De oplossing voor elke uitdaging ligt altijd in jezelf

Elke verbetering begint bij een verandering in jezelf. Zonder zelfzicht en zelfontwikkeling blijven uitdagingen terugkomen. We kijken vaak om ons heen en denken: “Hoe kan ik dit veranderen? Hoe krijg ik wat ik wil? Hoe los ik dìt nu weer op?” Maar het is slimmer om eerst in jezelf te kijken. Want daar ligt de werkelijke oplossing voor je uitdaging!

De reden dat we uitdagingen hebben, is geen toeval:

Er is een reden dat je in deze situatie zit: je hebt hem òf aangetrokken, òf toegelaten. Het kan natuurlijk ook puur toeval zijn … maar meestal niet. Als je kijkt welke van je beslissingen (in het verleden) hebben geleid tot je huidige uitdaging, dan besef je dat met andere beslissingen die uitdaging er waarschijnlijk helemaal niet zou zijn…

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd: Iedereen kan terugkijken en zeggen dat ze het anders hadden moeten doen. Maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel dat je terugkijkt en ziet wat je anders had kunnen doen – zodat je ervan leert en het de volgende keer ook echt anders doet. Dat is de waarde van inzicht in je verleden: het is een investering in je toekomst…

Waar ligt de oplossing?

Die ligt altijd bij jou. Jij bent de bron van elke uitdaging en dus ook de oplossing. Als je regelmatig in een kuil valt, dan is dat geen toeval. Met ervaring zie je die kuil aankomen, zodat je er overheen kunt springen. Met meer zelfinzicht begrijp je waarom je elke keer überhaupt weer bij diezelfde kuil uitkomt.

De oplossing ligt dus niet in het veranderen van de kuil. Die is er gewoon. De oplossing ligt in jou: alleen jij kunt beslissen erin te stappen – of niet. Daarom is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven zo ontzettend belangrijk. Als je niet de verantwoordelijkheid neemt voor een probleem, neem je ook geen verantwoordelijkheid voor de oplossing.

Werken aan een uitdaging of werken aan jezelf?

Zonder verantwoordelijkheid gaat er gewoon helemaal niets veranderen. Dat is de reden dat veel mensen geen oplossing vinden: ze kijken te veel naar wat een ander moet veranderen en te weinig naar wat ze zelf kunnen veranderen…

Werken aan jezelf helpt altijd beter dan werken om situaties te veranderen of anderen te veranderen. Want met zelfinzicht veranderen automatisch je situaties! En komen er automatisch andere mensen op je pad… Dus het is slim om eerst het ‘probleem in jezelf’ onder ogen te zien. Pas dan is er ruimte voor een blijvende oplossing.

Mijn persoonlijke lijst met uitdagingen.

Net als veel andere mensen heb ik de nodige uitdagingen gehad: negatieve relaties, vervelend werk, gebrek aan geld, overspannen zijn, onzekerheid, stress, ongelukkig zijn, gemiste doelen, zelfsabotage en nog veel meer…. Een mooi lijstje nietwaar? Ik ben er blij mee, want het heeft me veel geleerd :-)

Want de vraag van tien miljoen is: waarom had ik die uitdagingen? Ik geef je mijn beste inschatting:

Waarom ontstaat een uitdaging?

1. Ik had negatieve relaties omdat ik mezelf niet genoeg waardeerde, de verkeerde relaties aantrok – en te veel energie stopte in mensen waar ik niet van opknapte.

2. Ik had vervelend werk omdat ik nooit echt had nagedacht over wat ik werkelijk wilde doen – en dacht dat het toch niet mogelijk was te doen wat ik leuk vond.

3. Ik was onzeker doordat ik mezelf te veel vergeleek met anderen, mezelf niet genoeg accepteerde – en mijn zelfvertrouwen afhankelijk maakte van externe doelen.

4. Ik ervaarde stress omdat ik verkeerde keuzes maakte en mezelf voorbij liep – en dacht dat ik met piekeren een oplossing hiervoor zou vinden.

5. Ik was niet gelukkig omdat ik niet deed wat ik wilde en de illusie had dat je pas gelukkig kon zijn als je alles op orde had – in plaats van tevreden te zijn met dit moment.

