7 Tips voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is iets dat je kunt ontwikkelen. Niemand zegt dat je onzeker moet blijven. Deze tips voor meer zelfvertrouwen gaan je helpen! Het is een kwestie van oefening: Zo leer je een nieuwe taal, zo ontwikkel je nieuwe vaardigheden en zo vergroot je ook je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een kunst die je kunt leren. Hier zijn 7 tips voor meer zelfvertrouwen:

Meer zelfvertrouwen tip 1: Geef jezelf complimenten.

Niets is dodelijker voor je zelfvertrouwen dan zelfkritiek. Het is onmogelijk je goed te voelen over jezelf, terwijl je jezelf afkraakt. Hoe aardig vind je jezelf als je jezelf naar beneden haalt. Niet aardig? Volgende vraag: Is het mogelijk jezelf te respecteren, te waarderen en te vertrouwen als je jezelf niet aardig vindt? Denk hier maar eens over na…

Het tegenovergesteld van zelfkritiek is jezelf een compliment geven. Met een compliment voel je je tevreden, erken je je prestaties en waardeer je wie je bent.

Het is als een alles-in-1 multivitamine voor je zelfvertrouwen. Geef jezelf regelmatig het cadeau van een welgemeend compliment. Misschien voelt dit raar in het begin, maar dat is alleen maar omdat je het niet gewend bent…

Vergroot je zelfvertrouwen tip 2: Herinner je zelfvertrouwen.

Wat betekent dit? Het betekent dat iedereen wel ergens zelfvertrouwen in heeft. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die echt nergens zelfvertrouwen in heeft. De onzekere afdelingsassistentie die aan danswedstrijden meedoet, de nerveuze verkoper die alles weet over zeilen, of de stille boekhouder die bijles geeft in de Franse taal. Er is altijd wel iets, je bent het hooguit even vergeten…

Worstel je met je zelfvertrouwen in grote groepen? Waarom voel je je dan wèl zeker in een klein gezelschap? Wat doe je anders, wat denk je dan anders? Neem dat zekere gevoel (dat je al in je hebt) en projecteer het in de onzekere situatie.

Ik voelde me onzeker toen ik voor het eerst moest coachen. Maar ik voelde me zeker als trainer. Wat was het verschil? Niets meer dan ervaring – en ervaring kun je leren!

Over ervaring gesproken: deze tips voor meer zelfvertrouwen gaan uiteraard alleen maar helpen als je er ook mee oefent. Tussen jou en meer zelfvertrouwen staat alleen maar ervaring – en ervaring moet je oefenen!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Minder onzekerheid tip 3: Wees je bewust van je sterke kanten.

Doen waar je goed in bent is de beste manier om te groeien. Waarom? Omdat je sterke kanten bij je passen. Werken met je sterke kanten is ontzettend goed voor je zelfvertrouwen. Vergeet je zwakke kanten en richt je aandacht op wat je goed kunt. Dit geeft je energie, een goed gevoel en vooral véél resultaat. Wat is beter voor je zelfvertrouwen dan te doen waar je goed in bent?

Meer geloof in jezelf tip 4: Vier je successen.

Veel mensen hebben de neiging hun successen af te doen met: “Ach, dat was niet zo bijzonder. Dat kan iedereen.” Wat een vergissing! Je hebt zo hard gewerkt om iets te bereiken en nu maak je het kleiner dan het is. Vier je successen: Koop een fles champagne na je eerste werkdag, ga uit eten na je eerste presentatie, geef een feest na je promotie. Vier je succes en je viert je leven…

Zelfverzekerheid tip 5: Oordeel minder.

Oordeel minder over anderen en oordeel minder over jezelf. In beide gevallen leg je de focus op wat er niet goed gaat – en daar word je niet gelukkiger van. Hoe minder je anderen en jezelf veroordeelt, hoe beter je je voelt. Hoe minder je jezelf beoordeelt, hoe meer zelfvertrouwen. Hoe minder je anderen veroordeelt, hoe beter je relaties…

Een groter zelfvertrouwen tip 6: Stel de toekomst uit.

Als we erg piekeren over de toekomst, worden we vanzelf onzeker. Onzekerheid komt van het gevoel geen controle te hebben. En als je ergens geen controle over hebt, dan is het wel over een denkbeeldige toekomst. Dus stel de toekomst uit, richt je aandacht op vandaag. Kijk wat je vandaag kunt doen, wat je vandaag kunt kiezen, wat je vandaag kunt ondernemen.

Sterk gevoel van zekerheid tip 7: Accepteer jezelf – stap voor stap.

Acceptatie is de sleutel naar zelfvertrouwen. Hoe kun je jezelf vertrouwen als je niet accepteert wie je bent? Wie vertrouw je dan eigenlijk? Begin bij je sterke punten en waar je trots op bent. Ga door met je zwakke punten en wat je niet leuk vindt aan jezelf. Accepteer het allemaal.

Accepteer, accepteer, accepteer!
Accepteer jezelf elke dag weer een beetje meer (dat klinkt als een liedje…)
Ga net zolang door tot je weer terug bent bij jezelf!

Hopenlijk kunnen deze tips voor meer zelfvertrouwen je helpen, zoals ze ook vele anderen hebben geholpen.

Wat doe jij om je zelfvertrouwen te vergroten?


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • leuk artikel weer
  ben het nu heel ff kwijt
  mijn ex heeft nu een nieuwe vriendin en durft nu dus mij een trap na te geven
  balen..
  maar ik kom er wel weer, heb voor hetere vuren gestaan

 • Bij mij werkt vooral nieuwe dingen doen juist goed.Meer en beter contact maken met andere/vreemden bijvoorbeeld.Iets waar ik eerder veel moeite mee had en dat het afgelopen half jaar al stukken beter is geworden.

