Wilskracht en discipline ontwikkelen – maar hoe?

Wees slim. Wilskracht heb je meestal nodig om te doen wat je eigenlijk niet wilt. Als je doel echt de moeite waard is, dan komt de motivatie vanzelf – en daarmee de discipline en wilskracht. Waar geen wil is, is geen weg. Maar als je doet wat je echt inspireert, dan heb je geen wilskracht meer nodig.

Waar een wil is, is een weg

Iemand zei: “Waar een wil is, is een weg. Helaas zijn er op mijn weg wegwerkzaamheden.” Soms voelt dat zo, nietwaar? Je wilt iets heel graag en het lukt je niet om dat te bereiken. Je mist de wilskracht en de discipline. Het lukt je niet jezelf te motiveren. Waarom is dat toch zo moeilijk? Lees met me mee en je vindt het antwoord…

“Waar een wil is, is een weg.” Dit gezegde klopt als een bus. Als je het echt wilt, dan zorg je wel dat je het bereikt. Linksom, rechtsom, onderdoor of desnoods er dwars doorheen. Zo bereik je je doel. Maar kijk nog eens goed naar dit gezegde. Waar draait het allemaal om? Het draai om de wil – iets willen. Wilskracht is de kracht te willen. Dus als er geen wil is, is er ook geen weg. Als er geen wil is, is er ook geen wilskracht.

Het probleem van wilskracht.

En dit is precies het probleem van wilskracht en discipline: Als je probeert deze te ontwikkelen voor een doel dat je niet echt wilt, dan heeft dat geen zin. Als je het niet echt wilt, lukt het meestal ook niet. Daarom hoor je mensen zeggen:

 • Ik moet die studie afmaken, maar kan mezelf niet motiveren.
 • Ik moet meer sporten, maar heb er geen energie voor.
 • Ik moet harder werken, maar mis de discipline.
 • Ik moet afslanken, maar vind snoepen te lekker.
 • Ik moet doorzetten, maar mis de wilskracht.

Vind je het gek? Ik niet. Na het woord “moeten” komt meestal iets dat je niet echt wilt. Anders zou je wel het volgende zeggen:

 • Ik wil die studie afmaken, want ik vind het leuk.
 • Ik wil lekker sporten, want het geeft me energie.
 • Ik houd van mijn werk, het kost me geen enkele moeite.
 • Ik vind het fijn slank te zijn en gezond te eten.
 • Ik zet door, want ik wil dit doel bereiken.

Sporten of zwoegen?

Zie je het verschil? De eerste rij zijn voorbeelden van moeten. En bijna automatisch kost dat moeite. Dus willen we meer wilskracht en discipline. De tweede rij zijn voorbeelden van willen. Wilskracht en discipline zijn niet nodig, want het gaat vanzelf.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Begrijp je hoe het werkt? Nog niet? Laat ik dan een uitgebreider voorbeeld geven:

Ik houd van sommige sporten, het geeft me energie. Dus sport ik al jarenlang elke dag. Discipline? Wilskracht? Niet nodig, het gaat vanzelf. Het kost geen enkele moeite. Anders had ik het nooit zo lang vol kunnen houden. Kies ik nu voor een sport die ik niet leuk vind, dan is het snel afgelopen. Voor je het weet ga ik smokkelen. Na een paar weken stop ik echt met korfbal of line-dancing. Gewoon niets voor mij…

Dit geldt voor alles in mijn ervaring; of het nu gaat om sporten, werk, relaties, gezondheid of doelen. Alles wat je leuk vindt, gaat vanzelf. En alles dat je niet zo leuk vindt, daar heb je wilskracht en discipline voor nodig.

Waarom doe je het dan nog?

Ik kan je een aantal tips en trucs geven voor het ontwikkelen van meer wilskracht of discipline. Maar is dat werkelijk wat je nodig hebt? Heb je meer wilskracht nodig of meer inspiratie? Meer discipline of meer inzicht? Ik denk het laatste. Als je doel echt de moeite waard is, dan komt de motivatie vanzelf – en daarmee de discipline. En als het niet de moeite waard is, waarom doe je het dan nog?

Wees slim. Vraag jezelf af: “Waarom heb ik hier zo’n moeite mee? Waarom gaat het niet vanzelf? Waarom zwoeg en worstel ik – en merk ik nog steeds geen vooruitgang?” Kortom: Moet ik doorzetten of juist loslaten?

Het tegendeel van slim.

Voor je het weet, ben je jaren verder en voel je je nog steeds schuldig dat je te weinig doet. Hoe komt het dat anderen mensen het zo makkelijk afgaat? Hoe komt het dat zij wel de discipline kunnen opbrengen? Omdat ze het leuk vinden, daarom! Wilskracht ontwikkelen voor een doel dat je niet inspireert, is niet slim. Integendeel!

Ze zeggen toch nooit: “Waar een verplichting is, is een weg”? Het gaat toch altijd de wil – om het willen? Ik schrijf dit artikel omdat ik het wil, niet omdat ik het moet. En jij leest het voor dezelfde reden. Wil je toch oefenen met discipline? Koop dan een Japans woordenboek en leer alles uit je hoofd. Tegen de tijd dat je klaar bent, ben je de meest gedisciplineerde persoon op aarde. Maar als je slim bent, dan doe je dit:


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • wilskracht schreef:

  ik zocht naar het liedje van Raymond van het Groenewoud : …ik heb geen enkele discipline en kwam op dit artikel uit ….

  grappig en vorige week maakte ik m’n mail-adres aan om iemand anoniem te bereiken, letterlijk viamail dus en ook figuurlijk

 • Martine schreef:

  super om uit te leren

 • Anoniem schreef:

  Ik ben benieuwd, want wat ik hier mis is het verschil tussen korte termijn “beloning” en lange termijn “beloning”.
  Voor lekker in je bed blijven liggen hoef je niks te doen en wordt je gelijk beloond.
  Schone kleren zo uit je kast pakken vind heel erg fijn, maar voordat ie er in liggen heb je ze eerst moeten wassen, drogen en vouwen/strijken. Grote kans dat ik halverwege dat proces toch mijn discipline kwijtraak en de kleren toch uit de grote strijkstapel moet plukken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >