Als je zelden tevreden bent over je eigen prestaties, vraag jezelf dan eens af: “Ben ik niet te hard voor mijzelf? Stel ik niet te hoge eisen?” Het gevoel nooit genoeg te doen, zorgt voor zelfkritiek. En zelfkritiek is fataal voor je zelfvertrouwen en innerlijke rust.
Gelukkig is er ook een andere oplossing!
Waarom stellen we zulke hoge eisen aan onszelf?
Er zijn meestal drie redenen: Ten eerste worden we vaak zo opgevoed: “Doe je uiterste best! Je mag geen fouten maken! Anderen doen het óók goed!” Dit soort sterke boodschappen uit onze jeugd dragen we vaak onbewust met ons mee.
Dat leidt tot de tweede reden voor hoge eisen stellen: Het is gewoon een gewoonte geworden. We doen het omdat we niet anders gewend zijn…
De derde reden is dat we vaak onbewust denken onszelf hiermee te motiveren: “Als ik mezelf niet scherp houd, wordt het nooit wat. Als ik tevreden ben met wat ik doe, kom ik nooit vooruit.” Dan zijn hoge eisen een manier om meer resultaat te bereiken. Alleen is het resultaat zelden ontspanning…
Wat is het gevolg van hoge eisen?
Meestal een vorm van spanning, stress en zorgen. Vaak gecombineerd met mentale of lichamelijke vermoeidheid. Dus al die dingen die we kunnen missen als kiespijn. Als je altijd op je tenen loopt, sta je nooit met beide benen op de grond. En krijg je dus te weinig rust in je hoofd en in je lijf. Met hoge eisen word je interne batterij leeg getrokken.
Hoge eisen zijn vermoeiender dan een tiendelig boek moeten lezen over het paringsgedrag van Costa Ricaanse hummelbijen. Tenzij dat nu net je favoriete onderwerp is natuurlijk.
Wanneer ben je echt tevreden?
Die vraag is onbetaalbaar! Als je niet weet wanneer je tevreden bent met jezelf, hoe kun je er dan ooit komen? Als je niet weet wanneer je aan je eigen verwachtingen voldoet, hoe kun je dan ooit gas terugnemen? Er is altijd meer te doen. Als je niet weet wanneer je je mag ontspannen, dan gaat het ook niet gebeuren…
Koppel je eigenwaarde niet te veel aan je prestaties. Dan voel je je alleen goed als je veel doet. Dan voel je je nooit goed als je fouten maakt, lui bent of achterloopt. Het probleem is niet dat je fouten maakt, lui bent of achterloopt. Dat overkomt ons allemaal, zonder uitzondering. Het probleem is dat je dat laat doorwerken op je zelfbeeld of eigenwaarde.
Download onze
GratisGidsen
Meer dan 50.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Wat als je je hoge eisen wat zou verlagen?
Ben je dan opeens minder waard? Blijf je dan plotseling stilstaan en kom je nooit meer vooruit? Natuurlijk niet. Je eisen wat verlagen, betekent alleen maar dat je meer ontspanning toelaat in je leven. Want hoge eisen en spanning gaan bijna altijd samen. Gezonde verwachtingen en ontspanning overigens ook.
Dus hoe laat je je hoge eisen los?
Wel, stel jezelf de volgende vragen en laat deze eens goed tot je doordringen:
1. Hoe vaak ben ik tevreden met wat ik doe?
Elke dag? Bijna nooit? Dat geeft je een goede indicatie.
2. Moet ik mijn inspanningen verhogen of mijn verwachtingen verlagen?
Dat zijn de enige twee keuzes die je hebt. Welke van die keuzes zou je gelukkiger maken? Welke van die keuzes zorgt ervoor dat je met plezier en ontspanning vooruit groeit?
3. Wat houdt me tegen om mijn hoge eisen wat los te laten?
Wat denk ik dat ik ga missen? Wat is het ergste dat me kan overkomen? Ben ik bang voor de mening van anderen? Gun ik mezelf eigenlijk wel die ontspanning?
Actie vanuit ontspanning is altijd beter.
Als je vaak denkt dat je het beter kunt, dan is hoe je het normaal doet, kennelijk niet goed genoeg. Die boodschap: “Ik doe het niet goed genoeg” zorgt voor onzekerheid. En die onzekerheid veroorzaak je in dat geval zelf. Dat is goed nieuws! Want dan kun je het ook – zelf – anders gaan doen:
Accepteer dat je niet perfect bent of het ooit zult worden. Accepteer dat je een mens bent en geen machine. En het allerbelangrijkste: Accepteer jezelf, wat je ook doet. Vreemd genoeg denken we dat we mèt hoge eisen het beter gaan doen. Maar je doet het nooit echt goed als je je eigenlijk slecht voelt…
Als je dat beseft, laat je hoge eisen dan (wat) los. Accepteer dat wat je doet, goed genoeg is. Dan gaat alles beter. Actie vanuit ontspanning en vertrouwen is altijd beter dan actie vanuit onzekerheid of stress. Waar kies jij voor?
},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"eafe1":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"0f94e":{"val":"rgb(240, 240, 240)","hsl_parent_dependency":{"h":164,"l":0.94,"s":0}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"eafe1":{"val":"rgb(255, 204, 102)","hsl":{"h":40,"s":1,"l":0.7,"a":1}},"0f94e":{"val":"rgb(241, 241, 241)","hsl_parent_dependency":{"h":0,"s":0,"l":0.94,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Ha Frank, heel herkenbaar! zit al een week ziek thuis maar moest erg lachen om je hummelbijen! even relativeren, dat doet me goed! thx!
Beste Anneke,
Lachen is gezond en relativeren helpt :)
Beterschap en vriendelijke groet,
Frank
Hoi Frank,
Zo herkenbaar, mijn batterij is leeg en ben uitgevallen. Nu een paar maanden verder ben ik gaan Googlen en zo op je site terecht gekomen. Ik heb hulp gevraagd en daar ben ik trots op. Ik ben vandaag in een gesprek geconfronteerd met het volgende ..Ik stel te hoge eisen aan mezelf, kan mijn grenzen niet aangeven en heb geen zelfwaardering.
Je artikel kan ik heel goed gebruiken, bedankt Ik zal er alles aan doen voor mezelf maar ook voor me kinderen om met beide benen op de grond te staan.
Groetjes,
Bianca
Beste Bianca,
ALs je de oorzaak weet van spanning, dan pas kun je er iets aan doen.
De kern van hoge eisen stellen en grenzen aangeven, ligt bij zelfwaardering.
Dus werk aan de winkel, maar met elke stap creëert je meer ontspanninng en zelfvertrouwen :)
Heel veel succes en vriendelijke groet,
Frank
heel herkenbaar en helpend om weer eens onder ogen te zien.
Fijn zo Margreet :)
Dag Frank,
Heel mooi artikel!
Leerzaam!
Dank voor het fijne uur vol aantekeningen en herkenbaarheid.
Vriendelijke groet,
Dineke
Beste Dineke,
Graag gedaan :)
Gooi het hele lijstje met hoge verwachtingen weg en wees blij met wat (en wie) er overblijft :)
Vriendelijke groet,
Frank
Zelf zit ik nog op de middelbareschool en ik moet altijd van mezelf voor elke toets boven de 8 halen anders ben ik teleurgesteld en verdrietig een keer had ik een 6 en ik voelde me echt de hele dag verdrietig en nutteloos (iedereen had een zes of lager van de klas) als ik niet een goed cijfer haal voel ik me echt dom. Ik wil altijd alles perfect doen en dat lijdt heel vaak tot heel veel stres ik snap wat je bedoelt hierboven maar het heeft niet echt geholpen. Heb je misschien meer tips?
Beste Anoniem,
Een artikel ‘even lezen’ helpt niet, dat is echt een illusie. Perfectionisme en jezelf hoge eisen stellen is iets waar je mee moet oefenen. Door te verwachten dat het na het lezen van een artikel over is, stel je eigenlijk weer te hoge eisen aan jezelf :)
Lees dit artikel over perfectionisme:
https://www.newstart.nl/blog/faalangst-onzekerheid-perfectionisme-en-stress/
En je kunt natuurlijk de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen als je echt aan de slag wilt (maar dat kost wel tijd en geduld).
Veel succes en vriendelijke groet,
Frank
Sterkte Bianca>