Brandend maagzuur en de invloed van stress

Je kent vast wel dat brandende gevoel? Een bijtende, zure pijn kolkt via je maag omhoog. Ja, je raad het al, brandend maagzuur. In dit artikel bekijken we wat maagzuur is en hoe stress hieraan is gerelateerd. 

Het zal je niet verbazen dat veel Nederlanders wekelijks last hebben van maagzuur. Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft elke week last van brandend maagzuur.

Wat is brandend maagzuur?

Het brandt en het geeft een vieze smaak in je mond. Maar wat is brandend maagzuur eigenlijk?

De medische term voor maagzuur is reflux. Als de zure maaginhoud omhoog stroom via je slokdarm voel je het brandende maagzuur. Op zich kan het geen kwaad om af en toe last te hebben van brandend maagzuur. Het is alleen niet zo prettig.

Maar als je frequent last hebt van brandend maagzuur is de kans groot dat je een Barrett-slokdarm ontwikkelt. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een verhoogde kans op slokdarmkanker.

Als er regelmatig zure maaginhoud tegen je slokdarm aan komt wordt het weefsel van de slokdarm aangetast. Het kan hierdoor gaan veranderen, wat kan leiden tot wat men noemt een Barrett-slokdarm. Je slokdarm is namelijk niet beschermt tegen het zuur uit je maag. Je maagwand daarentegen is bedekt met een laag waardoor het zuur geen kwaad kan doen in de maag zelf.

Stress en maagzuur

Als je een stressvolle situatie meemaakt gaat het lichaam extra sappen aanmaken, waaronder zuur. Deze sappen en zuren zorgen voor dat brandende gevoel. Als je stress ervaart gaat je lichaam namelijk in een vlucht-of-vecht modus.


Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Je lichaam zal er alles aan doen om de voor dat moment onnodige processen stop te zetten of tijdelijk te versnellen. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten.

Als je regelmatig last hebt van maagzuur is de kans groot dat stress ermee te maken heeft. Het kan ook zijn dat je dingen eet die zorgen voor een brandend gevoel.

Denk je dat jouw maagzuur voornamelijk ontstaat als reactie op stress? Zorg ervoor dat je de bron van je stress herkent. Heb je veel werkstress? Voel je je opgejaagd? Heb je financiële zorgen?

Ontdek de bron van jouw stress en pak hem bij de wortels aan, dan zal je maagzuur kwaal verminderen.

Brandend maagzuur verlichten

Om de pijn van brandend maagzuur te verlichten is dit wat je kan doen.

  • Heb je last van maagzuur door stress? Drink dan een lekkere kop kamille thee om te ontspannen.
  • Drink magere melk tegen maagzuur. Alleen, zorg wel dat je vetvrije melk drinkt. Vet zal namelijk het maagzuur alleen maar verergeren.
  • Kauw op havermoutvlokken om snel de pijn van brandend maagzuur te verlichten.
  • Speeksel heeft een gunstig effect op de zuren. Kauwen op een kauwgommetje om je speekselaanmaak te bevorderen kan helpen om het zuur te verminderen.

Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

 

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

7 tips om te gebruiken tegen verhoogde hartslag

Innerlijke onrust bestrijden met deze geheime tip

Minder stressen: 7 praktische adviezen en 5 eenvoudige oefeningen


Heb je een vraag of aanvulling?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>