op promotie of volgt er ontslag?
– Vinden andere mensen me oké of vinden ze me niets?
– Moet ik meer doen of mag ik trots zijn op mezelf?

Gezond of ongezond?

Soms is de behoefte aan bevestiging zo groot, dat we alleen maar bezig zijn met de mening van anderen – en niet met onze eigen mening. We doen er alles aan om positieve feedback te krijgen. Dat is de grootste valkuil van sociale mensen. Daarmee gaan we voorbij aan onze eigen wensen en verlangens. En uiteindelijk houden we dat nooit lang vol.

Wil jij meer zelfvertrouwen?

De online cursus Meer Zelfvertrouwen gaat je helpen!

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf - wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

"De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“De behoefte te doen wat je zelf wilt doen, gaat nooit weg.

Hooguit wordt het een onvervuld verlangen.

Ook al is je behoefte aan bevestiging normaal, dan nog wil je weten of je het wel goed doet:

 • Ben ik wel goed in mijn werk?
 • Is mijn werkgever wel tevreden over mij?
 • Ben ik wel een goede moeder, vriendin of vrouw?
 • Ben ik wel een goede vader, vriend of man?
 • Ben ik wel op de goede weg of ga ik de verkeerde kant uit?
 • Maak ik niet te veel fouten?
 • Zien anderen ook hoe ik mijn best doe?
 • Waarderen ze mijn inspanningen wel?

Hoe weet je eigenlijk of je het wel goed doet?

Vreemd genoeg snakken mensen naar bevestiging, maar vergeten het vaak te vragen. Ze denken continu: “Wat vindt mijn baas van mij? Wat vinden mijn collega’s van mij? Wat vindt mijn vriend, man, vriendin of vrouw van mij? Maar dat te vragen… dat zou te direct zijn. We willen toch ook niet gaan bedelen om een compliment?

Hier is een idee: waarom vraag je het niet gewoon? Dat is de meest eenvoudige manier, nietwaar? Wat is er mis met die vraag? De enige reden dat je het niet vraagt, is omdat je bang bent voor het antwoord. Je bent bang te horen: “Nou, eigenlijk vind ik het niet zo goed gaan!” Dat is mij ook wel eens overkomen. En toch, als je niet weet waar je staat, kun je het ook niet veranderen.

Ga uit van jezelf.

Met een sterke behoefte naar externe bevestiging creëer je je eigen onzekerheid. Vinden anderen je goed, dan voel je vertrouwen – vinden zij je niet zo goed, dan voel je je onzeker. Daarmee is je zelfvertrouwen overgeleverd aan alles dat buiten jezelf ligt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Het heeft niet voor niets zelf-vertrouwen.

Mijn suggestie is om niet te veel op de mening van anderen te wachten. Ga uit van jezelf. Haal de bevestiging dat je het goed doet, uit jezelf. Stel dat anderen vinden dat je het goed doet, maar je vindt dat zelf niet, wat heeft het dan voor zin? Het draait dus allereerst om jou. De feedback van anderen is een welkome aanvulling, maar nooit een vervanging van je eigen mening. Alles begint bij jezelf.

Dubbel je best doen.

Ga ervan uit dat je je best doet, met de kennis die je nu hebt en de inspanning die je nu doet. Wat kun je nog meer doen? Twee keer je best? Drie keer je best? Vierhonderd procent je best doen? Veel succes, maar dat lijkt me doodvermoeiend. Gewoon je best doen is voldoende. Als je jezelf dan vraagt of je het wel goed doet, is het antwoord:

 • Ja, ik doe mijn best en meer dan dat kan ik niet doen.
 • Ja, het kan altijd beter, maar ook veel slechter.
 • Ja, ik ben niet perfect, maar dat is niemand.
 • Ja, voor zover ik het kan zien, doe ik het goed.
 • Ja, misschien win ik geen Olympische medaille, maar dat hoeft ook niet.

En het allerbelangrijkste:

 • Ja, ik doe wat ik kan en daarom ben ik trots op mijzelf! Want ik had ook niets kunnen doen…

Waardering en zelfvertrouwen.

Waarderen dat je je best doet, is een belangrijk onderdeel van een gezond zelfvertrouwen. Sterker nog, zonder de waardering voor je eigen inspanning, kun je nooit zelfvertrouwen krijgen. Je hoeft niet naast je schoenen te lopen, je hoeft jezelf niet de hemel in te prijzen. Blijf gewoon met beide benen op de grond staan. Als je nooit waardeert wat je al doet, dan doe je het nooit goed genoeg. En dat willen we juist voorkomen!

Wil je meer vertrouwen in je eigen kunnen? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • monique schreef:

  tja doe ik het wel goed? ja tuurlijk maakt je het sterker met een bevestiging,voor mijn gevoel zou ik het nodig hebben en het zou makkelijker zijn!in de situatie waar ik nu in zit sta ik er echt alleen voor en keuze maken Naar waar ik voor ga (de strijd ) of denk nou laat maar zo.en ik pak het gewoon weer op,maar ik weet dat ik mij daarin niet prettig gaat voelen Dus om nu eigenlijk lef te hebben en de consequentie s voor lief te nemen moet ik het laten gebeuren,dat is best spannend!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >