7 tips om te gebruiken tegen verhoogde hartslag

Een verhoogde hartslag hoeft niet erg te zijn. Zo gaat je hart ook sneller kloppen bij intensief sporten. Daarnaast kan je hartslag omhoog gaan door schrikken of angst. Ook stress kan aanleiding zijn voor een verhoogde hartslag. Een te hoge frequentie van je hartslag kan aanleiding zijn om eens te onderzoeken wat de oorzaak hiervan is.

De gevaren van een verhoogde hartslag

Let op: Ik ben geen arts. Alle kennis die hieronder staat komt van internet en uit boeken. Als je langere tijd met hartklachten rond loopt raad ik je ten zeerste aan om je huisarts een bezoek te brengen.

Er is sprake van een verhoogde hartslag als je hartslag hoger is dan 100 slagen per minuut. We spreken dan ook wel van tachycardie. Hoe sneller je hart moet kloppen, des te minder zuurstofrijk bloed er fatsoenlijk kan worden vervoerd. Het is daarom van belang om een langdurig verhoogde hartslag te laten controleren door een arts.

Normaliter ligt een normale rusthartslag tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut. De gemiddelde hartslagfrequentie voor volwassen mannen is 68 hartslagen per minuut, voor volwassen vrouwen is de frequentie 76 slagen per minuut.

Over het algemeen hebben kinderen een hogere hartslag. Hou ouder je wordt, hoe meer de hartslag afneemt. Pas op vergevorderde leeftijd neemt de hartslag weer toe.

Er zijn verschillende zaken die je hartslag kunnen verhogen, van volkomen onschuldig tot levensbedreigend.

Oorzaken van een snellere hartslag

De oorzaken van een verhoging in je hartslag zijn divers en uiteenlopend:

  • Uitdroging
  • Bloedarmoede
  • Tekort aan vitamine B
  • Aandoeningen aan de longen
  • Medicijnen of drugs
  • Chronische stress
  • Paniekstoornis
  • Koorts

Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Daarnaast is het ook mogelijk dat je een minder goede bloedvoorziening heb als gevolg van een afwijking aan een hartklep, hartspier of kransslagader. Een aanwezige infectie of tumor kan ook van invloed zijn op je hartslag.

De kans op een verhoogde hartslag wordt verder vergroot door leeftijd en erfelijkheid. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op een verhoogde hartslag. Als familieleden van je ook verhoogde hartslag kennen is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt.

Een te snelle hartslag door stress

In dit artikel wil ik het speciaal met je hebben over de gevaren van stress en wat dit te maken heeft met een verhoogde hartslag. Veel mensen denken dat stress “tussen de oren zit”, dat is misschien voor een deel waar, maar dat maakt de lichamelijke gevolgen niet minder erg. Stress kan zorgen voor ernstige hart- en bloedvataandoeningen. Als jij denkt dat je verhoogde hartslag het gevolg is van spanning, druk en stress dan is het tijd om hier snel iets aan te doen. Loop niet te lang door met deze mogelijk gevaarlijke klachten.

Herken je de symptomen van een verhoogde hartslag door stress? Je herkent een te snelle hartslag door stress aan de volgende symptomen:

  • Kortademig
  • Duizelig
  • Licht in je hoofd
  • Je voelt een kloppend gevoel in je borst
  • Je hebt het idee dat je flauw gaat vallen

Stress verslaan en je hart kalmeren

Denk je dat je last hebt van stress, met als gevolg dat je hartslag omhoog gaat?

Dit zijn enkele van de symptomen van stress. Komen ze bekend voor?

  • Oppervlakkig en snel ademhalen
  • Versnelde hartslag
  • Vermoeidheid
  • Moeite met slapen
  • Meer of juist minder eetlust
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn (vooral in de nek en schouders)

 

7 tips om te gebruiken tegen verhoogde hartslag

Als je ervan overtuigd bent dat jouw hartklachten het gevolg zijn van stress kun je onderstaande tips gebruiken om je hartslag te verlagen door stress in je leven te verminderen. Ik wil er wel gelijk bij zeggen dat deze adviezen niet zullen zorgen voor langdurige resultaten, dit zijn slechts zogeheten quick fixes. Als je écht langblijvend resultaat wilt heb ik iets speciaals voor je aan het einde van dit artikel.

Zorg voor een vaste structuur

Eén van de manieren om stress te verminderen is door te zorgen voor een vaste structuur. Houd hierbij wel wat ruimte over, zodat niet alles ingepland is. Je moet nog wel wat ruimte hebben voor spontaniteit en onverwachte gebeurtenissen. Toch kan een vaste structuur over het algemeen zorgen voor een beetje extra houvast en wat meer mentale rust.

Een soort ‘ochtendritueel’  kan helpen om zonder teveel na te denken de ochtend rustig en kalm door te komen. Als je dag na dag dezelfde handelingen uitvoert worden deze een gewoonte, dit wordt dan je nieuwe ochtendritueel.

Met een vaste routine kun je stress reduceren

Ook ’s avonds kan een structuur je helpen. Als je bijvoorbeeld twee uur voordat je naar bed gaat stopt met tv kijken en in een boek gaat lezen kan je lichaam vast wennen aan het idee dat je straks naar bed gaat. Als het ware maak je jouw lichaam alvast klaar om te gaan slapen.

Laat je niet opjagen

De wereld kan chaotisch en gejaagd zijn. Laat je vooral niet opjagen.

Ieder heeft zijn eigen tempo. Daarbij is het ook niet zo dat als je op een snel tempo leeft dat dit goed is. Veelal is het beter om wat rustiger aan te doen en bewust te genieten van de dingen die je meemaakt. Je hoeft niet meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Multi-tasken bestaat niet. Neem de tijd en doe slechts één ding tegelijkertijd.

Zowel privé als zakelijk zou ik je aanraden om niet te multi-tasken. Zorg ervoor dat je helemaal opgaat in de activiteit die je onderneemt en pas als die activiteit naar tevredenheid is afgerond ga je door met het volgende.

Houd tijd vrij voor onverwachte gebeurtenissen, wees niet te rigide

Houdt tijd vrij voor spontaniteit en onverwachte gebeurtenissen

Zoals ik al eerder zei kan een vaste structuur behulpzaam zijn. Het gevaar is dat je hierin doorslaat en alles wilt vastleggen. Dat is niet de bedoeling!

Houd ongeveer 40% van je dag vrij voor onverwachte gebeurtenissen en spontaniteit. Als je heel je dag hebt volgepland creëer je bij jezelf een idee van ‘moeten’. Je legt daarmee druk bij jezelf. Wees dus af en toe aardig voor jezelf en houd lekker wat vrije tijd om te ontspannen en leuke activiteiten te ondernemen.

Zorg voor nieuwe energie

Waar krijg jij energie van?

Wat maakt je enthousiast?

Zorg zeker elke week voor wat tijd die je vervolgens benut om activiteiten te ondernemen waar je nieuwe energie van krijgt. Door deze activiteiten krijgen je als het ware een storing op je ‘energie-bankrekening’, hierdoor houd je het langer vol. Je kan niet enkel dingen doen die niet leuk zijn en geen energie geven. Niemand houd dat erg lang vol.

Drink wat vaker thee en minder alcohol en koffie

Als eerste raad ik je sowieso aan om na 15.00 uur geen koffie meer te drinken. Moet je dan nog iets groots presteren waar je scherp en alert voor moet zijn? Pech gehad dan, die to-do schuif je beter door naar de volgende ochtend. Begin in de ochtend, als je alert en scherp bent, aan je belangrijkste taken. Je zult zal snel zien dat je echt niet altijd koffie nodig hebt. En wil je toch wat cafeïne, drink dan groene thee.

Verminder stress, drink thee

In plaats van een glas wijn of bier na een drukke dag kun je beter een kop kamillethee drinken. Deze thee heeft een kalmerend effect, maar dan zonder alcohol en andere ongezonde stoffen uit wijn en bier. Probeer doordeweeks geen alcohol te drinken, begin daar op z’n vroegst donderdagavond mee. Dat lijkt misschien in het begin zwaar, maar het is makkelijk vol te houden zodra het eenmaal een gewoonte is geworden.

Beweeg!

Zoals je weet is bewegen gezond.

Zorg daarom voor dagelijks 30 minuten beweging. Het maakt niet uit wat je doet: hardlopen, fietsen, wandelen. Zolang je maar beweegt – het liefst buiten. De frisse licht is goed voor je en helpt je om dingen los te laten.

Bovendien komen er zogeheten ‘gelukstoffen’ vrij als je intensief sport. Je raakt daarvan in een flow en dat zorgt voor endorfine en andere stoffen. Niet voor niets spreken hardlopers over een runner’s high.

Sporten helpt om stress te verminderen

Doe aan ademhalingsoefeningen

Tot slot kunnen ademhalingsoefeningen erg goed helpen om stress te verminderen. Het hoeft niet lang te duren en zeker niet zweverig te zijn. Hierbij een simpele ademhalingsoefening:

  1. Ga naar een ruimte waar je ongestuurd kunt zitten.
  2. Ga zitten op een stoel en leg je handen in je schoot
  3. Adem nu diep in en diep uit.
  4. Adem nogmaals diep in, ongeveer 5 seconden.
  5. Adem nu diep uit, duw daarbij je buik naar binnen en pers gedurende 8 seconden alle lucht uit je longen.
  6. Sluit nu langzaam je ogen en haal daarna weer diep adem.
  7. Adem vervolgens weer diep uit, zo’n 8 seconden.
  8. Dit herhaal je tien volledige ademhalingen, dus tien keer in- en tien keer uitademen.
  9. Open na de tiende keer uitademen je ogen weer.
  10. Blijf nog even rustig zitten en wordt je bewust van jezelf voordat je langzaam opstaat en weer met de dag verdergaat.

Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>