Voel je goed – 7 excuses om niet gelukkig te zijn

Zit je niet lekker in je vel? Gebruik jij excuses om je geluk uit te stellen? Ben je niet gelukkig, maar weet je niet waarom? Of ben je wel gelukkig, maar weet je dat er nog meer in zit? Dan is dit artikel voor jou bedoeld. Bepaal of je jezelf herkent in één van deze uitspraken.

Wees eerlijk tegen jezelf.

Het is niet mijn bedoeling je te confronteren met je fouten of je daarop te wijzen. Gelukkig of niet gelukkig, we zijn allemaal gelijk. Het is mijn bedoeling je ogen te openen, zodat je verder kunt groeien.

Dus wees eerlijk tegen jezelf – eerlijkheid is de basis van elke persoonlijke groei. Wat voor reden heb jij om niet gelukkig te zijn?

Excuus 1. Ik kan er niets aan doen.

Helaas, als er één kenmerk is van geluk, dan is het wel dat geluk persoonlijk is. Niemand anders kan je gelukkig maken. Het is geen cadeau dat je krijgt: het is iets dat je zelf creëert.

De beste beslissing in je leven is de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Besluit dat jij de enige bent die bepaalt of je gelukkig bent of niet. En de enige die dat kan veranderen. Elke dag kun je besluiten om gelukkig te zijn. Of niet. Het is de beslissing die zorgt voor geluk. Het is geen toeval.

Inzicht: Geluk ligt in jezelf. Alleen jij kunt het creëren.


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Excuus 2. Het komt door het verleden.

Het is logisch dat je de ervaringen uit je verleden met je meedraagt. Maar je hoeft ze ook niet elke dag te koesteren. Er zijn talloze mensen die veel ergere dingen hebben meegemaakt dan jij en ik, en die toch heel gelukkig zijn.

Met vingerwijzen naar het verleden geef je de verantwoordelijkheid uit handen. En daarmee je vermogen dingen te veranderen. Het is niet belangrijk waar je vandaan komt, het is belangrijk waar je naartoe gaat.

Wat is gebeurd, is voorbij. Het komt nooit meer terug. Alleen als je daarvoor kiest. Door in je gedachten het verleden te herleven. Besluit gewoon om dat niet te doen. Of alleen aan de goede ervaringen te denken. Het is jouw keuze.

Inzicht: Geluk is hier en nu, nooit dan en daar.

Excuus 3. Zo ben ik altijd geweest.

Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Nietwaar? Sommige mensen veranderen pas na een traumatische ervaring, zoals een burn-out of een scheiding. Dan beseffen ze plotseling dat ze andere keuzes moeten maken.

Gelukkig heb je geen traumatische ervaring nodig om te veranderen. Een besluit is alles wat je nodig hebt. En een beetje vertrouwen. Veranderen doe je toch, dus waarom niet in de goede richting? Iedereen verandert, dus waarom niet jij?

Inzicht: Geluk is iedere dag opnieuw kunnen kiezen. En dat kan iedereen op deze planeet.

Excuus 4. Ik moet perfect zijn.

Perfectionisme verlamt. Je legt de lat te hoog en durft daarom nooit te springen. Maar wie ben jij om perfect te zijn? Wil je echt de eerste perfecte mens op deze planeet worden? Daar geven we helaas geen medailles voor. Want we zijn nog nooit zo’n persoon tegengekomen.

Als je continue niet kunt voldoen aan je eigen standaarden, dan is het logisch dat je je je ongelukkig voelt. Dus pas je standaarden aan: een gelukkig mens beseft dat hij of zij niet alles kan. Een gelukkig mens faalt ook wel eens. Maar probeert het wel.

Door te proberen krijg je zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder je behoefte hebt aan perfectionisme.

Inzicht: Geluk is voldoen aan je eigen verwachtingen – zolang ze realistisch zijn.

Excuus 5. Het ligt aan anderen.

Sommige mensen worden ongelukkig omdat ze anderen proberen te controleren:

1. Mijn baas zou zus of zo moeten doen, dan ben ik gelukkig.
2. Mijn partner zou zich anders moeten gedragen, dan voel ik me goed.
3. Mijn collega’s moeten veranderen, dan pas ben ik blij.

Zou het niet heerlijk zijn als de hele wereld deed wat we wilden? Ik teken ervoor. Maar helaas, het zal nooit gebeuren. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, hoe vervelend we dat soms ook vinden. Als je er echt niet mee kunt leven, kun je nog altijd afscheid nemen.

Inzicht: Geluk is anderen accepteren zoals ze zijn.

Excuus 6. Zorgen maken is normaal.

Dit valt onder de categorie ‘Iedereen doet het, dus is het goed.’ Misschien heb je veel mensen in je omgeving die ook niet lekker in hun vel zitten. Toch kun jij voor iets anders kiezen.

Ken je veel kinderen die zich zorgen maken? Ik niet. Kinderen leven bij het moment. Zorgen maken, piekeren, onrust, stress, het wordt allemaal veroorzaakt door de behoefte te controleren. We denken dat we de situatie verbeteren door ons zorgen te maken.

Maar het enige effect is dat we er ongelukkig van worden. De situatie zelf wordt er niet door opgelost. Hooguit wordt de situatie erdoor verergerd.
Laat je zorgen los, dan laten ze jou ook met rust.

Inzicht: Geluk is de afwezigheid van  zorgen. Zorgen ontstaan door weerstand tegen het nu.

Excuus 7. Ik doe niet wat ik wil.

Verander dat dan! Zoek je droombaan, vind je ideale relatie, neem meer tijd voor ontspanning.

Als we allemaal doen wat we willen, dan wordt dit een heel gelukkige wereld. Zolang dat tenminste niet ten koste van anderen gaat.

Iedereen creëert zijn of haar eigen beperkingen. Voordat we iets kunnen, moeten we er eerst in geloven. Voordat we iets niet kunnen moeten we dat ook geloven. Dus waar geloof jij in? Dat je kunt doen wat je wilt? Of dat je dat niet kunt? Wat je ook gelooft, je hebt gelijk.

Inzicht: Geluk is doen wat je wilt. Wie houdt je tegen?

Zijn we door onze excuses heen?

Weet je hoe het komt dat ik deze excuses zo goed ken? Omdat ik ze allemaal heb gebruikt. Totdat ze op waren. Ik werd gelukkig (ik doe wat ik wil) op het moment dat ik geen redenen meer kon bedenken om niet gelukkig te zijn. En raad eens? Na dit artikel ben jij ook door je excuses heen. Nu kun je gaan doen wat je gelukkig maakt…


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • astrid schreef:

  ik herken me in de laatsta 3 excuses. ik lees al een tijdje jouw interessante artikels. zoals ja het schrijft, lijkt het zo gemakkelijk om gelukkig te zijn. maar ik vind het helemaal niet gemakkelijk.

  ik heb maatschappelijk gezien alles om tevreden te zijn. maar ik voel de behoefte om het gedrag van mijn partner te bepalen. ik voel me vaak jaloers omdat anderen slimmer, rijker , mooier zijn. omdat ze veel op reis gaan vb. of omdat zij zich wel goed lijken te voelen.

  ik slaag er voorlopig niet in te doen wat ik wil, of naar mijn gevoel niet vaak genoeg te (kunnen) doen wat ik wil.
  dat is voor mij een echte uitdaging.

  hoe raak ik van die jaloersheid af?
  1 meer tevreden zijn met mezelf, niet zo veel naar anderen kijken.
  2 positef leren denken
  ….
  alles toepassen wat je op je website schrijft

 • Beste Astrid,

  Dank je wel voor je reactie.

  De behoefte om het gedrag van een je partner te bepalen komt voort uit de behoefte aan controle. Liefde is loslaten en de ander de ruimte geven zichzelf te zijn. Controle maakt op den duur juist onzeker en leidt tot spanning.

  Tevreden zijn over en met jezelf is inderdaad de sleutel. Als je tevreden bent met jezelf, valt elke vergelijking met anderen weg. Door blij te zijn met jezelf, ga je automatisch de dingen doen die je graag wilt, omdat je jezelf meer waardeert. Zelfacceptatie en doen wat je wilt zijn twee belangrijke elementen van geluk…

  Je hoeft niet alles toe te passen wat op deze website staat hoor :)
  Luister vooral naar je eigen gevoel en bepaal zelf of een inzicht je kan helpen!

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Secret schreef:

  De rede over verleden ligt echt aan de persoon en wat er is gebeurd. Bij mij zijn er meerdere erge dingen gebeurd en ik probeer elke dag gewoon te leven bij de dag en zonder naar het verleden te kijken. Alleen zijn er momenten dat het verleden je inhaalt en je er toch weer aan gaat denken.

  Ik ben zelf mentaal een behoorlijk sterk iemand door mijn verleden en kan veel hebben allemaal soms komt er een moment dat je het gevoel hebt dat alles beter had kunnen zijn als je verleden gewoon maar IETS normaler was geweest. Mijn verleden is behoorlijk serieus en ik ga dat hier ook echt niet delen.

  Maar dingen zoals geen ouders hebben die van je houden of vaste mensen in je leven hebben kunnen je gewoon persoonlijk aanpassen. En zo kan het ook aan je zelfvertrouwen vreten. En bepaald behoorlijk veel je persoonlijkheid. Ik word gezien als een oprechte sterke jongen die er voor zijn vrienden is. En dit zou ook altijd zo zijn. Maar niemand weet hoe je je van binnen voelt. En dit kan soms gewoon super moeilijk zijn. Ik vind niet dat het als een ‘excuus’ gebruikt moet worden. Ik vind niet dat je de juiste term daar gebruikt. Ik denk wel dat er veel mensen zijn die denken dat ze het erg hebben gehad en ik ben er mee eens dat er mensen zijn die het erger hebben gehad dan ik. Maar voor mijn is het geen excuus het is iets wat met me mee leeft. Het heeft me sterk gemaakt maar het heeft me ook zwake momenten gegeven.

  De andere dingen zou ik zelf nooit noemen.

 • Anoniem schreef:

  Ik heb het vooral lastig met punt 7.
  Ik heb een job die ik graag doe, hoewel het soms wel wat te druk is. Op jobgebied weet ik wat ik wil, en dat doe ik ook. Op vrijetijdsvlak weet ik ook wat ik wil, maar dat kan ik niet meer doen. Ik houd van de bergen, van wandelingen (naar de top) in de bergen. Sinds enkele jaren heb ik echter last van een spierziekte. Ik zal nooit nog echte wandelingen in de bergen kunnen maken, heb de kracht niet meer om bergop te gaan… Bergen waren altijd mijn droom en mijn passie, al was het maar in de vakantie… Ik kan niet meer doen wat ik wil doen en dit vreet aan mij. Het leven is ook wel meer dan werk, weet je… Ook andere sporten die ik graag deed (vb. tennis, badminton, soms eens lopen,…) behoren tot het verleden… IK probeer er soms tegen te vechten, maar verlies de strijd meer en meer … Ik vraag me af hoe ik weer echt gelukkig kan zijn, als ik in mijn vrije tijd niet kan doen wat ik wil doen.

 • ik heb door vreemd te gaan met mijn buurman mijn huis verkocht en ben verhuis maar een andere omgeving omdat ik in mijn omgeving niet meer durfde buiten te komen nu kan ik het hier niet gewoon worden en voel me zeer ongelukkig en heb iemand meer ben al mijn vrienden kwijt en voel me alleen op de wereld er kijk iemand meer maar mij om ik ben alles kwijt zou zo graag iemand hebben omtegen te praten maar er moet iemand nog van mij weten zelf mijn kinderen niet meer

 • vind je droombaan…. ja die gaat er bij mij niet in. door iets erg in mijn verleden heb ik mijn opleiding niet af kunnen maken en moest vanaf daar gaan werken…een opleiding zit er niet meer in want er moeten rekeningen betaald worden en heb nu een baan met een minimumloon….. veel keus is er dus niet voor mij, die droombaan gaat niet lukken. en doordat ik werk doe wat ik niet leuk doe en ook nog eens weinig verdien kan ik maar niet gelukkig worden…wat moet je dan doen om gelukkig te worden?

 • Beste Melly,

  Het is niet aan mij om je te overtuigen.
  Het is aan jou om jezelf niet vooraf te beperken.

  Als je schrijft:
  “veel keus is er dus niet voor mij, die droombaan gaat niet lukken. en doordat ik werk doe wat ik niet leuk doe en ook nog eens weinig verdien kan ik maar niet gelukkig worden…”
  dan lijkt het alsof alles al vaststaat en het nooit veranderd kan worden…

  Maar is dat wel zo?
  Is er niemand ooit uit zo’n situatie gekomen?
  Kun je echt nooit meer veranderen?
  Is gelukkig zijn voor 100% afhankelijk van je werk?
  Is iedereen zonder opleiding ongelukkig?

  Lees dit artikel eens, wellicht dat het je kan helpen:
  https://www.newstart.nl/blog/leg-jezelf-geen-beperkingen-op/

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Nathalie schreef:

  vind je ideale relatie staat in je artikel. Dit wil ik graag, maar hoe doe je dat?

 • Beste Nathalie,

  De relatie vinden die bij je past, is een onderdeel van de e-cursus Betere relaties met iedereen.

  Daarin wordt veel meer besproken dan alleen je ideale relatie.
  O.a. kiezen voor gezonde relaties, relatieproblemen oplossen, verschillen in persoonlijkheden,
  jezelf blijven in een relatie, betere communicatie, etc, etc…

  Want om een relatie je vinden die bij je past, is meer inzicht nodig
  hoe en waarom gezonde relaties werken :)

  Vriendelijke groet,
  Fraank

 • Misschien focus je te veel op 1 ding? Misschien is dat minimumloon niet meer erg als je met minder tevreden bent? Ik zie heel veel mensen rond mij die ongelukkig zijn omwille van dat huis wat maar niet af geraakt (geen geld genoeg, of willen we te veel?). Zet daar een afgedankte bungalowtent in, kampeer en take it easy denk ik vaak.

 • Zelf ben ik een groot deel van mijn leven ongelukkig geweest tot ik er helemaal ben uit gestapt. Uit wat? Uit denken dat ik alles nodig heb wat ik wou of denken dat ik die dingen moet verwezenlijken die anderen noodzakelijk vinden. Alles los laten was moeilijk. Mijn vrouw verweet mij dat ik enkel deed waar ik zin in had. Ik was bang om haar te verliezen door de keuzes die ik maakte (zorgeloos zijn en doen wat ik graag doe). Op een dag zei ze me dat ik beter kon gaan. Ik was bang om alleen te zijn, bang om mij hopeloos te voelen maar het onwaarschijnlijke gebeurde: Ik ben gelukkiger geworden. Zo gelukkig dat ik het uitstraal, dat mensen mij komen vertellen hoe mooi ze mij vinden of me vragen of het wel echt is, of ik wel echt zo positief en gelukkig ben. Ja hoor mensen het is echt en ik heb zelfs het gevoel dat ik het aan jullie te danken heb. Jullie zijn het die mij laten voelen dat ik mooi ben, jullie maken mij mooi. Er zijn wel wat ups en downs maar die zijn noodzakelijk denk ik.
  1 ding blijft er wat ik graag anders zou hebben: Ik verlang naar mijn vrouw, zo sterk dat ik soms denk de man te proberen zijn die zij wil. Maar ik wil en kan niet terug naar dezelfde situatie maar ik wil wel bij haar zijn (en ook bij mijn zonen).

 • Beste Peter,

  “Denken dat ik alles nodig heb wat ik wou of denken dat ik die dingen moet verwezenlijken die anderen noodzakelijk vinden.

  Een mooie beslissing!
  Loslaten is moeilijk, maar brengt wel meer rust en innerlijk geluk.

  Je laatste zin geeft het dillema weer tussen iemand anders zijn (maar wil en kan je niet) of jezelf blijven (maar dan mis je je vrouw).
  Het lijkt erop dat je 1 van de 2 nog iets meer kunt loslaten, welke dat dan ook is…

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • astrid schreef:

  Peter, wat knap dat je gelukkig kan zijn! Het lijkt me voor een partner ook leuk om een gelukkige partner te hebben. De man zijn die zij (nu) wil…. misschien evolueren haar “vereisten” nog wel mee in jouw richting?

  Ik voel psychische weerstand wanneer iemand zegt, je kan niet alles willen. Ik herken in ieder geval het gegeven van veel te willen. en zoeken naar hoe dit combineerbaar blijft. en tegenstrijdigheden te willen wegwerken.

  Frank zal wel gelijk hebben, dat loslaten hier bij komt kijken! niet simpel he, maar je kan het, dat heb je al ervaren.

 • Hallo Frank,

  Ik krijg nou al een tijdje iedere 2 weken de nieuwsbrief van je en de onderwerpen,
  waar het overgaat, ik ben er heel erg blij mee .
  ik heb dingen op geschreven en op keukenkastje geplakt die me kunnen helpen ,ik lees ze vaak op een dag, het gaat vooral over zelfacceptatie loslaten en accepteren in het leven dat het is zoals het is, want ik heb heb het gevoel als je loslaat komen dingen eerder op je pad, het is makkelijk maar ik wil gemotiveerd blijven.
  Het is de eerste keer dat ik je schrijf, ben ook eerlijk dingen bestellen is me vaak te duur , maar ben al heel blij met wat je stuurt het helpt me.

  Groeten Annie

 • even een correctie het is niet makkelijk maar wil gemotiveerd blijven

  Annie

 • Beste Anne,

  Fijn te horen dat het je kan helpen.

  Inderdaad, wat je loslaat, hoef je ook niet met je mee te sjouwen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dank je wel frank voor dit artikel,
  warme groet

 • Geweldig artikel!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >