10 Tips voor presentatie angst – deel 2

Veel mensen vinden het eng om te presenteren. Spreken in het openbaar staat hoog op de lijst met ‘dingen die we alleen doen als iemand ons dwingt’. Presenteren is spannend, maar hoeft niet eng te zijn. Wie weet vind je het zelfs wel leuk! Dit artikel geeft je 10 tips om die angst om te zetten in vertrouwen. Dit is deel 2:

Lees eerst Deel 1

Tip 5: Angst is menselijk.

Eén van de dingen die spanning veroorzaakt, is de gedachte: “Ik mag niet gespannen zijn!” Kun je inzien dat die illusie alleen maar méér spanning geeft? Alles waar je tegen vecht, wordt sterker in je beleving. Als je denkt: “Een beetje spanning is gezond”, geeft dat een heel ander gevoel dan “Ik mag dit niet voelen!”

Realiseer je dat je niet bovenmenselijk hoeft te zijn. Iedereen voelt van tijd tot tijd spanning, het hoort bij het leven. Vecht er niet tegen, want dan wordt de spanning en stress groter. Accepteer het en de weerstand valt weg. En daarmee valt ook een groot deel van de spanning weg…

Tip 6: Spanning hoort erbij.

Toch kunnen zelfs mensen die regelmatig presenteren wat spanning blijven voelen. Ik voelde me ontspannen als ik een bekende presentatie gaf voor een kleine groep. Maar toen ik voor driehonderd man een nieuw verhaal moest vertellen, voelde ik wel weer spanning. Zie het als iets dat er altijd een beetje bij zal horen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Als je spanning of angst voelt, laat je er niet door verlammen. Accepteer het als een onderdeel van de uitdaging. Besef dat anderen het ook voelen, je bent niet de enige. De mensen die veel presenteren, zijn vaak ook zenuwachtig, maar laten zich er niet door weerhouden. De definitie van moed is bang zijn – en toch doorgaan. Alleen iemand die niets doet, voelt geen angst. Dus wees moedig en zet door!

Tip 7. Omgaan met kritiek.

Wat als iemand kritisch is tijdens je presentatie? In één van de trainingen zei iemand tijdens de voorstelronde: “Ik denk niet dat ik hier veel ga leren.” Voordat we nog begonnen waren! Leuk om zo een training mee te beginnen, nietwaar? Wel, hij had gelijk. Hij leerde niets, want hij stond er niet voor open. Noch ik, noch zijn collega’s konden hem iets leren tegen zijn zin.

Besef dat je kritiek niet kunt voorkomen. Je kunt wèl voorkomen dat je die kritiek omzet in zelfkritiek. Kritiek zegt meestal meer over de gever dan over de ontvanger. Je kunt altijd anderen vragen naar hun mening: “Is er iemand die daarop wil reageren?” Dan zul je merken dat de positieve mensen het voor je opnemen.

Tip 8. Maak gebruik van de kennis van je publiek.

“Wat als iemand een vraag stelt waar ik geen antwoord op weet? Als ik geen antwoord weet, dan sta ik voor aap!” Dat is niet zo. Niemand weet alle antwoorden. Als iemand een vraag stelt waar je geen antwoord op weet, zeg dan: ” Goede vraag, daar kom ik later op terug.” Of: “Op dit moment weet ik het niet, maar ik ga het voor je uitzoeken.”

Toegeven dat je iets niet weet, werkt bevrijdend. Iedereen zal er begrip voor hebben. Oh wacht, vind je dat jij de enige moet zijn die alles weet? Laat die illusie los. Een andere manier om op zo’n vraag te reageren is: “Goede vraag, wil iemand daar een antwoord op geven? Wat denken jullie hiervan?” Zo maak je gebruik van de expertise van je publiek. En je publiek zal je dankbaar zijn dat je hun ook het woord geeft.

Tip 9. Je best doen is goed genoeg.

Perfectionisme verlamt, maar actie inspireert. Wachten op de perfecte presentatie is als wachten op het perfecte moment: Beiden zijn een illusie. Jij en ik doen wat we kunnen en dat is goed genoeg. Ik heb nog nooit een presentatie gegeven die niet beter kon. Ik heb wèl presentaties gegeven die slechter konden!

Neem drie punten die je absoluut duidelijk wilt maken. Vergeet de details, het gaat om die drie punten. Maak die drie punten duidelijk, dat is het belangrijkste. Dan is de presentatie geslaagd. “Het moet perfect”, is de beste manier om gespannen te worden. “Ik doe wat ik kan en dat is goed genoeg”, is de beste manier om meer vertrouwen te krijgen.

Tip 10. Visualiseer succes.

Als je bang bent voordat je een presentatie moet geven, wat gebeurt er dan? Dan zie je jezelf in je gedachten falen. Je ‘ziet’ dat het fout gaan, je ‘voelt’ de spanning, je ‘hoort’ de kritische vragen, je ‘ervaart’ dat je blokkeert. Maar je hebt nog niets gepresenteerd, je zit nog thuis op de bank! Wat ben je aan het doen? Je bent mislukking aan het visualiseren…

Draai het om. Neem de tijd om vooraf je presentatie te visualiseren. Maak er deze keer een succes van: Zie jezelf het goed doen, zie een geïnteresseerd publiek. Hoor ze vragen stellen en jezelf antwoord geven. Voel dat je ontspannen bent omdat je weet en waar je het over hebt. Ervaar het applaus en de complimenten achteraf. Hoe beter je je voorbereidt op succes, hoe meer je het zult ervaren in de werkelijkheid.

Er zijn nog veel meer inzichten voor een ontspannen presentatie.
Wat je gaat helpen is de volgende e-cursus. Hierdoor vergroot je het vertrouwen in jezelf en leer je je goed te voelen in elke situatie:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Gerrit schreef:

  Heey super goeie tips. Er zit een hoop bruikbaars tussen om nog beter te groeien in het presenteren!

 • Goede tips, hier kan ik zeker wat mee!

 • Fijn zo Henk! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >