Als je zelden tevreden bent over je eigen prestaties, vraag jezelf dan eens af: “Ben ik niet te hard voor mijzelf? Stel ik niet te hoge eisen?” Het gevoel nooit genoeg te doen, zorgt voor zelfkritiek. En zelfkritiek is fataal voor je zelfvertrouwen en innerlijke rust.

Gelukkig is er ook een andere oplossing!

Waarom stellen we zulke hoge eisen aan onszelf?

Er zijn meestal drie redenen: Ten eerste worden we vaak zo opgevoed: “Doe je uiterste best! Je mag geen fouten maken! Anderen doen het óók goed!” Dit soort sterke boodschappen uit onze jeugd dragen we vaak onbewust met ons mee.

Dat leidt tot de tweede reden voor hoge eisen stellen: Het is gewoon een gewoonte geworden. We doen het omdat we niet anders gewend zijn…

De derde reden is dat we vaak onbewust denken onszelf hiermee te motiveren: “Als ik mezelf niet scherp houd, wordt het nooit wat. Als ik tevreden ben met wat ik doe, kom ik nooit vooruit.” Dan zijn hoge eisen een manier om meer resultaat te bereiken. Alleen is het resultaat zelden ontspanning…

Wat is het gevolg van hoge eisen?

Meestal een vorm van spanning, stress en zorgen. Vaak gecombineerd met mentale of lichamelijke vermoeidheid. Dus al die dingen die we kunnen missen als kiespijn. Als je altijd op je tenen loopt, sta je nooit met beide benen op de grond. En krijg je dus te weinig rust in je hoofd en in je lijf. Met hoge eisen word je interne batterij leeg getrokken.

Hoge eisen zijn vermoeiender dan een tiendelig boek moeten lezen over het paringsgedrag van Costa Ricaanse hummelbijen. Tenzij dat nu net je favoriete onderwerp is natuurlijk.

Wanneer ben je echt tevreden?

Die vraag is onbetaalbaar! Als je niet weet wanneer je tevreden bent met jezelf, hoe kun je er dan ooit komen? Als je niet weet wanneer je aan je eigen verwachtingen voldoet, hoe kun je dan ooit gas terugnemen? Er is altijd meer te doen. Als je niet weet wanneer je je mag ontspannen, dan gaat het ook niet gebeuren…

Koppel je eigenwaarde niet te veel aan je prestaties. Dan voel je je alleen goed als je veel doet. Dan voel je je nooit goed als je fouten maakt, lui bent of achterloopt. Het probleem is niet dat je fouten maakt, lui bent of achterloopt. Dat overkomt ons allemaal, zonder uitzondering. Het probleem is dat je dat laat doorwerken op je zelfbeeld of eigenwaarde.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat als je je hoge eisen wat zou verlagen?

Ben je dan opeens minder waard? Blijf je dan plotseling stilstaan en kom je nooit meer vooruit? Natuurlijk niet. Je eisen wat verlagen, betekent alleen maar dat je meer ontspanning toelaat in je leven. Want hoge eisen en spanning gaan bijna altijd samen. Gezonde verwachtingen en ontspanning overigens ook.

Dus hoe laat je je hoge eisen los?

Wel, stel jezelf de volgende vragen en laat deze eens goed tot je doordringen:

1. Hoe vaak ben ik tevreden met wat ik doe?
Elke dag? Bijna nooit? Dat geeft je een goede indicatie.

2. Moet ik mijn inspanningen verhogen of mijn verwachtingen verlagen?
Dat zijn de enige twee keuzes die je hebt. Welke van die keuzes zou je gelukkiger maken? Welke van die keuzes zorgt ervoor dat je met plezier en ontspanning vooruit groeit?

3. Wat houdt me tegen om mijn hoge eisen wat los te laten?
Wat denk ik dat ik ga missen? Wat is het ergste dat me kan overkomen? Ben ik bang voor de mening van anderen? Gun ik mezelf eigenlijk wel die ontspanning?

Actie vanuit ontspanning is altijd beter.

Als je vaak denkt dat je het beter kunt, dan is hoe je het normaal doet, kennelijk niet goed genoeg. Die boodschap: “Ik doe het niet goed genoeg” zorgt voor onzekerheid. En die onzekerheid veroorzaak je in dat geval zelf. Dat is goed nieuws! Want dan kun je het ook – zelf – anders gaan doen:

Accepteer dat je niet perfect bent of het ooit zult worden. Accepteer dat je een mens bent en geen machine. En het allerbelangrijkste: Accepteer jezelf, wat je ook doet. Vreemd genoeg denken we dat we mèt hoge eisen het beter gaan doen. Maar je doet het nooit echt goed als je je eigenlijk slecht voelt…

Als je dat beseft, laat je hoge eisen dan (wat) los. Accepteer dat wat je doet, goed genoeg is. Dan gaat alles beter. Actie vanuit ontspanning en vertrouwen is altijd beter dan actie vanuit onzekerheid of stress. Waar kies jij voor?


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt