Als je zelden tevreden bent over je eigen prestaties, vraag jezelf dan eens af: “Ben ik niet te hard voor mijzelf? Stel ik niet te hoge eisen?” Het gevoel nooit genoeg te doen, zorgt voor zelfkritiek. En zelfkritiek is fataal voor je zelfvertrouwen en innerlijke rust.

Gelukkig is er ook een andere oplossing!

Waarom stellen we zulke hoge eisen aan onszelf?

Er zijn meestal drie redenen: Ten eerste worden we vaak zo opgevoed: “Doe je uiterste best! Je mag geen fouten maken! Anderen doen het óók goed!” Dit soort sterke boodschappen uit onze jeugd dragen we vaak onbewust met ons mee.

Dat leidt tot de tweede reden voor hoge eisen stellen: Het is gewoon een gewoonte geworden. We doen het omdat we niet anders gewend zijn…

De derde reden is dat we vaak onbewust denken onszelf hiermee te motiveren: “Als ik mezelf niet scherp houd, wordt het nooit wat. Als ik tevreden ben met wat ik doe, kom ik nooit vooruit.” Dan zijn hoge eisen een manier om meer resultaat te bereiken. Alleen is het resultaat zelden ontspanning…

Wat is het gevolg van hoge eisen?

Meestal een vorm van spanning, stress en zorgen. Vaak gecombineerd met mentale of lichamelijke vermoeidheid. Dus al die dingen die we kunnen missen als kiespijn. Als je altijd op je tenen loopt, sta je nooit met beide benen op de grond. En krijg je dus te weinig rust in je hoofd en in je lijf. Met hoge eisen word je interne batterij leeg getrokken.

Hoge eisen zijn vermoeiender dan een tiendelig boek moeten lezen over het paringsgedrag van Costa Ricaanse hummelbijen. Tenzij dat nu net je favoriete onderwerp is natuurlijk.

Wanneer ben je echt tevreden?

Die vraag is onbetaalbaar! Als je niet weet wanneer je tevreden bent met jezelf, hoe kun je er dan ooit komen? Als je niet weet wanneer je aan je eigen verwachtingen voldoet, hoe kun je dan ooit gas terugnemen? Er is altijd meer te doen. Als je niet weet wanneer je je mag ontspannen, dan gaat het ook niet gebeuren…

Koppel je eigenwaarde niet te veel aan je prestaties. Dan voel je je alleen goed als je veel doet. Dan voel je je nooit goed als je fouten maakt, lui bent of achterloopt. Het probleem is niet dat je fouten maakt, lui bent of achterloopt. Dat overkomt ons allemaal, zonder uitzondering. Het probleem is dat je dat laat doorwerken op je zelfbeeld of eigenwaarde.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Wat als je je hoge eisen wat zou verlagen?

Ben je dan opeens minder waard? Blijf je dan plotseling stilstaan en kom je nooit meer vooruit? Natuurlijk niet. Je eisen wat verlagen, betekent alleen maar dat je meer ontspanning toelaat in je leven. Want hoge eisen en spanning gaan bijna altijd samen. Gezonde verwachtingen en ontspanning overigens ook.

Dus hoe laat je je hoge eisen los?

Wel, stel jezelf de volgende vragen en laat deze eens goed tot je doordringen:

1. Hoe vaak ben ik tevreden met wat ik doe?
Elke dag? Bijna nooit? Dat geeft je een goede indicatie.

2. Moet ik mijn inspanningen verhogen of mijn verwachtingen verlagen?
Dat zijn de enige twee keuzes die je hebt. Welke van die keuzes zou je gelukkiger maken? Welke van die keuzes zorgt ervoor dat je met plezier en ontspanning vooruit groeit?

3. Wat houdt me tegen om mijn hoge eisen wat los te laten?
Wat denk ik dat ik ga missen? Wat is het ergste dat me kan overkomen? Ben ik bang voor de mening van anderen? Gun ik mezelf eigenlijk wel die ontspanning?

Actie vanuit ontspanning is altijd beter.

Als je vaak denkt dat je het beter kunt, dan is hoe je het normaal doet, kennelijk niet goed genoeg. Die boodschap: “Ik doe het niet goed genoeg” zorgt voor onzekerheid. En die onzekerheid veroorzaak je in dat geval zelf. Dat is goed nieuws! Want dan kun je het ook – zelf – anders gaan doen:

Accepteer dat je niet perfect bent of het ooit zult worden. Accepteer dat je een mens bent en geen machine. En het allerbelangrijkste: Accepteer jezelf, wat je ook doet. Vreemd genoeg denken we dat we mèt hoge eisen het beter gaan doen. Maar je doet het nooit echt goed als je je eigenlijk slecht voelt…

Als je dat beseft, laat je hoge eisen dan (wat) los. Accepteer dat wat je doet, goed genoeg is. Dan gaat alles beter. Actie vanuit ontspanning en vertrouwen is altijd beter dan actie vanuit onzekerheid of stress. Waar kies jij voor?


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

11 antwoorden
 1. Bianca
  Bianca zegt:

  Hoi Frank,

  Zo herkenbaar, mijn batterij is leeg en ben uitgevallen. Nu een paar maanden verder ben ik gaan Googlen en zo op je site terecht gekomen. Ik heb hulp gevraagd en daar ben ik trots op. Ik ben vandaag in een gesprek geconfronteerd met het volgende ..Ik stel te hoge eisen aan mezelf, kan mijn grenzen niet aangeven en heb geen zelfwaardering.
  Je artikel kan ik heel goed gebruiken, bedankt Ik zal er alles aan doen voor mezelf maar ook voor me kinderen om met beide benen op de grond te staan.

  Groetjes,
  Bianca

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Bianca,

   ALs je de oorzaak weet van spanning, dan pas kun je er iets aan doen.
   De kern van hoge eisen stellen en grenzen aangeven, ligt bij zelfwaardering.
   Dus werk aan de winkel, maar met elke stap creëert je meer ontspanninng en zelfvertrouwen :)

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Zelf zit ik nog op de middelbareschool en ik moet altijd van mezelf voor elke toets boven de 8 halen anders ben ik teleurgesteld en verdrietig een keer had ik een 6 en ik voelde me echt de hele dag verdrietig en nutteloos (iedereen had een zes of lager van de klas) als ik niet een goed cijfer haal voel ik me echt dom. Ik wil altijd alles perfect doen en dat lijdt heel vaak tot heel veel stres ik snap wat je bedoelt hierboven maar het heeft niet echt geholpen. Heb je misschien meer tips?

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.