 • de jong en de jong schreef:

  Toch… bescheiden houding, nederig heeft een ander soort schoonheid.. Niemand houdt van opscheppers.. toch?

 • Michael schreef:

  @De Jong,

  Het artikel gaat erom dat je jezelf leert waarderen,
  je eigen krachten herkent, en erkent,
  dat je sterk kan staan, zelfs in moeilijke situaties.

  bescheiden zijn, heeft in mijn ogen niets te maken met mijn zelfwaarde.
  anderen hoeven niet te zien hoe ik over mijzelf voel.

  als anderen mijn resultaten zien, is het aan hun,
  om te onderzoeken waarom die resultaten er zijn.

  sinds ik andermans goedkeuring verwaarloosd heb,
  voel ik mij zelfs nog sterker, aangezien ik alleen mijzelf aan kan kijken voor mijn acties.

  ik kan uren door gaan, maar het punt komt pas over als je dit zelf beseft.

  succes!

 • Theresia schreef:

  Als ik de punten lees zou ik denken dat ik barst van zelfvertrouwen.maar ik laat geregeld de” kaas van mijn brood eten ” door mijn man.
  Waarschijnlijk om de lieve vrede te bewaren ik baal dan enorm van mijzelf. Ik probeer het wel om tegengas te geven en evalueer mijn en zijn reactie. Voel mij dan sterker. Maar na een periode merk ik dat ik weer in mijn oude rol val. Grr. Hoe kom ik daar doorheen?? Maar voel mij trots op mijn positieve ontwikkeling.?

 • Beste Theresia,

  Mooi zo :)

  De kernvraag is : welke vrede is je liever? Die in je huis of die in je hoofd? Je moet hier kennelijk een keuze in maken. Denk daar eens over na…

  Gewoonten kosten tijd om te veranderen, het is vrij normaal dat je weer in je oude rol vervalt.

  Dit artikel geeft je meer inzicht in het loslaten van oude gewoonten: die je niet meer dienen:
  https://www.newstart.nl/blog/hoe-laat-je-oude-gewoonten-los/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Ingrid schreef:

  Ik heb het nog steeds lastig met tip 6: niet kijken naar t verleden ok, maar ook niet naar de toekomst? Voor mij zijn die toekomstbeelden toch de beweegredenen, de motivatie voor je stappen en keuzes van vandaag. En ja , soms pieker je dan wel eens over die toekomst die je voor je zag .. Maar lijkt mij ook nodig om te zien of je soms andere keuzes moet maken ?

 • Beste Ingrid,

  Als je een andere keuze wilt maken, is dat omdat je dat vandaag zo voelt. Je kunt plannen maken voor de toekomst (helemaal prima natuurlijk) – of je kunt vandaag doen wat goed voelt. De toekomst is een logisch gevolg van wat we elke dag besluiten te doen :)

  Hier een artikel over piekeren over de toekomst:
  https://www.newstart.nl/blog/zorgen-maken-over-de-toekomst-waarom/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Sil Cat schreef:

  Hoi Frank,

  Ik ben zeker fan van jou en wens je dan ook het beste!

  Maar ik vraag me af waar jij tegenaan loopt, wat zijn jouw valkuilen?

  Groetjes,

  De nieuwsgierige en geïnteresseerde :)

 • Beste Sil Cat,

  In mijn ervaring zijn er twee basisvalkuilen in het leven:

  1. Jezelf niet goed genoeg vinden.
  2. De controle loslaten.

  Ik vermoed dat iedereen – zonder uitzondering – hier wel tegenaan loopt. De eerste valkuil heb ik gelukkig al jaren geleden ‘opgelost’. Mijn uitdaging zit dan ook nog in de tweede valkuil, (nog meer) de controle loslaten :)

  Overigens is er geen einde aan de diepte in controle loslaten: ik merk dat elke keer als je een laagje van controle afpelt, er weer een ander laagje onder zit. De lagen zijn letterlijk eindeloos. Die lagen vind je ook bij nummer 1 (totale zelfacceptatie), maar daar ben ik bij de kern uitgekomen en is er niets meer te ontdekken. Maar (nog meer) controle loslaten, dat is nog steeds een mooie ontdekkingstocht voor de komende jaren :)

  Geeft dat een antwoord op je vraag?

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ivanca schreef:

  Afgelopen jaar de cursus meer zelfvertrouwen gedaan en wat heb ik er veel aangehad en nooit meer zorgen en stress toch merk ik aan mezelf de laatste tijd dat ik er nog niet ben wat het is weet ik niet

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Ivanca,

  Fijn dat te horen :)

  Zelfontwikkeling is een proces zonder eindpunt, dus niemand is bij de finish, iedereen is onderweg :)
  Probeer voor jezelf er toch de vinger op te leggen als iets nog niet lukt: wat is de gedachte die de spanning of onzekerheid veroorzaakt? Als je die vindt, dan kun je er altijd een betere gedachte voor in de plaats zetten en nemen je zelfvertrouwen en ontspanning toe. Vraag jezelf: Wat denk ik nu? Wat veroorzaakt de spanning? Wat vind ik dat ik of andere moeten doen? Wat vind ik dat er anders moet? Dat geeft je meestal wel een idee.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hartelijk dank voor de 7 tips voor meer zelfvertrouwen! Doet goed om ze te lezen!

 • Ivanca schreef:

  De werkdruk en stress al kan ik die steeds beter los laten maar vooral de negatieve houding van me vader het gevoel krijgen dat hij me niet vertrouwd in alles wat ik doe

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >