Als je weet wat je beweegt, weet je het doel van je leven. Dan weet je ook wat jou gelukkig maakt. Dit artikel gaat dieper in op drijfveren, basisbehoeften en motivaties. Bepaal wat jou beweegt en ga er vervolgens iets mee doen!

Wat beweeg jou?

Kijk eens naar je leven. Wat beweegt jou? Wat is jouw diepste drijfveer? Wat motiveert jou de dingen te doen die je doet? Bereik je wat je wilt of loop je het elke keer mis? Doe je dingen omdat je ze echt wilt of omdat je iets probeert te compenseren?

Behoeften of drijfveren zijn als de touwtjes die een pop laten bewegen: we zien ze niet scherp, maar ze zijn altijd aanwezig. Ze bepalen hoe we ons gedragen, tot in elk detail. En ze bepalen uiteindelijk of we ons gelukkig voelen of niet.

Wat is jouw drijfveer?

Wat motiveert jou in je dagelijks leven? Wil je anderen helpen – iets nieuws creëren – meer invloed – meer respect – meer kennis opdoen – samenwerken – problemen oplossen?

Deze basisdrijfveren bepalen vaak het ideale werk dat het beste bij je past.

1. Iemand die anderen wilt helpen, wordt bijvoorbeeld zuster of secretaresse.
2. De persoon die iets nieuws wilt creëren, wordt kunstenaar of ondernemer.
3. Iemand die macht en invloed wilt, wordt directeur of politicus.
4. Degenen die meer kennis willen opdoen, worden student of professor.
5. Iemand die problemen wilt oplossen, wordt projectmanager of automonteur.

Deze drijfveren verschillen per mens. De één vindt macht of kennis heel interessant, de ander heeft er helemaal niets mee. Wat spreekt jou het meeste aan?

Wat zit daarachter?

Onder al die drijfveren zitten nog veel fundamentelere behoeften. Deze basisbehoeften heeft ieder mens, los van zijn of haar persoonlijkheid. Ze sturen je hele leven, niet alleen je werk of carrière. Dit zijn ze:

Zekerheid.

We willen allemaal een bepaalde vorm van controle over ons leven. De behoefte aan zekerheid heeft voordelen. Het zorgt ervoor dat we gevaar vermijden. Het zorgt ervoor dat we ons verzekeren tegen brand of diefstal.

Het nadeel van deze behoefte aan zekerheid is dat we moeite hebben met verandering. We zijn bang om risico’s te lopen en kiezen liever voor iets dat vertrouwd is.

Alle verandering begint bij jou

Persoonlijke ontwikkeling is de basis voor elk succes. Als jij verandert, verandert alles voor jou. De beste manier om gelukkig en succesvol te worden, is door het volgen van deze Online Trainingen. Verander jezelf - en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

Afwisseling.

Als we te veel zekerheid hebben, voelen we ons gevangen. Ieder mens heeft behoefte aan avontuur, afwisseling of zelfs onzekerheid. We willen allemaal experimenteren met de mogelijkheden die het leven ons biedt. De behoefte aan avontuur zorgt ervoor dat we na lang wikken en wegen de knoop doorhakken en zeggen: “We zien het wel. Wie niet waagt, wie niet wint!”

Speciaal zijn.

Ook dit is een fundamentele basisbehoefte. We willen allemaal erkend worden als uniek individu. Deze behoefte zorgt ervoor dat we graag complimenten ontvangen en ons proberen te onderscheiden.

Als de behoefte aan speciaal zijn erg sterk is, doen we er alles aan om bevestigd te krijgen dat we bijzonder zijn. Dit zie je vaak bij opscheppers of aandachtsjunks.

Als je echt zelfvertrouwen hebt, dan heb je niemand anders nodig om je speciaal te doen voelen…

Liefde en verbinding.

Waarschijnlijk is dit de ultieme basisbehoefte. Niemand leeft op een eiland en iedereen wil zich verbonden voelen met anderen. Deze behoefte zorgt ervoor dat je verliefd wordt, maar ook dat je deel wilt uitmaken van een groep.

Zonder liefde zou het maar een koude wereld zijn, nietwaar? Maar we kunnen ook doorslaan en ons afhankelijk maken van de liefde van een ander, omdat we niet zonder kunnen.

