niet gelukkig

Zit je niet lekker in je vel? Gebruik jij excuses om je geluk uit te stellen? Ben je niet gelukkig, maar weet je niet waarom? Of ben je wel gelukkig, maar weet je dat er nog meer in zit? Dan is dit artikel voor jou bedoeld. Bepaal of je jezelf herkent in één van deze uitspraken.

Wees eerlijk tegen jezelf.

Het is niet mijn bedoeling je te confronteren met je fouten of je daarop te wijzen. Gelukkig of niet gelukkig, we zijn allemaal gelijk. Het is mijn bedoeling je ogen te openen, zodat je verder kunt groeien.

Dus wees eerlijk tegen jezelf – eerlijkheid is de basis van elke persoonlijke groei. Wat voor reden heb jij om niet gelukkig te zijn?

Excuus 1. Ik kan er niets aan doen.

Helaas, als er één kenmerk is van geluk, dan is het wel dat geluk persoonlijk is. Niemand anders kan je gelukkig maken. Het is geen cadeau dat je krijgt: het is iets dat je zelf creëert.

De beste beslissing in je leven is de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Besluit dat jij de enige bent die bepaalt of je gelukkig bent of niet. En de enige die dat kan veranderen. Elke dag kun je besluiten om gelukkig te zijn. Of niet. Het is de beslissing die zorgt voor geluk. Het is geen toeval.

Inzicht: Geluk ligt in jezelf. Alleen jij kunt het creëren.


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Excuus 2. Het komt door het verleden.

Het is logisch dat je de ervaringen uit je verleden met je meedraagt. Maar je hoeft ze ook niet elke dag te koesteren. Er zijn talloze mensen die veel ergere dingen hebben meegemaakt dan jij en ik, en die toch heel gelukkig zijn.

Met vingerwijzen naar het verleden geef je de verantwoordelijkheid uit handen. En daarmee je vermogen dingen te veranderen. Het is niet belangrijk waar je vandaan komt, het is belangrijk waar je naartoe gaat.

Wat is gebeurd, is voorbij. Het komt nooit meer terug. Alleen als je daarvoor kiest. Door in je gedachten het verleden te herleven. Besluit gewoon om dat niet te doen. Of alleen aan de goede ervaringen te denken. Het is jouw keuze.

Inzicht: Geluk is hier en nu, nooit dan en daar.

Excuus 3. Zo ben ik altijd geweest.

Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Nietwaar? Sommige mensen veranderen pas na een traumatische ervaring, zoals een burn-out of een scheiding. Dan beseffen ze plotseling dat ze andere keuzes moeten maken.

Gelukkig heb je geen traumatische ervaring nodig om te veranderen. Een besluit is alles wat je nodig hebt. En een beetje vertrouwen. Veranderen doe je toch, dus waarom niet in de goede richting? Iedereen verandert, dus waarom niet jij?

Inzicht: Geluk is iedere dag opnieuw kunnen kiezen. En dat kan iedereen op deze planeet.

Excuus 4. Ik moet perfect zijn.

Perfectionisme verlamt. Je legt de lat te hoog en durft daarom nooit te springen. Maar wie ben jij om perfect te zijn? Wil je echt de eerste perfecte mens op deze planeet worden? Daar geven we helaas geen medailles voor. Want we zijn nog nooit zo’n persoon tegengekomen.

Als je continue niet kunt voldoen aan je eigen standaarden, dan is het logisch dat je je je ongelukkig voelt. Dus pas je standaarden aan: een gelukkig mens beseft dat hij of zij niet alles kan. Een gelukkig mens faalt ook wel eens. Maar probeert het wel.

Door te proberen krijg je zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder je behoefte hebt aan perfectionisme.

Inzicht: Geluk is voldoen aan je eigen verwachtingen – zolang ze realistisch zijn.

Excuus 5. Het ligt aan anderen.

Sommige mensen worden ongelukkig omdat ze anderen proberen te controleren:

1. Mijn baas zou zus of zo moeten doen, dan ben ik gelukkig.
2. Mijn partner zou zich anders moeten gedragen, dan voel ik me goed.
3. Mijn collega’s moeten veranderen, dan pas ben ik blij.

Zou het niet heerlijk zijn als de hele wereld deed wat we wilden? Ik teken ervoor. Maar helaas, het zal nooit gebeuren. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, hoe vervelend we dat soms ook vinden. Als je er echt niet mee kunt leven, kun je nog altijd afscheid nemen.

Inzicht: Geluk is anderen accepteren zoals ze zijn.

Excuus 6. Zorgen maken is normaal.

Dit valt onder de categorie ‘Iedereen doet het, dus is het goed.’ Misschien heb je veel mensen in je omgeving die ook niet lekker in hun vel zitten. Toch kun jij voor iets anders kiezen.

Ken je veel kinderen die zich zorgen maken? Ik niet. Kinderen leven bij het moment. Zorgen maken, piekeren, onrust, stress, het wordt allemaal veroorzaakt door de behoefte te controleren. We denken dat we de situatie verbeteren door ons zorgen te maken.

Maar het enige effect is dat we er ongelukkig van worden. De situatie zelf wordt er niet door opgelost. Hooguit wordt de situatie erdoor verergerd.
Laat je zorgen los, dan laten ze jou ook met rust.

Inzicht: Geluk is de afwezigheid van  zorgen. Zorgen ontstaan door weerstand tegen het nu.

Excuus 7. Ik doe niet wat ik wil.

Verander dat dan! Zoek je droombaan, vind je ideale relatie, neem meer tijd voor ontspanning.

Als we allemaal doen wat we willen, dan wordt dit een heel gelukkige wereld. Zolang dat tenminste niet ten koste van anderen gaat.

Iedereen creëert zijn of haar eigen beperkingen. Voordat we iets kunnen, moeten we er eerst in geloven. Voordat we iets niet kunnen moeten we dat ook geloven. Dus waar geloof jij in? Dat je kunt doen wat je wilt? Of dat je dat niet kunt? Wat je ook gelooft, je hebt gelijk.

Inzicht: Geluk is doen wat je wilt. Wie houdt je tegen?

Zijn we door onze excuses heen?

Weet je hoe het komt dat ik deze excuses zo goed ken? Omdat ik ze allemaal heb gebruikt. Totdat ze op waren. Ik werd gelukkig (ik doe wat ik wil) op het moment dat ik geen redenen meer kon bedenken om niet gelukkig te zijn. En raad eens? Na dit artikel ben jij ook door je excuses heen. Nu kun je gaan doen wat je gelukkig maakt…


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt