Assertief zijn is niet voor iedereen makkelijk. Maar wat is assertief zijn eigenlijk en kun je het aanleren? Of zijn sommige mensen van zichzelf assertief?
Wat is assertiviteit?
Assertiviteit houdt in dat je opkomt voor jezelf, zonder daarbij een ander te schaden. En voor sommigen is dat erg lastig. Sommige mensen zijn sub-assertief, zij cijferen zichzelf in bijna alle situaties weg. Anderen zijn juist erg assertief, ook wel dominant genoemd, waarbij ze zichzelf op een voetstuk plaatsen ten kosten van anderen om hen heen. De juiste balans zoeken is dus noodzakelijk. Maar hoe kom je nou voor jezelf op als je dat nooit hebt gedaan, zonder dat anderen je brutaal of onbeschoft vinden?
Assertief handelen
Eerst het goede nieuws: assertiviteit kun je leren. Dus als je van jezelf niet zo assertief bent kun je dit wel worden. Het zal niet altijd even makkelijk gaan en veel tijd vergen, maar het is het waard.
Assertief handelen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Maar door je zelfwaardering en de mening van anderen wordt het allemaal wat complexer. Je wilt een ander namelijk niet te kort doen, maar dat gaat soms ten koste van jezelf. Wat dan?
Download onze
GratisGidsen
Meer dan 50.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
In veel gevallen is er een middenweg, waarbij jij krijgt wat jij wilt en de ander krijgt wat hij of zij wilt. Als ik last hebt van iemands muziek die te hard staat kan ik er wat van zeggen. Hij of zij kan dan de muziek wat zachter zetten. Zo erg is dat voor hem of haar dan toch ook weer niet.
Als het gaat om assertiviteit denk ik altijd het volgende: Waarom is iemand anders meer waard dan ik?
In bedrijven komt het veel voor dat een baas iets zegt en de werknemers met een kritische blik willen hier eigenlijk iets over zeggen. Maar, het is de baas, dus houden ze hun mond. In een dergelijk geval kun je jezelf afvragen waarom zijn mening belangrijker is dan die van de rest. Hij is tenslotte ook maar gewoon een mens. En niemand kan alles weten, niemand is perfect. Dus mag je ook gewoon je eigen mening geven. Zo is het in veel situaties. Jij bent niet minder dan iemand anders, dus laat je horen.
Zelfwaardering is enorm belangrijk. Je kunt niet assertief zijn zonder zelfwaardering. Je moet inzien dat jij net zo belangrijk (en dus ook niet belangrijk) bent dan de rest. Jouw gevoelens zijn net zo belangrijk als die van een ander. Jij doet ertoe. In deze wereld zijn er genoeg goede mensen, maar ook genoeg slechte mensen. De enige manier om ervoor te zorgen dat je assertief kunt optreden is door je dit zelf aan te leren. Anders zal er weinig veranderen.
Ik heb ooit gelezen dat ongeveer ⅓ van de mensen uit je leven je mag, ⅓ van de mensen uit je leven zal je niet mogen of misschien zelfs haten en de resterende ⅓ maakt het eigenlijk allemaal niets uit. Houdt dit in gedachten als je assertief moet optreden. Sommige mensen mogen je wel en sommige mensen mogen je niet. Dat is oké. Zolang je dan maar voor jezelf op komt, zonder dat dit ten koste gaat van een ander.
Uiten van emoties
Het uiten van emoties is vaak de eerste stap om assertiever te worden. Als je iets dwarszit mag je dat gerust tegen die ander zeggen. Benoem hierbij wat jij ervaart en hoe je je daarbij voelt, eventueel kun je een oplossing voorstellen. Door te delen hoe jij je hierbij voelt kan de ander niet zeggen dat dat geen waar is, want het zijn jouw gevoelens. Als diegene vervolgens onredelijk blijkt kun je er nog altijd voor kiezen om er iemand anders bij te halen (een derde partij kan helpen om een rechtvaardig oordeel te vellen).
Oefenen, oefenen en meer oefenen
De enige manier om assertiever te worden is door veel te oefenen. Probeer maar eens je eigen grenzen en die van anderen op te zoeken. Zie het als één groot leerproces. Ik was zelf vroeger nooit zo assertief en heb mij erg verbaasd over hoever je kan gaan als je wat assertiever bent. Ik had verwacht dat mensen mij brutaal of onfatsoenlijk zouden vinden, maar dit bleek helemaal geen waar. Doordat ik sub-assertief was had ik het idee dat ik snel andermans grenzen overschreed, terwijl ik daar nog mijlen vandaan was.
“ Inaction breeds doubt and fear. Action breeds confidence and courage. If you want to conquer fear do not sit home and think about it. Go out and get busy.”– Dale Carnegie
De enige manier om hier voor jezelf achter te komen is door te proberen en te oefenen. Je zult af en toe eens een keer op je plaat gaan. Dat hoort erbij. Leren zonder fouten maken is niet mogelijk.
Wil Jij Minder Stress?
Volg dan de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress en voel je weer ontspannen en positief.
15.000+ cursisten gingen je voor!