Deze vier basisbehoefte heeft ieder mens. We worden er allemaal door gedreven en gemotiveerd. Daarnaast zijn er nog twee basisbehoeften die je niet nodig hebt, maar veel mensen wel herkennen: de behoefte aan persoonlijke groei en de behoefte om bij te dragen aan het grotere geheel.

Wat kun je hier nu mee?

Ten eerste kun je voor jezelf bepalen welke drijfveer of basisbehoefte jou aanspreekt. Herken je jezelf ergens in? Kun je zien wat jou motiveert? Een bepaalde drijfveer of behoefte is overigens niet goed of slecht. Er is geen oordeel. Het hoort kennelijk bij je en dat is voldoende reden om er wat mee te doen.

Zolang je voldoet aan jouw drijfveren en behoeften, ben je gelukkig. Als mijn drijfveer is anderen te helpen en ik kan dat regelmatig doen, voel ik me goed. Wil ik graag waardering, maar krijg ik dat niet, dan voel ik me slecht. Daarom is het zo belangrijk te weten wat jou gelukkig maakt.

Wat is de belangrijkste les?

De ene behoefte of drijfveer is sterker ontwikkeld dan de andere. Het zij zo: je bent zoals je bent en dat is prima. Maar het is wél aardig te weten of je niet te ver bent doorgeschoten:

1. Zekerheid is mooi, maar als je al twintig jaar hetzelfde leven leidt, is het tijd om te veranderen.
2. Anderen helpen is prachtig, maar als je continu jezelf voorbij loopt dan gaat het te ver.
3. Kennis opdoen is prima, maar als je hoofd overloopt van alle informatie en je niet meer kunt ontspannen, moet je er iets aan doen.
4. Invloed willen uitoefenen is goed, maar als je altijd controle over anderen wilt hebben, moet je bij jezelf gaan nadenken.

Je kunt ook speciaal zijn zonder een dwangmatige behoefte aan erkenning. Je kunt kiezen voor onzekerheid zonder alles op het spel te zetten. Je kunt een relatie aangaan, zonder je al te afhankelijk te maken.

Als je voldoet aan jouw diepste behoeften en drijfveren zonder erin door te schieten, heb je alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn!


Alle verandering begint bij jou!

Wil je meer geluk en succes in je leven? Zelfontwikkeling is de sleutel. Als jij verandert, verandert alles voor jou. Persoonlijke ontwikkeling is de basis voor elk succes. Onze online trainingen helpen je daarbij!

Ja, ik wil meer geluk en succes

15.000+ cursisten gingen je voor!


Wat is jouw motivatie om dingen te doen?
Waar word jij door gedreven?
Krijg je op dit moment wat je wilt?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

6 antwoorden
 1. De Smet
  De Smet zegt:

  Is wel inspirerend en laat je gedeeltelijk zien wat je wil. Maar als je weet wat je wil. en er zijn personen die dit afraden, en die je nodig hebt daar het anders bv financieel niet gaat of je staat er dan alleen voor? Wat dan ……..

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Er zullen altijd personen zijn die je afraden te doen wat je wilt, nietwaar? Dus onafhankelijkheid is wel de sleutel. Anders blijf je doen wat anderen willen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 3. De Smet
  De Smet zegt:

  moeten kiezen tussen je relatie of hetgeen dat je wil doen doordrijven. Dat is niet eenvoudig, zeker als je relatie zou kapot gaan als je door wil gaan.
  Tussen twee vuren zitten zoals wij zeggen

  Beantwoorden
  • Martin
   Martin zegt:

   Vraag is wel waarom je dan “moet kiezen” ? Wil je relatie niet dat je gelukkig bent ? Jaagt je relatie diens eigen situatie na, zonder rekening te houden met die van jou ? Of onvoldoende ?
   Ik begrijp je probleem, maar is het niet zo dat “indien je voor je relatie kiest”, je “niet voor jezelf kiest” ? Wie zegt dat er geen andere betere relaties zijn ? Kortom een goed gesprek met je relatie en duidelijke eigen doelen lijkt mij wenselijk.

   Beantwoorden
 4. Erik
  Erik zegt:

  Heel interessant artikel en hoopte meer inzicht te krijgen in wat ik wil of wat mij motiveert, tot mij grote schrik weet ik dat eigenlijk helemaal niet. Wat vind ik eigenlijk leuk? Wat motiveert mij eigenlijk? Wat is mijn drijfveer? Hoe kom ik daar achter?

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.