Stress coaching

Wat is stress coaching? Voor wie is stress coaching bedoelt? Dat, en meer, leer je allemaal in dit artikel. 

Wat is stress coaching precies?

Stress coaching houdt in dat je samen met een coach aan de slag gaat met om de stress in jouw leven te verminderen. Het uitgangspunt hierbij is dat jij expert bent van je eigen leven. Jij weet als geen ander hoe jouw leven eruit ziet en wat jij ervaart.

De coach neemt dan ook een begeleidende rol aan. Het is aan de coach om ruimte te creëren om andere opties te proberen, om een veilige, vertrouwde sfeer te creëren en om zonder oordeel de cliënt te begeleiden.

Stress coaching heeft als doel om met meer energie, enthousiasme en plezier te leven. Sommige cliënten willen graag effectiever functioneren, anderen willen leren ontspannen. Eigenlijk is geen enkel stress coaching traject helemaal hetzelfde.

Stress hebben we allemaal. Het wordt ongezond zodra je stress de vrije loop laat. Het komt maar al te vaak voor dat men stress-signalen negeert. Als dit te lang gebeurd kan het leiden tot overspanning of burn-out.

Niet alleen heeft stress coaching als doel om een burn-out te voorkomen. Voor veel mensen voegt deze vorm van coaching meer geluk, ontspanning en tevredenheid in het leven toe. Iedereen heeft doelen en wensen. Coaching kan helpen om die doelen om te zetten in concrete actieplannen, zodat werkelijk resultaat geboekt kan worden.

Wie droomt er niet van meer tijd voor ontspanning?

Wie droomt er niet van een gelukkig leven?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspanning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Stress coaching of burn-out coaching?

Stress coaching en burn-out coaching worden vrij veel door elkaar gebruikt. Zelf denk ik bij stress coaching meer aan een vorm van coaching die niet alleen gericht is op herstellen of omgaan met burn-out, ook andere levensdoelen komen aan bod. Zoals de leerwens om gelukkiger te worden, leren ontspannen of effectiever leren werken. Burn-out coaching is coaching die zich met name richt op het voorkomen of herstellen van een burn-out.

Stress coaching lijkt wat dat betreft veel op life coaching. Dit komt omdat alles één geheel is; je werk kun je niet los zien van je leven, het is er onderdeel van. Zo ook is je vrije tijd niet los te maken van jouw leven, het is deel van het geheel. Het één heeft invloed op het ander.

Voor wie is stress coaching?

Stress coaching is niet voor iedereen. Niet iedereen heeft een leerdoel of -wens. Sommige mensen zijn van nature stressbestendiger dan anderen, zij zullen niet snel een stress coach bezoeken.

stress coaching doel

Toch kan iedereen, zeker iemand die wilt veranderen, een coach goed gebruiken. Bij stress coaching gaat het er niet om dat er iets kapot is dat gemaakt moet worden. Bij stress coaching is het uitgangspunt dat je al een goed leven hebt, en samen gaan we aan de slag om dat leven nog beter te maken.

Voordelen van stress coaching

Stress coaching kent vele voordelen, waaronder:

 • Voorkomen van burn-out,
 • Herstellen van burn-out,
 • Verminderen van stress,
 • Tijdig stress-signalen herkennen,
 • Meer ontspanning,
 • Meer geluk,
 • Effectiever presteren,
 • Betere time management vaardigheden,
 • Meer balans tussen spanning en ontspanning.

Hoe lang duurt stress coaching?

Een stress coaching-traject duurt gemiddeld tussen de 5 en 15 coaching-sessies. Meestal komt men eens per 2 weken langs voor een gesprek. Gemiddeld duurt een traject dus tussen de 3 en 8 maanden. Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van iemands doelstellingen, wensen en ambities.

Er is ook een goedkoper en sneller alternatief:

Online coaching

De voordelen van deze vorm van online coaching zijn:

 • Online trainingen en lesmateriaal,
 • Laagdrempelig,
 • Je bent in je eigen, vertrouwde omgeving,
 • Geen wachttijden,
 • Aan de slag met lessen wanneer het jou uitkomt,

De populariteit van deze vorm van coaching is de afgelopen tijd erg gestegen. Steeds meer cliënten vinden het fijn om vanuit huis in te loggen en met het lesmateriaal aan de slag te gaan.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Wat te doen tegen extreme stress?

Vind jij keuzes maken lastig? Lees hier waarom!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>