Verleg je grenzen – stap uit je comfortzone

Om je doel te bereiken zul je uit je comfortzone moeten stappen. Er zijn twee manieren om dat te doen: snel en langzaam. Welke methode is het beste? En wat zijn de voordelen? En moet je eigenlijk wel uit je comfortzone stappen?

Heb je iets dat je graag wilt bereiken?
Misschien wil je een andere baan of een eigen bedrijf beginnen. Misschien wil je meer zelfvertrouwen of minder piekeren. Misschien wil je meer vrienden maken of een nieuwe relatie aangaan.

Hoe pak je dat aan? Neem je reuzensprongen of kleine stappen? Vind je het moeilijk jezelf in beweging te zetten om moet je jezelf vaak afremmen?
Moet je je angst overwinnen of kost het je geen enkele moeite?

Uit de comfortzone.
Hoe dan ook, om je doel te bereiken zul je uit je comfortzone moeten stappen.
Comfortzones zijn als het gooien van een steen in het water. Je ziet dan verschillende kringen in het water verschijnen. De eerste kring is klein. Dat is je huidige comfortzone. Bij elke groei die je doormaakt, wordt die kring groter. En aan de grootte van je kring hoeft nooit een einde te komen: we kunnen altijd blijven doorgroeien.

Snel groeien – voor de onbevreesden.
Er zijn mensen die zeggen: gooi jezelf in het diepe. Voor sommigen werkt dat het beste. Ze roepen ‘tjakka!’ en nemen heel veel risico. Soms verbranden ze hun schepen achter zich, zodat ze niet meer terug kunnen. Ze zeggen bijvoorbeeld hun huidige baan op voordat ze een nieuwe hebben. Zo dwingen ze zichzelf om te veranderen.

Ik heb die tactiek ook vaak toegepast. Het voordeel is dat je wel moet. En daarom ben je veel gemotiveerder om je in te spannen. Er is immers geen weg meer terug. De keerzijde is dat je je ontzettend ongemakkelijk voelt in zo’n periode van verandering.
En niet iedereen wil dat.

Langzaam groeien – voor de gematigden.
De meeste mensen willen wel uit hun comfortzone stappen, maar het liefst stap voor stap. Een beetje als pootjebaden in een koude zee: eerst een teen erin om te voelen, dan je hele voet. En vervolgens langzaam wennen aan het koude water.

Die manier voelt natuurlijker aan. Je neemt wel risico, maar je houdt het beheersbaar. Het is spannend, maar niet te eng. Mocht de verandering niet bevallen, dan kun je altijd nog terug.

Welke manier is het beste: snel of langzaam?
De beste manier is de manier die jou het meest motiveert. Als je je niet gemakkelijk voelt bij een enorme verandering in één keer, neem er dan de tijd voor. Vind je dat het zo juist te langzaam duurt, dan is de snelle manier het beste. Je weet dan dat er niets verandert als je jezelf niet voor het blok zet, dus waarom aarzelen?

Tips voor de snelle groeier.
Zorgt ervoor dat je een backup-plan hebt. Het hoeft niet waterdicht te zijn, maar bekijk of je een alternatief hebt indien je meest gedurfde plan niet uitkomt. Ik heb 20 jaar geleden in Spanje een nacht in een park geslapen omdat ik de laatste trein had gemist en geen geld had voor een taxi. Het was 10 graden en ik had alleen een T-shirt aan. Een leuk idee om even van Salou naar Barcelona te gaan, maar ik was vergeten hoe ik terug moest komen. Geen backup-plan!

Tips voor de langzame groeier.
Neem het jezelf niet kwalijk dat je niet op de toppen van je kunnen groeit. Accepteer gewoon dat dat niet bij je past. Maar kom wel in beweging.
Als je te lang in je comfortzone blijft, dan merk je dat die steeds kleiner word: alles daarbuiten verandert, alleen verander jij niet mee. Stilstand is achteruitgang, zeggen ze toch?

Elk jaar een streepje.
Bij kinderen wordt de groei gemeten door elke paar maanden een streepje op de muur te zetten: zo kun je zien hoeveel centimeters erbij zijn gekomen. Je hoeft niet als een gek je grenzen op te zoeken. Dat laten we graag over aan professionele wielrenners, die doen niets liever.

Maar er moet wel elk jaar een streepje bijkomen. Anders blijf je waar je zit. En als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen: meer van hetzelfde. Wat is daar nu het voordeel van?

Wil jij meer geluk en succes in je leven?
Bestel dan nu het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes omdat je hiermee stap voor stap leert je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!
“Dit boek dringt door tot de kern van persoonlijk succes. Een inspirerende eyeopener en een ‘must’ voor je boekenkast! Dit boek is voor iedereen die openstaat voor verandering, maar nog twijfelt over de juiste (snel)weg!”

Hoe ga jij het liefst je uitdagingen aan?
Gooi je jezelf in het diepe of zet je liever voorzichtige stappen?

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. GRATIS E-BOEK | ONLINE TRAINING

2 antwoorden
 1. Maurice
  Maurice zegt:

  Beste Frank,
  Ik ben oprecht dankbaar dat ik op regelmatige tijdstippen een mail van je krijg.
  De artikels die je schrijft zijn zo to the point en gebruiksklaar !!
  De meest geniale dingen zijn eenvoudig en dat bewijs jij elke keer.TOPKLASSE.
  Van harte,
  Maurice Snackaert.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Maurice,

   Dank je wel en heel graag gedaan 🙂
   Inderdaad, de basis is altijd eenvoudig (daarom heet het ook de basis) en als die basis eenmaal goed zit, komt er ruimte voor genialiteit 🙂

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.