6. Ik haalde mijn doelen niet omdat ik doelen koos die niet echt bij mij pasten – of te weinig geduld had om ze te bereiken.

7. Zelfsabotage creëerde ik omdat ik te kritisch was op mezelf, te hoge verwachtingen had – en niet geloofde dat het eigenlijk heel eenvoudig is om gelukkig en succesvol te zijn.

Wachten op de perfecte wereld.

Ik weet niet of ik elke menselijke fout heb gemaakt, maar ik kom in ieder geval een flink eind! En sommige van deze fouten herhaalden zich jarenlang opnieuw. Niet verwonderlijk, want ik zocht de oplossing in de buitenwereld….

Als anderen veranderden, als de economie beter werd, als de belastingen lager waren, als ik niets meer had om over te piekeren… Als, als, als… Als de wereld perfect zou zijn, dàn zou ik gelukkig zijn! Achteraf gezien natuurlijk absolute onzin. Als je wacht op de perfecte wereld, zoek dan een andere planeet…

Nu is het genoeg!

Toen ik op een gegeven moment genoeg negatieve patronen zag terugkomen, dacht ik:

“Nu is het genoeg! Ik neem de totale verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven. Ik ga onderzoeken waarom ik steeds tegen dezelfde problemen aanloop. Ik ga aan mijzelf werken zodat ik meer inzicht, vertrouwen en vaardigheden ontwikkel om deze uitdagingen op te lossen. Ik wacht niet meer tot er iets verandert, ik ga zelf veranderen.”

Wat gebeurde er toen, denk je? Wel, die uitdagingen werden opgelost – èn ze kwamen ook niet meer terug. De kuil was gevonden en ik had de wijsheid er niet meer in te stappen. Zelfinzicht werkt beter dan doorzettingsvermogen. Want met doorzettingsvermogen los je problemen op, maar met zelfinzicht voorkom je überhaupt dat je deze problemen creëert!


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Dit vind ik een heel goed onderwerp!
  Inderdaad de verantwoording ligt bij mijn zelf.
  Ik wil ook niet in die kuil stappen!
  Door mijn onzekerheid,en eenzaamheid dus geen zelfvertrouwen.
  En door naar een traumatische verleden steeds te kijken.
  Begon ik steeds meer te drinken,( steeds een reden,en verschuilen!)
  Ben nu drie weken gestopt! Mijn inzicht als ik weer drink,stap ik weer in die kuil! Bewust.
  Ik weet wat het mij oplevert! Narigheid,dus inzicht heb ik,zie nu langzaam mijn werkelijke ik,
  En ook mijn eigen verantwoordelijkheid,het is voor mij het juiste bericht nu, om gelukkig te zijn en teblijven door niet te drinken en de realiteit onder ogen tezien.dank je wel frank voor dit heldere bericht.groetjes susan

 • Ik lees altijd met veel plezier je emails met de geweldige artikelen die altijd bordevol nuttige informatie zitten. Ik weet zeker dat je alleen al met je nieuwsbrieven een hoop mensen helpt!

  Ga zo door zou ik zeggen!

 • Ook al lees ik het niet ‘graag’ wat hier staat en heb ik veel weerstand ertegen,
  het is wel degelijk waar. Hoe komt het dat ik daar keer op keer tegenaan liep
  en het toen niet ‘wilde’ inzien… En het zelfs nu nog moeilijk heb met wat hier
  staat geschreven.

  Dus bedankt voor deze eye-opener

  groetjes

  Miet

 • Beste,de verhalen zijn zeer herkenbaar.ze behoren gewoon bij het leven.
  De valkeulen mogen echter niet als straf beoordeeld worden ,ze bezorgen je wel een vervelend gevoel waardoor je een soort van overlevensinpuls krijgt .
  Deze geeft dan meestal een rijker en gelukkiger leven.
  En als je al wat bodems van kuilen gezien hebt MOET je wel de verantwoording voor jezelf en inpassant voor andere nemen.
  zo kan iedereen genieten.

  Leef je leven
  VERA?

 • Beste Susan,

  Gefeliciteerd!
  Als je kijkt naar je verleden en je voelt je dan onzeker,
  richt je blik dan op het heden, dan gaat het beter :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Elmer,

  Dank je wel en fijn dat te horen.
  Ik ga zo door :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Miet,

  Graag gedaan :)

  Weerstand is bijna onvermijdelijk; het is soms confronterend om jezelf te onderzoeken.
  Maar met een flinke dosis nieuwsgierigheid (en zonder jezelf te veroordelen),
  komen er automatisch antwoorden en oplossingen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Vera,

  Inderdaad, op een gegeven moment kun je niet anders dan de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.
  Een valkuil (mits herkend) is eigenlijk een investering voor een volgend hoogtepunt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf, dat is natuurlijk waar. Maar wat als je die verantwoordelijkheid eigenlijk niet aankunt? Dat je de verantwoordelijkheden in je leven te zwaar vindt en probeert eronder uit te komen? Dat is wat mij nu steeds overkomt. Ik probeer alles te dragen, maar wil er eigenlijk het liefst vanaf..

 • Beste david,
  Je hoeft het toch niet alleen te dragen!

 • Beste David,

  Dat is heel herkenbaar.
  Uit eigen ervaring: de last van het dragen van de verantwoordelijkheid over je eigen leven,
  is verderlicht met de zwaarte die je voelt als je dat nalaat.

  Je kunt aan wat op je pad komt, anders zou het wellicht niet op je pad komen.
  Wens niet dat het makkelijker zou zijn – wens meer kracht, vaardigheden en wijsheid – dan wordt het vanzelf makkelijker…

  Dit artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/neem-verantwoordelijkheid-voor-jezelf-en-je-leven/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank,

  Ik wil je bedanken voor alle inzichten die je me geeft
  Een prachtige spiegel waar ik van kan leren… chaotisch dat ik ben in mijn hoofd geven jou inzichten meer rust en duidelijkheid.
  Heerlijk om te leren en ik leer graag.
  Bedankt voor het helemaal jezelf zijn … een mens ♡

  Alle liefde en vrede toegewenst!

 • Blijft zo door.
  Wat je doet is heel goed.
  Ik heb heel veel geleerd
  Van u programma fijn.
  Heel veel succes!

 • Beste El,

  Dank je wel en fijn dat te horen :)

  Elk hoofd is wel een beetje chaotisch, maar met nieuwsgierigheid en zelfreflectie vind je ook weer de rust aan jouw kant van de spiegel…

  Ik wens je alles wat je voor jezelf wenst :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Fijn dat te horen Luisa – en jij ook veel succes! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Helemaal mee eens…. Ga zo door.

 • Hoi Frank,

  Heel herkenbaar verhaal, zoals inderdaad al jouw tips/levenservaringen.
  Ik heb er veel profijt van.

  Ga zo door…..

 • Beste Nol,

  Fijn dat te horen :)
  Als het herkenbaar is, is dat waarschijnlijk omdat wij mensen (onder alle uiterlijke verschillen) veel op elkaar lijken en veel van dezelfde uitdagingen delen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi Frank,

  Weer zo mooi artikel! Blijf vooral zo doorgaan..
  Iedere keer brengt het veel inzichten en praktijkmateriaal met zich mee om aan de slag te gaan. Maar ook in momenten van twijfel en onzekerheid….doe ik het nu goed? Is dit verstandig? Dan geven jouw artikelen echt de kracht om door te zetten.

  Bedankt hiervoor!
  Groeten,
  S

 • Beste S,

  Fijn dat te horen en graag gedaan :)
  Het is mooi dat de inzichten je kunnen helpen bij twijfel.
  Daarnaast: Als je je afvraagt ‘doe ik het wel goed?’ luister dan naar je gevoel: voel je je goed, dan doe je het ook goed :)
  Je innerlijk kompas is de beste raadgever bij twijfel…

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Caroline schreef:

  Hi

  Frank ik vind het geweldig om elke dag maar weer je artikelen keer op keer te lezen.Dankje wel hier voor..
  Een zonnige dag..

 • Beste Caroline,

  Nou, dat is fijn te horen!

  Jij ook een zonnige dag gewenst :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >