Wat helpt tegen stress?

Soms heb je een acute stress aanval. Je bent in paniek en de zenuwen gieren door je lichaam. Wat kan je hier nou aan doen? Wat helpt tegen stress?

Acute stress verhelpen

Stress kan soms spontaan de kop op steken. We spreken dan van acute stress. Dit type stress is over het algemeen makkelijker te beheersen dan chronische stress. Dit komt omdat chronische stress diep ingeworteld zit, het is lastig om hiervan af te komen. Als je zeer frequent te maken hebt met acute stress kan er sprake zijn van chronische stress.

Acute stress ontstaat vaak door een uitzonderlijke gebeurtenis, of een toevalligheid. Misschien werk je als verkoper en heb je vaak aan het einde van de maand meer stress omdat je je quota wilt halen. Dit is op zich helemaal niet zo verkeerd. Het is misschien niet altijd fijn, maar het is ook niet erg ongezond.

Acute stress kun je op een aantal manieren verhelpen. Voorkomen is beter dan genezen, ook als het op stress aankomt. In dit artikel volgen een aantal tips waarmee je stress leert te voorkomen. Maar als eerste staan we kort stil bij wat helpt tegen acute stress. Wat kun je doen in een noodsituatie om weer grip op jezelf te krijgen?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat helpt tegen acute stress

Acute stress kun je op verschillende manieren aanpakken. Eén van de manieren die vrijwel altijd (een beetje) druk van de ketel kan halen is een simpele ademhalingsoefening. Al heb je maar twee minuten, dat is voldoende.

Oefening: Zoek een rustige pek op, waar je in ieder geval de komende paar minuten niet gestoord kan worden door anderen. Doe je ogen dicht en adem diep in via je neus, houdt heel even je adem vast en adem dan uit via je mond. Adem drie seconden in, houdt 2 seconden vast en adem 5 seconden uit.

Deze trage, bewuste manier van ademen geeft een signaal af naar je lichaam. Door langzaam adem te halen wordt je lichaam kalmer. Het reageert op je ademhaling doordat je een seintje hebt afgegeven dat het gevaar geweken is. Een korte,  hortende ademhaling is een teken van verhoogde alertheid en gevaar. Als je lichamelijk rustig en kalm bent, wordt je dit uiteindelijk ook in je hoofd.

Deze oefening kan handig zijn om de scherpe randen van een gespannen situatie af te halen. Helaas is het niet heel aannemelijk dat je hiermee weer helemaal ontspannen zult zijn. Bovendien, je moet de stress bij de bron aanpakken om er voor eens en voor altijd van af te zijn. Om dit te doen noem ik vier voorbeelden om minder stress tot je leven toe te laten.

Oorzaken van stress elimineren

Pas wanneer je de oorzaken van je stress gaat aanpakken kun je echt een rustig en kalm leven leiden. Sommige mensen leren zichzelf ontspanningsoefeningen en trucs aan om te gebruiken wanneer zij stress ervaren. Hier is niks mis mee, maar je moet niet willen vluchten van je stress. Dan blijft de stress je als het ware achtervolgen. Het is veel beter om de stress bij de oorzaak aan te pakken.

Veelal ontstaat stress door een bepaalde onbalans in het leven. Dit kan tot stand komen door uiteenlopende factoren. Misschien voel je je verplicht bepaalde dingen te doen, maar wil je dat eigenlijk niet. Misschien is er veel druk om te presteren op je werk, waardoor je minder tijd hebt voor vrije tijds activiteiten waar je waarde aan hecht.

Misschien moet je een bepaalde taak voltooien, terwijl je in gedachten met iets heel anders bezig bent waar je je druk om maakt. Stress ontstaat vaak, maar lang niet altijd, door een bepaalde onbalans. Om ervoor te zorgen dat je balans in je leven behoudt kunnen onderstaande vier tips handvatten bieden.

  1. Leer nee zeggen

Grenzen aangeven is vaak een heel belangrijk thema bij mensen die veel stress ervaren. Iedereen heeft in zijn leven te maken met bepaalde verplichtingen. Aan sommige verplichtingen ontkom je niet, maar tegen anderen kun je simpelweg ‘nee’ zeggen. Als ik voor mijzelf spreek dan vind ik het een stuk prettiger om slechts een aantal verplichtingen per dag te hebben. Vanwege twee redenen: je hebt minder om je druk om te maken en je dwingt jezelf om slechts de paar belangrijkste dingen per dag te selecteren en je daarmee bezig te houden.

Afhankelijk van hoe je stress is ontstaan kan het de moeite zijn om nee te leren zeggen. Je kunt tegen van alles nee zeggen. Het is voor niemand prettig als jij overal ja tegen zegt, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen. Je gaat dan dingen tegen je zin doen, neemt te veel hooi op je vork of doet dingen waar je eigenlijk niet goed in bent. Het is prima om af en toe eens nee te zeggen.

In een eerder artikel heb ik deze vuistregel gedeeld: voor elke ‘ja’ hoor je 3x ‘nee’ te zeggen. Hierdoor weet je zeker dat je alleen tegen de allerbelangrijkste dingen ja zegt. Dit zijn waarschijnlijk ook de dingen waar je het meest enthousiast van wordt.

  1. Leef geen onrealistische verwachtingen na

Er zijn tal van voorbeelden te noemen waar stress ontstaat doordat er onrealistische verwachtingen worden nageleefd. Het kan zijn dat anderen bepaalde onrealistische verwachtingen hebben, maar het kan ook zijn dat jij onrealistische verwachtingen hanteert. Denk maar eens aan perfectionisme. Het is niet realistisch (en ook niet gezond) om te denken dat alles perfect moet zijn.

Wees niet te streng voor jezelf en schep realistische verwachtingen. Niet alleen richting jezelf maar ook richting anderen. Vaak zijn heldere communicatie en duidelijke verwachtingen voldoende om onrealistische verwachtingen de kop in te drukken.

Als iemand anders onrealistische verwachtingen schets ten aanzien van jou kun je het beste maar gewoon eerlijk zijn. Het is beter om hier over te praten en helder te zijn, dan mee te gaan in een onrealistische verwachting. Uiteindelijk wordt niemand daar beter van.

  1. Slaap goed, eet goed

Een gezond leven begint met gezond eten en goed slapen. Zorg dat je elke nacht tussen de 7 en 8 uur slaapt. Let ook op wat je eet. Sowieso is het goed om te letten op de hoeveelheid fastfood die je naar binnen werkt. Af en toe een maaltijdsalade in plaats van friet kan geen kwaad. Bovendien kan teveel slecht eten tot stress leiden. Onder andere cafeïne is hier schuldig aan. Een teveel aan cafeïne kan ervoor zorgen dat je een opgejaagd gevoel krijgt. Ook kan teveel koffie leiden tot rusteloosheid en slapeloosheid.

Let op wat je eet en hoeveel je eet. Probeer ook niet te eten vlak voordat je naar bed gaat. Het beste is om ruim een uur voordat je naar bed gaat niet meer te eten. Als je dit wel doet kan het ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt.

  1. Ademhalingsoefeningen en meditatie

Om blijvend minder stress te ervaren kun je regelmatig ademhalingsoefeningen uitvoeren. Over het algemeen ademen we sneller dan nodig is. Hortend en kort ademhalen is een teken je lichaam gespannen is. Als je langzaam ademhaalt, zoals tijdens die oefening zoals eerder beschreven, geef je een signaal af dat er geen gevaar is. Als je fysiek rustig bent zul je dat mentaal ook (eerder) worden.

Een simpele meditatie-sessie van 10 minuten doet wonderen. Je hoeft het niet eens elke dag te doen. Als je niet weet of dit iets voor je is kun je beginnen met 10 minuten mediteren per week.

Door regelmatig te mediteren, of al is het maar even met je ogen dicht letten op je ademhaling, kan erg effectief zijn. We zijn tegenwoordig zo gejaagd dat we niet vaak meer stilstaan. Het is goed om even bewust tot rust te komen. Dit is niet alleen goed om stress te verminderen, maar bevordert ook je concentratie en creativiteit.

Samenvatting: Dit helpt tegen stress

Zoals je gelezen hebt komt stress vaak tot stand door een bepaalde onbalans. Onbalans kan onder andere ontstaan door onrealistische verwachtingen of werkstress waardoor je privé-leven niet de aandacht krijgt die het verdient. Stress kun je voor een groot deel voorkomen door:

  • Nee te zeggen
  • Heldere verwachtingen te scheppen en deze na te leven
  • Goed te slapen en gezond te eten
  • Bewust stil te staan en rustig adem te halen

Succes met het verminderen van jouw stress!

 


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>