Wees slim. Wilskracht heb je meestal nodig om te doen wat je eigenlijk niet wilt. Als je doel echt de moeite waard is, dan komt de motivatie vanzelf – en daarmee de discipline en wilskracht. Waar geen wil is, is geen weg. Maar als je doet wat je echt inspireert, dan heb je geen wilskracht meer nodig.

Waar een wil is, is een weg

Iemand zei: “Waar een wil is, is een weg. Helaas zijn er op mijn weg wegwerkzaamheden.” Soms voelt dat zo, nietwaar? Je wilt iets heel graag en het lukt je niet om dat te bereiken. Je mist de wilskracht en de discipline. Het lukt je niet jezelf te motiveren. Waarom is dat toch zo moeilijk? Lees met me mee en je vindt het antwoord…

“Waar een wil is, is een weg.” Dit gezegde klopt als een bus. Als je het echt wilt, dan zorg je wel dat je het bereikt. Linksom, rechtsom, onderdoor of desnoods er dwars doorheen. Zo bereik je je doel. Maar kijk nog eens goed naar dit gezegde. Waar draait het allemaal om? Het draai om de wil – iets willen. Wilskracht is de kracht te willen. Dus als er geen wil is, is er ook geen weg. Als er geen wil is, is er ook geen wilskracht.

Het probleem van wilskracht.

En dit is precies het probleem van wilskracht en discipline: Als je probeert deze te ontwikkelen voor een doel dat je niet echt wilt, dan heeft dat geen zin. Als je het niet echt wilt, lukt het meestal ook niet. Daarom hoor je mensen zeggen:

 • Ik moet die studie afmaken, maar kan mezelf niet motiveren.
 • Ik moet meer sporten, maar heb er geen energie voor.
 • Ik moet harder werken, maar mis de discipline.
 • Ik moet afslanken, maar vind snoepen te lekker.
 • Ik moet doorzetten, maar mis de wilskracht.

Vind je het gek? Ik niet. Na het woord “moeten” komst meestal iets dat je niet echt wilt. Anders zou je wel het volgende zeggen:

 • Ik wil die studie afmaken, want ik vind het leuk.
 • Ik wil lekker sporten, want het geeft me energie.
 • Ik houd van mijn werk, het kost me geen enkele moeite.
 • Ik vind het fijn slank te zijn en gezond te eten.
 • Ik zet door, want ik wil dit doel bereiken.

Sporten of zwoegen?

Zie je het verschil? De eerste rij zijn voorbeelden van moeten. En bijna automatisch kost dat moeite. Dus willen we meer wilskracht en discipline. De tweede rij zijn voorbeelden van willen. Wilskracht en discipline zijn niet nodig, want het gaat vanzelf.

De sleutels van geluk en succes

De beste manier om je doelen te bereiken, is door het volgen van het stappenplan in het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes. In deze handleiding voor succes ontdek je de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen. Bereik je doel en voel je goed!

Begrijp je hoe het werkt? Nog niet? Laat ik dan een uitgebreider voorbeeld geven:

Ik houd van sommige sporten, het geeft me energie. Dus sport ik al jarenlang drie keer per week. Discipline? Wilskracht? Niet nodig, het gaat vanzelf. Het kost geen enkele moeite. Anders had ik het nooit zo lang vol kunnen houden. Kies ik nu voor een sport die ik niet leuk vind, dan is het snel afgelopen. Voor je het weet ga ik smokkelen. Na een paar weken stop ik echt met korfbal of line-dancing. Gewoon niets voor mij…

Dit geldt voor alles in mijn ervaring; of het nu gaat om sporten, werk, relaties, gezondheid of doelen. Alles wat je leuk vindt, gaat vanzelf. En alles dat je niet zo leuk vindt, daar heb je wilskracht en discipline voor nodig.

Waarom doe je het dan nog?

Ik kan je een aantal tips en trucs geven voor het ontwikkelen van meer wilskracht of discipline. Maar is dat werkelijk wat je nodig hebt? Heb je meer wilskracht nodig of meer inspiratie? Meer discipline of meer inzicht? Ik denk het laatste. Als je doel echt de moeite waard is, dan komt de motivatie vanzelf – en daarmee de discipline. En als het niet de moeite waard is, waarom doe je het dan nog?

Wees slim. Vraag jezelf af: “Waarom heb ik hier zo’n moeite mee? Waarom gaat het niet vanzelf? Waarom zwoeg en worstel ik – en merk ik nog steeds geen vooruitgang?” Kortom: Moet ik doorzetten of juist loslaten?

Het tegendeel van slim.

Voor je het weet, ben je jaren verder en voel je je nog steeds schuldig dat je te weinig doet. Hoe komt het dat anderen mensen het zo makkelijk afgaat? Hoe komt het dat zij wel de discipline kunnen opbrengen? Omdat ze het leuk vinden, daarom! Wilskracht ontwikkelen voor een doel dat je niet inspireert, is niet slim. Integendeel!

Ze zeggen toch nooit: “Waar een verplichting is, is een weg”? Het gaat toch altijd de wil – om het willen? Ik schrijf dit artikel omdat ik het wil, niet omdat ik het moet. En jij leest het voor dezelfde reden. Wil je toch oefenen met discipline? Koop dan een Japans woordenboek en leer alles uit je hoofd. Tegen de tijd dat je klaar bent, ben je de meest gedisciplineerde persoon op aarde. Maar als je slim bent, bestel je het onderstaande e-boek:


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

3 antwoorden
 1. wilskracht
  wilskracht zegt:

  ik zocht naar het liedje van Raymond van het Groenewoud : …ik heb geen enkele discipline en kwam op dit artikel uit ….

  grappig en vorige week maakte ik m’n mail-adres aan om iemand anoniem te bereiken, letterlijk viamail dus en ook figuurlijk

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ik ben benieuwd, want wat ik hier mis is het verschil tussen korte termijn “beloning” en lange termijn “beloning”.
  Voor lekker in je bed blijven liggen hoef je niks te doen en wordt je gelijk beloond.
  Schone kleren zo uit je kast pakken vind heel erg fijn, maar voordat ie er in liggen heb je ze eerst moeten wassen, drogen en vouwen/strijken. Grote kans dat ik halverwege dat proces toch mijn discipline kwijtraak en de kleren toch uit de grote strijkstapel moet plukken.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.